Сатоши Омура: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-\.\]\] +]].)
Ред 21: Ред 21:


== Биография ==
== Биография ==
Роден е на [[12 юли]] [[1935]] г. в [[Нирасаки]], префектура [[Яманаши]]. Завършва Яманашкия университет, след което защитава магистратура в Токийския научен университет и докторат в [[Токийски университет|Токийския университет]]. Известен е с изследванията на фармацевтични продукти, получени от [[микроорганизми]], като [[авермектин]] и [[ивермектин]]. Преподава в Университета „Китасато“ и [[Уеслиански университет|Уеслианския университет.]]
Роден е на [[12 юли]] [[1935]] г. в [[Нирасаки]], префектура [[Яманаши]]. Завършва Яманашкия университет, след което защитава магистратура в Токийския научен университет и докторат в [[Токийски университет|Токийския университет]]. Известен е с изследванията на фармацевтични продукти, получени от [[микроорганизми]], като [[авермектин]] и [[ивермектин]]. Преподава в Университета „Китасато“ и [[Уеслиански университет|Уеслианския университет]].


През 2015 г. Омура получава [[Нобелова награда за физиология или медицина]], заедно с [[Уилям Кемпбъл]] и [[Ту Йоуйоу]].
През 2015 г. Омура получава [[Нобелова награда за физиология или медицина]], заедно с [[Уилям Кемпбъл]] и [[Ту Йоуйоу]].

Версия от 21:09, 1 март 2020

Сатоши Омура
大村 智
японски биохимик
Роден
12 юли 1935 г. (88 г.)

Научна дейност
ОбластБиохимия
Учил приКоджи Наканиши
Макс Тишлър
Работил вУниверситет „Китасато“
Уеслиански университет
Известен сАвермектин, ивермектин
Награди Нобелова награда (2015)
Семейство

Уебсайтwww.satoshi-omura.info
Сатоши Омура в Общомедия

Сатоши Омура (на японски: 大村 智) е японски биохимик.

Биография

Роден е на 12 юли 1935 г. в Нирасаки, префектура Яманаши. Завършва Яманашкия университет, след което защитава магистратура в Токийския научен университет и докторат в Токийския университет. Известен е с изследванията на фармацевтични продукти, получени от микроорганизми, като авермектин и ивермектин. Преподава в Университета „Китасато“ и Уеслианския университет.

През 2015 г. Омура получава Нобелова награда за физиология или медицина, заедно с Уилям Кемпбъл и Ту Йоуйоу.

Източници

Шаблон:Учен-мъниче Шаблон:Япония-мъниче