Сталинград: Кучета, искате ли да живеете вечно?

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сталинград: Кучета, искате ли да живеете вечно?
Hunde, wollt ihr ewig leben
РежисьориФранк Висбар
СценаристиФранк Димен
Хайнц Шрьотер
Франк Висбар
В ролитеЙоахим Хансен
Вилмхелм Борхерт
Волфганг Прайс
МузикаХерберт Виндт
ОператорХелмут Ашли
МонтажМарта Дюбер
РазпространителДойче филм Ханза
Жанрвоенен
драма
Премиера7 април 1959
Времетраене93 минути
Страна ФРГ
Езикнемски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Сталинград: Кучета, искате ли да живеете вечно?“ (на немски: Hunde, wollt ihr ewig leben) е западногермански военен филм от 1959 година, чийто сюжет е базиран на едноименния роман на Фриц Вьос.

Действието във филма се развива около битката за Сталинград, а заглавието е заимствано от думите на пруския крал Фридрих Велики, когато вижда своите войници да бягат от обсадения Колин: „Вие, проклети разбойници, искате ли да живеете вечно?“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Младият лейтенант от вермахта, Визе (Йоахим Хансен) е изпратен да служи като офицер по свръзката с румънската армия, командвана от генерал Кодряну (Паул Хофман), при обсадата на Сталинград. Новият му командир майор Линкман (Волфганг Прайс) е жесток офицер, гледащ с пренебрежение на германските съюзници, което противоречи на възгледите на Визе.

Скоро след пристигането на Визе Червената армия обгражда германските сили, които са принудени да отстъпят навътре в града. По време на отстъплението Линкман се опитва да ги изостави. Визе убеждава сержант да пренебрегне заповед да изгорят депо за доставки и по този начин снабдяват с провизии изгладнелите и обезсърчени войници. В Сталинград отново попада под командването на Линкман и напрежението между тях се засилва, докато отчаянието сред войниците, умиращи от глад, се изостря, защото на 6-а армия, в която служат, е заповядано да задържи позициите. Визе е заловен от съветските войници, но рускинята Катя (Соня Зиеман), на която той е помогнал преди, го измъква и го връща в германските редици. Линкман се опитва да се предаде доброволно, но е застрелян от собствените си хора.

Когато командирът на 6-а армия генерал Фридрих Паулус (Вилмхелм Борхерт) заповядва капитулация, Визе и останалите живи германски войници са изпратени в лагер за военнопленници.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • Златна награда от „Германските филмови награди“ за изключителен игрален филм през (1959)
  • Сребърна награда от „Германските филмови награди“ за най-добър режисьор на Франк Висбар (1959)
  • Сребърна награда от „Германските филмови награди“ за най-добър дизайн на продукция на Валтер Хааг (1959)
  • Номинация за Сребърна награда от „Германските филмови награди“ за най-добра второстепенна мъжка роля на Вилмхелм Борхерт (1959)
  • Номинация за Сребърна награда от „Германските филмови награди“ за най-добра второстепенна мъжка роля на Волфганг Прайс (1959)
  • Номинация за Златен лъв за най-добър филм от „Международния кинофестивал във Венеция“ (1959)[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for Stalingrad: Dogs, Do You Want to Live Forever? // IMDb. Посетен на 2015-2-9. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Собаки, вы хотите жить вечно?“ и страницата „Stalingrad: Dogs, Do You Want to Live Forever?“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.