Списък с награди и номинации на „Скорпиънс“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Списък с награди и номинации на „Скорпиънс“
„Скорпиънс“ през 2016 г.
Награди и номинации
Награди Победи Номинации
„Ар Ес Ейч Голд“11
АГАМ11
„Браво Ото“44
„Бьорзе“11
„Вегас Рокс!“11
„Гитар Уърлд“11
Долна Саксония11
Награда на ГФУР11
Джи Кю11
„Ехо“26
„Златна Европа“11
„Златна кокошка“11
Златна малинка01
„Керанг!“11
„Класик Рок“11
„Класик Рок Рев.“11
„Метъл Сторм“11
„Метъл Хамър“01
„Нов поп фестивал“11
Плейбой11
Радио „Регенбоген“22
„Сайнс“11
СМН33
„Хардрок Кафе“11
ЦГДС11
Цет Де Еф11
„Щайгер“11
Общо[a]
Награди55
Номинации37
Бележки
  1. Определени нагаради не се присъждат само на един победител. Те удостояват няколко приемника, като например подгласници – второ и трето място. Тъй като това е специфичен тип признание, което е различно от загуба, подгласниците се смятат за спечелили награда. За да се избегнат грешки, се смята, че всяка награда в този списък преди това е получила номинация.

Това е списък с наградите и номинациите, които германската рок групаСкорпиънс“ има получени през почти 60-годишната си кариера. Основана в Хановер през 1965 г. от китариста Рудолф Шенкер,[1] групата издава 21 студийни албума към 2022 г. и се смята за най-успешната рок група в Германия и континентална Европа,[2] чиито продажби надхвърлят 100 милиона продадени бройки по целия свят.[3] Според различни публикации, „Скорпиънс“ имат получени около 200 „златни“, „платинени“ и „диамантени“ сертификата в различни държави[4] и направени 4 европейски и 20 световни концертни турнета на общо 6 континента с над 2500 концерта.[5]

Едни от първите награди получени от групата, за които има данни са за „Най-добра германска концертна група“ през 1975 г. и „Албум на годината“ в Германия за Virgin Killer от 1976 г. През 1979 г. в категория „Обложка на годината“ на списание „Плейбой“, обложката на шестия студиен албум на „Скорпиънс“ Lovedrive печели първото място, въпреки споровете, които предизвиква и наложената ѝ цензура на някои световни пазари заради сексиското ѝ изображение.[6] През 80-те и 90-те години на 20-и век, групата влиза в „Златната книга“ на Хановер, два пъти печели приза за „Най-добрият рок изпълнител на Германия“ на Наградите „Златна Европа“, а списание „Браво“ присъжда няколко „златни“, „сребърни“ и „бронзови“ награди на състава за „Най-добра хард и хеви група“.

Сред други оличия, които групата притежава, са три „Световни музикални награди“ в две категории за „Най-добър международен изпълнител“ през 1992 г. и 1994 г. и „Рок легенди“ през 2010 г., две награди „Ехо“ през 1992 г. и 2009 г. и награда „Щайгер“ за най-добър национален артист. „Скорпиънс“ са наградени с трите основни отличия на град Хановер, които включват влизане в „Златната книга“ на Хановер, значка „Граждани на Хановер“ и наградата за култура. Групата има звезда на „Рок стената“ в Холивуд и друга на „Алеята на славата“ на Вавелския кралски замък в Краков, Полша. Те са една от първите групи, които са включени в „Залата на славата на хевиметъла“ в Лос Анджелис, където местният съвет в града определя датата 6 октомври като официален ежегоден празник в чест на „Скорпиънс“ за върхови постижения в рокендрола в продължение на 52 поредни години. Общо 11 награди за цялостно творчество групата получава през своята кариера.

„Скорпиънс“ имат получени и награди извън музикалната индустрия свързани с тяхната ангажираност към социално-политическите каузи и посланието си за мир, като тази от телевизия „Цет Де Еф“, която през 2005 г. избира песента им Wind of Change за песен на хилядолетието. Организации и държавни органи удостояват групата с различни отличия, като награди „Сайнс“ за социално лидерство и „Държавната награда на Долна Саксония“ (2015). През 2012 г. „Скорпиънс“ стават първата музикална група, която получава награда от „Център за глобален диалог и сътрудничество“ за насърчаване на световния мир и разбирателство чрез музика.

Награди „Ар Ес Ейч Голд“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Ар Ес Ейч Голд“ са награди, присъждани от комуникационната мрежа на радио „Шлезвиг-Холщайн“ между 1988 и 2000 г. за най-добрата популярна музика. През 1999 г. „Скорпиънс“ печелят наградата за най-успешната група в Германия за песента си Wind of Change.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1999 „Скорпиънс“ Най-успешната група в Германия Спечелена [7]

Награди на „Асоциацията на германските автори на музика“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите на германските музикални автори се присъждат от 2009 г. от авторското дружество на композитори и текстописци, които са дали принос към германската музика. „Скорпиънс“ печелят наградата за рок композиция, която е връчена на Клаус Майне, Рудолф Шенкер и Матиас Ябс.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2011 „Скорпиънс“ Рок състав Спечелена [8]

Награди „Браво Ото“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Браво Ото“ се присъждат от германското списание „Браво“ в категориите филм, телевизия и музика. Връчвани от 1957 г., наградите „Браво Ото“ са разделени на златни, сребърни и бронзови категории, които се избират чрез гласуване читателите на списанието. „Скорпиънс“ имат спечелени четири награди за най-добра хард и хеви група, които включват едно златно, едно сребърно и две бронзови отличия, присъдени в годините между 1986 и 1993 г.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1986 „Скорпиънс“ Най-добра хард и хеви група Сребро [9]
1991 „Скорпиънс“ Най-добра хард и хеви група Злато [10]
1992 „Скорпиънс“ Най-добра хард и хеви група Бронз [11]
1993 „Скорпиънс“ Най-добра хард и хеви група Бронз [12]

Награди „Бьорзе“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Бьорзе“ се присъждат от унгарското музикално списание „Лемезбьорзе“. През 2009 г. „Скорпиънс“ спечелват награда в категория за цялостно творчество в музиката.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2009 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [13]

Награди на „Вегас Рокс!“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Вегас Рокс!“ се присъждат от 2010 г. от американското музикално списание „Вегас Рокс!“.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2010 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [14]

Награди „Гитар Уърлд“[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г., американското музкално списание „Гитар Уърлд“ публикува класация от избора на своите читатели за „10-те най-добри китарни албума от 1982 г.“ и осмият студиен албум на „Скорпиънс“ Blackout печели първо място в категорията.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2011 Blackout 10-те най-добри китарни албума от 1982 г. Спечелена [15]

Награда на Долна Саксония[редактиране | редактиране на кода]

Държавната наградата на Долна Саксония се присъжда от провинцията Долна Саксония на хора, които дават принос към културата, изкуствата, социалните въпроси, политиката и икономиката в тази част на Германия. Тя се избира от жури и се връчва от министър-председателя на Долна Саксония. През 2014 г. „Скорпиънс“ печелят наградата за сътрудничеството си в областта на изкуствата.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2014 „Скорпиънс“ Сътрудничество в областта на изкуствата Спечелена [16]

Награда на „Германската фондация за устойчиво развитие“[редактиране | редактиране на кода]

Германската национална награда за устойчиво развитие се присъжда от „Германската фондация за устойчиво развитие“ в сътрудничество с федералното правителство, организации на гражданското общество, бизнес асоциации и изследователски институции. Тази награда е насочена към институции, организации, компании и хора, които търсят устойчиво развитие. През 2012 г. „Скорпиънс“ са удостоени с почетния приз на градовете и общините, награда, присъждана на хора, които допринасят за развитието на страната, в случая за заслугите им към националната музика.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2012 „Скорпиънс“ Почетна награда Спечелена [17]

Награди „Джи Кю[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Джи Кю“ се дават от американското списание „Джи Кю“, за да отличат най-добрите в различни области на обществото като музика, спорт, технологии, мода и кино и други.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2010 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [18]

Награди „Ехо“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Ехо“ се присъждат от „Асоциацията на звукозаписните компании“ от 1992 г. на базата на продажбите на артистите от предходната година, това е най-важната церемония по време на награждаването в Германия.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1992 „Скорпиънс“ Най-добра национална рок/поп група Спечелена [19]
1993 „Скорпиънс“ Най-добра национална рок/поп група Номинирани [19]
2009 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [19]
2011 Sting in the Tail Най-добра национална рок/поп група Номинирани [19]
2014 MTV Unplugged in Athens Най-добра национална рок/поп група Номинирани [19]
2014 MTV Unplugged in Athens Най-добра национална DVD продукция Номинирани [19]

Награди „Златна Европа“[редактиране | редактиране на кода]

Наградата „Златна Европа“ е награда, присъждана от германската телевизионна мрежа „Саарлендишер рундфунк“ в света на изкуствата. Наградата е връчвана между 1968 и 2003 г

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1985 „Скорпиънс“ Най-добрият рок изпълнител на Германия Спечелена [20]
1992 „Скорпиънс“ Най-добрият рок изпълнител на Германия Спечелена [21]

Награди „Златна кокошка“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Златна кокошка“ се присъждат от германската преса и обществеността на най-добрите изкуства в тази страна. Тя започва да се връчва през 1991 г. в чест на местната художничка Хелга Ханеман.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2009 „Скорпиънс“ Почетна награда (музика) Спечелена [22]

Награди „Златна малинка“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Златна малинка“ са контрапункт на наградите „Оскар“ на филмовата академия на САЩ, които се присъждат за най-лошите актьорски изпълнения и най-слабите филми, сценарии, режисура и филмова музика. Клаус Майне, Марк Хъдсън и Брус Феърбеърн получават номинация за песента Under the Same Sun от дванадесетия студиен албум на „Скорпиънс“ Face the Heat (1993), която е включена в музиката към филма „Опасна зона“ (1994) със Стивън Сегал.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1995 Under the Same Sun Награда за най-лоша оригинална песен Номинирани [23]

Награди „Керанг!“[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1982 г., британското музкално списание „Керанг!“ изработва класация за 10-те най-добри записа за годината и осмият студиен албум на „Скорпиънс“ Blackout печели първо място в категорията.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1982 Blackout Запис на 1982 г. Спечелена [24][25]

Награди „Класик Рок“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Класик рок“ се връчват от британското списание „Класик рок“ на най-добрата музика. „Скорпиънс“ са удостоени с две награди, една през 2011 г. и една през 2016 г.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2011 „Скорпиънс“ Премиум метъл гуру Спечелена [26]
2016 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [27]

Награди „Класик Рок Ревистет“[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г., в своя класация, сайтът „Класик рок ревистет“ поставя студийния албум на групата Sting in the Tail, като номер едно, сред други 30 издания от 2010 г.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2011 Sting in the Tail Албум на 2010 г. Спечелена [28]

Награди „Метъл Сторм“[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г., в своя класация, сайтът „Метъл сторм“ определя студийния албум на групата Sting in the Tail, като номер едно в категория хардрок.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2010 Sting in the Tail Най-добър албум Спечелена [29]

Награди „Метъл Хамър Голд Годс“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Метъл Хамър Голд Годс“ се дават от британското списание „Метъл Хамър“ на най-добрите групи или изпълнители в метъл музиката. През 2015 г. групата печели номинация в категорията за най-добра международна група.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2015 „Скорпиънс“ Най-добра международна група Номинирани [30]

Награди на „Нов поп фестивал“ в Баден Баден[редактиране | редактиране на кода]

Наградите се присъждат от германския телевизионен канал „Ес Ве Ер 3“, който принадлежи на публичната медийна институция „Сюдвеструндфунк“. През 2011 г. групата печели награда за пионери в популярната музика.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2011 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [31]

Награди на „Плейбой[редактиране | редактиране на кода]

В официалният сайт на групата, както и в няколко издания на албума Lovedrive, е посочено, че обложката на този албум печели награда на списание „Плейбой“ през 1979 г.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1979 Lovedrive Обложка на годината Спечелена [32][33]

Награди на радио „Регенбоген“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите на радио „Регенбоген“ се присъждат от едноименната германска радиостанция от 1998 г. за най-добрата музика.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1998 „Скорпиънс“ Най-добър международен рок изпълнител Спечелена [34]
2011 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [35]

Награди „Сайнс“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Сайнс“ се присъждат в Германия от 2011 г., като социално признание за личности и различни компании, които имат силно въздействие, когато става въпрос за социално лидерство.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2023 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [36]

Награди на „Световни музикални награди[редактиране | редактиране на кода]

Световните музикални награди“ са награди, които се присъждат ежегодно от 1989 г. насам на музикантите с най-големи продажби. „Скорпиънс“ са спечелили две награди за германска група и наградата „Рок легенди“, дадени за техния принос към музиката.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
1992 „Скорпиънс“ Най-добър международен изпълнител Спечелена [2]
1994 „Скорпиънс“ Най-добър международен изпълнител Спечелена [2]
2010 „Скорпиънс“ Рок легенди Спечелена [2]

Награди „Хардрок Кафе“[редактиране | редактиране на кода]

Наградата „Хардрок Кафе“ е присъдена от верига ресторанти „Хардрок Кафе“. През 2010 г. „Скорпиънс“ са удостоени с наградата за отлични постижения, която е връчена в Кьолн.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2010 „Скорпиънс“ Цялостно творчество Спечелена [37]

Награди на „Център за глобален диалог и сътрудничество“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите се присъждат от световната неправителствена организация „Център за глобален диалог и сътрудничество“ (ЦГДС) на най-влиятелните личности в политиката и бизнеса, които по един или друг начин търсят разбирателство и мир между хората. През 2012 г. „Скорпиънс“ стават първата музикална група, която получава тази награда за „насърчаване на световния мир и разбирателство чрез музика“.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2012 „Скорпиънс“ Музика за диалог Спечелена [38]

Награди на „Цет Де Еф[редактиране | редактиране на кода]

В авотбиографичната си книга „Разтърси живота си“, китарисът на групата Рудолф Шенкер пише, че през 2005 г., германската телевизия „Цет Де Еф“ избира песента на „Скорпиънс“ Wind of Change за песен на хилядолетието.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2005 „Скорпиънс“ Песен на хилядолетието за Wind of Change Спечелена [1]

Награди „Щайгер“[редактиране | редактиране на кода]

Наградите „Щайгер“ се дават от едноименната германска организация на най-добрите представители на изкуството и обществото като цяло. През 2016 г. „Скорпиънс“ получават наградата за най-добър национален артист.

Година Номиниран Награда Резултат Спр.
2013 „Скорпиънс“ Най-добър национален артист Спечелена [39]

Други награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Отпечатъци от ръцете на членовете на групата в „Олимпиапарк“, Мюнхен, поставени през 2010 г.
Метални статуи на Рудолф Шенкер, Клаус Майне и Матиас Ябс на фестивала във Вакен, Германия през 2014 г.
Матиас Ябс, Рудолф Шенкер и Клаус Майне заедно с бившия канцлер Герхард Шрьодер при връчването на Държавната награда на Долна Саксония на „Скорпиънс“ на 3 февруари 2015 г.
Звезда на „Алеята на славата“ на замъка Вавел, Краков, Полша, поставена през 2017 г. за приноса на групата към музиката.
Година Постижения и отличия Информация Спр.
1975 Най-добрата германска група През 1975 г. в Германия групата е избрана за най-добрата концертна група [32]
1976 Албум на годината в Германия за Virgin Killer През 1976 г., четвъртият албум на групата е избран за албум на годината [32]
1985 Влизане в „Златната книга“ на Хановер За това, че „Скорпиънс“ стават първата група в града, която постигна международен успех [40]
2000 Влизане в „Златната книга“ на Хановер Поради участие в ЕКСПО 2000 [40]
2000 Награда за култура на Хановер За приноса на „Скорпиънс“ към изкуствата на града [41]
2000 Кръст на ордена за заслуги на Долна Саксония Рудолф Шенкер и Клаус Майне получават „Кръст за заслуги първа степен“, а Матиас Ябс „Кръст за заслуги на лента“ [42]
2001 Улица с името „Скорпиънс“ в Леганес, Испания За приноса им към музиката [43]
2003 80 копия на автомобила „Опел Спийдстър“ - „Скорпиънс“ Произведен от фирма „Опел“, с автограф и китара като подарък [44]
2008 Почетни посланици на мира през годините Награда от Световния боксов съвет на Германия [45]
2009 Най-популярната музикална група в Германия Проучване на списание „СтепСтоун“ за последните 60 години в Германия [46]
2010 Звезда на „Рок стената в Холивуд“ в Лос Анджелис Първата група от континентална Европа, която го постига [47]
2010 Пощенска марка „Скорпиънс“ Произведена от бразилската пощенска служба за турнето на групата в Бразилия [48]
2010 Бира в чест на групата Създаден от фабриката „Аутентик“, за да отбележи първото посещение на „Скорпиънс“ в Боливия [49]
2010 Две позлатни китари В Швабах, производителят на китари Херберт Енгелхард подарява на Рудолф Шенкер и Матиас Ябс позлатени китари [50][51]
2011 Пет златни платиери За седемте концерта на групата в „Двореца на спорта Берси“ в Париж [52]
2017 Включване в залата на историята на хевиметъл За приноса им към музикалния жанр [53]
2017 Звезда на „Алеята на славата“ на замъка Вавел Представена от управата на Краков, Полша за приноса им към музиката [54]
2017 Награда „Миротворец“ На фестивала в Освиенцим, Полша, заради посланията за мир на „Скорпиънс“ в чест на песента им Wind of Change [55]
2017 Официален ден на „Скорпиънс“ в Лос Анджелис Награда от общинския съвет на Лос Анджелис за приноса на „Скорпиънс“ към рока в продължение на 52 поредни години [56]
2021 Европейска награда за култура Награда за изключителни постижения за Европа и нейния народ [57]
2022 Вписване в „Златната книга“ на Гарбсен Заради посланията за мир на групата [58]
2023 Вписване в „Златната книга“ на град Хаген, Германия Заради благотворителността на групата свъразана с наводнението в града [59]
2023 Въвеждане в „Знаците на славата“ в парка „Фернвепарк“ в Оберкоцау, Германия Най-успешната германска рок група в света [60]
2023 „Велик кръст“ за заслуги на Долна Саксония Награда за „изключителни личности“ и „световни звезди“ и отдаване на почит на песента на групата Wind of Change [61]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Schenker, Rudolf и др. Rock Your Life. Munich, Germany, Verlag, FinanBuch Verlag GmbH, 2009. ISBN 3868820191. с. 267.
  2. а б в г Skid. SCORPIONS Presented With 'World Music Award' // News. blabbermouth.net, 2010-05-24. Посетен на 2022-05-23. (на английски)
  3. STASSEN, MURRAY. ROUND HILL BUYS MUSIC RIGHTS FROM HERMAN RAREBELL, ORIGINAL DRUMMER IN THE SCORPIONS // musicbusinessworldwide.com, 2022-03-17. Посетен на 2022-05-23. (на английски)
  4. Silvia Palmigiano, Peter Pippig. Scorpions – höchstpersönlich! // Pressemitteilungen: Fernsehen. radiobremen.de, 2009-11-05. Архивиран от оригинала на 2019-03-25. Посетен на 2024-02-14. (на английски)
  5. Tour // Live. the-scorpions.com. Посетен на 2024-02-14. (на английски)
  6. Palmer, Andrew (1999-12-28). Rock You Like a Piece of Meat. Village Voice.
  7. Bremser, Frank. RSH Gold '99 vom 06.02.1999 // rsh-history.de, 1999-02-13. Архивиран от оригинала на 2011-10-09. Посетен на 2022-06-01. (на немски)
  8. Pressemitteilung. Deutscher Musikautorenpreis 2011: Die Kategorien, die Nominierten // Aktuelles. gema.de, 2011-04-04. Посетен на 2022-05-27. (на немски)
  9. DIE OTTO – SIEGER 1986 // ALLE SIEGER DER BRAVO OTTO – WAHL. bravo-archiv.de. Посетен на 2022-05-26. (на немски)
  10. DIE OTTO – SIEGER 1991 // ALLE SIEGER DER BRAVO OTTO – WAHL. bravo-archiv.de. Посетен на 2022-05-26. (на немски)
  11. DIE OTTO – SIEGER 1992 // ALLE SIEGER DER BRAVO OTTO – WAHL. bravo-archiv.de. Посетен на 2022-05-26. (на немски)
  12. DIE OTTO – SIEGER 1993 // ALLE SIEGER DER BRAVO OTTO – WAHL. bravo-archiv.de. Посетен на 2022-05-26. (на немски)
  13. Ferenc, Giuriza. Életműdíjat kapott a Scorpions (képgalériával) // zalaihirlap, 2009-04-22. Посетен на 2022-05-25. (на унгарски)
  14. Vegas Rocks Magazine Awards 2010 Dee Snider, Lita Ford, The Scorpions, Lemmy Kilmister // Vegas Rocks! Magazine Music Awards. youtube.com, 2011-01-14. Посетен на 2024-01-30. (на английски)
  15. Grassi, Tony. Readers Poll: Top 10 Guitar Albums of 1982 // guitarworld.com, 2011-08-16. Архивиран от оригинала на 2015-04-02. Посетен на 2024-02-29. (на английски)
  16. Staatspreis für Chorleiterin und Scorpions // Aus der Stadt. haz.de, 2014-12-11. Архивиран от оригинала на 2022-02-22. Посетен на 2022-05-27. (на немски)
  17. Preis für Scorpions // nobilis.de. Архивиран от оригинала на 2016-03-04. Посетен на 2022-06-01. (на немски)
  18. Kiki. GQ Männer des Jahres 2010: Gala & Aftershowparty // the lifestyle. therandomnoise.com, 2010-11-03. Посетен на 2022-05-27. (на немски)
  19. а б в г д е Awards by Scorpions // Scorpions. awardsandwinners.com. Посетен на 2022-05-26. (на английски)
  20. Goldene Europa 1985 // ard.de. Архивиран от оригинала на 2022-05-27. Посетен на 2022-05-27. (на немски)
  21. Goldene Europa 1992 // ard.de. Архивиран от оригинала на 2022-05-27. Посетен на 2022-05-27. (на немски)
  22. Goldene Henne 2009 // Goldene Henn. goldene-henne.de. Архивиран от оригинала на 2010-05-28. Посетен на 2022-05-27. (на немски)
  23. 1994 Golden Raspberry Award // 15th Golden Raspberry Awards. awardsandwinners.com. Посетен на 2022-10-10. (на английски)
  24. Kerrang! End Of year Lists 1982 // Kerrang! End Of Year Lists. rocklistmusic.co.uk. Посетен на 2024-02-29. (на английски)
  25. KERRANG NO. 32 December 1982 – January 1983. Excellent condition. ACCEPT on cover, ACDC, QUEEN, KISS, RIOT, SCORPIONS, Gary Moore, Eloy // Посетен на 2024-02-29. (на английски)
  26. CR AWARDS: The Winners // News, Top Posts. www.classicrockmagazine.com, 2011-10-10. Посетен на 2022-05-26. (на английски)
  27. Cvjetkovic, Mirjana. Scorpions rocken USA – mit neuem Drummer! // Menschen > Mensch-Hannover. neuepresse.de, 2016-05-06. Архивиран от оригинала на 2017-03-13. Посетен на 2022-05-26. (на немски)
  28. classicrockrevisited. TheBestRelasesof2010 // 2011 – 01. Архивиран от оригинала на 2011-01-06. Посетен на 9 януари 2011. (на английски)
  29. Metal Storm Awards 2010 // Awards. metalstorm.net. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  30. 2015 Metal Hammer ‘Golden Gods Awards’ Winners Revealed // THEPRP News. theprp.com, 2015-06-15. Посетен на 2022-05-27. (на английски)
  31. vom 15. – 17.09.2011 in Baden-Baden // swr3.de, 2011-09-17. Архивиран от оригинала на 2011-10-24. Посетен на 2022-02-09. (на немски)
  32. а б в History // the-scorpions.com. Посетен на 2022-06-01. (на английски)
  33. История на албума Lovedrive от обложката на ремастираното оригиналното издание от 2001 г. на EMI. Matthias Mineur. Каталожен №7243 5 35153 2 4
  34. Die Preisträger des Radio Regenbogen Awards 1998 // Alle bisherigen Preisträger des Radio Regenbogen Awards. regenbogen.de. Архивиран от оригинала на 2022-04-08. Посетен на 2022-06-01. (на немски)
  35. regenbogen.de. Radio Regenbogen Award 2011: Da freut sich das Promi-Fan-Herz! // ka-news.de, 2011-02-10. Посетен на 2022-06-01. (на немски)
  36. Scorpions Deutsche Rockband, Deutsche Rockband // Preisverleihung 2023. signs-award.de. Посетен на 2024-02-07. (на немски)
  37. hardrock.com. TeNo auf der Scorpions VIP Party im Hard Rock Café Cologne // TeNo. Архивиран от оригинала на 2010-11-19. Посетен на 2022-05-27. (на немски)
  38. CGDC Award 2012 // CGDC Award 2012 granted to The SCORPIONS for MUSIC FOR DIALOGUE. www.cgdc.eu. Архивиран от оригинала на 2014-08-11. Посетен на 2022-05-26. (на английски)
  39. Preuß, Frank. Steiger Award: Sascha Hellen lässt den Steiger Award wiederauferstehen // Lokales. www.derwesten.de, 2013-10-13. Архивиран от оригинала на 2022-06-01. Посетен на 2022-06-01. (на немски)
  40. а б Kaune, Stefanie. Schluss nach 45 Jahren: Die Scorpions werden sich auflösen // Rockband. haz.de, 2010-01-24. Архивиран от оригинала на 2021-05-18. Посетен на 2022-06-01. (на немски)
  41. Neuer Ruhm für die Botschafter Hannovers. In: Hannoversche Allgemeine Zeitung vom 2. März 2000.
  42. Die Scorpions // hannover.de. Архивиран от оригинала на 2010-05-18. Посетен на 2022-06-01. (на немски)
  43. Scorpions comparte calle en Leganés con AC/DC y Rosendo // elmundo.es, 2001-05-26. Посетен на 2022-06-02. (на испански)
  44. Big, Gavin. Yesterday’s Specials: Opel Speedster Scorpions // petrolblog.com, 2010-03-18. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  45. Scorpions display WBC belt // BOXING NEWS. fightnews.com, 2010-09-22. Архивиран от оригинала на 2016-03-04. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  46. „Scorpions“ beliebteste Musik-Band // News. the-scorpions.com, 2009-06-06. Архивиран от оригинала на 2014-12-02. Посетен на 2022-06-02. (на немски)
  47. THE SCORPIONS DISCUSS INDUCTION INTO THE HOLLYWOOD ROCK WALK // ArtisanNewsService. youtube.com, 2010-04-08. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  48. Brasilianischen Post. We have our own Scorpions stamp in Brazil now. How crazy is that!!! // twitpic, 2010-09-23. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  49. twitpic. SCORPIONS IN BOLIVIA = AUTÉNTICA CERVEZA // twitpic, 2010-09-23. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  50. Blattgold-Gitarren für die Scorpions // Musik. focus.de, 2013-11-15. Архивиран от оригинала на 2022-06-02. Посетен на 2022-06-02. (на немски)
  51. GERNER, ROBERT. Goldiges Geschenk für die Scorpions // Region. nordbayern.de, 2010-11-26. Посетен на 2022-06-02. (на немски)
  52. Scorpions in Bercy, Paris // Paris Bercy (Officiel). www.facebook.com. Посетен на 2022-06-02. (на френски)
  53. PAST INDUCTEES // 2017 Inductees. metalhalloffame.org. Посетен на 2022-06-05. (на английски)
  54. Scorpions odsłonili swoją gwiazdę w krakowskiej Alei Gwiazd! // rmf.fm, 2017-06-23. Посетен на 2022-06-02. (на полски)
  55. TLFO 2017 – a celebration of peace, music, art and sport // News. lifefestival.pl, 2017-06-29. Архивиран от оригинала на 2017-08-14. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  56. SCORPIONS: Los Angeles City Council Presentation Canceled Due To 'Illness' // News. blabbermouth.net, 2017-10-05. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  57. SCORPIONS Honored With European Culture Prize // News. blabbermouth.net, 2021-08-30. Посетен на 2022-06-02. (на английски)
  58. 33 Jahre nach „Wind of Change“: Scorpions schreiben ins Goldene Buch // haz.de. Посетен на 2022-06-02. (на немски)
  59. Scorpions tragen sich in das Goldene Buch ein // Mediathek. radiohagen.de, 2023-05-14. Посетен на 2024-02-07. (на немски)
  60. Beer, Klaus. Weltweit erfolgreichste deutsche Rockband SCORPIONS // fernweh-park.de, 2023-06-05. Посетен на 2024-02-07. (на немски)
  61. SCORPIONS Honored With Great Lower Saxony Cross Of Merit // News. blabbermouth.net, 2023-07-26. Посетен на 2023-07-27. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Anexo:Premios y nominaciones de Scorpions в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​