Списък на владетелите на Монпансие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на съвременното графство Монпансие. Егперс е столицата, Шаптюза е главната крепост.

Сеньория Монпансие (на френски: seigneurie de Montpensier), после Княжество Монпансие (Principauté de Montpensier), е бивше феодално княжество в северната част на Оверн, Франция. Първоначално е съсредоточено около Монпансие, но столицата е град Егперс. Дом Бурбон-Монпансие е начело на тази територия до 1531 г.

Херцогство Монпансие (на френски: Duc de Montpensier, Comtat de Montpensier) е създадено от Сеньория и Графство Монпансие през 1539 г. То е едновременно и Перство на Франция. Херцогството е наречено на селището Монпансие в регион Оверн.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замък „Сен Фержо“ – основната резиденция на херцозите на Монпансие

Монпансие е преди всичко сеньория на Графство Оверн, което ще интегрира Земите на Оверн след френското завоевание през 1213 г. след Обсадата на Турноел (Tournoël). През 1384 г. Жан дьо Бери, херцог на Оверн и Бери купува Графство Монпансие от господаря на Вантадур за 40 хил. франка. Когато херцогството преминава в ръцете на Бурбоните, там се установява по-млад клон на тази династия.

През 1531 г., след войната между Шарл III дьо Бурбон, херцог на Оверн и Бурбон, който е роден в Монпансие, и краля на Франция Франсоа I, херцогските територии са интегрирани в короната на Франция. След организирането на провинциите на кралството при Стария ред, Княжество Монпенсие е административно интегрирано в Херцогство Бурбон след традиционното владение на тази територия от Бурбоните. Статутът и членството на енориите, съставляващи Графство Монпенсие, въпреки това се колебаят и последните могат да интегрират в зависимост от различните години двете провинции Оверн и Бурбоне.

Господари (Сеньори) на Монпансие[редактиране | редактиране на кода]

Дом Тиер[редактиране | редактиране на кода]

Дом Тиер (Thiers, бивш Thiern), чийто произход датира от X век, е семейство от Оверн, от което идват първите виконти на Тиер и господарите на Монпансие в бившето Графство Оверн.

Герб на Дом Тиер

През XI век Ги III дьо Тиер има двама сина, включително Гийом III дьо Тиер, който се жени за Аделаида дьо Шалон. Така той връща Графство Шалон на Дом Тиер и Гийом наследява баща си като виконт на Тиер. Що се отнася до втория му син Ги дьо Тиер, не се знае каква титла е имал, но той е в основата на клона Монпансие, тъй като синът му Ги V дьо Тиер е негов господар в средата на XII век.

  • 1150 или 1155 – ?: Ги V дьо Тиер, виконт на Тиер, господар на Монпансие, по-малък брат на Вилхелм I, граф на Шалон
  • Агнес дьо Тиер (* и † ?), господарка на Монпансие и Егперс, дъщеря на предишния, за която не е известно дали произхожда от клона на Ги дьо Тиер, граф на Шалон, или от този на Ги V от Тиер. ∞ 1. 1145 за Раймонд дьо Бургон, граф на Гриньон и господар на Вито (оттук Мао Бургундска, омъжена за Ги дьо Невер) 2. 1160 (или 1176) за Хумберт IV, господар на Божьо († 1189 или 1202), на когото носи сеньорията на Монпансие и Егперс.

Дом Божьо[редактиране | редактиране на кода]

Дом Божьо (Beaujeu) е семейство с древен произход, установено в Божьо. Те са първите владетели на Божьо и регионът Божьоле носи името си от тях.

Герб на Хумберт I
  • Хумберт I дьо Божьо († 1190/1202), като Хумберт IV господар на Божьо (1202 – 1216)
  • 1189 или 12021216: Гуихард I дьо Божьо († 1216), син на предишния, като Гуихард IV „Велики“ господар на Божьо; ∞ 1197 за Сибила дьо Ено (* 1179, † 1217), дъщеря на Балдуин V, граф на Ено, и Маргьорит Елзаска, от която има 8 деца: Хумберт V, господар на Божьо (дъщеря му Изабела дьо Божьо ∞ 1247 г. за Рено, граф на Форез, откъдето продължават графовете на Форез и господарите на Божьо), Гишар (вж. по-долу), Анри, господар на Шатньоф във Валроме, Луи, каноник на Primatiale Сен Жан на Лион, Агнес († 1234), ∞ за Теобалд I Наварски, Маргарита, Филипина – монахиня и Сибила († 1265), ∞ за Рено дьо Божé, след това за Пиер Гро, господар на Бриансон
Герб на Гуихард II

Дом дьо Дрьо[редактиране | редактиране на кода]

Капетингов Дом Дрьо (de Dreux) е клон на Капетингите, произхождаща от Роберт I, граф на Дрьо, син на френския крал Луи VI. Притежател на графство Dreux (Йор е Лоар), той е формирал няколко клона, установени в Пикардия (Ен), Орлеан (Йор е Лоар), Нормандия и Бретан. Кадетска линия се присъединява чрез брак в началото на XIII век до трона на Херцогство Бретан, който запазва до изчезването му през 1514 г. със смъртта на Анна Бретанска, последната херцогиня на Бретан. Домът изчезва в последната си кадетска линия през 1590 г. Семейството Авогур, незаконен клон на херцозите на Бретан, изчезва през 1746 г.

  • 13081327: Робер V дьо Дрьо († 1329), граф на Дрьо, господар на Монпансие, син на предходната и на Жан II дьо Дрьо; ∞ 1321 за Мария д'Онган
  • 13271331: Жан III дьо Дрьо († 1331), граф на Дрьо, господар на Монпансие, брат на предходния; ∞ ок. 1329 за Ида дьо Росни († 1375)
  • 13311345: Пиер I дьо Дрьо († 1345), граф на Дрьо, брат на предходния господар на Монпансие; ∞ 1341 за Изабо дьо Мелюн († 1389)
  • 13451346: Жана I дьо Дрьо († 1346), графиня на Дрьо, господарка на Монпансие, дъщеря на предходния. Без потомство, тъй като умира на 1 г., клонът на Хумберт дьо Божьо изчезва и Монпансие преминава у клона на брат ѝ Луи († 1280), господар на Монферан и на Брок, който не трябва да се бърка с братовчед си Луи I дьо Божьо († 1295), господар на Божьо и Домб, син на Рено I дьо Форез и Изабела дьо Божьо.

Дом Вантадур[редактиране | редактиране на кода]

Луи I дьо Божьо-Монферан († 1280), господар на Монферан и на Брок, ∞ за Маргьорит дьо Боме, от която има 5 деца, включително Маргьорит дьо Божьо, която 1290 ∞ за Еблес дьо Вантадур, виконт на Вантадур, от когото има 7 деца, включително Бернар II (вж. по-долу):

  • 13461384: Бернар II дьо Вантадур (* 2 април 1350, † сл. 1390), 1329 Вицеграф на Вантадур, 1358 господар на Монпансие, син на предходния; ∞ за Маргьорит, дъщеря на Робер дьо Бомон-Бриен († 28 септември 1327), виконт на Бомон-о-Мен и Сент-Сюзан, без потомство. Той продава Монпансие на Жан Френски, херцог на Бери, син на Жан II Добрия, крал на Франция.

На 2 април 1350 г. Сеньория Монпансие е издигната в графство и е дадена на сина на Жан дьо Бери.

Графове на Монпансие[редактиране | редактиране на кода]

Дом дьо Бери[редактиране | редактиране на кода]

Дом Бурбон[редактиране | редактиране на кода]

След предателството на конеъабула на Бурбон Графство Монпенсие е конфискувано, но е върнато през 1539 г. на сестрата на конетабъла и е издигнато в херцогство.

Херцози на Монпансие[редактиране | редактиране на кода]

Дом Бурбон[редактиране | редактиране на кода]

Дом Бурбон-Монпансие[редактиране | редактиране на кода]

Герб на херцозите на Монпансие

3-ти и 4-ти клон на Дом Орлеан[редактиране | редактиране на кода]

Герб на Орлеан

Титла по обичай[редактиране | редактиране на кода]

Към днешна дата последният орлеанец, който носи титлата „херцог на Монпансие“, е най-малкият син на Филип Орлеански (* 1838, † 1894), внук на Луи-Филип I, граф на Париж, претендент за трона на Франция:

Други членове на фамилията[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Liste des comtes puis ducs de Montpensier в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​