Шисти: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
167 байтове добавени ,  преди 2 години
м
препратки
Редакция без резюме
м (препратки)
[[Файл:SchistUSGOV.jpg|мини|Шистова скала]]
'''Шистите''' са група [[метаморфни скали]], отличаващи се с тънка слоеста структура с ориентирано разположение (шистозност) на минералите[[минерал]]ите <ref name="shisti"> „Енциклопедия А-Я“ </ref> и наличието на редица минерали като [[слюди]], [[кварц]], [[фелдшпат]] и други силикати[[силикат]]и, а също така [[талк]], [[графит]], рудни минерали и други. По дефиниция шистите се състоят от повече от 50% слоести и иглести минерали, редуващи се с кварц или [[фелдшпат]], като обикновено кварцът преобладава по количество над фелдшпата. Най-често срещаната подялба на шистите е според техния минерален състав. В тези случаи най-често се използва доминиращият слоест скалообразуващ минерал. Примери са: мусковитов[[мусковит]]ов шист, биотитов[[биотит]]ов шист, хлоритов[[хлорит]]ов шист и т.н. Понякога два или повече минерала могат да характеризират даден шист, а в други случаи определени минерали, индикативни за условията при които се е образувала [[Метаморфни скали|метаморфната скала]] се използват (например: андалузитов[[андалузит]]ов шист, гранатов[[гранат]]ов, или гранат-кианитов[[кианит]]ов шист, и т.н.). Редица производни, целящи по-детайлно описание и подразделяне на описваните скали, са често срещани (гранат-съдържащ мусковит-биотитов шист).
 
Най-често срещаните в природата шисти са продукт на [[метаморфизъм]], наложен върху бивши [[седиментни скали]], независимо от това, дали скалата е претърпяла неколкократен метаморфизъм (полиметаморфна скала). При специфични условия на деформация и метаморфизъм е възможно шисти да се образуват от [[магмени скали]]. Тези шисти се означават като ортошисти. Представката „орто“ се използва за характеризирането на метаморфни скали, образувани при метаморфизъм на магмени скали.
 
== Видове ==
* '''Зелени шисти'''. Зелен на цвят метабазит с шистозна [[Текстура (геология)|текстура]], изграден от хлорит, кварц, [[епидот]], [[актинолит]]. Образувани са при промяната на базични или среднобазични магмени скали при ниска температура и ниско налягане. Срещат се в Западна [[Средна гора]], [[Родопите]] и [[Странджа]]. Използват се в строителството.
* '''Сини шисти'''. Тъмно лилаво-сивлилавосив на цвят шистозен метабазит. Рядко в образци притежава син цвят. Цветът се дължи на натриев [[амфибол]] (глаукофан)Na<sub>2</sub>(Mg<sub>3</sub>Al<sub>2</sub>)Si<sub>8</sub>O<sub>22</sub>(OH)<sub>2</sub>
* '''Слюдени и кварц-слюдени шисти'''. В зависимост от състава на изходната скала и от условията на промяна се образуват различни метаморфни скали. При ниска температура се образуват шисти, изградени от кварц, [[албит]], слюди, [[серпентин]], хлорит и др. Те биват биотитови, мусковитови, двуслюдени, а ако в състава им участва като главен минерал калцит-калкошисти. При висока степен на метаморфизъм в състава им участваучастват гранат кианит, андалузит и др. и се различават шисти с наименованието на тези минерали. За шистите е характерно субпаралелното подреждане на люспестите и плочестите минерали. Зърната са ясно видими. В България шисти се разкриват в Родопите, [[Рила]], [[Пирин]], Средна гора. Те се използват като строителен материал.
 
== Източници ==

Навигация