Спогодба за свободно сдружаване със САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Спогодба за свободно сдружаване със САЩ
Държавните глави на трите страни по споразумението заедно с американския държавен секретар Майк Помпео
Държавните глави на трите страни по споразумението заедно с американския държавен секретар Майк Помпео
Информация
Подписване1980-те
СтраниFlag of the United States.svg САЩ
Flag of the Federated States of Micronesia.svg Микронезия
Flag of the Marshall Islands.svg Маршалови острови
Flag of Palau.svg Палау
Езиканглийски език

Спогодбата за свободно сдружаване със САЩ (на английски: The Compact of Free Association) определя отношенията, в които влизат със САЩ като асоциирани държави 3 независими държави – Федералните щати на Микронезия, Република Маршалови острови и Република Палау.

Тези 3 свободно асоциирани държави заедно с други тихоокеански острови са част от бивша територия в Тихия океан под попечителството на ООН и администрирана от Военноморския флот на САЩ от 1947 до 1951 г. и от Министерството на вътрешните работи на САЩ от 1951 до 1994 г.

Според тези спогодби за свободно сдружаване САЩ осигурява гарантирана финансова помощ за 15-годишен период в замяна на някои права.

През 2003 г. спогодбите с Маршаловите острови и Микронезия са подновени за 20 години. Тези нови спогодби предвиждат САЩ да им предоставят US$3,5 милиарда финансиране. Променени са и някои имиграционни правила. Гражданите на Маршаловите острови и Микронезия, пътуващи за САЩ, вече се нуждаят от паспорти.

Подновеният договор с Микронезия влиза в сила от 1 май 2004, а за Маршаловите острови – на 30 юни 2004 г. Договорът с Палау изтича през 2009 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]