Блокбъстър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м без   интервал
м Bot: Automated text replacement (-Въпреки, че +Въпреки че )
Ред 13: Ред 13:
След успеха на ''Челюсти'', много холивудски продуценти се опитват да създадат подобни филми с широк комерсиален потенциал. Филмовите студиа дават зелена светлина на високобюджетни филми и разчитали на огромна реклама, предхождаща появяването на филмите в кината. [[Стивън Спилбърг]] и режисьора/продуцент [[Джордж Лукас]] (чийто филм през 1977 г. ''[[Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда|Междузвездни войни]]'' е най-успешен филм за десетилетието) са свързвани най-вече с началото на „блокбъстър ера“-та в киното.
След успеха на ''Челюсти'', много холивудски продуценти се опитват да създадат подобни филми с широк комерсиален потенциал. Филмовите студиа дават зелена светлина на високобюджетни филми и разчитали на огромна реклама, предхождаща появяването на филмите в кината. [[Стивън Спилбърг]] и режисьора/продуцент [[Джордж Лукас]] (чийто филм през 1977 г. ''[[Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда|Междузвездни войни]]'' е най-успешен филм за десетилетието) са свързвани най-вече с началото на „блокбъстър ера“-та в киното.


Въпреки, че блокбъстърите са били определяни и създавани от зрителите и техния интерес, след време понятието придобива смисъл за високо-бюджетна продукция, насочена към големи пазари, от които зависят финансовите приходи на филмовото студио или разпространителите на филми. Дали един филм е блокбъстър се е определяло от бюджета и маркетинг усилията, отколкото от успеха и популярността, и този израз е бил даван като определение от самите фирми рекламиращи и разпространяващи филми на продуктите им. Така става възможно филми като ''[[Годзила (1998)|Годзила]]'' (1998 г.) или ''[[Последният екшън герой]]'' да са определяни като блокбъстър и в същото време като катастрофа по приходи (box office disaster).<ref>Shone (2004), page 28.</ref>
Въпреки че блокбъстърите са били определяни и създавани от зрителите и техния интерес, след време понятието придобива смисъл за високо-бюджетна продукция, насочена към големи пазари, от които зависят финансовите приходи на филмовото студио или разпространителите на филми. Дали един филм е блокбъстър се е определяло от бюджета и маркетинг усилията, отколкото от успеха и популярността, и този израз е бил даван като определение от самите фирми рекламиращи и разпространяващи филми на продуктите им. Така става възможно филми като ''[[Годзила (1998)|Годзила]]'' (1998 г.) или ''[[Последният екшън герой]]'' да са определяни като блокбъстър и в същото време като катастрофа по приходи (box office disaster).<ref>Shone (2004), page 28.</ref>


== Цитати, препратки ==
== Цитати, препратки ==

Версия от 23:25, 7 февруари 2020

Блокбъстър е филм с голяма популярност и успешна продукция според критериите на индустрията. Отначало това понятие се използва за успешните театрални постановки, но сега се използва основно от филмовата индустрия.

Произход на израза

Произходът на израза не може да бъде определен със сигурност. Някои считат, че първоначално с този израз се наричали постановки, които били толкова успешни, че конкурентните театри в околността (квартала) са били „изхвърляни“ („busted“) от бизнеса. Други смятат че израза произлиза от тип бомба (blockbuster bomb) използвана през Втората световна война, която е имала заряд да разруши група от сгради между две пресечки (от американски английски – block – разстоянието между две пресечки). Има и друга група от хора според които изразът води началото си от тълпите от хора образуващи се за да гледат някоя много добра пиеса и достигащи понякога няколко пресечки (от американски английски block – разстоянието между две пресечки).

Какъвто и да е произходът на думата, тя бързо се налага като израз за описване на изключително популярен филм и впоследствие започва да се употребява не само за театрални пиеси и филми, но и за други интелектуални творби – романи, заглавия на компютърни игри, продавани в милиони броеве.

Блокбъстър филми

Преди Челюсти да постави рекорди през лятото на 1975 година, успешни филми като „Отнесени от вихъра“ (1939 г.) и „Бен-Хур“ (1959 г.) са били наричани блокбъстъри, изцяло поради техните резултати (приходи от продажби на билети), но Челюсти е считан като първия филм на т.нар. блокбъстър ера с настоящото значение на израза, имайки предвид типа на филма.

Челюсти преминава $100 000 000 (сто милиона щатски долара) приходи от продажби и за времето си това е било прагът, над който един филм е бил означаван като блокбъстър в Северна Америка.[1] Все пак по-ранните филми като Отнесени от вихъра (1939) и The Sound of Music (1965) също бързо надхвърлят този праг. [2]

След успеха на Челюсти, много холивудски продуценти се опитват да създадат подобни филми с широк комерсиален потенциал. Филмовите студиа дават зелена светлина на високобюджетни филми и разчитали на огромна реклама, предхождаща появяването на филмите в кината. Стивън Спилбърг и режисьора/продуцент Джордж Лукас (чийто филм през 1977 г. Междузвездни войни е най-успешен филм за десетилетието) са свързвани най-вече с началото на „блокбъстър ера“-та в киното.

Въпреки че блокбъстърите са били определяни и създавани от зрителите и техния интерес, след време понятието придобива смисъл за високо-бюджетна продукция, насочена към големи пазари, от които зависят финансовите приходи на филмовото студио или разпространителите на филми. Дали един филм е блокбъстър се е определяло от бюджета и маркетинг усилията, отколкото от успеха и популярността, и този израз е бил даван като определение от самите фирми рекламиращи и разпространяващи филми на продуктите им. Така става възможно филми като Годзила (1998 г.) или Последният екшън герой да са определяни като блокбъстър и в същото време като катастрофа по приходи (box office disaster).[3]

Цитати, препратки