ГКПП Лесово - Хамзабейли: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 12: Ред 12:
{{commonscat|Hamzabeyli-Lesovo border crossing}}
{{commonscat|Hamzabeyli-Lesovo border crossing}}
* [[Гранични контролно-пропускателни пунктове на България]]
* [[Гранични контролно-пропускателни пунктове на България]]
* [[Гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция]]
* [[ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле]]
* [[ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле]]
* [[Железопътна гара Капъкуле]]
* [[Железопътна гара Капъкуле]]

Версия от 17:33, 24 февруари 2020

Граничният контролно-пропускателен пункт Лесово – Хамзабейли е граничен контролно-пропускателен пункт, разположен на българско-турската граница. Пунктът свързва Елхово, област Ямбол с турския град Лалапаша.

Официалното откриване на Лесово – Хамзабейли е на 19 юни 2005 г. С откриването на новия контролно-пропускателен пункт се облекчава натовареността на основната сухопътна връзка между двете държави ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле и се създават по-благоприятни условия за обслужване на пътниците и товарните автомобили.

От българска страна са изградени следните сгради на ГКПП Лесово – Хамзабейли: сграда за митнически и паспортно-визов контрол, техническа сграда, сграда за покрита дезинфекция на камиони ТИР, сграда за митнически контрол на леки автомобили и автобуси. Направена е метална конструкция на козирките. Изградено е временно електрическо захранване и са изпълнени подземните комуникации на обекта.

От турска страна приключва строителството на пътна връзка ОдринХамзабейли, както и на сградите за граничния пункт. Приоритетна задача е доизграждането и разширяването на съществуващата пътна мрежа с цел подобряване на транспортните комуникации по ГКПП. За строителни работи по ГКПП към момента на откриването Турция е изразходвала около 1 млн. щат. долара, като общите ѝ разходи ще възлязат за над 2,5 млн. долара.

Вижте също