Срам (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Срам
Skam
ЖанрТийн драма
Създател(и)Юлия Андем
АктьориЛиса Тейге
Йозефин Фрида Петерсен
Тарйей Сандвик Мое
Иман Мескини
Страна Норвегия
Езикнорвежки
Сезони4
Епизоди43
Разпространение
ТВ каналNRK
Излъчване25 септември 2015 – 24 юни 2017
Страница в IMDb
Срам в Общомедия

Срам (на норвежки: Skam) е норвежка тийн драма за ежедневието на тийнейджърите в гимназия Хартвиг Нисен в богаташкия квартал Фрогнер в Осло. Сериалът е продуциран от NRK P3.

Във всеки сезон фокусът е върху различен главен герой. Всеки сезон изследва различни теми, като се започне от трудности в отношенията, идентичност, хранителни разстройства, сексуално насилие, хомосексуализъм, проблеми с психичното здраве, религия и забранена любов.

Срам получава критично признание и значимо признание за представянето на сексуалното насилие във втория сезон и хомосексуалността в третия. Сериалът също така е похвален за приноса си за популяризиране на норвежкия език и култура в международен мащаб, както и за уникалния си формат на разпространение, приемайки нова стратегия за разпространение в реално време, с висока ангажираност, основана на фрагменти, а не за твърдост и телевизионни графици. Сериалът има американска адаптация, продуцирана от Юлия Андем, както и местни пресъздавания в много европейски страни. През 2018 г. членовете на британското кралско семейство, по-специално принц Уилям и съпругата му Катрин, посещават Норвегия, за да се срещнат с актьорите и да обсъдят сериите, както и да говорят за младежта и психичното здраве, още един знак за международното си признание.