Ставропол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ставропол
Ставрополь
— град —
Знаме
      
Герб
Центърът на града
Центърът на града
Страна Русия
Федерален субектСтаврополски край
Площ242,36 km²
Надм. височина620 m
Население454 488 души
1875 души/km²
КметИван Улянченко
Основаване1777 г.
Пощенски код355000–355099
Часова зона+3
Официален сайтstavropol.stavkray.ru
Ставропол в Общомедия

Ставропол (руски: Ста́врополь) е град в Югозападна Русия, административен център на Ставрополски край.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на хълмовете на Ставрополските възвишения. Надморската височина, на която се намират различните части на града, силно варира от 230 до 660 м над морското развнище. Улица на града се казва „45-и паралел“, защото отразява точно същия паралел.

В най-общи линии Ставропол е еднакво отдалечен от северния полюс и от екватора. Лежащ върху една от най-високите точки на Предкавказието, градът се оказва разделна точка на вододелните басейни на Азовско и Каспийско море, равно отдалечен от тях. Важното централно място придава геополитическо значение на Ставропол, което се олицетворява от израза: „Ставропол – вратата на Кавказ“.

Градската площ е 242,36 км2. Територията на града се простира в посока югозапад – североизток на 30,5 км и юг – север на 16,5 км. Границите на града са 165,3 км.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Голям брой от жителите на Ставропол са неотдавна заселили се, бягащи от размирните погранични руски райони жители от съседните кавказки народи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ставрополската крепост от високо

Ставропол е основан през 1777 г. след Руско-турската война от 1768 – 1774 г. като военен лагер. Обявен е за град през 1785 г. Княз Григорий Потьомкин основава Ставропол като твърдина между Азов и Моздок по настояване на Екатерина Велика. Терекски казаци са заселени в района и около градовете Ставропол и Георгиевск със задачата да бранят границите на Руската империя.

Името Ставропол е руска интерпретация на измисленото гръцко име Ставруполис (исторически името на несвързан митрополитен център в Кария – римска провинция в днешна Мала Азия), означаващо „Градът на Кръста“. Според легендата войници откриват огромен каменен кръст при строителството на крепостта на бъдещия град.

Стратегическото разположение на Ставропол подпомага руската експанзия в Кавказ. В началото на 19 в. градът се издига като важно търговско средище на Северен Кавказ. През 1843 г. става епископия на Руската православна църква, а през 1847 г. – административен център на губерния със същото име.

През Гражданската война градът преминава от едни в други ръца няколко пъти, като Червената армия окончателно го превзема от доброволците на ген. Антон Деникин на 29 януари 1920 г. Градът е преименуван на Ворошиловск през 1935 г. в чест на Климент Ворошилов, като името му е възстановено през 1943 г. По време на Великата отечествена война Ставропол дава множество жертви. От 3 август 1942 до 21 януари 1943 е окупиран от Нацистка Германия.

От 1946 г. се добива природен газ близо до града, по-късно е построен и газопровод до Москва. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов е роден в Ставрополския край и прекарва няколко години в Ставропол, работейки като партиен ръководител на този край.

Модерен град[редактиране | редактиране на кода]

Ставропол има театър. Главните образователни учреждения в града са:

  • Ставрополски държавен университет,
  • Севернокавказки държавен политехнически университет,
  • Аграрен университет,
  • Ставрополска държавна медицинска академия.

Районът, в който е разположен Ставропол, е планински, като самият град е в средата на Кавказкия планински масив. Той има голям и красив градски парк.

Стопанството на Ставропол е фокусирано върху производството на автомобили, мебели, строително оборудване и материали. Транспортни връзки чрез въздушен, железопътен и автомобилен транспорт го свързват с други градове в Русия.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Стадиона в Ставропол

Ставрополските спортисти са международно известни в игрите на хандбал, плажен хандбал и футбол. ПФК „Динамо“ е професионален футболен клуб, играещ в Руската втора дивизия. Професионален футболен клуб „Ставропол“ е основан през 2005 г. и играе в Руската аматьорска дивизия. Градът има и също и баскетболен отбор „Динамо“, отбори по тае-куон-до, айкидо, джудо и карате.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Ставропол
Починали в Ставропол

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Горячко М.Д., Кудрявцев А.А. Ставропол (Ставрополь) // Голяма руска енциклопедия (в 36 тома). 1 изд. Т. 31. Социално партньорство - Телевизия [Социальное партнёрство — Телевидение]. Москва, Издателство „Голяма руска енциклопедия“, 2016. ISBN 978-5-85270-368-2. с. 767. Посетен на 7 юни 2019. (на руски) Архив на оригинала от 2019-06-07 в Wayback Machine. ((ru))