Разлика между версии на „Фернандес де Кордоба“

Направо към навигацията Направо към търсенето
({{lang-es}} => {{lang|es}})
 
== Биография ==
Роден на [[1 септември]] [[1453]] година в [[Монтиля]] (днес провинция [[Кордоба (провинция)|Кордоба]]), Испания, в благородническото семейство на Педро Фернандес де Кордоба граф Агилар и Елвира де Херера.<ref>E. N. Williams, ''Dictionary of english and European History 1485-1789'', London 1980, p. 104</ref> Баща му умира докато е още дете. Тъй като е втори син и не може да наследи титлите и парите на баща си, Гонсало се насочва към военна кариера. Като младеж участва в боевете срещу [[мюсюлмани]]те, окупирали [[Гренада]], а по-късно служи като паж в испанския кралски двор.
 
== Военна кариера ==
Тази предварителна подготовка с ново въоръжение и тактика е подложена на проверка през 1503 г. отново в Италия при противопоставянето срещу френската войска. С шестхилядна армия в лозята на един хълм край [[Чериньола]] и без предварителна подготовка, войските на Кордоба въоръжени с аркебузи и пики разгромяват атакуващата 10-хилядна френска армия. Това е първата битка в световната история спечелена с огнестрелно оръжие.
 
След окупирането на [[Неапол]], французите отстъпват. На 29 декември 1503 г. в [[Битка при Гариляно (1503)|битката при Гариляно]] испанската войска преминава река [[Гариляно|едноименната река]] под прикритието на тъмнината и френската армия е подложена на унищожителна атака с аркебузи и пики. Добре обучените командири на Кордоба, с минимум координация, провеждат успешно трудната военна операция.<ref>''[https://www.britannica.com/biography/Gonzalo-Fernandez-de-Cordoba Gonzalo Fernández de Córdoba]'', Encyclopedia Britannica</ref> През януари 1504 г. Кордоба превзема [[Гаета]]. Успешният военен поход на испанците и неспособността на френската армия да се противопоставят след големите им военни поражения, принуждават френския кралски двор да се откаже от претенциите си върху Неапол и да се сключи мир.
 
След успешно проведените военни операции, Кордоба е наречен Големия капитан. Уплашен от популярността на Кордоба, новия испански крал Фердинанд нарежда да се върне в Испания като отнема командването му. Останал верен на краля си, Кордоба се оттегля в семейното имение, където умира на [[1 декември]] [[1515]] г. заразен с [[малария]] от похода в Италия. Погребан е в манастира Сан-Джеронимо в [[Гранада]]. Каменната му гробница е поставена до подхода към олтара на храма.
[[Категория:Испански генерали]]
[[Категория:Починали от малария]]
[[Категория:Италиански войни]]

Навигация