Сенусрет III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сенусрет III
Роден
Починал
1842 г. пр.н.е.
ПогребанЕгипет
Семейство
РодДванадесета династия на Древен Египет
БащаСенусрет II
ДецаАменемхет III
Сенусрет III в Общомедия
Глава на Сенусрет III от червен гранит

Сенусрет III (Khakaure Senwosret) или Сесострис е фараон от Дванадесета династия на Древен Египет. Управлява през 1878 – 1839 г. пр.н.е. Той е един от най-забележителните и могъщи владетели през периода на Средното царство на Египет.

Син е на фараон Сенусрет II. За разлика от своите преки предшественици Сенусрет III ограничава привилегиите и независимостта на номарсите и води повече войни. Той провежда поне четири похода към Нубия (през 8-ата, 10-ата, или 12-ата, 16-ата и 19-ата година от управлението си), с които обезопасява южните граници на Египет от кушитските племена и снабдява държавата с роби. Воюва също така и в Ханаан.

През неговото царуване продължава икономическият просперитет на Египет. Развива мащабна строителна дейност. В гръцките истории е познат под името Сесострис като събирателен образ на мъдър и силен фараон. Знае се, че физически се е отличавал от останалите египтяни с високия си ръст. Неговите скулптурни портрети го представят със сериозно, съсредоточено и възвишено, донякъде мрачно и отегчено изражение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Сенусрет II владетел на Египет (1878 г. пр.н.е. – 1839 г. пр.н.е.) Аменемхет III