Средна дървесна чинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Средна дървесна чинка
♂ Средна дървесна чинка
Средна дървесна чинка
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Тангарови (Thraupidae)
род:Дървесни чинки (Camarhynchus)
вид:Средна дървесна чинка (C. pauper)
Научно наименование
Ridgway, 1890
Разпространение
Средна дървесна чинка в Общомедия
[ редактиране ]

Средна дървесна чинка (Camarhynchus pauper) е вид птица от семейство Тангарови. Тя е един от видовете Дарвинови чинки и ендемичен вид на Галапагоските острови. Видът е разпространен единствено на остров Флореана.

Заплахи и опазване[редактиране | редактиране на кода]

Средната дървесна чинка е застрашена от загуба на местообитания заради разширяването на обработваемите площи и внасянето на различни видове животни от човека. Основното местообитание, където гнезди е доминирано от дървото Scalesia pedunculata. На острова е внесена и мухата Philornis downsi. Ларвите на паразитната муха смучат кръв от новоизлюпените пиленца и ги изтощават до смърт. Галапагоският късоух бухал е единственият естествен враг на представителите на вида.

През 1959 г. е създаден националният парк „Галапагос“, който включва и по-голямата част от остров Флореана, където единствено се срещат представители на вида. Основният ареал на средната дървесна чинка обаче не влиза в него. Причината за това е, че тези площи са заети от ферми с развито пасищно животновъдство. През декември 2006 г. националният парк започва ликвидирането на всички кози и магарета от Флореана. Консервационните мерки на острова включват и контрол и унищожаване на паразита Philornis downsi, разширяване на националния парк с включване на селскостопанската зона на Флореана и контрол срещу въведени видове.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Medium Tree-finch - BirdLife Species Factsheet Посетен на 8 март 2009.