Разлика между версии на „Летище Божурище“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (- кв\.м + кв. м)
м (Bot: Automated text replacement (- в последният + в последния))
м (Bot: Automated text replacement (- кв\.м + кв. м))
По повод на летището Главният щаб на ВВС официално заявява, че спортните летища не се използват от военните и не възразява те да бъдат прехвърлени на Министерството на младежта и спорта за ползване от спортистите. През февруари 2003 г. началникът на Кабинета на министър-председателя писмено уверява Българския национален аероклуб, че спортните летища ще бъдат предоставени за ползване от аероклубовете. 4 месеца по-късно Божурище тайно е деактувано и от публична е превърнато в частна държавна собственост.
 
По време на правителството на [[НДСВ]] и [[ДПС]] на последното си заседание, преди да подаде оставка, то решава да замени 1 045 532 кв. м държавен терен и сгради на летище Божурище, които са публична собственост, срещу 106 апартамента в София и Пловдив. Летището е дадено на италианския концерн ''„Индустриален парк“'', сделката е спряна временно поради разследване на прокуратурата и е приключена в 2007 г. от следващото правителство на [[БСП]], [[ДПС]] и [[НДСВ]]. За замесени в заменката освен самите министри са подозирани Веселин Боянов, [[Георг Цветански]], [[Красимир Гергов]], Лилия Махмуд Абдула, съпруга на [[Красимир Катев]], премиерите [[Симеон Сакскобургготски]] и [[Сергей Станишев]] и др.
 
През 2008 г. Министерството на културата включва със свое решение летището в списъка на културните паметници на България под името ''Исторически летищен комплекс „Божурище“, землището на с. Гурмазово, община Божурище, с предварителна класификация „Групова урбанистична и историческа културна ценност – комплекс“ и предварителна категория „национално значение“.'' През 2010 г. фирмата завежда дело срещу този му статут, но губи делото и тричленният състав на Върховния съд потвърждава определения от държавата статут на летището като културен паметник. Процедурата да бъде обявено летището за паметник е започната при министър Стефан Данаилов с решение за това, подписано от него на 7 май 2008 г., и напълно финализирана в 2009 г. от министър Вежди Рашидов. Чуждестранният частен собственик на паметника е глобен през януари 2013 г. от министър Рашидов, защото е оставил на разрухата този паметник на българската история.

Навигация