Срубна култура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Реконструирана колиба от Срубната култура

Срубната култура (на руски: Сру́бная культу́ра; на украински: Зрубна́ культу́ра, още култура на дървените гробници) е култура от късната Бронзова епоха (XVIII-XII в. пр. Хр.). Тя наследява ямната култура, културата на катакомбите и абашевската култура.

Тя обитава областта около северното крайбрежение на Черно море и река Днепър през северното било на планината Кавказ до северното крайбрежие на Каспийско море и устието на река Волга, където по същото време се развива вероятно свързаната Андроновска култура.

Името идва от руската дума „сруб“ (дървен скелет), – начинът, по който са построени гробниците. С телата са погребвани и животински кости. Икономиката разчита на земеделие и животновъдство.

Артефакти[редактиране | редактиране на кода]

Артефакти от фонда на музея Ермитаж
Srubna culture01.jpg
Srubna culture04.jpg
Srubna culture05.jpg
Srubna culture03.jpg
     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Праистория“         Портал „Праистория          Портал „Русия“         Портал „Русия          Портал „Украйна“         Портал „Украйна    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Srubna culture“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.