Списък на второстепенни герои от Света на диска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тази статия е за поредицата "Светът на диска" на британския писател Тери Пратчет. Тя описва второстепенни герои в книги от поредицата, които нямат отделни статии.

Злия страшен Хари[редактиране | редактиране на кода]

Злодеят-противник и антитеза на Коен Варваринът – старомоден образ от героичната фантастика, обиден от това как се променя Светът на диска. За него е въпрос на гордост да бъде Лорд на Мрака (ако и дребен), и положителните герои не му се сърдят. В края на краищата, той винаги ги оставя да победят, а пък те на свой ред винаги го оставят да избяга накрая. Такъв е Кодексът на Героите.

Причината Злия страшен Хари да е недоволен от света е, че му е все по-трудно да върши работата си. Пълно е с далеч по-зли злодеи, които на всичкото отгоре се мъчат да минат за добри. Похабил е неописуеми усилия, за да събере подходяща за Злия Господар дружина. И за какво? Единствено за да бъде избита от добрите.

Дружината на Злия страшен Хари[редактиране | редактиране на кода]

Представлява група възможно най-типични злодеи, съгласно медийните им прототипи:

  • Касапина – тъмничарят на Лошите, грамаден и гнусен дебелак. Злия страшен Хари се гордее до немай-къде с него като откритие. Уви, не е достатъчно садистичен, но пък е тъп и доверчив, обожава да заспива на дежурство, и няма нищо против да носи ключовете си на халка, която лесно се откача от колана – все неща, без които злодеят-тъмничар просто не може.
  • Туй съм аз – тролът-човекоядец. (Всъщност не е известно да е изял някого.) Окичен подходящо с нанизи от човешки черепи, но Хари не го харесва достатъчно. Проклета работа е напоследък да си Лорд на Мрака – даже трол не можеш да си намериш достатъчно глупав!
  • Подмишницата – джуджето-мъчител (също не е известно да е бутнал с пръст някого). Или поне голям мераклия да се прослави. Само дето на него името "Armpit" може да му напомня за яма за мъчения, ама за околните си означава... подмишница.
  • Слуз – не по-малко необходимият човекогущер. Как така ще има лоши без слузест и гаден човекогущер, дето може да казва само "норк, норк"? Хари се гордее с него не по-малко, отколкото с Касапина.
  • Слуз – още един човекогущер. (Лошите по дефиниция са глупави, така че Злия страшен Хари е кръстил и двамата човекогущери с едно име, за да бъдат запомняни по-лесно.)
  • Гак – задължителният злодей-скелет. Уви, Хари не е могъл да намери истински жив скелет, и му се е наложило да се задоволи със зомби без кой знае колко останала плът по костите (включително и без език). Но, както го окуражава Коен Варваринът, не е важно да можеш да говориш – важното е да играеш ролята си от сърце.

Злия страшен Хари и дружината му се появяват се в "Последният герой", където се присъединяват към похода срещу боговете на Сребърната орда. Естествено, при първа възможност нападат Сребърната орда, и също така естествено, биват победени и Хари е единственият оцелял. (Какво да се прави – Кодекс.) Накрая Хари предава Сребърната орда на боговете, защото всъщност това му е работата. Иначе ще си загуби реномето. Коен Варваринът, естествено, не му се сърди. (Какво да се прави – Кодекс.)

Конина[редактиране | редактиране на кода]

Единствената описана (засега) в книгите за Светът на диска дъщеря на Коен Варваринът. Официално е танцьорка в храм. Неофициално мечтае да стане фризьорка, но пред това има един дребен проблем: инстинктите ѝ мигновено превръщат всеки остър, тъп или какъвто и да е друг предмет, попаднал в ръцете ѝ, в смъртоносно оръжие. Наследила е от майка си фигура на танцьорка, кожа със златист оттенък, светлоруса коса и глас, който кара "Добър ден" да звучи като покана за страстна нощ. От баща си пък – сухожилия, с които можеш да закотвиш кораб, мускули като стомана, и споменатите инстинкти. (Приятна страстна нощ, ако гласът ѝ ви е прозвучал като покана!)

Появява се в "Магизточник".

За последен път е забелязана в любовна връзка с Найджъл Разрушителя.