Сръчен човек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сръчен човек
Homo habilis.JPG
Homo habilis.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Hominidae Човекоподобни
род: Homo Човек
вид: H. habilis Сръчен човек
Научно наименование
Уикивидове Homo habilis
Обхват на вкаменелости
тиглий – валий, 2.3–1.4 Ma
Сръчен човек в Общомедия

Сръчният човек (Homo habilis) е изчезнал вид от род Човек, живял преди приблизително 2,5 до 1,8 милиона години. Наред с Homo rudolfensis, той е смятан за един от най-старите видове в род Homo. Предполага се, че произлиза от вид австралопитеци, но прекият му предшественик може и да е Homo rudolfensis.

Homo habilis е по-нисък (около 130 cm) и с относително по-дълги ръце от съвременния човек. Обемът на черепната кухина е около два пъти по-малък. При черепа се наблюдава скъсяване на предно-задния размер, в сравнение с други човекоподобни.

Homo habilis се свързва с археологически култури от долния палеолит в Източна Африка. Предполага се, че те живеят на групи и се изхранват с лов и събирачество. В близост до останки на Хомо хабилис са открити най-старите примитивно изработени сечива (например изострени камъни), което се смята за събитие с ключово значение в хода на антропогенезата.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Homo habilis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.