Спонгиформна енцефалопатия по говедата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Спонгиформна енцефалопатия по говедата ( BSE ), известна като болест на луда крава, е нелечимо и неизменно фатално невродегенеративно заболяване при говеда . Симптомите включват необичайно поведение, проблеми при ходене и загуба на тегло. По-късно в хода на заболяването кравата става неспособна да функционира нормално. В време между инфекцията и появата на симптомите обикновено е четири до пет години. Времето от появата на симптомите до смъртта обикновено е седмици до месеци. Смята се, че разпространението при хората води до вариант на болестта на Кройцфелд -Якоб (vCJD). Към 2018 г. в световен мащаб са докладвани общо 231 случая на vCJD.

Смята се, че BSE се дължи на инфекция от неправилно сгънат протеин, известен като прион . Смята се, че говедата са били заразени чрез хранене с месно-костно брашно (МБМ), което е съдържало или останки от говеда, които спонтанно са развили болестта, или инфектирани от скрейпи овчи продукти. Епидемията се е увеличила в Обединеното кралство поради практиката на хранене с месо-костно брашно на млади телета на млечни крави . Случаи се подозират въз основа на симптоми и се потвърждават чрез изследване на мозъка. Случаите са класифицирани като класически или нетипични, като последните са разделени на H- и L типове. Това е вид трансмисивна спонгиформна енцефалопатия (TSE).

Усилията за предотвратяване на болестта в Обединеното кралство включват недопускане на животни на възраст над 30 месеца да влязат нито в храната, нито в храната за животни . В континентална Европа говедата над 30 месеца трябва да бъдат тествани, ако са предназначени за човешка храна. В Северна Америка тревожните тъкани, известни като материали със специфичен риск , не могат да се добавят към храната за животни или храната за домашни любимци . Около четири милиона крави бяха убити по време на програмата за ликвидиране във Великобритания.

Четири случая са докладвани в световен мащаб през 2017 г. и се счита, че състоянието е почти изкоренено. В Обединеното кралство от 1986 г. до 2015 г. над 184 000 говеда са диагностицирани с пика на нови случаи, настъпили през 1993 г. Няколко хиляди допълнителни случая са докладвани в други региони на света. Смята се, че няколко милиона говеда с това състояние вероятно са влезли в хранителните запаси по време на огнището.