Средно училище „Емилиян Станев“ (Велико Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Средно училище „Емилиян Станев“
Информация
Седалище Велико ТърновоFlag of Bulgaria.svg България
Основаване 1982
Вид Средно училище
МОМН
Директор Кина Котларска
Навигация
Адрес ул. „Мария Габровска“ 1
Сайт СУ „Емилиян Станев

Средно училище „Емилиян Станев“ е средно училище във Велико Търново. То обединява предучилищна група, начално училище, прогимназия и гимназия.

Актуално образователно ниво[редактиране | редактиране на кода]

Училището има паралелки по Информационни технологии, Музика, Графичен дизайн и Английски език.

Училището е с авторитет и традиции в старопрестолния град. Имаме обновена материална база, а обучението е на високо ниво. Училището е базово за ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

История[редактиране | редактиране на кода]

В своето съществуване училището създава богати и трайни традиции, предавани от поколение на поколение. Корените на тези традиции откриваме в далечната 1982 г. През 1985 година училището е официално открито.

Още със създаването училището става базов център на Великотърновския университет и школа за обучение на бъдещите педагози. Училищната библиотека разполага с разнообразна художествена, научна литература и печатни издания. Изградени са 8 добре оборудвани компютърни кабинета с достъп до интернет.

Патрон на училището[редактиране | редактиране на кода]

Училището носи името на известния български писател Емилиян Станев. Псевдоним на Никола Стоянов Станев. Роден е във Велико Търново на 28 февруари 1907 г. От 1922 г. семейството му се преселва в Елена; там учи в гимназията. След 1928 г. известно време учи живопис при проф. Цено Тодоров, след това следва финанси и кредит. От 1932 до 1944 г. работи като чиновник в Столична община, а след това е управител на ловно стопанство в Ловешка област. През втората половина на четиридесетте години Емилиян Станев се отдава изцяло на творческа работа. Известно време завежда отдел „Белетристика“ на в. „Литературен фронт“ (1950 – 1955), избран е за депутат в Народното събрание. През 1974 г. е избран за академик.

Сътрудничи на литературния печат от 1931 г., най-напред с кратки разкази. Още през тридесетте години се утвърждава като една от големите надежди на българската белетристика, сътрудничи на „Златорог“, „Изкуство и критика“, „Българска мисъл“, „Литературен глас“, „Дъга“, и др. Първата му книга „Примамливи блясъци“ излиза през 1938 г. Още в тая книга са включени два разказа – „През зимата“ и „Пролетни стремежи“, те утвърждават Ем. Станев като изключително оригинален и ненадминат анималист в българската литература.

Следващите сборници с разкази за животни – „Сами“ (1940) и „Вълчи нощи“ (1943) – закрепват тази репутация на Емилиян Станев. Той получава признание не само в България, но и в съседните страни, и в Европа. През 1948 г. се появява известната му повест „Крадецът на праскови“. От това време до средата на шестдесетте години Емилиян Станев работи върху големия си роман „Иван Кондарев“, а след това върху „Антихрист“. Автор е на много разкази, повести, сборници за деца („През води и гори“, „Лакомото мече“, „Повест за една гора“ и др.). Емилиян Станев умира в София на 15 март 1979 г.

Училищна сграда[редактиране | редактиране на кода]

Нахождението му може да се установи от интерактивната карта в раздел контакти на училищния сайт. Там се намира информация за директора и помощник директорите – техните имена, електронна поща и телефони. Според образеца за 2012 година учениците са 1055. В полуинтернатни групи след обяд са 226 ученика.

Сградата има обща застроена площ 4100 квадратни метра. Понеже училището е на 4 етажа, общата разгъната застроена площ е 13 820 m². Зелените площи са 3500 m².

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

Училището разполага със собствена сграда с обновена дограма и парно отопление, открита спортна площадка в двора, два физкултурни салона, 7 компютърни кабинета с интернет и 1 специализиран компютърен кабинет за музиканти, актова зала за провеждане на празници и репетиции на танцовите състави, басейн, столова и занималня за учениците.

Постижения[редактиране | редактиране на кода]

На 18 април 2012 г. в СОУ „Ем. Станев“ бе открито третото в България училище за изкуство и културен диалог в България „Икуо Хираяма“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Велико Търново“         Портал „Велико Търново          Портал „България“         Портал „България