Спорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спорт за деца, футболът е отборен спорт, който спомага за развиването на социални отношения с другите

Спортът е съвкупност от специфична физическа дейност или физически упражнения, които се изпълняват с определена цел и в условия, различни от всекидневните. Хората може да спортуват заради състезанието само по себе си, заради удоволствието, за да се усъвършенстват, за да развият умения, или някаква смесица от посочените фактори. Само някои определени спортове се занимават с умствена, вместо с физическа дейност. Това са игрите на дъска или игрите на карти.

Различните цели са отличителен белег на спорта, както и индивидуалните (или отборни) умения или сила. Следователно прескачането на препятствия пред хиляди хора в закрита зала е спорт, но прескачането на локви по време на излет в планината е просто опит за запазване на обувките сухи.

Европейската харта на спорта дава следното определение: спорт е „всяка форма на физическа дейност, която чрез организирано или неорганизирано участие има за цел изразяването или подобряването на физическата и психическата годност, развиването на социални отношения или постигането на спортни резултати на всички нива“[1].

Спортът се разделя на много различни видове и те заемат голяма част от времето, парите и интересите на хората.

История на спорта[редактиране | редактиране на кода]

Изобилстват примери в откритите до момента пещерни скални рисунки, които съдържат изображения на ритуални церемониални сцени. Въпреки факта, че действията, изобразени върху тези рисунки не се вписват еднозначно в съвременното разбиране за спорт, все пак може да се отбележи, че дори в древността е имало занятия, които наподобяват и могат да бъдат считани за спортна дейност. Такива изображения в пещери са открити във Франция, Африка и Австралия и повечето от тях са на около 30 000 – 40 000 години.

Съществуват обекти и предмети, които показват, че в Китай също е имало активности, които могат да се впишат в представите на настоящото определение за спорт и които датират от преди 4000 г. пр.н.е. Очевидно е, че гимнастиката е популярен спорт в древен Китай. Изображения и обекти в гробниците на египетските фараони също показват, че различни видове спортни дейности са практикувани преди хиляди години и в древен Египет, като сред тях са плуване и риболов. От територията на древна Персия водят своя произход спортни състезания като днешното поло и състезанията с копия на коне.

В древна Гърция вече има голямо разнообразие от спортове. Най-развитите и популярни сред тях са различни видове борба, бягане, хвърляне на диск и състезания с колесница. Съдейки по практикуваните спортове, военното дело и изкуството на войната са пряко свързани със спорта в древна Гърция (а и на други места по света по това време). Също така в Гърция на всеки четири години започват да се провеждат Олимпийските игри, в малко село в Пелопонес, наречено Олимпия. Днес тази традиция е възродена със съвременните Олимпийски игри.

Историята на спорта може да се проследи от Древна Гърция до наши дни. С течение на времето, спортът става все по-организиран и регламентиран. Появяват се и нови видове и подвидове на спорта, правилата се рафинират, в спорта се развиват традиции и се появяват нови поддръжници и почитатели.

Индустриалната революция и масовото производство водят до нарастване на броя на хората, практикуващи поне един спорт през свободното си време; повече хора имат способността и готовността да играят определен спорт през част от живота си, или да спортуват за удоволствие, пряко или чрез посвещаване на свободното си време за наблюдение на спорта. Понякога фанатичните почитатели на спорта в България се наричат запалянковци. Тези тенденции са още доразвити с появата на средствата за масово осведомяване и глобалните комуникации. Съществуват спортове за професионалисти и за аматьори. При превръщането на спорта в професия, още повече се увеличава популярността му. Често активни състезатели след като се откажат от професионална кариера, стават треньори.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата спорт води началото си от френското desport, което означава буквално „свободно време“. На американски английски, както и на някои други езици, например български, се използва множествено число – спортове, за да се изрази този общ вид развлекателна дейност, но на други езици или местни диалекти се използва само единственото число спорт. Френската дума за спорт се основава на персийската дума bord, което означава „победа“. Китайският еквивалент за спорт (体育; 体育) означава физическа подготовка. Модерният гръцки термин за спорт е Αθλητισμός (athlitismos), означаващо атлетизъм.

Най-старото определение на спорт в английски език (1300 г.) е „всичко, което хората намират за забавно или развлекателно“.[2] Други значения включват хазарт и събития, провеждани за целите на хазарта, лов и игри.[3][4]

Спортсменство[редактиране | редактиране на кода]

Спортсменството включва няколко критерия в себе си:

 • уважение към съперника, към противника;
 • уважение към правилата на игра и решенията на съдията, ако се налага оспорване на даден резултат, то трябва да се прави по правилата според установения ред;
 • допингът и всяко друго изкуствено стимулиране на организма са недопустими и не трябва да се позволява да определят резултатите;
 • равни шансове – всички спортисти на старта могат да разчитат на победа;
 • самоконтрол на състезателя.

Това са основните принципи на спортсменството и справедливостта в спорта.[5][6] терминът възниква за първи път при рицарските двубои. В съвременността официално е въведен спортсменски кодекс и клетва на Олимпийските игри в Антверпен през 1920 г.

Колективни и индивидуални спортове[редактиране | редактиране на кода]

Пример за индивидуален спорт, конен спорт

Колективни спортове са само тези, в които има отбор от точно определен брой състезатели и нямат други вариации – например ръгби (15), футбол (11), баскетбол (5), волейбол (6), кърлинг (4), стрийтбол (3), плажен волейбол (2).

Всички останали, дори да имат отборни състезания или пък дисциплини с двойки, четворки и прочее, са индивидуални – такива са например кану-каяка и академичното гребане, които имат от единични до осморки. Четворка акробати не са „отбор“, защото в акробатиката има и други формации; тенисът си остава индивидуален спорт дори в отборни състезания като Купа „Дейвис“, защото резултатът в нея се решава от индивидуални мачове (същото е положението и в тениса на маса и бадминтона).

Зимни и летни спортове[редактиране | редактиране на кода]

Зимен спорт е спорт, който се провежда на сняг или лед. Основните видове зимен спорт влизат в програмата на Зимните олимпийски игри. Тези спортове изискват както специални съоръжения, така и специална екипировка. Примери за такива спортове са ски, сноуборд, спортни шейни, фигурно пързаляне, кърлинг и други. Някои от тях се провеждат на открито, докато други се провеждат на закрито, в зала.

Летните спортове се провеждат през лятото и са много по-разнообразни. Те може да се практикуват както на земя, така и във вода. За целта също са необходими специфични съоръжения и екипировка. Така например за лекоатлетически състезания се използват стадиони, а за плуване – олимпийски размер плувни басейни. Те също могат да се играят на открито или закрито. Влизат в програмата на летните олимпийски игри.

Пол и възможности за спорт[редактиране | редактиране на кода]

Жените са практикували спорт поне от зората на тениса, като сега по-активно навлизат в спортове като европейски и английски футбол, дори традиционни мъжки спортове като борба и вдигане на тежести.

Възможностите за момичета и жени да практикуват организирани спортове в Америка се увеличава значително след 1972 г. след приемане на определени регулации (Title IX). Броят на жените участнички в състезания продължава да расте. Въпреки това техният брой все още е само 39 %. В други страни обаче има по-добър баланс между мъжкото и женското присъствие в спорта.

Като най-разностранните спортисти при жените за всички времена в книгата за рекордите на Гинес са записани Бейб Захариас и Лоти Дод.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Спорт в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wiktionary-logo-en.svg Уикиречник
 1. Европейска харта, 1992, чл.2
 2. Harper, Douglas. sport (n.). // Online Etymological Dictionary. Посетен на 20 April 2008.
 3. Webster's Third New International Dictionary of the English Language, Unabridged. Springfield, MA, G&C Merriam Company, 1967. с. 2206.
 4. Roget's II: The New Thesaurus, Third Edition. Houghton Mifflin Harcourt, 1995. ISBN 0618254145.
 5. А. Г. Егоров, М. А. Захаров „Фэйр плей в современном спорте“ стр 26 ссылка от 8/31/2008
 6. The 1st General Assembly EFPC September 23, 1995 ссылка от 8/31/2008