Средна околоземна орбита

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Средна околоземна орбита е орбитата на изкуствени спътници на Земята, със средна голяма полуос от около 20 000 км. Средната орбита е по-ниска от геостаницонарната (която е с радиус 35 768 км) и по-висока от ниската околоземна орбита.[1].

Най-честото приложение на спътници на такава орбита са системите за позициониране, като Глобалната система за позициониране (20 200 км), ГЛОНАСС (19 100 км) и Галилео (23 222 км). Комуникационните спътници, обслужващи ширините отвъд полярните кръгове също се поставят на средни орбити.

Орбиталните периоди за различни средни орбити (от 2 000 до 30 000 км) са между 2 и 12 часа.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Medium Earth Orbit“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.