Спикулум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
rmn-military-header.png

Тази статия е част от серията за:

Войската на древен Рим (Портал)
800 пр.н.е.–AD 476

Структурна история
Римска армия (военни части и чинове,
легиони, помощни войски, военачалници)
Древноримски флот (флоти, адмирали)
История на кампаниите
Списъци на войни и битки
Украшения и наказания
Технологична история
Военно инженерство (castra,
обсадни машини, арки, пътища)
Лично снаряжение
Политическа история
Стратегия и тактики
Пехотни тактики
Граници и укрепления (Лимес,
Адрианов вал)

Спикулум (spiculum) е късноримско копие, което заменя пилума като основно оръжие за хвърляне на пехотата около 250 г. Изследователите предполагат, че то е било получено в резултат на постепенното комбиниране на пилума и две германски копия – ангона и бебра. С присъединяването на все-повече германци към Римската армия, тяхната култура и традиции стават движеща сила на промяната. Спикулума е бил по-добър от стария пилум използван като копие за близък бой, като запазвал пробивната му сила при хвърляне.

Вегетий споменава спикулума във военното си ръководство, но някои изследователи настояват, че спикулум е просто друго име за пилум. И в двата случая, повечето историци приемат, че спикулума е развитие на ранните копия, използвани от Римската армия.[1]

Те имаха също така две други (метателни) копия, по-голямото от които се състоеше от дръжка дълга пет и половина римски фута (ок. 160 см) и триъгълно желязно острие дълго ок. 23 см. То беше наричано по-рано пилум, а сега спикулум. Войниците бяха специално тренирани да боравят с това оръжие, защото хвърлено със сила и майсторство то често пробиваше щитовете на пехотата и ризниците на конниците.[2]

Основна разлика между спикулума и пилума е била в дължината на тънката част. Спикулума изглежда е имал много по-къса желязна тънка част с острие на върха си. Така общата дължина на спикулума също била по-малка от тази на предшественика си – може би около 190 см. Точният дизайн не е изяснен поради многото съществуващи варианти. Спикулума излиза от употреба някъде след 400 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vegetius. Book I. // De Re Militari. Посетен на 21 ноември 2016.
  2. Vegetius. Book II. // De Re Militari. Посетен на 21 ноември 2016.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Spiculum“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.