Средни училища в Русе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Това е списък на средните училища в град Русе.

Английска гимназия „Гео Милев“[редактиране | редактиране на кода]

Английска гимназия „Гео Милев“

Сградата на училището е построена през 1908 година и до септември 1948 е била френски девически пансион. Сега е едно от най-елитните училища в града и в страната. Училището осигурява обучение по английски език, както и по немски, френски и руски; разполага с богата материална база, изключително добро обучение и широка гама извънкласни дейности. Официална страница на АЕГ Гео Милев

Математическа гимназия „Баба Тонка“[редактиране | редактиране на кода]

МГ „Баба Тонка“

Математическа гимназия „Баба Тонка“ има почти 145-годишна история и е наследник на Девическото училище в Русе. От 1970 година е профилирана математическа гимназия със специализирани паралелки по математика, информатика и биология и с интензивно изучаване на английски език. Математическа гимназия „Баба Тонка“ е най – елитното училище в Русе с много успехи и високи резултати.

От 3 септември 1999 г. училището е асоциирано към ЮНЕСКО и взема участие в различни международни проекти. Математическата гимназия поддържа тесни контакти с:

До него се стига с тролеи 2,9 и 24, и с автобусни линии 5,6,16 и 20.

НУИ „Проф. Веселин Стоянов“[редактиране | редактиране на кода]

Национално училище по изкуствата – Русе е създадено през 1959 г., като Средно музикално училище. От 18 септември 1969 г., като „институт с национално значение“, получава името на един от най-ярките български композитори, изпълнители и педагози проф. Веселин Стоянов. От 1990 г. в училището е разкрита специалност „Класически танц“, от 1992 г. специалност „Изобразително изкуство“, от 2002 г. – специалността „Български народни танци“, а от 2005 г. – специалностите „Рекламна графика“, „Народно пеене“ и „Народни инструменти“.

В резултат на многопосочната си образователна политика през 1996 г. е преобразувано в Средно училище по изкуствата, а през 2004 г. получава статут на Национално училище по изкуствата. То е едно от най-големите училища по изкуствата в страната и подготвя професионални кадри по специалностите:

 • Класически музикални инструменти
 • Народни музикални инструменти
 • Класическо пеене
 • Поп и джаз пеене
 • Народно пеене
 • Изобразително изкуство
 • Рекламна графика
 • Класически танц
 • Български народни танци

ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Й. Вондрак“[редактиране | редактиране на кода]

ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Й. Вондрак“ – Русе е създадена преди повече от сто и двадесет години. През 1883 г. отваря врати първото и единствено по рода си училище по столарство, наречено „Държавна учебна занаятчийница“. Скоро училището придобива известност дори извън пределите на страната на международни изложби:

 • 1906 г. – награда „Гран-при“ и златен медал на изложението в Лондон;
 • 1935 г. – награда „Гран-при“ и златен медал на изложението в Бари, Италия;
 • златни медали и почетни дипломи на изложенията в Лиеж и в Солун.

Още от учебната 1897/1898 г. при завършване на занятията се подготвя мебелна изложба – традиция, запазена до днес. През 1906 г. Йосиф Вондрак – първият директор на училището – полага основния камък на сегашната сграда. Дело на наши възпитаници са: прочутият кабинет в бяло за двореца в Евксиноград, мебелите, изработени от чуждестранни фурнири в края на 30-те години, спалните от пирамидален махагон, столовата от палисандрово дърво – шедьовър, създаден през 1920 г., кабинетите, направени от съчетание на ясен, коренища и орех. От началото на 1940-те години са дърворезбите на входната врата на църквата „Света Троица“/1930/, владишкият трон /1932/, иконостасът в църквата „Света Богородица“ в град Русе.

Гимназията, носител на орден „Кирил и Методий“ I степен, е с достоен принос в професионалното дело. Преосмисляйки традициите, ПГДВА „Йосиф Вондрак“ гради настоящето и уверено очертава бъдещето. Обучението се осъществява от висококвалифициран преподавателски екип. Една част от възпитаниците продължават обучението си във ВУЗ, а друга част намират добра реализация, започвайки работа в мебелни фирми. Училището разполага с модерни компютърни кабинети и постоянен достъп до Интернет, учебни работилници за професионална подготовка, библиотека с богат книжен фонд, спортни площадки и физкултурен салон.

Официална страница на ПГДВА

ПГ по електротехника „Апостол Арнаудов“[редактиране | редактиране на кода]

Професионалната гимназия по електротехника и електроника е единственото професионално училище в Русенска, Силистренска, Търговищка и Разградска област. Училището е добре познато с традициите си в обучението на млади хора, желаещи да работят в областта на електронното инженерство, електрониката и комуникациите.

Професионалната гимназия е основана на 1 септември 1962 г. в сградата на бившето средно училище по механотехника и се премества в новата си сграда през 1974 г. През 1965 г. учениците под ръководството на техните учители основават свое радио. От 1979 г. работи ученическото телевизионно студио. Училището е наградено със сребърен медал " Кирил и Методий " през 1987 г.

През учебната 1994/95 г. училището взема участие в конкурс, спонсориран от фондация „Отворено общество“ и програмата „IBM в България“ и получава ново оборудване за компютърната зала, както и графична станция с възможности за електронна поща и Интернет.

Патрон на училището от 1995 г. е уважаваният учител и дългогодишен директор Апостол Арнаудов.

През 1997/98 г. училището кандидатства и е прието за асоцииран член към ЮНЕСКО.

ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“[редактиране | редактиране на кода]

ПГИУ „Елиас Канети“

Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ е основана през 1944 година и е наследник на русенското немско практическо търговско училище, основано от Анна Винтер през 1883 година.

Сега е едно от най-елитните училища в града и осигурява обучение в 3 направления – Банково дело, Оперативно счетоводство и Икономика и мениджмънт. От 2006 година част от професионалното образование е и учебното предприятие (УТФ; Учебно-тренировъчна фирма), което е симулативна форма на реално предприятие, в което учениците се обучават в условия, идентични на пазарната практика, като проучват пазара, генерират и реализират идея за собствен бизнес, осъществяват маркетингова дейност, презентират продукти и др.

Училището е сред 100-те най-стари учебни заведения в България, отличено с награда „Русе“ – 2013, плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за „значимия принос към образованието на поколения средни специалисти, както и за активната дейност, формираща облика на професионалното образование и обучение в Република България“, както и много други награди.

През 2018 година, ПГИУ „Елиас Канети“ започва работа по проект „Виртуален музей“, който предвижда създаването на виртуални мултимедийни продукти – платформа за мултимедийна визуализация (тип холограмна пирамида) за отразяване на история, постижения, училищен живот, значими за училището и града събития във фоайето на гимназията, която ще бъде първата по рода си в България, както и киоск (информационна точка – info point), който ще бъде монтиран от външната страна на стълбите на главния вход на училището.

Директори на търговското училище до 1944 г.
 1.  Анна Винтер (1883 – 1897 г.)
 2.  Пастор Теодор Вангеман (1897 – 1911 г.)
 3.  д-р Карл Виргенц (1911 – 1941 г.)
 4.  д-р Ернст Клозе (1941 – 1944 г.)
Директори на училището след 1944 година
 1.  Васил Димитров (06.11.1944 – 01.07.1949 г.)
 2.  Димитър Иванов (01.07.1949 – 25.09.1965 г.)
 3.  Ганчо Ганчев (25.09.1965 – 01.09.1989 г.)
 4.  Димитър Недев (01.09.1989 – 14.07.1999 г.)
 5.  Румяна Белчева (15.07.1999 – 16.07.2018 г.)
 6. Калина Пенева (17.07.2018 – )

ПГ по корабостроене и корабоводене[редактиране | редактиране на кода]

Корабен техникум

Професионалната гимназия възниква през 1962 г. Тогава модернизацията на съществуващия вече в гр. Русе Корабостроителен и кораборемонтен завод и разрастването на плавателния парк на Българското речно плаване и Дунавски драгажен флот изискват подготвени средни технически кадри.

С разпореждане N 1452 на МС от 26 август 1962 г. е открит техникум с три- и четиригодишен курс на обучение.

През 1965 г. започва изгражданто на собствена сграда, която приема първите си ученици през октомври 1968 г. Днес в Професионалната гимназия е изградена модерна учебна база, включваща:

 • Компютърни кабинети за изучаване на нови информационни технологии и Internet;
 • Отлично обзаведен корпус, включващ специализирани лаборатории и учебни работилници;
 • Учлището разполага с физкултурен комплекс, съдържащ закрит плувен басейн и модерно обзаведени зали за шахмат, фитнес и тенис на маса. Плувният басейн се ползва от учениците и учителите на гимназията, както и като общоградски център за обучение по водни спортове. В него се провеждат състезания и подготовка на спасители по линия на БЧК и се предоставя целогодишно за ползване на граждани.

От 5 май 2005 г. в Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване е въведена Система за управление за качеството по стандарта ISO 9001:2000 г. за учебно-възпитателна дейност за придобиване на средно и професионално образование и квалификационни курсове за морска /речна/ професионална подготовка.

Издаваните от Професионалната гимназия документи за правоспособност се признават от Международната морска организация (IMO), което дава право на учениците да плават на кораби под наш и чужд флаг.

Официална страница на ПГРКК

През гимназията минават доста линии на градския транспорт: автобуси 5, 6, 16, 18, 19, 20, и тролеи 2, 9 и 24.

ПГ по механотехника[редактиране | редактиране на кода]

Най-старото професионално учебно заведение в града, обучава ученици по специалностите: „Хладилна техника“, „Климатична и вентилационна техника“, „Автотранспортна техника“. За учебната 2009/2010 година професионалната гимназия за пръв път обявява прием по следните нови и атрактивни специалности: „Оптична техника“, „Промишлена естетика и дизайн“, „Системно програмиране“. Завършилите ученици могат да продължат образованието си в университетите в цялата страна.

Учебното заведение се ръководи от н.с. инж. Ненко Петков Илиев, специалност „Промишлена енергетика и енергийни машини“ и Милена Бъчварова – помощник-директор.

Училището разполага с добре поддържани кабинети по общообразователна и професионална подготовка; богата материално-техническа база, създадена и обогатявана повече от 80 години; три компютърни кабинета с над 15 компютъра, принтери, скенер, изградена мрежа и достъп до интернет; богата библиотека; работилници и лаборатории за провеждане на учебна практика. Училището разполага и с физкултурен салон с фитнес зала.

Учениците от специалност „Автотранспортна техника“ получават безплатно свидетелство за правоуправление на МПС – категория B, а всички останали ползват отстъпка 50% от цената на курса; По-горе цитираните специалности са в състояние да подготвят средни кадри за цялата промишленост на страната.

ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“[редактиране | редактиране на кода]

Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ е училище със 108-годишна история. Това е елитна гимназия, подготвяща висококвалифицирани специалисти в областта на шивашката промишленост и фризьорството. Обучението в гимназията се провежда в сътрудничество с водещи шивашки фирми в града. Стремежът на училищния колектив е учебният процес да е в съответствие с изискванията на новото време и европейските стандарти.

ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“[редактиране | редактиране на кода]

Професионална гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“ е пряк наследник на най-добрите традиции на допълнително занаятчийско училище „Атанас Цонев Буров“ към Русенската търговско-индустриална камара, създадено през 1923 г. и на първото в България Фабрично-заводско училище, основано през 1948 го.

В Професионалната гимназия се осъществява обучение по иновационен проект, номиниран от ЮНЕСКО с медала „Ян Амос Коменски“. Училището е асоциирано към ЮНЕСКО и системно получава специализирана информация по въпросите на образованието.

ПГПТ работи съвместно със Световната лига за лица с интелектуални затруднения по проекти за модернизация и оборудване на учебни кабинети за учениците със специални нужди.

От 1998 г. за директор на ПГПТ „Атанас Цонев Буров“ е назначена инж. Анета Петрова Христова. Помощник-директор по учебно производство е инж. Тодор Христов, помощник-директор по учебната дейност – Катя Цветкова и по административно-стопанските въпроси – инж. Емилия Братоева. Назначен е и педагогически съветник – Йорданка Тодорова. За пет години паралелките нарастват двойно – до 28, а общият брой на педагогическия състав – 63 души, а непедагогическия – 28. Създадено е училищно настоятелство. Днес в училището учат над 570 ученика.

страница на ПГПТ „Атанас Буров“

ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“ – Образцов Чифлик[редактиране | редактиране на кода]

ПГСС “Ангел Кънчев“ – Образцов чифлик – Русе е първото земеделско училище в страната ни. След Освобождението първоначално със селскостопанското образование се заемат практическите образцови чифлици, първият от които се открива в бившия Номуне чифлик, основан от турския реформатор Мидхат паша през 1865 г.

В своя доклад № 35 от 12 декември 1879 г. Григор Начович, временен министър на финансите, обосновава необходимостта от отварянето на земеделски образцови чифлици, в които земеделието да се изучава практически. В отговор на 13 декември 1879 г. излиза Указ № 374 на княз Александър I Батенберг за организирането на Образцов чифлик като нисше практическо училище, с пръв управител и учител по земеделие Георги Андреев Георгов и иконом – счетоводител Петър Жълтов.

С Указ № 448 от 20 юни 1883 г. на княз Александър нисшето практическо училище става средно земеделско училище. Създава се опитно поле към училището. През 1896 г. е организирана първата местна селкостопанска изложба, на която са представени лозаро–винарски отдел, нови сортове земеделски култури, овощарска продукция, пчеларство и други.

Със свои нововъведения училището участва в много международни и национални изложби и получава над 40 златни, сребърни и бронзови медали, грамоти и похвали.

През 1952 г. училището се преименува „Селскостопански техникум“, а за високите си постижения – образователни и възпитателни – през 1976 г. техникумът е обявен за образцово училище. От 1983 г. техникумът носи името на патриота и революционера Ангел Кънчев.

Награден е с редица държавни отличия, между които Орден "Кирил и Методий" – I степен.

Сред възпитаниците на Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ са много видни деятели на селскостопанската ни наука като: академик Владимир Марков – микробиолог със световна известност, създателя на нови сортове пшеница, проф. Иван Иванов, проф. Велин Койнов, проф. Неделчо Кандев, проф. д-р Тодор Кръстев, проф. д-р Янко Енчев и други.

Участието на гимназията в реализацията на международни проекти спомага за интегрирането ѝ в модерното европейско образование. По програма „Леонардо да Винчи“ имаме реализирани три партньорски проекта, свързани с развитието на професионалното образование и обучение в областта на агроекологичното земеделие – приоритет за България през последните години.

Училището разполага с общежитие /180 места/, стол, спортна база и почивна станция на морето.

ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“[редактиране | редактиране на кода]

 • Създадено е през 1948 г. – като Школа за строителни кадри. Всяка година от нея излизат 120 – 160 младежи с добра професионална квалификация.
 • 1957 г. – Школата придобива статут на ПТУ по сградостроителство с двугодишен курс на обучение и преминава на подчинение на Министерство на народната просвета.
 • 1962 г. – за първи път са приети ученици в техническа паралелка с четиргодишен курс на обучение по специалност „Строителна архитектура“.
 • 1964 г. – със заповед на МНП учебното заведение се разделя на Техникум по архитектура и строителство (който бързо издига своя авторитет и се нарежда между елитните русенски училища) и ПТУ по строителство, което от своя страна през 70-те години на ХХ век прераства в СПТУ.
 • 1969 г. – започва строителство на нов учебен корпус по проект на учители и възпитаници.
 • 1976 г. – техникума и СПТУ по строителство отново се сливат под името на ТИС „Пеньо Пенев“ с четири- и тригодишен курс на обучение.

През годините са построени още и учебни работилници, полигон за пътно-строителни машини, столова за учители и ученици, общежитие и др.

 • 2003 г. – училището чества 55 – годишен юбилей вече като ПГСАГ (Професионална Гимназия по Строителство и Архитектура).

ПГ по транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Създадено е с указ на Министерския съвет на 1 август 1949 г. като „Държавен автомобилен курс“ (ДАК). От началото на 1950 г. е преименуван на Държавна автомобилна школа (ДАШ). Това име става твърде популярно и съществува до 1957 г.

През 1954 г. Министерството на транспорта излиза с решение за обединяване на трите Държавни автомобилни школи в една със седалище в Русе. През същата година школата се премества в източната зона на града в общежитията на строителите на Дунав мост.

От 1963 г. става Професионално-техническо училище по авторемонт с двегодишен курс на обучение, а шофьорската паралелка е закрита. Приемът тази година е за две специалности: автомонтьори и машинисти на пътни и строителни машини. Условията за кандидатите са основно образование (VII клас), възраст до 26 години и отбита военна служба. През 1965 г. се възстановява шофьорската паралелка и се преименува на Професионално-техническо училище по автотранспорт. През същата година започват курсове за квалификация и преквалификация на професионалните шофьори.

От 1989 г. е преобразувано в Техникум по автотранспорт, а от 2007 г. в училището започват да се обучават и ученици по жп специалности от закритото училище по железопътен транспорт.

ПГ по туризъм „Иван Павлов“[редактиране | редактиране на кода]

Създадено е през 1951 година, когато с Постановление № 942 на Министерския съвет на Н. Р. България от 10 август и със заповед № 3550 от 11.08.1951 г. на Министъра на народната просвета, в Русе се открива Промишлено училище по обществено хранене. Една паралелка от 22 ученици и една стая в приземния етаж на старото училище „Любен Каравелов“. За първа директорка е назначена г-жа Мария Петкова, която остава начело до 1971 година. Следват години на укрепване и утвърждаване.

Ключови моменти по пътя на училището са:

 • 1958 г. – прераства в техникум.
 • 1960 г. – училището се настанява в сградата на бившата Руска гимназия.
 • 1964 г. – преминава на подчинение на Министерството на вътрешната търговия и материалната база се обогатява.
 • 1974 г. – училището се премества в новопостроената сграда на техникума по електротехника.
 • 1976 г. – Техникума по обществено хранене (ТОХ) празнува своя 25-годишен юбилей. По това време вече училището е утвърдено в подготовката на кадри за общественото хранене в града и региона. Признание и оценка за високите постижения на колектива са наградите: орден „Кирил и Методий“, връчен на тогавашния директор Любомир Мутафов и на още 4 преподавателки, а също и званието „Отличник на Министерството на вътрешната търговия и услугите“, присъдено на 10 преподаватели от ТОХ-Русе.
 • 1987 г. на ТОХ е предоставена сградата на бившата детска градина „Вела Благоева“ в ж.к. „Изток“, която е преустроена в учебно-производствен корпус. С много усилия, желание и любов от страна на целия педагогически колектив, тук се обзавеждат кабинети за теоретични занятия, учебни кухни, производствени цехове.
 • 1992 г. – по решение на Община Русе учебната база на ТОХ е обогатена с допълнителни учебни кабинети в сградата на Спортното училище. Това облекчава учебния процес и позволява воденето на учебни занятия на една смяна.
 • 2001/2002 учебен година ТОХ „Иван П. Павлов“ чества достойно своя 50-годишен юбилей. По дългия път, извървян през последните 50 години, училището е дало на обществото над десет хиляди добре обучени средни кадри, които са намерили своето място е професионална реализация, а много от тях израстват като изключителни специалисти в своята професия.
 • месец май 2003 година ТОХ се трансформира в Професионална гимназия по туризъм.
 • 2009 г. Училището се премества в сградата на бившия техникум по текстил.

ПУ „Петър Берон“[редактиране | редактиране на кода]

Основно училище за деца със специални потребности.

ПЧСОУ „Леонардо да Винчи“[редактиране | редактиране на кода]

ПЧСОУ „Леонардо да Винчи“ е СОУ (I – ХII клас) с частно финансиране. Учебни смени: една смяна – целодневно.

Училището е с ранно чуждоезиково обучение и широка природоматематическа програма. Стартира през 2004 г. като Детска Академия.

Средно Общообразователно Духовно Училище[редактиране | редактиране на кода]

Средно общообразователно духовно училище „Мирза Саид Паша“, гр. Русе е мюсюлманско училище в Русе. Открито е през 1993 г. Училището има свои исторически корени, каито свързваме още с първите турски училища в Русе, открити в края на 19 в. Към 1874 г. турската мюсюлманска общност в Русе (Русчук) – най-вече будни занаятчии и земеделци, чувствайки належащата необходимост от по-добро обучение на своите деца успяват да се организират и да построят училищна сграда с дарение на местното турско население и вакъфските имоти и доброволен труд от зидари, каруцари и изкопчии по ул. „Рила“ 30. Училището е наречено „Руждие мегбети“. Сградата е построена върху висока каменна основа, състои се от 7 класни стаи, театрална зала със сцена и широк салон. Училището е било начално и основно. Всички желаещи деца и от двата пола имали възможност да учат там. Това училище функционира до края на 1945 г. От 1914 г. до края на 1945 г. училището се водело като начално частно училище „Кемал бей“. Самата сграда и до днес е запазена с много добър архитектурен вид. През месец октомври 1991 г. в Русе е открито средно общообразователно духовно училище (СОДУ Русе). Училището е частно. От месец юни 1992 г. училището се узакони и от страна на Министерството на образованието с министър Николай Василев като Средно общообразователно духовно училище.

СОУ „Васил Левски“[редактиране | редактиране на кода]

Гр. Русе посреща Освобождението от османско владичество с 3 първоначални училища – „Варошкото“, „Гердонското“ и „Свети Георгиевското“ – днешното „Васил Левски“.

„Свети Геогриевското“ училище съществува от средата на XIX век. То отваря врати през 1853 г. като килийно училище при църквата „Свети Георги“, с пръв учител Стойко Попгеоргиев.

През 1885 г. училището е опожарено. До 1891 г. то се помещава на различни места, като най-дълго се задържа на ул. „Дондуков-Корсаков“ № 59. През 1895/1896 г. става най-многобройното – с 435 ученика.

От 01. IX. 1937 г. Първоначално училище „Свети Георги“ става основно училище, а през 1948 г. приема името „Васил Левски“.

От 1962 г. до 1984 г. директор на училището е Маргарита Евлогиева. През 1984 г., след изграждането на жилищните квартали „Дружба 1“ и „Дружба 3“ новото училище „Васил Левски“ разтваря врати с 3124 ученици и директор Любен Иванов. През 1985 г. се навършват 125 години от рождението на Васил Левски. По самоинициатива на учениците се събират над 6000 лв. за построяване на бюст-паметник на Апостола, единствен в града. От 13.IX.1989 г. училището има нов директор – Галин Ганчев.

Училището е известно като второто в България (след столичното 18 СОУ) с паралелки по японски и китайски език. Тези езици се преподават както от квалифицирани български преподавателки, така и от учители-японци и китайци. Тъй като училището приема и след 7-ми, и след 8-ми клас, желаещите могат да изучават единия от двата езика, но само ако са кандидатствали и са приети след 7 клас-след 8-ми не може, тогава само имат право на втори чужд език (немски или руски). Иначе някои от децата, имащи занималня до 7-ми клас, също учат китайски или японски.

Училището разполага с книжарница, голям методичен кабинет, библиотека, кабинет по химия, физкултурен салон...

През 1997 г. се извършва ремонтна дейност по програмата „ФАР“. Училището става първата изцяло модернизирана по европейски стандарт учебна сграда. На основание на чл. 10, ал. 5 от ЗНП и чл. 12, ал. 2, 3, 6 от ППЗНП, по предложение на кмета на община Русе, решение на Общински съвет, гр. Русе и становище на Регионален инспекторат по образованието – Русе, със заповед на министъра на образованието и науката № РД-14-4/10 януари 2003 г. и Държавен вестник, брой 7/24 януари 2003 г. основно училище „Васил Левски“ е преобразувано в средно общообразователно училище „Васил Левски“.

Днес в СОУ „В. Левски“ – Русе се обучават 1774 ученици, разпределени в паралелки, изучаващи от I клас разнообразни задължително избираеми и свободноизбираеми предмети.

СОУ „Възраждане“[редактиране | редактиране на кода]

СОУ Възраждане

СОУ „Възраждане“ е открито преди 30 години. Предишното му име е „Вела Пискова“. През годините е поддържало паралелки със засилено изучаване на хуманитарни науки, бизнес и финанси, изобразително изкуство. Училището е носител на много награди и грамоти.

Официална страница на училището е www.vazrajdane.com. В нея може да се открие история и стари снимки от училището, за ръководството и учителите, материална база, настоятелството, изяви и успехи на учениците, за град Русе. Училището се намира на улица „Студентска“ №2.

В училището е учил Веселин Топалов, българският гросмайстор – Световен шампион за 2005 – 2006 г.

СОУ „Йордан Йовков“[редактиране | редактиране на кода]

Тази година отбелязва 50-годишен юбилей от зачитането му като СОУ. Разположено е точно на пазара (кооперативния), до него се стига с всички тролеи на градския транспорт, и с автобуси 10,28,23,33 и 15, като последната идва чак от кв. Долапите и Централна гара, в посока бул. „Липник“ и КАТ.

Директор е Илия Костов.

СОУ „Христо Ботев“[редактиране | редактиране на кода]

СОУ Христо Ботев

В училището са учили или преподавали видни писатели, учени, общественици: проф. Божан Ангелов, проф. Боян Пенев, проф. Гаврил Хрусанов, проф. Георги Златев-Черкин, проф. Димитър Баларев, Димитър Добрев, проф. Димо Казасов, Добри Немиров, Драган Цанков, проф. Емил Стефанов, Йордан Йовков, акад. Михаил Арнаудов, Д-р Никола Бобчев, Павел Спасов, Парашкев Дамянов, проф. Стоян Брашованов, Сава Огнянов, Стоян Михайловски, Херман Шкорпил, Цани Гинчев, Цветан Радославов, Нешка Робева. В училището се учи от 1 до 12 клас, с изучаване на английски и други езици. Сградата е близнак на сградата, в която се помещава Варненски археологически музей.

СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“[редактиране | редактиране на кода]

Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ е създадено през 1961 г. Обучението от 1-ви до 12-ти клас протича в паралелки с изучаване на европейски езици и профили.

История на училището:

 • 1961/ 1962 г. – Създадено като Руска езикова гимназия;
 • 1962/ 1963 г. – първата извън столицата политехническа гимназия с преподаване на руски език;
 • 1981 / 1982 г. – преобразувано в ЕСПУ с преподаване на руски език;
 • 1987 г. – наградено с орден „Кирил и Методий“ – II степен;
 • 1991 г. – променя своя статут и става Средно общообразователно училище за Европейски Езици „Св. Константин-Кирил Философ“
 • 1995 г. – асоциирано към ЮНЕСКО;
 • 2001 г. – успешна работа по проекта България на Балканите и Обединена Европа съвместно с гимназия „Шьорер Кестнер“ – Тан, Франция
 • 2016 г. – думата „общообразователно“ отпада от името на училището (съгласно влезлия в сила на 1 август 2016 г. Закон за предучилищно и училищно образование) и става Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ – от СОУЕЕ – СУЕЕ

В СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ се изучават

Директор на училището е Добромира Николова.

СОУПНЕ „Фридрих Шилер“[редактиране | редактиране на кода]

Училището е основано през 1966 година и се е наричало „Климент Охридски“.

СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ се намира в квартал „Здравец“. В него се обучават ученици от 1 до 12 клас.

В училището преподават педагози и филолози в областта на немския и английския език. В училището се провежда обучение по т. нар. програма „Leistungsklasse“, в която се обучават ученици, които преди това са положили приемен изпит за тази група. След завършването ѝ, учениците, обучавали се по тази програма, полагат изпит пред конференцията на културните министри на Германия, за да им се издаде международно признат сертификат за владеене на немски език. Обучението се води от учител от Германия.

Директор на училището е Искра Иванова.

Спортно училище „Майор Атанас Узунов“[редактиране | редактиране на кода]

Създадено е на 17 септември 1970 г. Основна цел на училището е изграждане на високоразрядни спортисти с принос към националния спорт, получаващи и много добра общообразователна подготовка.

От 1980 година училището разполага със собствена триетажна сграда с 39 учебни зали, с добре оборудвани кабинети по химия, биология, богата библиотека с художествена, научна и спортна литература, както и 2 компютърни зали с интернет. Към учебната сграда има изграден спортен комплекс със зали за: ОФП по гребане, кану-каяк, бокс и плувен басейн с възстановителен център.

От началото на 2004/2005 година училището внедри информационна система за ежедневно уведомяване на родителите /настойниците/ по ел.поща и с SMS-и за успеха, поведението и отсъствията на учениците им.

2010 година училището отбеляза 40-годишен юбилей от своето създаване.

Обучението е от 5 до 12 клас в дневна форма. Учениците са разпределени в следните спортни профили: акробатика, академично гребане, баскетбол, бадминтон, бокс, борба свободен стил, вдигане на тежести, волейбол, джудо, кану-каяк, лека атлетика, спортна стрелба, тенис на маса, футбол и карате /15 спорта/

Източници[редактиране | редактиране на кода]

1. Регионален инспекторат по образованието – Русе
2. Образование в Русе
3. Училища и детски градини в град Русе