Бързолетоподобни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Общи промени
Ред 1: Ред 1:
{{Taxobox}}
{{Taxobox}}


'''Бързолетоподобните''' (''Apodiformes'') са [[разред]] дребни [[птици]],<ref>[https://www.britannica.com/animal/apodiform www.britannica.com]</ref> на външен вид подобни на [[лястовици]]те, но малко по-едри от тях. Дължината на тялото им е около 20 cm, размаха на крилете достига над 50 cm и тежат до около 100 грама. Характерна особеност са дългите им сърповидно извити криле. Окраската им е тъмна и едноцветна. Човката е малка, но се отваря значително, благодарение на широките кожни гънки от двете и страни. Бързолетоподобните са птиците със най-висока скорост на активен (хоризонтален) полет, скоростта им понякога надхвърля 180 km/h. Практически не кацат извън периода на мътене и отглеждане на малките, а ако го направят то е на висока скала или сграда, откъдето могат да се спуснат директно в полет. Краката са им съвсем малки и закърнели, завършващи с куковидно извити нокти, служат единствено за да се задържат. Не могат да ходят и ако случайно попаднат на повърхността на земята, излитат отблъсквайки се с криле.
'''Бързолетоподобните''' (''Apodiformes'') са [[разред]] дребни [[птици]],<ref>[https://www.britannica.com/animal/apodiform www.britannica.com]</ref> на външен вид подобни на [[лястовици]]те, но малко по-едри от тях. Дължината на тялото им е около 20 cm, размаха на крилете достига над 50 cm и тежат до около 100 грама. Характерна особеност са дългите им сърповидно извити криле. Окраската им е тъмна и едноцветна. Човката е малка, но се отваря значително, благодарение на широките кожни гънки от двете и страни. Бързолетоподобните са птиците с най-висока скорост на активен (хоризонтален) полет, скоростта им понякога надхвърля 180 km/h. Практически не кацат извън периода на мътене и отглеждане на малките, а ако го направят то е на висока скала или сграда, откъдето могат да се спуснат директно в полет. Краката са им съвсем малки и закърнели, завършващи с куковидно извити нокти, служат единствено за да се задържат. Не могат да ходят и ако случайно попаднат на повърхността на земята, излитат отблъсквайки се с криле.


== Разпространение ==
== Разпространение ==

Версия от 20:08, 10 март 2020

Бързолетоподобни
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
подтип:Гръбначни (Vertebrata)
инфратип:Челюстни (Gnathostomata)
мегаклас:Костни риби (Osteichthyes)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
надклас:Четирикраки (Tetrapoda)
клас:Птици (Aves)
подклас:Същински птици (Neognathae)
надразред:Neoaves
(без ранг):Cypselomorphae
разред:Бързолетоподобни (Apodiformes)
Научно наименование
Peters, 1940
Разпространение
Бързолетоподобни в Общомедия
[ редактиране ]

Бързолетоподобните (Apodiformes) са разред дребни птици,[1] на външен вид подобни на лястовиците, но малко по-едри от тях. Дължината на тялото им е около 20 cm, размаха на крилете достига над 50 cm и тежат до около 100 грама. Характерна особеност са дългите им сърповидно извити криле. Окраската им е тъмна и едноцветна. Човката е малка, но се отваря значително, благодарение на широките кожни гънки от двете и страни. Бързолетоподобните са птиците с най-висока скорост на активен (хоризонтален) полет, скоростта им понякога надхвърля 180 km/h. Практически не кацат извън периода на мътене и отглеждане на малките, а ако го направят то е на висока скала или сграда, откъдето могат да се спуснат директно в полет. Краката са им съвсем малки и закърнели, завършващи с куковидно извити нокти, служат единствено за да се задържат. Не могат да ходят и ако случайно попаднат на повърхността на земята, излитат отблъсквайки се с криле.

Разпространение

Срещат се на всички континенти с изключение на Антарктида. В България се срещат 3 представителя на семейство Бързолетови:

Начин на живот и хранене

Живота си прекарват общо взето в непрекъснат полет. Спят, хранят се и въобще вършат всичко летейки, като единствено спират за да мътят. Насекомоядни. Храната си набавят летейки с широко отворена човка, събирайки по този начин дребни летящи насекоми като в сакче (за разлика от лястовиците, които активно ловуват).

Размножаване

Строят гнездата си по високи скалисти и непристъпни местности, понякога в пещери или сгради. Гнездото прилича на лястовичето, изградено е от фина глина и секрет подобен на слюнка. Снасят 2–4 яйца, малките се раждат безпомощни и в първия месец от живота им родителите се грижат изцяло за тях.

Допълнителни сведения

В някои източни страни се приготвя специална супа от лястовичи гнезда, които всъщност са гнезда на бързолети от род Салангани (Collocalia). И трите представителя на разреда, срещащи се в България, са защитени от закона.

Списък на видовете

Семейство Apodidae

Семейство Hemiprocnidae

Бележки