Стаматиос Клеантис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стаматиос Клеантис
Σταμάτιος Κλεάνθης
гръцки архитект

Роден
Починал
1862 г. (60 г.)

Националност Флаг на Гърция Гърция
Стаматиос Клеантис в Общомедия

Стаматиос или Стаматис Клеантис (на гръцки: Σταμάτιος Κλεάνθης, Σταμάτης Κλεάνθης) е виден гръцки архитект от XIX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в малкото южномакедонско градче Велвендо в 1802 година. Като млад заминава за влашката столица Букурещ, където учи в гръцко училище. Участва във въстанието на Александрос Ипсилантис от 1821 година и е пленен в битката при Драгашани. Успява да се спаси и заминава за Виена, а по-късно за Лайпциг, където учи архитектура. По-късно продължава обучението си в Берлин при Карл Фридрих Шинкел.

След завършването си, заедно със своя колега и приятел Едуард Шауберт, заминава за новоосвободена Гърция, където са назначени за обществени инженери от Йоанис Каподистрияс. В 1832 година те разработват нов градоустройствен план на Атина, с широк и булеварди, градини и големи обществени сгради и дават първите имена на атинските улици. Планът им обаче е опростен от Леон фон Кленце, тъй като е сметнат за прекалено скъп. След несъгласия с администрацията Клеантис подава оставка.

Вила Илисия

Клеантис е автор на много от забележителните сгради в Атина, включително къщата на херцогиня Плезанс Вила „Илисия“ (днес Византийски и християнски музей на Атина). Къщата му в Плака е първата сграда на Атинския университет.

Клеантис натрупва богатство не само чрез архитектура, но и от мраморните кариери, които притежава на остров Парос. Неговият мрамор печели златен медал на Великото изложение в Лондон в 1851 година.

В 1862 година Клеантис сериозно пострадва при инцидент в кариера и е пренесен в Атина, където умира на 60-годишна възраст.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]