Сражение при Вишени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сражение при Вишени
Илинденско-Преображенско въстание
Информация
Период21 юли 1903 г.
МястоВишени, Османска империя
Страни в конфликта
ВМОРО Османска империя
Командири и лидери
Иван Попов,
Васил Чекаларов,
Митре Влаха
Сили
120 души гарнизон + 80 войници подкрепление
Жертви и загуби
няколко души
Карта

Сражението при Вишени е битка по време на Илинденско-Преображенското въстание между чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация с османски войски във Вишени.

След обявяването на въстанието на 20 юли 1903 година местните чети прекъсват всички телеграфни кабели към Костур. Османските части напускат града и започват да се разполагат в околните села. Затова на 21 юли четата на Иван Попов пристига във Вишени откъм Шестеово, избива на пътя петдесет души помаци от Жервени и принуждава местния турски гарнизон от около 120 души да се затвори в казармите. След него в селото пристигат четите на Васил Чекаларов и Митре Влаха. В завързалата се престрелка четниците правят опити да запалят с газ аскерските квартири, но поради притеснение от прииждаща турска войска откъм Костур четите се изтеглят в съседното село Българска Блаца и се укрепяват там. Междувременно вишенският гарнизон се изтегля към Костур заедно с пристигналото подкрепление от около 80 войници, изоставяйки част от боеприпасите и предоволствията си, които са завзети от въстаниците.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. I. Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската организация, 1933. с. 301 – 302.