Бертрандон де ла Брокиер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бертрандон де ла Брокиер
Роден
около 1400 г.
Починал
9 май 1459 г. (59 г.)
Бертрандон де ла Брокиер в Общомедия

Бертрандон де ла Брокиер е бургундски благородник, шпионин и поклонник, пътешествал в Близкия изток и Балканите през 1432 – 33 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бертрандон е роден в края на 14 или началото на 15 век в херцогство Аквитания. За живота му преди 1421 г. няма данни. През тази година той става оръженосец (Ecuyer tranchant) на Филип Добрия, херцог на Бургундия. Той бързо печели доверието на херцога и е натоварен с поредица от важни мисии. През 1423 г. е удостоен с титлата „Първи оръженосец“ (premier écuyer tranchant).

Между февруари 1432 г. и лятото на 1433 г. де ла Брокиер предприема поклоническо пътуване до Светите земи, като се връща по суша през Балканите. Посрещнат е с почести в Бургундския двор, а херцогът му поверява командването на важен замък на брега на р. Шелда във Фландрия. През 1452 – 53 г. участва във войната на бургуднския херцог срещу разбунтувалия се град Гент във Фландрия. През 1457 г. представя на владетеля ръкописа на своя пътепис от поклоническото пътуване.

В един от ръкописите на неговия пътепис се съдържа приписка, според която де ла Брокиер е починал на 9 mai 1459 г. в град Лил. Погребан е в църквата Сен Пиер в града.

Задморско пътешествие[редактиране | редактиране на кода]

Книгата, посветена на пътуванията му, "Задморско пътешествие (на френски: Le Voyage d'Outre-Mer), е подробно описание на политическата ситуация и практическите обичаи на различните региони, посетени от него. Де ла Брокиер написва книгата на средновековен френски по искане на Филип Добрия, херцог на Бургундия, с цел улесняването на нов кръстоносен поход.

Де ла Брокиер е един от първите европейски пътешественици, преминал през българските земи след турското завоевание (1433 г.). Той пише за желанието на българския народ да се освободи: „Всички хора на тази страна имат голямо желание да се отърват от робството, ако намерят кой да им помогне...[2]

Ръкописи[редактиране | редактиране на кода]

Богато илюстрован ръкопис на пътеписа, съдържаш миниатюри на известния художник от ХV в. Жан льо Таверние, се съхранява във Френската национална библиотека в Париж под № MSS fr. 9087, folio 152v.

Издания[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Christopher Tyerman, God's War: A New History of the Crusades (Penguin, 2007), 846.
  2. де ла Брокиер, Бертрандон. „Задморско пътешествие“. София, Издателство на ОФ, 1968. с. 99.