Средностепенна стойност

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Средностепенна стойност (СС) или средностепенно е вид средна стойност на набор от числа в математиката, която се получава чрез повдигане на всички числа на степен , намиране на средноаритметичната стойност на тези -ти степени и взимане на -ия корен от тази средна стойност. Тя обобщава средните стойности, известни от питагорейците като архимедови средни: аритметична, геометрична, квадратична и хармонична, чрез въвеждане на параметъра . Затова в чуждоезичната литература се нарича още средно обобщено и генерализирано средно. Във връзка с неравенствата на Хьолдер и Минковски средностепенното също има имената средно на Хьолдер (Ото Хьолдер, 1859 – 1937) и средно на Минковски (Херман Минковски, 1864 – 1909).

Обозначава се с различни символи: и др.

Средностепенното е частен случай на средното квазиаритметично, известно още като „средно на Колмогоров“ (на руски: среднее Колмогорова).

Разновидност на средностепенното е претегленото средностепенно.

Графика на няколко средностепенни

Определение[редактиране | редактиране на кода]

Ако е набор от положителни реални числа и е ненулево реално число, тогава средностепенната стойност с показател на набора от числа е: [1][2]

Ако числата от набора са умножени с поредица от положителни тегла , се дефинира понятието средностепенно претеглено:

Частни случаи[редактиране | редактиране на кода]

Визуално изображение на някои от посочените случаи за n = 2 с
x1 = a = C и x2 = b = C−∞:
  средно хармонично, H = C−1(a, b),
  средно геометрично, G = C0(a, b)
  средно аритметично, A = C1(a, b)
  средно квадратично, Q = C2(a, b)


Средностепенните стойности за и имат свои собствени имена: [3]

  • се нарича средно аритметично;

(с други думи: средноаритметичното на числа е тяхната сума, разделена на )

  • е средно геометрично;

(с други думи: средното геометрично на числа е -ия корен от произведението на тези числа)

  • се нарича средно хармонично.

(с други думи: средната хармонична стойност на числата е реципрочната на средната аритметична на техните реципрочни стойности)

  • се нарича средноквадратично, известно също със съкращението RMS (на английски: Root mean square).

В статистическата практика се използват и средностепенни от трети и по-високи редове. Най-често срещаните от тях са средните кубични и средните биквадратични стойности:

  • се нарича среднокубично
  • се нарича среднобиквадратично

Минималното и максималното число от набор от положителни числа се изразяват като средните степени и на тези числа:

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

За редицата от положителни реални числа са валидни следните свойства: [4]

  • Всяко средностепенно винаги се намира между най-малката и най-голямата стойност на :
.
  • Всяка средностепенна стойност е симетрична функция на своите аргументи; пермутирането на аргументите на средностепенното не променя неговата стойност:
, където е пермутационен оператор.
  • Като повечето средства, средностепенната стойност е хомогенна функция на своите аргументи . Тоест, ако е положително реално число, тогава средностепенна стойност с показател на числата е равна на пъти средностепенното на числата :
  • Подобно на квазиаритметичните средни стойности, изчисляването на средностепенната стойност може да бъде разделено на изчисления на еднакви по размер подблокове. Това позволява използването на алгоритъм „разделяй и владей“ за изчисляване на средните стойности, когато е желателно:

.

Геометрично доказателство без думи, че при а=АС и b=BC:
max(a,b) > средно квадратично (QM) > средно аритметично (AM) >
средно геометрично (GM) >
средно хармонично (HM) > min(a,b) за две различни положителни числа a и b [5][6]

Обобщено неравенство на средните[редактиране | редактиране на кода]

Като цяло, ако , тогава

и двете средни са равни тогава и само тогава ако x1 = x2 = ... = xn.

Неравенството е вярно за реални стойности на и , както и за положителни и отрицателни стойности за безкрайност. То следва от факта, че за всички реални ,

което може да се докаже с помощта на неравенството на Йенсен.

По-специално, за в {−1, 0, 1}, средностепенното предполага неравенството на Питагоровите средни (на украински: Піфагорові середні), както и неравенството на средните аритметични и геометрични:

, , или

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. P. S. Bullen: Handbook of Means and Their Inequalities. Dordrecht, Netherlands: Kluwer, 2003, pp. 175 – 177 ((en))
  2. de Carvalho, Miguel. Mean, what do you Mean? // The American Statistician 70 (3). 2016. DOI:10.1080/00031305.2016.1148632. p. 764‒776. (на английски)
  3. Weisstein Eric – Power Mean, MathWorld, retrieved 2019-08-17. ((en))
  4. Sýkora, Stanislav. Mathematical means and averages: basic properties. Т. 3. Stan’s Library: Castano Primo, Italy, 2009. DOI:10.3247/SL3Math09.001. (на английски)
  5. Tim Doyle, Lauren Kutler, Robin Miller, and Albert Schueller – Proofs Without Words and Beyond – A Brief History of Proofs Without Words, Whitman College//Roger Nelsen, Mathematics Magazine, 1987.((en))
  6. Ако b = BC и a = AC = 2OB + BC = 2r + b, OC = OB + BC = AB/2 + BC = (ab)/2 + b = (a+b)/2 = AM на a и b и радиусът r = OA = OB = OQ = OG = (ab)/2. Използвайки теоремата на Питагор за Δ QОC, QC² = QO² + OC²
    QM.
    От теоремата на Питагор за Δ ОGC, OC² = OG² + GC²
    GM.
    От подобните триъгълници GHC и OGC, HC/GC = GC/OC
    HM.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Generalized mean в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​