Направо към съдържанието

Спонсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разположено в спонсон 57 мм противоминно оръдие на американския крайцер USS Olympia (C-6), изглед отвън.
Броненосеца USS Texas със спонсони, носещи оръдия
Същият спонсон, вид отвътре. Вижда се полукръглата форма на спонсона и капаците, които в походно положение затварят оръдейната амбразура.
Спонсон с бордово оръдие

Спонсоннадстройка във вид на издатина на борда на кораб или бронирана машина, като правило с полукръгла форма, използва се за поставяне на артилерийско оръдие. Служи за осигуряване на голям ъгъл на обстрел. При наличие на брониране се нарича още каземат. Спонсони имат повечето кораби от последната третина на XIX и началото на XX век, а също и първите английски тежки танкове Марк I – Марк VIII.

Също спонсони се наричат и използваните в хидропланите и джетовете остриета от пластмаса, композити или метал, които при движение напред са над нивото на водата, а в завой се потапят в нея. Спонсоните са необходими, за да не се измества корпуса напречно в завоя и да остава потопен във водата. Големината на спонсона зависи от големината на съда, средната му височина е около 10 см, а дължина – 40-50 см. Често са регулируеми по вертикала и хоризонтала. С помощта на регулирането по вертикала се постига притискаща сила в завоя, а регулирането по хоризонтала — мястото от корпуса, където да се упражнява тази сила. Правилната им настройка позволява постигане на много по-голяма маневреност на джета при движение.

При самолетоносачите спонсоните се използват за увеличаване размера на палубата.

  • Спонсон // Морской энциклопедический справочник: В двух томах./ Под ред. Н. Н. Исанина — Л.:Судостроение, 1987.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Спонсон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​