Направо към съдържанието

Константин Дука Багренородни: Разлика между версии

м
Bot: Automated text replacement (-голямия +големия)
({{lang-la,el}} => {{lang|la,el}})
м (Bot: Automated text replacement (-голямия +големия))
Той произлиза от византийска династична фамилия [[Дука (фамилия)|Дука]]. Син е на [[Михаил VII|Михаил VII Дука]], който е император на Византийската империя от 1071 до 1078 г. и син на император [[Константин X Дука|Константин X]]. Майка му [[Мария Аланска]] е [[Грузия|грузинска]] принцеса от арменския род на [[Багратиди]]те, дъщеря на [[Баграт IV]], царят на [[Грузия]] (1027–1072). Тя се омъжва втори път за император [[Никифор III Вотаниат]] (1078-1081).
 
Наречен е [[Багренородни]] понеже е роден в пурпурната (багрената) зала на голямияголемия дворец в [[Константинопол]], както чичо му [[Константин Дука]]. Още през август 1074 г. − скоро след раждането му – той е сгоден за Елена (Олимпия) от Отвил (''Hauteville''), дъщерята на [[Робер Жискар]], наричан Лисицата; годежът им е развален през 1078 г.
 
През 1084 г., малко след раждането на багренородената [[Анна Комнина]] (* 1 декември 1083 г.), първородна дъщеря на император [[Алексий I Комнин]], Константин e сгоден за нея и обявен за съимператор на Алексий. През 1087 г. се ражда мъжки наследник на Алексий – бъдещият [[Йоан II Комнин]], след което Константин е лишен от наследствените си права над престола и годежът му с Анна Комнина е разтрогнат. Умира скоро след това в [[Сяр]], в [[Централна Македония]]. През 1097 г. четиринайсетгодишната Анна е омъжена за генерал [[Никифор Вриений]].