Спиро Гайдарджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Спиро Гайдарджиев
български революционер

Роден
Починал

Спиро Георгиев Гайдарджиев е български предприемач и революционер, скопски деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гайдарджиев е роден в 1874 година в Скопие, тогава в Османската империя. Завършва българското педагогическо училище в родния си град. Влиза във ВМОРО и е сред основателите на революционното дело в окръга, като е член на местния комитет[1]. Арестуван е от властите и осъждан на различни срокове затвор 6 пъти, два от които - на смърт, от турците и сърбите. И двата пъти го спасява сестра му Цена Гайдарджиева, първия път чрез австрийския, втория път - чрез руския консул. След като градът попада под сръбска власт след Междусъюзническата война в 1913 година Гайдарджиев е принуден да бяга нелегално в България. Установява се в София, в Павлово, където става фабрикант. Има четири деца, три момчета и едно момиче. Съпругът на дъщеря му, родом от гр. Прилеп, Крьстьо Иванов Петров, също е активен член на ВМОРО и царски офицер на Н.В.Ц. Борис III. След 9.IX.1944 г. фабриката му е национализирана, а семейството му - подложено на репресии и гонения. [2] През 1917 година подписва Мемоара на българи от Македония от 27 декември 1917 година.[3]

Отваря собствено предприятие за преработка на гермореактивни смоли през 1934 година[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Колектив. Македония:сборник от документи и материали, БАН, 1978, стр.604.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 29.
  3. Македония. Сборник от документи и материали, Издателство на БАН, София, 1978, стр. 604.
  4. Енциклопедия България, П-Р, БАН, стр.251.
     Портал „Македония“         Портал „Македония