Стара Загора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града Ст. Загора. За други със същото име вижте Загора.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Стара Загора.

Стара Загора
Знаме    Герб
България
42.4247° с. ш. 25.6256° и. д.
Стара Загора
Област Стара Загора
42.4247° с. ш. 25.6256° и. д.
Стара Загора
Стара Загора
42.4247° с. ш. 25.6256° и. д.
Стара Загора
Общи данни
Население 149 266 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 137 729 (НСИ)
Землище 85,786 km²
Надм. височина 196 m
Пощ. код 6000
Тел. код 042
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 68850
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Стара Загора
Живко Тодоров (ГЕРБ)
Адрес на общината
бул. „Цар Симеон Велики“ 107
6000 Стара Загора
официален сайт: www.starazagora.bg
Стара Загора в Общомедия

Ста̀ра Заго̀ра е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е с население от 148 443 души по данни на ГРАО към 31.12.2015 г.[1] и образува по данни на НСИ 5-тата по големина градска агломерация в България с население от 213 444 жители[2], както и 5-тата по големина област в България с население към 31 декември 2015 г. от 323 685 души[3]. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП[4] на глава от населението в страната.

В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър "Гео Милев", античният Форум на Августа Траяна, а на 14 km от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и Музей „Неолитни Жилища“.

Съдържание

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен в Старозагорското поле – източната част на Горнотракийската низина, заключена между Сърнена Средна гора, Светиилийските възвишения, Манастирските възвишения, Сакар планина и Чирпанските възвишения, край река Бедечка със средна надморска височина 196 m. Намира се на 209 km по шосе и 250 km по жп линия от София.

Квартали[редактиране | редактиране на кода]

Квартали на Стара Загора

Градът е съставен от отделни квартали, които гравитират около централната част на града. Преди Втората световна война в покрайнините на града се оформят квартали от бежанци от тракийските и македонските български земи. Повечето от кварталите са изградени след Втората световна война след като масово селското население в региона се преселва в града, за да осигури работна ръка за новите промишлени мощности, а няколко квартала са присъединени села.

Според кадастралната карта кварталите на града са: Аязмото, Бедечка-Градински, Васил Левски, Възраждане, Гео Милев, Голеш, Дъбрава, Железник, Зора, Индустрия, Казански, Колю Ганчев, Лозенец, Македонски, Митрополит Методий Кусев, Опълченски, Самара 1, Самара 2, Самара 3, Славейков, Студентски град, Три чучура, Три чучура-север, Три чучура – юг, Атюрен, АПК и Централната градска част на Стара Загора.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на градската територия е преходноконтинентален с полъх от Средиземно море. През зимата времето е по-меко и по-топло в сравнение с градовете в Тракийска низина, тъй като Средна гора предпазва от студените северни и североизточни ветрове. В района виреят рядко срещаните в България екзотични дървесни видове магнолия, кедър, смокиня, лавър (дафиново дърво), нар, бадем, райска ябълка, кипарис. Средната годишна температура е 12,9 °C (средна януарска +1,0 °C и средна юлска +23,9 °C) със средногодишна валежна сума 598 mm. Северозападно от Стара Загора на около 16 km се намират Старозагорски минерални бани, а северно от града на около 15 km има друг минерален извор в село Ягода.

Климатични данни за град Стара Загора
Показатели ян фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек годишно
Абсолютни максимални температури (°C) 18 24 28 32 37 39 42 42 38 34 24,5 19,7 42
Средни максимални температури (°C) 4,5 7,1 11,2 17,9 23,1 27,1 30,1 30,0 25,8 19,4 12,2 6,7 17,9
Средни температури (°C) 1,0 3,0 6,5 12,5 17,5 21,4 24,0 23,8 19,7 13,8 8,4 3,4 12,9
Средни минимални температури (°C) −2,1 −0,7 1,9 7 11,7 15,4 17,7 17,5 13,8 9,1 4,9 0,2 8,0
Абсолютни минимални температури (°C) −24 −19 −12 −4 −0,3 6 7 8 0 −5 −7,9 −17 −24
Средни месечни валежи (mm) 47 35 37 51 71 66 57 48 32 45 57 52 598
Източник: [3]

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Характерна флора[редактиране | редактиране на кода]

Територията на община Стара Загора попада в Среднобългарския биогеографски район – подрайон Горнотракийска низина, отличаваща се предимно с равнинен характер, интензивно земеделие и значителна урбанизация. Това предопределя до голяма степен бедно по състав и изобилие биологично разнообразие, съхранено основно по склоновете на Сърнена гора и местата с екотонен ефект в равнината. Характерни горски съобщества са ксеротермните гори от цер, благун и космат дъб. Понастоящем доминират тревни, храстови и агроценози, като съставът им е разнообразен.

Единственото известно за науката находище на защитен от Закона за биологичното разнообразие растителен вид е това в местността „Карасиврия“, северно от гр. Стара Загора, на звъниколистен тъжник (Spiraea hipericifolia). Видът е включен и в Червената книга на Р. България.

Характерна фауна[редактиране | редактиране на кода]

Фауната в района е съставена от европейски, европосибирски и холопалеарктични видове. Наред с тях са разпространени и много топлолюбиви средиземноморски, преходносредиземноморски, предзоазиатски и степни видове. Степента на срещане на редки видове и ендемизмът са най-силно изразени при безгръбначните. Сравнително добри са дивечовите запасите на заек, сърна, благороден елен и дива свиня. Значителни са възможностите за увеличаване запасите на колхидския фазан и яребицата.[5]

История[редактиране | редактиране на кода]

Неолитна епоха[редактиране | редактиране на кода]

Стара Загора е един от най-древните градове в света.[6]През епохите градът е носил много имена, но най-често се споменават 8 от тях: Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник и Стара Загора.[7] Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на 7-то хилядолетие пр. Хр. Тогава, почти едновременно, върху днешната територия на Стара Загора и в близките ѝ околности възникват четири праисторически селища, едно от които е било най-голямото в българските земи в продължение на 6 хиляди години. Някои учени считат, че там се е намирал древнотракийският Берое.[8]

Живот преди близо 8500 години[редактиране | редактиране на кода]

През 1968 г. в града са открити две Неолитни жилища от средата на 6-то хилядолетие пр.н.е., които са най-запазените и с най-богатия фонд в Европа с близо 2000 експоната.[9] Те представляват къща на два етажа с комин и три отделни помещения с дължина 10 m, широчина 5,60 m и височина минимум 7 m. Изградени са от дървени колове, преплети с по-тънки пръти, измазани със смес от глина и слама и покрив от слама и шума. Всяко от помещенията е разполагало със собствено огнище и спалня. Открити са домакински съдове, маси, лъжици, игли, копия, ножове, точила, ечемик, леща и пшеница, ръчни мелници, тесли, сърпове от рог на коза и пещи за печене на храна. Намерени са още и керамични фигури и съдове, мраморни човешки фигури, от които и най-древната мраморна фигура по българските земи – женска фигура с масивна долна част, което свидетелства за култ към Богинята-майка и плодородието. Някои от откритите идоли са изобразени с вдигнати нагоре ръце, което е характерна молитвена поза при култа към Слънцето.[10][11] Не липсват и красиви шедьоври като ръчно боядисани фигури във формата на лале и водна лилия, фигури на животни като котки, таралежи и язовци, религиозни скулптури, ритон, бижута от морски черупки, както и 33-сантиметров ръчно украсен музикален инструмент тарамбука. Сред сложните рисунки на тази до момента най-древна тарамбука в Европа се открояват и знаците на ин-ян . Изключително интересна находка в музея Неолитни жилища е и сфинкс, намерен в града, който е единствен до момента в България. Уникалният артефакт е заснет и показан в специален филм по National Geographic Channel. Сфинксът е по-малък от Великия Сфинкс в Гиза, но е много по-древен от този в Египет – на над 7000 години. Неолитни жилища (Стара Загора) са се запазили непокътнати с цялата покъщнина по този начин, по който хората са ги оставили някога преди около 8 500 години.

Център на мощна селищна система[редактиране | редактиране на кода]

Няма друг град в Европа с такава гъстота на заселванията през неолита и халколита, както и няма друг град, около който да има над 120 праисторически селища и могили, като една от тях да е и най-голямата в Европа.[12] До „квартал Колю Ганчев“ в Стара Загора се намира Берекетската могила, която е най-голямата селищна могила в Европа с височина 17,50 m с диаметър при основата над 300 m. Животът тук започва в края на 7-мо хилядолетие пр. Хр. и продължава до 12-ти век сл. Хр. Тук е проучен единственият засега плосък некропол от ранната бронзова епоха в Европа.

В тази могила е открито и златно бижу , датирано от времето на най-древното злато в света – това от прочутия Варненски халколитен некропол.[13] Азмашката могила край града е първата цялостно проучена селищна могила в Европа. В нея е открита най-ранната мраморна статуетка в Европа, както и съд-календар с 365 шахматни светли и тъмни квадратчета. В могилата край Старозагорските минерални бани за първи път се откриват площади, където са се извършвали ритуали, както и огромни, широки 10 m, ритуални стълбища, изградени от камъни с тегло около 100 kg. Високите 12 m каменни стълбища водят нагоре към храм на над 7000 години. В този древен храм е открит умален модел на самия храм, както и големи съдове с изобразени митологични сцени с крилати Божества. Открит е и 38-сантиметров богато украсен и боядисан съд, на който от едната страна е изобразено мъжкото тяло, а от другата – женското. Откъдето и да се погледне фигурата, се вижда човешко лице, а погледнато отгоре се оформя кръст.[14]

Край Стара Загора е открито и ритуално съоръжение на близо 8 000 години.[15] Находки за изследвания са изпратени в най-добрата такава лаборатория в Европа – Лабораторията за радиовъглеродно датиране към Центъра за екологични изследвания на Шотландските университети. Там е потвърдена възрастта – близо 8000 години.

Интересна е символиката на обредните дейности, които са се извършвали в култувото съоръжение. Всяко семейство е палело огън и е извършвало жертвоприношение с растителна и животинска храна. В съоръжението са намерени изгорели части от стени на къщи, защото тогава хората са „погребвали“ къщите си. Древните хора са се отнасяли към дома си като към същество с „душа“, което също трябва да се погребе.

Първият метал на човечеството и най-древните метални рудници и фабрики в Европа[редактиране | редактиране на кода]

При мащабни проучвания на близо 20 m дълбочина на българските учени през 70-те години край Стара Загора е открит и най-големият рудодобивен център в света през V хилядолетие пр. Хр.[16][12] Тези най-древни в Европа метални рудници са на близо 7600 години. Металните рудници край града са обслужвали огромен ареал от Древния свят. През 2014 . археолозите от Регионален исторически музей (Стара Загора) откриват поредната значима находка край града – първата фабрика за производство на мед в Европа, на възраст над 7 000 години.[17] В помощ на нашите учени в проучванията на тези находки се включват и експерти от Института по археометалургични изследвания към University College London. Медта, добивана в тези рудници, е определяна като „първият метал, до който човекът от Европа се докосва.“[12]

Античност[редактиране | редактиране на кода]

Град Берое[редактиране | редактиране на кода]

В района на днешна Стара Загора преди около 2500 години е основан Берое. Учените считат, че Берое е основан от бащата на Александър Велики-Филип II Велики.

Част от Римската империя-Августа Траяна[редактиране | редактиране на кода]

През 46-та година Берое е присъединен към Римската империя и става част от провинция Тракия. През 106 г. император Траян дава на града права за самоуправление и го прекръства на свое име-Августа Траяна. Градът се превръща във вторият най-голям, икономически, административен и културен център в Тракия.

Първо и последно писмено споменаване на града[редактиране | редактиране на кода]

Първото писмено споменаване на града е от 152 година в запазен надпис във връзка с изграждането от император Антонин Пий на система от укрепления в административната територия на civitatis Traianensium-"Града на Траянците".

В надпис от 163 г. за изграждането на бани и нимфеон при Старозагорските минерални бани името на града е „Преблестящият Град на Траянците“. През 175 г. в тържището Дискодуратера е издигната статуя на император Марк Аврелий от „Града на Траянците“. В надпис за изграждане на пазар за месо от 177 г. градът се споменава и като Траянополис, а градските власти се обозначават като „Съветът и Народът на Траянците“ (ἡ βουλὴ καὶ ὁ δῆμος Τραιανέων). Надпис Augusta Traiana се употребява и при строежа на Августеум в града през 13 ноември 233 г. В надпис от град Ламбезис в древното берберско царство Нумидия от началото на 3-ти век, тракиецът Мукатралис съобщава, че е роден в „Августа-Траянския град“ (natus in civitate Augusta Traianesie). Град Августа Траяна (Αὐγούστη Τραιανή) се появява и в 323 г. в чест на император Константин I Велики, в един посветителен надпис от времето на император Александър Север ,както и при военни дипломи на хора от този град от 7 февруари 160 г. и 7 януари 237 г.

За последно градът като Августа Траяна се споменава на 25 септември 378 г. в постановление от името на императорите Валент, Грациан и Валентиниан II и запазено в Кодекса на Теодосий. В постановлението се разглеждат въпросите за представителните сгради, оставени да се рушат поради нехайство: „Наистина, ако в различните провинции съществуват такива сгради, каквито се докладва, че има в Августо-Траянския град или на други места, които са превъзходни и твърде обширни за частни нужди, за да се запазят, може би ще е необходимо да бъдат определени за престой на управителите им и да се поправят под техни грижи.“

Гладиаторски битки[редактиране | редактиране на кода]

Над два века Августа Траяна е един от много малкото центрове, в които се водят кървави и зрелищни битки с гладиатори. Организаторите и инвеститорите на тези битки са и жени, сред които и според надпис, намерен в града, първожрицата Миниция Фирмина, както и „Най-достойната първожрица Септимия Сейте“.[18] Този артефакт е един от най-интересните и е наречен „Паметник на Тъщата“. Бил е издялан по поръчка и е с надпис: „На добър час! По решение на Най-могъщото буле и на Най-свещения демос първожрецът Аврелий Демофил, син на Хрестос, издигна този Паметник на тъща си Септимия Сейте, най-достойната първожрица, организатор и инвеститор на гладиаторски борби (ди хоплон)“.[19]

Спорт в антична Стара Загора и ерата на Марк Аврелий Фронтон[редактиране | редактиране на кода]

Още от античността в града се организира и спортен живот на най-високо ниво. Спортните и атлетически упражнения и състезания са заемали важно място в обществения и духовния живот. Специализираните училища по атлетика за подготовка на младежите се наричали гимназиони, а за мъжете–палестрати. В най-големите градски центрове е имало и стадиони. В града е съществувал гимназион, а спортните събития са се провеждали на Античния Форум на Августа Траяна. Всички спортни събития след това обаче се изнасят на новопостроения стадион. Сред всички спортисти от града обаче се отличава един-Марк Аврелий Фронтон. Фронтон е атлет от най-висока класа. През 1911 г. започват изкопни и строителни дейности заради строежа на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора. Открита е кула, крепостни стени, както и надписани каменни плочи. След като са разчетени, една от тези плочи се оказва истинска находка от културно-историческото наследство на България. Надписът гласи:

„На добър час! На Аврелий Фронтон, син на Диофан, Олимпионикия, Алионикия, Необикновения бегач. Отдавна пръв и единствен сред всички граждани на родния град и Отечеството си. По решение на Свещения Съвет и Славното Блестящо Събрание, Аврелий Менандър-"Злобата", син на Менандър и Кото, атлет, съвъзпитаник на победителя, издигна статуята за своя сметка. Благоденствай!"

Статуята на Марк Фронтон не е открита, но две думи в надписа правят този артефакт уникален за страната ни: „Олимпионикия и Алионикия“. Това са звания, които получават единствено победителите в Олимпийските игри. Олимпионикий е званието на победителите от игрите от Олимпия, а Алионикий от олимпийските игри, провеждани на Родос в чест на Бога на Слънцето. От надписите се оказва, че Марк Фронтон е спечелил и двете. В тези олимпийски игри участват най-големите имена на империята. Пробив във вековната хегемония на атлети от Мала Азия, Сирия и Египет прави именно Аврелий Фронтон от Августа Траяна. Още от античността, както и днес, олимпийската титла е мечта на всеки атлет, но много малко я реализират. Няма друг античен атлет от територията на днешна България, който да е ставал Олимпийски шампион, а Марк Фронтон е дори двукратен олимпийски победител. Той получава и най-високите възможни титли: Тракарх през 297 г. и Европарх-председател на Тракия и Европа. Прочутият атлет е имал и правото да се обръща директно към императора и дори да влияе на решенията му. Друг открит каменен надпис в чест на Марк Фронтон гласи:" Тук живя Първият Управител на Европа ".[20]

Известният римски историк Амиан Марцелин пише че : „Големите градове Филипопол и Августа Траяна, които в древността се наричали Евмолпиада и Берое, красят провинция Тракия“.

Изкуство и култура[редактиране | редактиране на кода]

В града се развиват и редица изкуства, както и музиката. За това свидетелстват образците на бронзовата и каменната пластика, ювелирното изкуство, грънчарството, производството на стъкло, както и великолепната статуя от мрамор на легендарния Орфей. Изключителна рядкост е това, че в Стара Загора има открити цели 3 паметника на най-великия поет и певец от древността. Освен калъп-матрица за изработване на свирещ Орфей, през 1975 г. в Стара Загора при археологически разкопки е открито едно от най-хубавите пластични изображения на Орфей не само у нас, но и в пределите на тогавашната Римска империя .

Скулптурата представя Орфей, приседнал до едно дърво, който унесен свири на подарената му от Аполон лира. Около нея има и декоративно изработена рамка, на която са изобразени животни като лъв, бик, пантера и гущер. Интересна е тази символика в Християнството, където Орфей се използва за изобразяването на сцени, в които той свири на дивите зверове, като с това се визира Иисус Христос, който чрез учението си опитомява озверелите от грях човеци.

В Стара Загора е открит и единственият в България писмен паметник, посветен на Орфей. Това е едно уникално по рода си литературно произведение, датирано от края на 2-ри век, гравирано върху мрамор, украсено с щит и копие отляво, а отпред и вдясно с растителни орнаменти. Надписът гласи:

„На добър час! Терес посвети на Лечителя изящно изработена статуя на приятеля на Аполон-Орфей,който успокояваше с гласа си и със съзвучията изпод ръцете си зверове, дървета, влечуги и птици“.

Най-ценното в паметника е това, че се цитират директно думите на Орфей от неговата книга „Аргонавтика“ в първо лице. Паметникът обаче е изкъртен и пренесен от Стара Загора в София, в Национален археологически музей под номер 1595.

Град на антични мозайки[редактиране | редактиране на кода]

Мозайката „Дионисиево шествие"

Стара Загора е от градовете в България, известни с най-много открити до момента антични мозайки-над 20.В ранната есен на 2011 година до една от крепостните стени на Августа Траяна е разкрит един шедьовър от световен мащаб на изкуството от Античността-уникална мозайка, посветена на Богa на виното Дионис . Мозайката „Дионисиево шествие" е без аналог по нашите земи. На това изящно произведение на изкуството са изобразени трима от свитата на Бог Дионис-две танцуващи жени-вакханки и един мъж-Сатир.

Мъжът не е типично изобразен с кози рога и опашка, а носи жезъл и кожа от леопард.Една от жените носи кастанети , а дугата маракаси . Първата менада е с венец от бръшлянови листа. Мозайката е изпълнена с лаврови клонки и е изработена от камъчета с размер около 1 см, но при част от детайлите камъчетата са много по-малки.Сложните, изящни фигури говорят за изработка на много голям майстор.

Мозайката се е съхранила през тези близо 2000 години като по чудо под 3 метра земен насип. Тази мозайка всъщност е само част от по-голяма такава. Източно от мозайката се намира и писцина-декоративно водно огледало. Експертите са на мнение, че е напълно възможно да се открият фигурите на още една вакханка, както и фигура на самия Бог Дионис,съпровождан от лъв.

Мащабна строителна дейност[редактиране | редактиране на кода]

По времето на император Марк Аврелий (161 – 180) в града са построени прави улици, десетки жилищни и обществени сгради, градски стени, ограждащи площ около 50 ha и подсилени с около 40 кули, от които са проучени 11, водоснабдяване, канализация, театрална сграда, храмове, пазари, одеон, терми, форум. Градът е и със самостоятелно общинско управление, градски съвет и Народно Събрание. Избухването на тежката Маркоманска война на княз Баломар застрашава Римската империя и Августа Траяна придобива изключително важно стратегическо значение. Градът се е ползвал и със специален статут.[21] По специална заповед именно в този град се заселват и ветераните от войните, които Римската империя води.

Сечене на собствени монети[редактиране | редактиране на кода]

Градът започва да сече и собствени монети-едно изключително право, което се полага само на най-големите и важни центрове. Правото за сечене на собствени монети започва от 161 година и се развива до времето на император Галиен. На монетите се отпечатват ликовете на императорите и стотици различни изображения. Сред тях представляват интерес архитектурните паметници от Августа Траяна.На територията на Августа Траяна са открити и части от храм, посветен на Богинята Рома. В запазения надпис освен името на Богинята се споменава и името на нейния първожрец–Марк Аврелий Азиатик, който вероятно е изградил храма със свои средства.

Разцвет[редактиране | редактиране на кода]

Създадени са отлични условия за икономически и културен възход. Произвеждани са много изделия от бронз, за което говорят откритите работилници за метал и луксозни стоки, статуетки, апликации за колесници. Императорът не жали никакви средства, градският живот кипял на пълни обороти. В Августа Траяна, като един от най-солидните градски центрове с жители със завидно благосъстояние, се появяват много огромни имения с разкошни вили. Една от тези вили е добре проучената тракийска вила „Чаталка“. Вилата е принадлежала на тракийски аристократи. Обзавеждането по вилата и откритите предмети в нея говорят само, че тя е можела да си съперничи с най-богатите имения на първенците в Рим. Открити са скъпи мебели и предмети, внос от различни места по света, златни бижута, шишета за балсами и парфюми , сребърни чаши и други луксозни предмети, принадлежащи на собствениците.

Както се е полагало на един императорски град, построен е и театрон с мраморни седалки, от който са се наблюдавали зрелищните гладиаторски битки, шествията, тържествата, или пък събранията, където са се решавали важните за града дела. В центъра на площада има запазен постамент, върху който е имало императорска конна статуя. Северно от театрона са разположени просторните терми, които играели и роля на образователен, духовен и спортен комплекс. В сградата е имало и 10 просторни зали. Точно там се е намирало и най-ранното учебно заведение в града от началото на 3 век-Севериановият Гимназион. Комплексът по-късно е разрушен заедно с епископският дворец.[22] от набезите на Хуните, предвождани от Атила. Августа Траяна е частично разрушена при нападенията на готите през 3 – 4 век, но в началото на 4 век е наново укрепена и отново става център на Тракия.

Отново Берое[редактиране | редактиране на кода]

През периода на късната античност (ІV-VІ в.) Августа Траяна отново носи името Берое. Времената са свързани с преместването на столицата на империята от Рим в Константинопол, ускореното християнизиране на местното население, готските нашествия в края на IV в. и опустошителните набези на хуните в средата на V в.

По време на император Зенон[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 година при разкопки пред Съдебната палата в Стара Загора е открита поредната находка без аналог в света-бронзов секстарий от 5-ти век, направен по поръчка за император Зенон. Със съда, който е единствен до момента в света, са измервали брашно и течности. Той тежи 1 кг и е направен според надписа на него по поръчка в Константинопол от дясната ръка на императора-Себастиян, префект на Източната префектура, в която попада и град Берое . Надписът е на латински език и гласи: „Нашият господар Зенон-вечен Август. Тази точна мярка е изработена от сиятелния мъж Себастиян, който е префект на притория и бивш консулар“. Подобни съдове са голяма рядкост. Те са били изпращани само в определени градове, където е имало мащабна търговска дейност, за да може да се извършва контрол. Изровени са още и две съкровища и мраморен свещник с глинена лампа, който също до момента няма аналог по нашите земи. По времето на император Зенон Берое е търговски център-освен секстарий са открити още и 2 еталонни мярки за монети. Всичко това говори, че в района на разкопките са се намирали и държавните учреждения, които са контролирали монетното обръщение и търговията със стоки.

Мощен духовен център[редактиране | редактиране на кода]

Град Берое е и мощен духовен център и един от първите градове, в който е създадена християнска община. Пръв въвежда Християнството тук Апостол Карп-един от 70-те Апостола на Иисус Христос и сътрудник на апостол Павел. При разкопки са открити и много раннохристиански църкви, в които са намерени епископски гробници, базилики, раннохристиянски манастирски комплекс, както и архиепископски дворец с тронна зала. В този християнски град има данни за съществуването и на женски манастир. В пространството на големите терми при западната порта е била издигната малка църква. Източно от стените на града бе изследван мартириум, прераснал след това в гробнична църква. В един от гробовете, изписан със стенописи в тъмночервено, се чете надпис, в който е изписан псалм от Стария завет: „Да бъде това вечното мое място за почивка. Тук искам да живея, както съм си го пожелал. Господи помилуй. Бог е с нас.“

Епископът на Берое-Патриарх на Византийската империя[редактиране | редактиране на кода]

През периодът на късната античност в Берое настъпва едно ново духовно развитие, свързано с масовото християнизиране на местното население, особено след Медиоланския едикт. Градът е едно от най-активните средища на ранното християнство. Става седалище на епископия, а по-късно и на архиепископия. Епископът на Берое Демофил взима участие в Църковния събор в Сердика. През 355 г. римският папа Либерий e заточен в Берое, а беройският епископ Демофил достига в столицата Константинопол най-високия ранг-Патриарх на Византийската империя.[23][24]

В 6-ти век градът се споменава като Берое в календар на готите под датата 19 ноември, свързан с известните 40 жени-мъченички. В края на 6-ти век градът е отново разрушен, но след това възстановен и носи името Верея.

Средновековие[редактиране | редактиране на кода]

Областта Загора[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път областта Загора се споменава в известията на Георги Амартол, повторени от Лъв Граматик, Георгий Кедрин и Симеон Метафраст, където се описва помощта, която българската войска на Тервел оказва на император Юстиниан II при възстановяването му на константинополския трон. По този повод през 705 г. между Византийската империя и България се сключва мирен договор , според който на България се отстъпва областта Загора .Три години по-късно, според други източници, Юстиниан II се опитал да си възвърне областта, но бил разбит край Анхиало . Според по-късните известия на Теофан Изповедник през 716 г. между новия император Теодосий III Адрамит и Тервел бил сключен нов договор, според който към окончателно отстъпената област Загора на българите се отстъпва и още една част от Тракия, на запад от Загора, до „Милеона в Тракия“. През 717 г. Тервел оказва нова помощ на империята с голяма армия и разбива 30-хилядна арабска армия, обсаждаща Константинопол. След това град Берое няколкократно преминава ту към Византия, ту към България.

От Берое на Иринопол[редактиране | редактиране на кода]

През 784 г. град Берое е във владение на Византийската империя , а лично византийската императрица Ирина посещава града заедно със своя син Константин VI и голяма свита от придворни офицери. Императрица Ирина отпуска средства и отново възстановява града. Нарича го и на свое име-Иринопол, Градът на Ирина. През 2005 година при разкопки в града е открит изключително значим надпис от 784 година. Надписът е изложен на показ в Регионален исторически музей (Стара Загора) и гласи: Възобновиха тази крепост Господарите на Вселената Константин и Ирина, Премъдри и Всеславни императори. Те призовават Христос да бъде пръв бранител на верния град.

Богатият аристократичен летописец Теофан Изповедник описва посещението на императрицата в Берое:"През тази година, през месец януари, индик седми, споменатият Ставракий се завърнал от земята на склавите и на хиподрума отпразнувал с триумф победата си. А през месец май от същия седми индик императрица Ирина със сина си и много войска излязла в Тракия, носейки със себе си музикални инструменти, и стигнала до Берое. Тя заповядала да застроят този град и го преименувала Иринопол".

Трайно присъединяване към България[редактиране | редактиране на кода]

През 812 г. град Иринополис отново е български и носи името Берое, след победоносната война на Крум. Историческите източници показват, че след победоносната война на Крум от 812 г. и мирния договор от 817 г. българската държава предприема широкомащабни действия, целящи защита и укрепване на района южно от Стара планина от град Берое до морето, засилване на българското етническо присъствие в него и трайното му присъединяване към България. До 860 г. град Берое е български и през този период неговото население вече е преобладаващо българско. За няколко години византийците отнемат областта Загора, но по време на покръстването на княз Борис I в 864 г. областта Загора и град Берое са върнати на България. В хрониките за връщането на областта са посочени и нейните граници–от Сидера (Железни врата, дн. Змеевски проход) до Дебелт. В границите на България градът е център на комитат[25],както и запазва ролята си на едно от най-големите административни, стопански и религиозни средища. Съгласно данни на историци, през тази епоха в района на Берое е имало родово имение на византийските императори от династията Комнини. Императорите са резидирали продължително време тук, използвайки Боруй като втора столица. От тук те са организирали походи срещу северните нашественици–печенеги и кумани.

Старозагорските каменни релефи-средновековни шедьоври[редактиране | редактиране на кода]

При всяко едно сериозно изследване на средновековното изкуство се цитират и прочутите каменни релефи от Стара Загора от 8-9-ти век.[26]Тези каменни релефи са с огромна културна и историческа стойност, признати за шедьовър на изобразителното изкуство, те са едни от най-интересните и уникални археологически находки в Европа.[27]

Първите 4 плочи са открити през 1907 г на върха Аязмото, а петата с изображение на женски Барс, кърмещ рожбата си през 1957 г. За първи път те са проучени и описани от проф. Богдан Филов. На два от каменните релефи са изобразени барсове. На друга плоча има изображение на два пауна, пиещи нектар от Дървото на живота. На последните 2 плочи са изобразени Грифон , както и Двуглав орел. В рамките на Европа, най-голям брой изображения на грифони се срещат в България . Подобно на барсовете, Грифонът заема важно място в митологичното съзнание на ранните българи. Митологичният образ на Орел с две глави идва от Месопотамия , където през 3800 г. пр. хр. двуглавият орел е символ на шумеро-акадския бог Нинурта, син на бог Енлил. Двуглавият орел е бил напълно непознат в основните области на тогавашната Византийска империя. Изображенията не са лъвове , които са византийски символ, а гривести барсове, характерни за изкуството на езическия период на Дунавска и Волжка България, където Барсът е тотемно животно. Нито една друга котка няма такава грива. Този тип изображения са наследени и в християнската епоха на Първото българско царство, а така също и в гербовете на Асеневци от Втората българска държава. Те са чужди на византийското изкуство. При тях изцяло липсват растителни орнаменти и геометрични фигури, характерни за римската и византийската скулптурна украса. Ето защо и Мадарският конник е изобразен как тъпче и гази с краката на коня си лъв[28] , докато го пронизва в гърба с копието си. Интересно е да се спомене и че на китайски език България е Bǎojiālìyǎ (保加利亞), като сричката Бао означава именно хищното животно Барс. Сричката Бао означава още и пазител, както и Висша Духовна Сила, според историка и филолог Фаина Гримберг[29]. Самото име Барс е старо, царско име и се среща като Борис, Бориса, Бърза или Персиян, както и при старинни фамилни имена като Барзов. На български се свързва и с Рис, на ирански барс означава грива, на староирански барс е пантера, а на старогръцки пантера е пардс или pardos. Княз Борис I ,както и баща му Персиян също носят името на барса.

През Втората българска държава и особено през Възраждането обаче се проявява много силно византийско и съответно европейско влияние и така лъвът се налага като символ на силата и държавността на мястото на барса.

Грифонът, барсът и двуглавият орел заемат важно място в предхристиянския религиозно-митологичен комплекс на прабългарите, играейки ролята на животни-пазители и въплъщение на култа към Слънцето.[30] Историкът Здравко Ждраков отбелязва, че „ барсът, наред с елена и змията (дракона) са трите най-често изобразявани животни в езическа България“.

Важна особеност на старозагорските пластики е двумерния, плоскостен начин на художествено изобразяване, при който имаме отказ от използване на перспектива и дълбочина на образите. В съвременното художествено изкуство на Европа стилът се появява едва в последните 100 години и се нарича Модернизъм. Много показателен е фактът, че и петте уникални релефа са намерени в непосредствена близост до Аязмото, свещен връх в подножието на който е изграден древния град. На самия връх има лековит извор и храм от времето на траките до наши дни. От много векове и до скоро празникът на светеца-Тодоровден, е тачен като главен празник на града, а самият светец-като духовен покровител на града.

Към групата на старозагорските релефи са и още[31] два капитела на колони, открити в Стара Загора, върху които са представени птици, както и плоча с изображение на жена, която свири на кавал.

Старозагорските релефи са създадени в района на Берое, където на мястото на мощен религиозен център е действало художествено ателие, обслужващо художествените нужди на местната и столичната раннобългарска Аристокрация .Пластиките са местно производство, изработени върху местен каменен материал (червеникав плочест шист), който, от цялата територия на съвременна България, се открива единствено в средногорския район на Старозагорските минерални бани. Тъй като същият каменен материал е използван и в подовите настилки на дворците в Плиска, в беройския производствен център са изработвани и декоративни плочи, задоволяващи нуждите на силно отдалечен пазари.

Покръстването на княз Борис I[редактиране | редактиране на кода]

Една от най-големите тайни в българското Средновековие е покръстването на княз Борис I и древните предания от уста на уста от век на век, че той приема христианството на старозагорския връх Аязмото. [32][33][34] [35]. В течение на годините свидетелствата и документите, посочващи точното място и година на покръстване на княза са тотално унищожени. Поради това историците са принудени да съдят за това събитие по косвени съобщения. Още по-трудно е разрешаването на тази мистерия, защото княз Борис приема христовата вяра в пълна секретност. По онова време град Берое се е управлявал от княз Цоло[36]-голям приятел, предводител на борисовата войска, но и роднина на княз Борис. Жената на Цоло починала, а единственото му дете-дъщеря му Цветана се разболяла. Той обявил голяма награда за този, който успее да я излекува. Много известни лечители се опитали, но никой от тях не упсял да ѝ помогне. До двора на резиденцията в подножието на старозагорското Аязмо, в която живеели, се намирали голяма градина и затвор на пленници-християни от Византия. Цветана преди това постоянно ходила в този затвор и давала на затворниците вода, храна, дрехи, помагала им и се отнасяла много добре с тях. Те научили, че тя е болна. Измежду затворниците имало големи лечители. Двама от затворниците помолили да бъдат пуснати, за да прегледат Цвета. Те казали на княз Цоло, че могат да я излекуват, но само при две условия: Първо-след като я излекуват, да ги пуснат от затвора на свобода и второ-да я покръстят. Цоло се съгласил, че ако я излекуват, дори и той ще приеме вярата.[37] Те излекували Цветана и я покръстили в храма, издигнат година преди Покръстването на България. Тя пила и от извора на Аязмото и след това я кръстили с името на императрица Теодора с небесен покровител Свети Теодор Тирон .Интересен факт е, че и дъщерята на княз Борис също се е казвала Теодора, а синът на брата на Борис се е казвал Тудор. Цоло спазил обещанията си и той приел тайно вярата. Храмът, който се намирал на мястото на сегашния шадраван на върха на Аязмото, е преустроен и на негово място се издигнала Първостепенен Храм-Лавра с името на Свети Теодор Тирон. Това бил един от седемте главни манастира в Княжество България. Цялата Сърнена Средна гора е била осеяна със скатове (килии), в които монасите са се молили. В празничните дни те идвали в църквата „Св. Теодор Тирон“ да служат. Твърди се, че точно в този храм Борис приема христовата вяра.

Покръстването на княз Борис I-стенопис от старозагорската църква „Свети Теодор Тирон“. Стилът на стенописите е уникален и се среща единствено в Стара Загора-изображенията са пресъздадени от множество малки квадратчета в богата гама от цветове и фреските изглеждат като мозайка.

В полза на това твърдение са и няколко безспорни факта като вековната почит на населението на града към върха на Аязмото. Всяка година на Тодоровден, деня на светеца – покровител на града, българите се изкачвали на върха на Аязмото и се миели с чудотворната вода на извора. Свещеници от близката църква „Св. Троица“, където има специален престол и икона, посветени на светеца, са отслужвали литургия на върха. Именно тук е бил разположен центърът на мощно християнско средище от около 10 манастира и скита. До момента са открити 7 древни манастира и един голям дворец. По тази причина в първите векове на османо-турското владичество близкият Змейовски проход се наричал на турски Килисанджа дервент–Църковен проход. Едва след решението на Политбюро на БКП през 1951 г. за „борба с религиозните предразсъдъци“, традицията е забранена, а Аязмото се превръща просто в парк.

Княз Борис умира на 2 май 907 г. Борисовден винаги се е празнувал на тази дата с литургия в църквите. Само и единствено в Стара Загора преди Освобождението всички духовници са излизали на този ден на Аязмото и са превръщали службата в градски празник. В църквата на Аязмото, която и сега се казва „Св. Теодор Тирон“ има икона, която показва покръстването на княз Борис.Самата църква е кръстена на княз Борис.Още една църква в Стара Загора носи името на княза. Неговото име са носили още и училище „Димитър Благоев“ и парк ”Пети октомври“-Княз Борисова градина".

От цялата територия на средновековна България, единствено тук, в Стара Загора местното население вярва и пази спомена, че покръстването е станало в техния град и ежегодно чества това събитие. В чест на това събитие с редица решения новоосвободените старозагорци, наред с възстановяването на своя разрушен град подчертават исторически изградения духовен образ на своя град. Те кръщават първото си построено в 1885 г. училище, улица и една църква в града на името на княз Борис Покръстител.И до днес миряните старозагорци знаят, че именно Св. Теодор Тирон е духовният покровител на Града на липите още от 864 г. до сега.

На 2 май 1895 г. – Денят на цар Борис Покръстител, е положен първият камък от Старозагорския митрополит Методий за новия храм. С решение на Светия синод и досега вторият му престол е на името на княз Борис. Самата църква „Свети Теодор Тирон“, която се издига на върха на Аязмото, е записана в книгата на ЮНЕСКО като уникална и единствена поради факта, че единствено в нея е представена българската носия преди над 300 години. Другото любопитно нещо в този храм е че той е целият иконописан само с български светци.

В публикация от февруари 1944 г., озаглавена „Легенда за Аязмото“ четем: „В този храм приел Христовата вяра и Св. Цар Борис. Отдалеч дошъл той чак зад Балкана. Защото там (в Плиска) бил обграден от езичници–боляри и князе, безмилостни врагове на християнството. Затова дошъл той тук, в българския християнски град Верея. Тук дошъл с радост и възторг, сред християни да приеме своето кръщение. Затова е толкова свято това място“.

През 1910 г чужди историци посещават Стара Загора по време на научен конгрес в София, състоял се от 24 до 28 юни. Това са проф. Иван Савич Палмов, преподавател по история към духовната академия в Санкт Петербург, богословът Александър Чучулаин и журналистите Гучков и Крамарж. Всичките те твърдят, че цар Борис се е покръстил именно на старозагорското Аязмо, като един от тях дори възкликва: ”Вие не знаете върху какво важно и свещено място стоим!“

Проф. Палмов допълва: „Св. Княз Борис на 3 пъти се срещал с византийския патриарх Фотий тук за водене на преговори по въпроса за покръстването... Известно е от историята, че войводите на Борис са се бунтували срещу покръщението на българския народ. Само един–князът на Загора Цоло, поради обстоятелството, че бил вече покръстен, станал съмишленик на княза и покровител на движението за тази цел. Затова и Св. Борис водил преговори с Фотия в Загорието под охраната на княз Цолю. Къде Фотий е покръстил Бориса? Естествено, в свободното от воеводските набези място-в Загорието. На кое място в Загорието? Разбира се, край чудотворния извор на Аязмото, гдето били покръстени княгиня Теодора и баща ѝ, княз Цолю.“[38]

От покръстването на Борис до края на X в. градът е в български ръце и придобива изцяло български характер. Българите наричат града Боруй (видоизменена форма на Берое или от прабългарската дума 'бору' – крепост).

Кръстоносните походи[редактиране | редактиране на кода]

По време на Кръстоносните походи, когато войските на Фридрих I Барбароса минават през Балканите, австрийският свещеник Ансберт, който е имал достъп до императорската канцелария, пише за град Верея, че е голям, богат град, който кръстоносците превзели, ограбили, а след това опожарили.

Под османска власт[редактиране | редактиране на кода]

Османските войски навлизат в град Боруй и Филибе (Пловдив) през 1364 г. при първия поход на Лала Шахин и успяват да завладеят Пловдив. Едва след втория негов поход през 1372 г. Боруй също е завладян и в града се установява османската администрация. Най-голямата битка е станала на върха Българско кале, на 5 km западно от града. Името Боруй изчезва и повече не се споменава от историческите източници.

Tаблици с населението на Стара Загора в периода 1516 – 1614 година

Из Староосманска анонимна хроника:

Оттогава Мурад се зае от Ески да тръгне срещу Одрин. Неговият Лала Шахин беше бейлербег. След това той даде на Лала Шахин войска и го изпрати срещу Одрин. Когато Лала Шахин дойде до Одрин, неверниците на Одрин излязоха срещу него. Това беше жестока битка, много хора бяха избити. Тогава неверниците бяха разбити, избягаха и се върнаха в Одрин. Лала Шахин изпрати на Мурад вест и някои глави. Хаджи Илбек и Евренос дойдоха при Мурад и го заведоха към Одрин. Тогава Тунджа и Марица бяха придошли. Управителят на Одрин през нощта се качил на една ладия, избягал и отишъл в Енос. На сутринта бойците за вярата намериха града празен и населението им предаде незабавно града. Те влязоха в него и така Одрин бе превзет. Това стана в 761 година от хиджра.
Мурад възложи на своя Лала Шахин поход срещу Загра и Филибе и го изпрати там. Те нахлуха там и завладяха тези области, а на Евренос бег той даде областта Ипсала. Евренос бег отиде там и също я завладя. След това те станаха погранични бейове.

Имена-От Боруй до Ески Загра[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранният османски документ, в който се споменава градът е от 1430 г. Там градът вече се нарича Ески Хисар. Османците, знаейки за старата история на града като център на областта Загора, заварват в града огромно количество културно и историческо наследство и още в първите години го кръщават с най-различни сходни имена-Загр и Атик (Древна Загра), Загра и Атик хисар (Древният град Загра), Загра, Загра и Ески Хисар, Загралъ Ескиси (Стара Загра), Ески Загора (Древна Загора), Заграси Атик, Загралие Ескиси, Ескиси Загора (Стара Загора) . По-късно обаче, през XVII век, се налага една единствена форма-Ески Загра.

Стара Загора още с превземането е подложен на терор, българите са избивани и прогонени и накрая градът остава без нито един българин. В подробен доклад от 1518 г. се споменава, че в него няма и едно българско семейство, като всичките семейства в града са мюсюлмански. Чак след около 200 години след превземането ще бъде разрешено на потомците на оцелелите старозагорци да се върнат обратно в града си.

Според Евлия Челеби през XVII век в Стара Загора има 3000 къщи, около 760 пътища и 14 махали. По това време е имало 5 джамии: Алипаша, Текке, Налбей, Ноктаджъ и Хамзабей. Имало е още 1 медресе, 42 училища, 5 хамама (с имена: Аладжа, Паша, Йени, Чифте и Кючук хамам), 1 безистен и 855 дюкяна.Интересно е, че не споменава наличието на българско население в града, въпреки, че има данни за такова от надгробни плочи с български имена на тях. Друго доказателство за това е запазения гръцки надпис в църквата „Свети Димитър“, който показва наличието на църкава на това място много преди 1743 г., обслужваща християнското население.

Голямото и Малкото Чумаво[редактиране | редактиране на кода]

През 1788 г идва чумна епидемия, а през 1792 г страшен глад и суша, мор по добитъка, градушки, които унищожават цялата реколта. През това време минават из населените места военни контингенти с наказателни цели, които „свалят от голия ризата, а от босия цървулите“.Най-тежки са обаче 1813, 1814 и 1815 година. Това са чумавите години, известни с името „Голямото Чумаво“ или „Големия Карън“. Страшната епидемия като необуздана стихия залива всички населени места в края и довършва онова, което турските разбойници-кърджалии не са успели да унищожат. Следващата чумна епидемия идва през 1837 г и се нарича „Малкото Чумаво“.

Стара Загора под ударите на кърджалиите[редактиране | редактиране на кода]

През 1793 г. кърджалът Емин Ага[39] се отправя с много увеличени сили към румелийския център Ески Загра. Всички били в отлично настроение, защото пратените съгледвачи вече разказали за баснословното имане на Ески Загра – „десет пъти по-богата дори и от Станимака (Асеновград)“.

Шпионите съобщили обаче, че градът никак не е безопасен, има укрепления и отлично организирана отбрана. Така решили Ески Загра да се нападне едновременно от всичките ѝ страни. Първо изпратили писмо до хората и аянина на града:

Изпрати веднага 5 клашника, 5 товарни животни, 200 кесии тютюн, 200 оки кафе и 20 кесии акчета точно, ако искаш казата ти да не претърпи никакви загуби. Една нощ ще останем на гости, после от вашата каза ще отидем другаде... добре си опичайте ума, след туй няма да приемем молбата ви. Веднага, бързо изпратете отговора си!

На пьт за Ески Загра Еминовите кърджалии ограбили богатите села наоколо. Старозагорци се подсетили какво ги чака и навреме успели да се подготвят за едно „хубаво" посрещане. Човекът, който им приготвил това посрещане бил старозагорският войвода и аянин капуджибашията Карагьоз Мехмед ага, един от много малкото хора, успели да се справят със страшните кърджалии. Името на Карагьоз ага срещаме за първи път в доклада на старозагорския заместник-кадия от 17 октомври 1785 година във връзка с преследването на „хасковските разбойници“ и отбраната на Казанлък. Хаджи Мехмед ага имал дъщеря, Бенли, която още от малка била обучена как да се защитава и да използва отлично огнестрелни оръжия и ятаган. На 20 години тя се омъжила за Мехмед паша и родила 2 деца-Емин и Фатма. Всички те живеели в огромна резиденция е Ески Загра.

Старозагоският аянин е оценил добре кърджалийската опасност и тогава още е пристъпил към защитата на града чрез укрепяването му с шарампол. Шарамполът представлявал дълбок изкоп с насип откъм вътрешната му страна и забити в насипа подострени дъбови колове с височина до 5 метра. Между коловете пробивали тесни дупки (бойници), през които защитниците на града стреляли срещу неприятелите. Подсилени с високи каменни кули, ъглите на шарампола свършвали най-отгоре с дървена ограда (чардак). На чардака се изреждали на денонощна стража „съгледатели", които вдигали при опасност гражданите в тревога чрез биене на тъпани.

В Стара Загора по това време се влизало през много тежко обковани с желязо големи дъбови порти, по 3 подвижи дървени моста, които денем се спускали, а вечер се вдигали. Хаджи ага укрепил не само града, но и неговите покрайнини, като затворил улиците им с талиги, отсечени цели дървета, а зад тия противоконни барикади поставил най-опитните си стрелци. Той заповядал да се въоръжи цялото население на Ески Загра, с изключение на болните и децата, и всички, без разлика на вяра и народност, всеки момент да бъдат готови за бой докрай.

Ето този е бил човекът, с когото е трябвало да се пребори Кърджалъ Емин ага при опита си да ограби Стара Загора.И наистина този опит се оказал злополучен-когато обсадилите града кърджалии се впуснали в атака с грозни ревове и биене на тъпани, пушките на старозагорските защитници ги посрещнали и даалиите започнали да се търкалят убити. Самият Хаджи ага, докато траели кървавите схватки, обикалял от място на място, за да окуражава защитниците на града и сам давал пример на точна стрелба.

Новият им опит да нападнат града бил посрещнат по същия начин. Близо 2 седмици бюлюците на Емин ага се опитвали да проникнат в града, но при всеки опит те се натъквали на много добре обмислената, непроницаема отбрана на града, в която особено се отличили българите.

Не помогнали нито заплахите на бандитските главатари, нито хитрините на един разпопен поп, изпратен като шпионин в града и накрая изгорен жив в кюлханите на градските бани. Такава е съдбата на много кърджалийски разузнавачи, превърнати от старозагорския безпощаден капуджибашия в пепел и дим. Накрая станало ясно, че Ески Загра не е Асеновград и Еминовите даалии отстъпили. Загубили надежда да превземат града, озверените даалии успяли само да подпалят една от крайните махали, а след това изчезнали.

Строг и властен, брутален и жесток, старозагорският аянин не позволявал на никой да се отклони от стражевата служба, все едно дали е турчин, евреин или българин. Нарушителите и престъпниците той биел, а след това заповядвал да бъдат обесвани или изгаряни живи през нощта в пещите на градските бани (кюлханите). Така безпощадно постъпвал Мехмед ага със съмишлениците, ятаците на кърджалиите и с техните съгледници. Той зорко следял кой излиза и влиза в града и при най-малкото подозрение, че тоя или оня „не е добър човек", клетникът изчезвал завинаги в градските огнени пещи на хамама. Ето така благодарение на твърдата му ръка и въведения от него железен ред, Ески Загра била спасена от кърджалиите и запазила през тоя много страшен период своето население и богатства. През 1813 г най-известният кърджалия Кара Феиз напада Стара Загора, подпалва я и успява да унищожи почти напълно града.

Мерджан Рада-Амазонката. Първата старозагорска жена войвода[редактиране | редактиране на кода]

Исторически Музей Стара Загора-Календарът на Цвятко Хаджигеоргов от 1818 г.-първият отпечатан български календар и „Кириакодромион, сиреч Неделник“ на Софроний Врачански от 1806 г.- първата печатна книга на новобългарски език

Мерджан Рада е от старозагорското село Християново. Името ѝ Мерджан на арабски значи „корал“, но Мерджан е и забравеното в днешно време име на здрав, дъгогодишен храст, който е устойчив на всякакво време. Всичко това подсказва колко твърда, но и красива е била тя. Възпяват я дори в народните песни като „Бяла Рада“. През лятото хайдут Рада водела чета, а през зимата, за да се скрие добре, си намирала мъж, за когото се омъжвала. С никого от тях обаче не допускала никаква интимност. Напролет, когато отново събирала дружината си, първо изпитвала физическите възможности на мъжете. Поставяла им задачи, през които първо тя минавала. Ако някой дори и малко се затруднявал, тя го пъдела от дружината си. Някъде към второто десетилетие на 19 век Мерджан Рада войвода попада жива в ръцете на турците. Заловена в родното ѝ село и окована, тя показно е разкарвана на кон из околностите, а накрая е отведена в Одрин и там намира смъртта си във водите на р. Марица посредством една често използвана за времето си екзекуция-зашиване в чувал и хвърляне в реката.

В историческите хроники от село Мисилимито и от първа ръка чрез летописа „Видрица“ на поп Минчо Кънчев ние четем:

Старозагорският препис на Паисиевата „История Славнобългарска“ (1837 г.)
Тази Мерджан Рада войвода била родом от село Мисилимито. Тя лете ходела с юнаци, та им правила войводалък, а зиме се женела, но мъж не пускала при себе си. Приказува ми дядо Атанас Тупука (камиларина) за Мерджан Рада. Когато беше в нази аргатин, аз бях малко момче. Една зима се била оженила в село Калена. Като прекарала зимата, през пролетта един ден изсвирила с едно листо–като заизскачаха кой един от тъй, друг оттам, все с пушки и ножове. Тя им турила един знак и най-напред тя прескачала и сетне другите. На един малко дирята му се закачила, тя го изпъдила.

Мерджан Рада войвода много години ходела, най-подир я уловили жива в Мисилимито. Кога я карали, минали през Ахърито (Загоре), майка ми Дена я видяла. Тя била тогава малка. Казуваше ми, че била на кон, увързана с железа, краката ѝ под коня отдолу биле заключени пак с железа. Закарали я в Одрин и там я зашили в един чувал и я хвърлили в Марица, та се удавила и свършила юнашките си геройски сили.

Забавен епизод за нея, където тя е облечена като мъж и се представя за Радой откриваме в мемоарния труд на видният старозагорски общественик и възрожденски деец Хаджи Господин Славов:

А колкото за хайдут Рада Амазонката–била млада мома и се разхождала по Средна гора и по Загорското поле с една чета отбор юнаци българи. За тази геройка, един стар турчин Аптий, бивш капубюлюкбашия за много време в Загорския конак, е разказвал на пишещия, че когато бил той младо заптие и бил поставен да пази на беклеме (пост) при село Сюютлий (Ракитница), на пътя между Ст. Загора и Чирпан, една сутрин есенно време се явил в беклемето му един млад юнак, въоръжен от глава до пети. Заповядал на беклемеджията да му направи едно кафе и беклемеджията додето направи кафето гостенина му го попитал:

„Има ли тъдява да се разхождат някои лоши хора?“ А той му „Няма, ефенди“. Гостенинът му го попитал пак:

Хайдут Радой да сте виждали да се навърта?“ Той казал: „Не сме го виждали, ефенди.“ Мерджан Рада си изпила кафето, станала, обърнала се към турчина, разголила гърдите си и му казала:

Виж хайдут Радой тука, като не си го виждал“, и си заминала.

Първият град, преименуван с българско име преди Освобождението[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Иван Богоров в своята книга „Няколко дена разходка по българските места“ отбелязва, че Ескизаарското поле е едно от най-плодородните в цяла Румелия и че Ески Загра е един от най-населените с българи градове в Румелия.

През 1841 г. в града е основано класно училище, което прилагало програмата и методите на габровската Априловска гимназия. През 1863 г. се открива девическо класно училище. В Стара Загора са учителствали Неофит Рилски, Иван Богоров, Петко Славейков и други. Тук са се учили и завършват с отличенВасил Левски и Райна Попгеоргиева. Родно място е на редица едни от най-видни български възрожденски дейци като Захари Княжевски и Александър Екзарх. Две години тук е творил и Николай Павлович, който възнамерявал да открие рисувално училище. Тук е родена оперната певица Христина Морфова, наричана „българският славей“.

През 1858 г. по предложение на старозагорския възрожденски деец Тодор Шишков местните жители започнали да наричат града си Железник. Това е била остра реакция срещу турското наименование Ески Загра. От този момент нататък името Железник се среща в редица документи, в периодичния печат, в надгробни паметници и строителни надписи. Поради голямата будност и настойчивост на заралии, на 13 април 1871 г. градът получава и днешното си име Стара Загора.Идеята е била на друг изтъкнат старозагорски деец по онова време-Хаджи Господин Славов. Това се случва на проведения в Цариград Народен църковен събор, пряко свързан с учредяването на Загорска епархия. Ето как Стара Загора става първият български град, преименуван с българско име още преди Освобождението.

Доклади за Ески Загра[редактиране | редактиране на кода]

В подробен доклад [40] за Ески Загра, написан през 1859 г.[41] от френският учен-географ д-р С. Ф. Пойе до Географското дружество в Париж се казва:

Ески Загра, на официален език Загра ел Атик, произлиза от българската дума Задгора, оттатък планината; тя е била столица на територията, известна по-рано като Задгория и княжеска резиденция по времето на българските царе; след завземането турците я наричат Стара Загра, българите я именуват Железник, от желязо, което изразява силата на това място...В старо време Загория обхващала безкрайната равнина, простираща се от Ески Загра до бреговете на Черно море , към градовете Месембрия (Несебър)...

В друг доклад, писан от доктор Емил Изамбер [42], професор в Медицинската академия и член на географското дружество в Париж , поместен в неговия Туристически пътеводител, издаден в 1861 г. е отбелязано:

Ески-Загра (на официален език Загра ел Атик), изграден върху полукръг върху среден склон на Средна гора е Административен център с 17 000 жители. Местоположението на древния град, княжеска резиденция при кралете на България, се намира на около 2 км на една височина, на едно място, наричано днес от турците Демир-хан или Железен хан.

Старозагорското въстание-първото по земите ни[редактиране | редактиране на кода]

Кольо Ганчев, Българският Революционен Комитет в Букурещ, Знамето на Старозагорските въстаници от 1875 г.

Избухналото в Босна и Херцеговина въстание подтиква към активност българските революционери. [43] На 12 август 1875 г. по инициатива на Христо Ботев и Стефан Стамболов в Букурещ се провежда извънредно народно събрание. Събранието взема решение за обявяване на незабавно въоръжено въстание в България. За център на въстанието се избира Стара Загора, тъй като старозагорският комитет е най-силен. Подготовката обаче не остава скрита от погледа на османските власти и те вземат-засилили охраната по Дунав и извършили арести в редица краища. Димитър Ценович е пратен да търси помощ от ръководителите на херцеговското въстание. Ботев заминава за Одеса за парична помощ, оръжия и опитни войводи. Група революционери са пратени да подпалят турската столица в момента на избухване на въстанието, други са разпръснати из страната, за да кажат за решението на събранието. Никола Обретенов в своите мемоари пише, че със Стамболов отиват в Румъния при правителствения водач Йон Братиану и му искат помощ. Той им казва, че ще ги снабди с 2000 пушки, но само ако ги прекарат през Дунав-непосилна задача и от този план не излиза нищо. За ръководител на въстанието в града е избран Кольо Ганчев. Изключителните качества на Кольо Ганчев като председател на Старозагорския революционен комитет скоро дават плод. Комитетът става едно от най-големите действащи звена с членска маса над 100 души. Този факт допринася и за укрепването и работата на Вътрешната революционна организация, на която се обляга подготовката за Априлското въстание. Не е случаен фактът, че Васил Левски пръв прозира качествата на своя съидейник и му възлага тежката и отговорна задача да организира и ръководи комитет в толкова голям и стратегически град като Стара Загора.Общественикът и културен деец Кольо Ганчев е бил заможен за времето си човек с положение в обществото. Към него са се отнасяли с респект дори самите турци.

През септември 1875 г в България започват да пламват огнища на революционна борба, като първото, най-ярко и известно е това в Стара Загора. Това е първият опит на Стамболов като млад революционер сам да приложи на практика знанията си. Ето какво пише Захарий Стоянов за тези дни:

На другия ден аз заминах за Стара Загора. Докато намеря Стамболов минаха два дена. Най-после късно вечер Михаил Жеков ме заведе в къщата на един друг стар патриотин-Колю, където квартируваше Стамболов. Бъдещият двигател на въстанието седеше в една тъмна миризлива стаичка без свещ и постелки, като затворник. В едната си ръка държеше револвер, а по-настрани върху едно столче лежаха писмените му принадлежности, състоящи се от един попски девит, няколко листа бяла книга, карта на Блаканите, телескоп и компас. От многото ходене пешком краката му бяха затекли, киснеше ги в пресол вода.
Панорамна снимка на Стара Загора от 1876-та година.

На определената за бунта дата (14 септември 1875) ръководителите на Старозагорския революционен окръг се събрали в къщата на братя Жекови в Стара Загора и решили да изчакат пристигането на въстаниците от Чирпан и другите места. На 16 септември вместо очакваните стотици въоръжени бойци се явили само 24, а сформираните две малки чети предвождани от Руси Бакърджи и Хр. Шиваров били разбити от турците. Братя Жекови също не успяват да се спасят-преследвани от турска потеря, братята се скриват в една плевня. След кратка стрелба турците подпалват плевнята. Михаил умира вътре, а по-малкият–Георги е пронизан от куршуми. Тогава селата край Стара Загора се вдигат-около 1000 души. Започват тежки битки край Обручище, Самуилово и Елхово. След въстанието следват мащабни репресивни мерки от страна на турските власти. Около 600 души са арестувани, между които и част организаторите на въстанието. Ръководителят на въстанието Кольо Ганчев също е заловен и след категоричния му отказ да склони към предателство, той е измъчван месеци наред, ослепен и накрая обесен публично пред очите на старозагорци. Последните му думи са: „Исках да развея българското знаме върху турския конак и да видя Отечеството си свободно!“.

Въпреки поражението, Старозагорското въстание изиграва огромна роля за засилване на общия революционен подем сред българския народ и подпалва искрата за Априлското въстание.

Знамето на Старозагорските въстаници-Първообраз на днешния български флаг[редактиране | редактиране на кода]

Още при знамето на Филип Тотю през 1867 г се появяват цветовете бяло, зелено и червено, но в обратен ред. Знамето е с изправен коронован лъв и изобразени брадви, копия, стрели, мечове и боздугани. Но знамето на въстаниците от Стара Загора[44] от 1875 г. е първото, което носи цветовете в реда бяло, зелено и червено. Лицето на знамето е с изправен коронаван лъв, а на гърба православен кръст. И на лицето и на гърба има изписан девиз: Свобода или Смърт. Цветовете са изчезнали към днешна дата, но специална апаратура доказва, че те са бяло, зелено, червено. Знамето на троянските революционери от 1875 г. носи същите цветове, но в обратен ред. Знамето на Врачански комитет от 1876 г. е също бяло, зелено и червено, с лъв и надпис само „Свобода“. През 1877 г. знамето на дружината на Жельо войвода също е с цветове бяло, зелено, червено. Чак след всички тези знамена идва знамето на Стилияна Параскевова, което е доказателство, че няма как тя да е създателка на флага ни, няма как нейното знаме да е и първото с тази подредба на цветовете, още по-малко първообраз на българския флаг.

Битката при Стара Загора-първата голяма битка между двете империи[редактиране | редактиране на кода]

Стенопис от старозагорския храм „Свети Димитър“ -старозагорският кмет Петко Славейков приветства в Ст.Загора руските войници на 11/23 юли 1877 г
Това беше първото сражение, в което вие влязохте в бой с врага, и в него веднага се показахте такива герои, с които цялата руска армия може да се гордее и може да каже, че тя не се бе излъгала, задето изпрати във вашите редове своите най-добри офицери. Вие сте ядката на бъдещата българска армия. Ще минат години и тази бъдеща българска армия ще каже: „Ние сме потомци на славнитѣ защитници на Стара Загора.

—  генерал Гурко.

При Стара Загора[45], който по това време е най-големият град в България[46][47], става бойното кръщение на българската армия. Боевете край града са решителни за Руско-турската война. На 11 юли (23 юли нов стил), командирите на Предния отряд и Българското опълчение– ген. Гурко и ген. Столетов са посрещнати в Стара Загора. Кметът на града Петко Славейков приветства освободителните войски в църквата „Свети Димитър“ и в условията на изключителна тържественост, пред събралите се хиляди граждани и цялото духовенство, е отслужен молебен. Славейков произнася реч към генерал Гурко, която е толкова трогателна, че изпълва с умиление всички събрали се в божия храм. Това свидетелства възрожденският старозагорски деец и учител Атанас Илиев. Основана е Привременна управителна комисия с председател П. Р. Славейков – организатор на първата гражданска власт в Стара Загора. Междувременно армията на Сюлейман продължава да настъпва към града.

Битката при Стара Загора-1877 г.

На 31 юли 1877 година войната е в разгара си. В навечерието на сражението в града са разположени около 4500 души, които заемат отбранителна линия. Към обяд, когато положението е неудържимо, всички резерви са влезли в боя. На помощ повече не може да се разчита. При това положение, тилът на защитниците е осигурен от заралии, които веднага се прехвърлят на бойната линия, докопвайки се до пушките на убитите и ранените. Героизмът на тези хора е толкова голям, че по нищо не се различава от този на опълченците.С напредването на времето, боят се разгорещява все повече и все повече и докато опълченските дружини се топят като пролетен сняг, от юг прииждат нови и нови турски сили. Въпреки това, нито един не помисля да отстъпва. Капитан Попов, макар ранен, повежда своята войскова част, която дава значителен отпор. Битката е влиза в етап на обрат–няколко души успяват да обърнат в бягство цели османски роти.

В 13 часа, след пладне, Сюлейман паша хвърля всичките си налични сили,6 пъти по-голяма армия от българската. Започва отсъпление. Моментът е изключително драматичен и отстъплението не трябвало да закъснява, за да имат време опълченците да се прегрупират и да заемат позиции. Врагът правилно осъзнава, че моментът е подходящ за по-сериозно настъпление и атакува–най-жестокият османски удар е поет от героичната Трета опълченска дружина с легендарния командир подполковник Павел Калитин.След като успяват да се изтеглят през тесните, криви улици на Стара Загора и обкръжени от десетки хиляди хора, изморените опълченци, с обгорени от барут лица, поемат пътя към Казанлък. Чувайки писъците на жертвите от горящия град, те вървят със стиснати юмруци и зъби. Много от тях изостават от колоната, за да подканват хората да се движат преди тях, като взимат децата на ръце.

Спомени на участниците в битката за спасяването на Самарското знаме[редактиране | редактиране на кода]

Тази касапница стана все за опълченското знаме... То няколко пъти минава в неприятелски ръце и пак си го взимаха нашите. Загинаха мнозина за него, но го спасиха. Всеки опълченец съзнаваше, че след 500-годишно робство, то беше първото знаме, което развя Българското опълчение, ядката на българската млада войска, и че ако то паднеше в плен, убиваше се куражът на българите и се зачерняше честта на България. Подполковник Калитин се закле в Плоещ, че ще умре, но няма да даде знамето в неприятелски ръце и наистина той честно устоя на думата си.

Това са думите на опълченеца Мито Анков. Стефан Кисов в спомените си дава по-подробно описание на драматичните събития:

Силна пушечна и артилерийска стрелба продължаваше по цялата линия. Редовете на ротите от 1-ва и 3-та дружини се топяха като пролетен сняг. Знаменосецът Марчин ранен, асистента му Булаич също. Знамето се предаде на старшия унтерофицер Цимбалюк, обаче и него раниха; но той не напусна строя и не остави знамето. Храбрия и доблестен дружинен командир Калитин беше решил с щик да си отворим път, или да измрем. Това се виждаше от направеното му разпореждане. Аз затръбих сбор и опълченците започнаха да се събират при дружинния командир.

- Тук, тук, юнаци, при мене, строй се! – викаше подполковник Калитин на опълченците. Но щом опълченците се сгрупираха на едно место, изведнъж се почувствува лошия резултат от заповедта: те като снопи започнаха да падат. Под знамето вече паднаха 5 човека, на самото знаме дръвцето се бе пречупило, турците продължаваха да настъпват.

- Юнаци, дайте ми знамето!-извика подполковник Ка­литин, когато видя, че знаменосецът Стефан Минков, който бе взел знамето след раняването на знаменосеца, падна убит и като пое подаденото му знаме, скомандува: „Подиря ми юнаци!“ и дръпна да възвие коня си. В този момент неприятелски куршуми свалиха героя Калитин от коня. Ний с Попов бяхме току до него. Когато се спуснахме и приповдигнахме нашия началник от земята, той беше неподвижен—мъртъв.

Това обстоятелство направи потресающо впечатление на всички ни. Турците, въсползувани от намалената от наша страна стрелба, понеже се сбирахме в сгъстен строй, се хвърлиха напред. Техните предни редове се смесиха с нашите. Те извикаха още веднъж „юрюш“ и се хвърлиха към знамето... Раздадоха се от наша страна няколко недружни и в упор пушечни гърмежи, щабскапитан Попов извика „Ура“ и събравшите се около му опълченци като един се хвърлиха връз турците,—катурнаха ги, но не ги преследваха, защото на помощ на турците бързаха други...

След това решително счепкване, няколко опълченци, между които забелязах Д. Митков, Попов, Радев, Мицов, Ст. Данев и унтерофицер Тома Тимофеев, последния със знамето в ръце, бързо започнаха да отстъпват. Впрочем и другите не трябваше да губят време и за туй Попов извика: „Назад, юнаци!“ Започна се отстъплението. Опълченците се спираха и се отстрелваха от настъпващите по петите ни турци.

Щом падна подполковник Калитин убит, щабскапитан Попов заповяда на четирма опълченци да вземат тялото на героя и да отстъпват. Троица от тях след няколко крачки паднаха убити и ранени и бяха заместени с други. Когато настигнахме носившите тялото, тъкмо по него време още двоица паднаха убити. Нямаше възможност да се изнесе тялото на героя Калитин, за туй бе дадена заповед да го оставят. Опълченците сложиха полекичка неподвижното тяло на земята, снеха си шапките и се прекръстиха. Всичките наоколо, като видяха тази трагическа сцена, последваха примера на другарите си.

Като продължение на видяното и написаното от Кисов, идват думите на участника в разигралите се в Стара Загора събития–Манол Георгиев:

Под Самарското знаме падна убит и подполковник Калитин, когато се спусна с коня си, та го взема от земята, вдигна го нагоре и извика: „Юнаци, около знамето!“ В това време един неприятелски куршум го удари в челото и издъхна моментално. Знамето биде грабнато от едно младо момче и го изнесе на безопасно място. Момчетата, изнурени от непрестанния 6 часов ужасен бой, отчаяни от непристигването на очакваната помощ, почнаха да се оттеглят в боеви порядък.

Когато генерал Столетов дойде в Казанлък и видя спасено знамето, което беше окървавено и дръжката му счупена, със сълзи на очи и със задавен глас извика: „Спасибо вам, молодци, для спасения знамя.“ Той се приближи до него и с треперящи ръце го взе и целуна, като си вдигна очите към небето в знак на благодарност богу, че го е удостоил да го види пак в ръцете на неговите обични опълченци. В Казанлък момчетата си отпочинаха няколко дена и се оттеглиха в село Шипка, където събираха сили и се приготовляваха юнашки, като разярени лъвове, да посрещнат Сюлейман паша и да го разбият съвършено или да измрат до един.

Пълното унищожение на Стара Загора: Най-голямото документирано клане в българската история[редактиране | редактиране на кода]

Само в Стара Загора не можах да се въздържа от злото, направено над мирното мюсюлманско население и със сълзи в очите аз ударих злосторниците!

—  Сюлейман паша пред военнния съд.

Уникалната снимка „Изглед от развалините на град Ески-Загра“ на френския фотограф Жан Ксавие Раул , улавяща опожарения и унищожен град през 1877-ма година

Огромното превъзходство на турската армия принуждава ген. Гурко да се оттегли към Шипка, където българските опълченци проявяват нечувана храброст и героизъм. Стара Загора не пада никак лесно в ръцете на Сюлейман паша-военната му сила е 6 пъти по-голяма от българската, но му трябват цели 6 часа непрекъснат, страховит и изключително жесток (в много случай и ръкопашен) бой, за да изтласка битката в града. Загубите му са огромни-около 1500 – 2000 убити. С навлизането в Стара Загора войниците на Сюлейман паша започват масова сеч и унищожение-избиват 14 500 българи от града, други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция. Градът е напълно разграбен, опожарен и унищожен. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България. Много от тях никога повече няма да се завърнат в Стара Загора. Когато руснаците навлизат зимата на 1878 г. в Стара Загора те са потресени от видяното-пълна разруха, тъга, нямало е големи веселия и народни танци, както при другите освободени градове. Тогавашните съвременници смятат, че на това място никога повече няма да съществува град. В своите спомени ръководителят на старозагорския отряд полк. Де Прерадович, който след това участва и в боевете на Шипка, описва по следния начин бягащите от своя горящ град старозагорци[48]:

Тесният планински път беше буквално задръстен от каруци и бягащи тълпи жени, деца, старци, които се бяха смесили с отстъпващите войски… Суматохата е невъобразима. Там син мъкне изнемогващ стар баща, тук обезумяла майка се тръшка и иска да ѝ върнат изгубените деца. Тичат осиротели деца и с плач търсят своите бащи и майки. Млади жени в припадък на ужас и под влияние на нравственото и физическо изнемогване изоставят кърмачета, на всяка стъпка сцени на отчаяние и ням, потискащ ужас. И всичко това се е струпало в безпомощна, ридаеща тълпа. Всичко бърза, бяга, като се стреми да изпревари или поне да не изостава от отстъпващите войски, виждайки само в тях опора и надежда за спасение.

Зад тях в града сцените са страховити-разчленяват се хора, дерат се живи, измъчват се и се убиват, палят се наред всички сгради и се хвърлят хора в тях, а тези хора, които излизат навън се избиват и пак се хвърлят в огъня, жени са карани да играят голо кърваво хоро, след това са избити. Изклани са и хората в църквите. Прекият очевидец на събитията Стефан Кисьов пише как всички улици в града са били покрити с мъртви тела, а криещите се хора в къщите си станали жертва на пожарите. Градът е погълнат от пламъци и е унищожен напълно.Д.Илков пише, че градът от „Светъл Брилянт“ се е превърнал в „грамада от човешки черепи, кости и купища руини“. Средновековната Ески Джамия е единствената сграда, която турците запазват и която остава като спомен от някогашния град.

Старозагорското клане, извършено от турската армия над българите в града на 19 юли 1877 г. – костницата на жертвите

След клането в църквата „Св. Богородица“ турците намират сред купищата трупове 2 като по чудо оцелели деца, които са били покрити от мъртвите тела на майките им. Турците приемат случката като поличба и пускат децата да си вървят. След като труповете престояват в църквата няколко дни, турците от решават все пак че не е редно да оставят тленните останки в Божия храм и ги погребват в едно дере на 100 метра от църквата. Единствените свиетели на всичко това са двете оживели деца. След години Стара Загора се сблъсква със страховит проблем. Всеки път, когато вали дъжд, прастта се размива и вади човешки кости. Минава време и в началото на 20-и век в града се завръщат като мъже някогашните оцелели деца и разказват какво са видели. Тогава старозагорци изкопават костите и изграждат в дерето мавзолей-костница, където полагат тленните останки.

По това време старозагорският мюфтия Хюсейин Раджи ефенди като очевидец на всичко пише книга. В книгата се казва, че по време на битката в града 300 българи били се затворили в църква и категорично отказали да се предадат, а Сюлейман паша заповядал църквата да се атакува с оръжия и топове и българите били избити. В книгата той споменава и че българинът Хаджи Никола го спасил, заедно с жената и децата на мюфтията. Но в нея пише още и че когато Гурко влезнал в Тракия с „отмъстителната българска дружина“, руснаците „изколват“ около 1000 мюсюлмански мъже, жени и деца. Тези данни стряскат столицата. Пресата в Турция започва да пише, че стотици невинни мюсюлмани се избиват и хвърлят в реките. Писанията стигат и до Сюлейман паша, който праща писмо на старозагроския мюфтия.

Големият приятел на Османската империя Юлий Викхет, който се отнася с неприязън към Русия, и непрекъснато възхвалява победите на Сюлейман паша при Стара Загора, като съпровождащ кореспондент на в-к „Аугсбургер Цайтунг“, виждайки зверствата на турците в града, завършва написания от него репортаж със следното:

Радостта ми се помрачи от това, което ми се случи да видя и чуя. Аз не съм в състояние да опиша всичките ужаси на сцените, на които, за мое нещастие, съм бил донейде свидетел и очевидец. И сега даже, като си припомня за тях, кръвта ми замръзва в жилите. Това, което се нахвърли върху нещастния град Ески Загра (Стара Загора – б.а.), бяха не хора, а легион бесни дяволи. В плен никого не вземаха, а всекиго, без разлика, с байонетите си пробождаха или с ятаганите съсичаха. На ранените главите отрязваха. Болни, жени, деца, старци, всичко, което бе живо и дишаше, безмилостно убиваха или хвърляха в пламъците на запалените къщи… Участта на Магдебург в 30 годишната война едва ли е била по-ужасна от участта на нещастната Ески Загра. И най-кръвожадните орди на онази епоха не са могли да убиват, да горят и да опустошават с по-голяма зверска ярост, отколкото това се случи в наши дни и дори става в тази минута… Моите нерви не са слаби. Аз съм участвал в Кримската война и в кръвопролитната война в Индия. Като кореспондент бях очевидец на френцузката кампания през 1870 – 1871 г., но всичко, което виждам сега, преминава границите на възможното.

Възкръсване от унищожението: Трудното начало[редактиране | редактиране на кода]

Възстановяването на града изглежда невъзможно. [49] [50]Особено още през 1878 г. Зимата се оказава много студена, лятото сухо и безплодно. През януари и февруари месец оцелелите старозагорци малко по малко започват да завръщат след войната, но това, което заварват са само пустош, развалини и улици с непочистени човешки трупове. Допълнително крадците са доунищожили всичко. Места за обитаване няма. Няма и най-елементарни условия за живот. Градската управа започва да полага много усилия, но в най-добрия случай се налага на няколко семейства да живеят само в една единствена стая сред развалините на малкото останали полуразрушени турски къщи. Проблемите нарастват още повече, след като турците също се завръщат и започват да заявяват имотни претенции. През 1879 г. положението става изключително тежко-няма достатъчно храна, дрехи и подслон за хората. Проблемите с планирането на града стават все по-актуални. Те се разискват още през пролетта на 1878 г., но трудностите по това време са извънредно големи, за да се стигне до лесно решение на проблема. Опцията всеки да започне да си строи върху своето място практически означава да не може да се извърши градско планиране. Точно тогава Димитър Наумов изказва своето оригинално предложение-градът да се възстанови, но не по обичайния модел, а по нов, модерен модел.

Започват предложения да се изкупят всички места, но управата среща решителната съпротива на гражданите-хората са дълбоко свързани с дворовете и съседите си и трудно биха се съгласили да строят на други парцели. Най-твърда е съпротивата в квартал „Акарджа“. Там хората се обявяват твърдо против модерното планиране на града. Акарджанци са влиятелни хора със заслуги и тяхното мнение не е без значение. Тогава започват да се провеждат общоградски събрания и сбирки из целия град. Много усилия се полагат, за да се убедят хората в перспективите на бъдещото планиране и да повярват, че са прави за общото благо. Все пак накрая се стига до едно общо съгласие-всички старозагорци решават, че ще дадат всичко от себе си, за да може на мястото на разрушенията отново да се издигне един богат и развит град.

Нестор Марков, Атанас Илиев и Димитър Наумов организират съставянето и бързото приемане на нов, модерен план за застрояването на града, разчистването на останките от разрушенията, събирането на средства, строителството на нови сгради и снабдяването на населението с храна и дрехи.

Комисията започва да разделя земите на 4 категории, които се определят съобразно важността, която са имали унищожените места преди войната. Оценката на имотите става, като цената на всеки имот се записва в тефтери. Въпросът за планирането на града на този етап се разработва само на теория. До този момент Стара Загора е нямала градоустройствен план. Градът преди това е бил формиран на етнически принцип с мюсюлмански, еврейски, цигански и български квартали, като българските домове са били в покрайнините на града.

Планът Байер: Градът на правите улици[редактиране | редактиране на кода]

Планът на Либор Байер, изработен в мащаб 1:4000

Трудностите по изработването на новия план са изключително големи. В новоосвободена България почти няма специалист, който да се заеме с планирането. С посредничеството на старозагорците Димитър Наумов и Георги Бенчев с изработването на плана се заема техникът от Австро-Унгария Либор Байер.Байер пристига в Стара Загора със семейството си и се заема с планирането на града. Планът „Байер“ е разработен въз основа на най-напредничавите идеи за времето си и спазва строгото геометрично отношение с повтарянето на градската планировка на древната Августа Траяна. Идеята е Стара Загора не просто да възкръсне като феникс от пепелта, но и да притежава свой собствен и неповторим облик.

Ето какво пише за него Атанас Илиев:

Кондукторът Байер седна на една маса и начерта скоро-скоро на книга сегашния градски план, без да изучи предварително града.

Според автора на тези думи, този план изглеждал като „калъп за правене кирпичи“.

Байер замисля изграждането на града по „американската система“ като шахматна структура. С шахматна планировка са едни от най-модерните и големи градове в света–Мексико сити, Буенос Айрес, Пекин, Токио и др. Този план прави и едно известно отклонение от географските посоки на света, като по този начин градът получава много благоприятно югозападно положение. В това решение на планировката се получават и идеално правите улици на града.

В плана „Байер“ са заложени и първите „зелени“ оазиси–централният парк „5-ти Октомври“, парк „Алана“ и Станционната градина, а днес Стара Загора има два пъти повече зелени площи от градоустройствените стандарти. В града на практика няма запазени предосвобожденски сгради.

1879 година-Снимка от възобновлението на Стара Загора

Старозагорци се отказват доброволно от предишните си имоти, в името на общото благо на града. Така всеки жител получава по точно 330 кв.м парцел, независимо кой каква къща и двор е притежавал преди това. По 660 кв.м се дават само на жителите на квартал „Акарджа“, а за нови дюкяни–45 m². В плана са предвидени достатъчно площи за обществени сгради, градини с декоративна растителност, паркове и пазари.

Градският префект изпраща плана на директора на обществените сгради в Източна Румелия д-р Вълкович. Преди да сложи подписа си, той се застрахова и изпраща главния архитект на Румелия Паоло Монтани на място със задачата стриктно да провери „правилно и годно ли е начертаното от Байера“.

На 21 юни (3 юли нов стил) 1879 г. се приема първият градоустройствен план на Стара Загора. Алеко Богориди подписва нарочен приказ [51] със следния текст:

Като взех предвид желанието на град Стара Загора, изложено в протоколите на Градския съвет № 3, 21 юний 1879 год; като взех във внимание, че хигиеническите правила трябва строго да се съхранят при построението на новите градове; като взех такожде под внимание, че добрите и широките пътища заедно с доволно построени помещения за общи пазари улесняват търговията и благоденствието на жителите, удобрих плана изработен от инженера Байра…И така, за туряне в действие тоя мой приказ, призовавам градский съвет да вземе под внимание гореказаното мое повеление и да го приложи в действие с крайна правосъдност и без никаква пристрастност. Префектът на Старозагорский департамент се призовава да покаже съдействието си на Старозагорский градский съвет и строго да внимава за справедливото изпълнение на тоя мой приказ, написан в град Стара Загора в лето от Рождество Христово хиляда осемстотин седемдесет и девето в месец септемврий двадесет и петий ден, в петий месец на управлението ми в Източна Румелия.

Подписал: А. Богориди

Така изработеният от Либор Байер и одобреният от главния архитект на Източна Румелия Паоло Монтани Паоло Монтани план е утвърден от Главния управител Алеко Богориди с предписание № 194 от 27 август 1879 г.

Денят е вторник, 23 септември (5 октомври) 1879 година. Стара Загора бавно се съвзема след унищожението. Подготвя се тържественото посрещане на генерал-губернатора на Източна Румелия княз Алеко Богориди. Той трябва да се запознае със състоянието в района и да даде начало за възстановяването на града. Дни преди това, от Търново пристига и Митрополит Климент. На мястото, което много трудно може да се нарече градски площад, сред все още неразчистените развалини, са кметът Стефан Салабашев, префектът Нестор Марков, секретарят на префектурата Атанас Илиев и старозагорските граждани. Митрополит Климент в съслужение с местното духовенство отслужва тържествен молебен. Старозагорци връчват на главния управител приветствен адрес. Взема се решение площадът срещу градската община да се нарече на името на Главния управител Богориди. Алеко Богориди отговаря с приказ и символично полага основния камък на новия град. Заедно него, за бъдещите поколения е оставено послание, написано на плоча. Тържеството в града завършва привечер с игри, музика и веселие.

На 25 септември 1879 г. Главния управител подписва приказ, чрез който окончателно планът е одобрен и влиза в действие с протокол № 6. Започва строежът на Стара Загора. Първо новите къщи. Броят им достига около 300, но въпреки това огромна част от българските семейства нямат жилища. В града отново настъпва криза. Започват да се подават протести до управата и до областното събрание, където стават много шумни разисквания. Протестите са насочени срещу модерната планировка на града. По този повод депутатът Найденов иска разяснение от Директора на обществените сгради. Въпросът е разяснен така:

Сградата на Общината от 1880 г. и Областната девическа гимназия от 1881 г. , днешното II ОУ П.Р.Славейков. За пръв директор е назначена видната учителка Анастасия Тошева, а учебната година започва със 128 ученички и 5 учителя.
Планът е положен в действие и много домове са изчезнали. Той дава всякому право да си купува земя с това ограничение до 3 години никой да не може да купи повече място, отколкото за един дюкян и един дом, да не би капиталистите ,възползвани от бедността на жителите ,да закупят местата.

До образуване на турска махала така и не се стига, тъй като турците още същата година разпродават имотите си на българите и се изселват в Турция. Така планирането на Стара Загора навлиза във втора си фаза. Наред с още жилища, започва се строеж и на училища и обществени сгради.

Първата обществена сграда е на Общината. Построяването ѝ се гласува през февруари 1880 г., строителството започва през май, а през есента е готова и струва 4000 гроша. Имала е 21 стаи и необходимите помощни помещения. Намирала се е на мястото на днешните детски площадки в северната част на парк 5 октомври. Тогава парк не е съществувал, а е било празно пространство. През 1895 г. се приема план площадът да бъде озеленен и да се превърне в градска градина. Общината умишлено е подпалена и напълно изгоряла през 1945 г. Построяват се и две главни училища-девическо и мъжко. Девическото е днешното II ОУ П.Р.Славейков. То е открито на 16 септември 1881 година. Малко по-късно към училището е построен пансион, където днес е комплекс „Форум“.

Мъжкото училище-сега Строителният техникум Л.Байер, е построено през 1882 г. Негов проектант е Байер. През 1882 г. на мястото на днешния Античен форум се построяват и тъмниците (затворът).

Макар изключително трудно, но постепенно Стара Загора малко по малко започва да се оформя като град, благодарение на добре направения план на чешкия техник Либор Байер и голямото трудолюбие и патриотизъм на старозагорци. По този начин Стара Загора влиза в историята на българската архитектура с изработването и приложението на първия градоустройствен план след Освобождението у нас.

След Съединението, балканските и световни войни[редактиране | редактиране на кода]

Стара Загора през 30-те, Източник ДАА

След Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

Стара Загора днес[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

(в хиляди)

При първото преброяване след освобождението на Източна Румелия през 1884 г. Стара Загора има едва 15 288 души население (поради опожаряването и избиването на половината му население от турците през Освободителната война), като градът от най-голям пропада едва до 7-мо място по големина в освободените български земи след Сливен – 20 000 души население.

В следващите няколко години Стара Загора отново изпреварва Сливен, а през 1901 г. и Шумен, който след напускането на голяма част от турците е в застой на населението си чак до 1934 г.. От 1901 до 1913 г. Стара Загора със своите 27 000 души заема 5-то място по големина след София, Пловдив, Варна и Русе.

През 1926 г. Стара Загора е изпреварена по население от Бургас – град, който нараства бързо поради стратегическото си място и поради големия брой бежанци, прокудени от турците от Одринска Тракия, заселили се в него след Междусъюзническата война. За кратко Стара Загора е изпреварвана от Плевен (1946 – 1956) и Перник (1956 – 1959).

През 1934 г. населението на Стара Загора се увеличава до 29 825 души. През 1946 г. населението на града е 38 325 души.[52] През 1956 г. Стара Загора достига 56 000 души, 1965 г. – 87 000. През 1968 г. Стара Загора вече достига 100 000 души и се нарежда между най-големите български градове – стохилядници. На преброяването през 1975 г. населението на града е 122 000 души. През 1985 г. 157 000 души. През 1992 г. населението достига 162 768.

Икономика и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към завод „ДЗУ“

Регион Стара Загора е динамично развиващ се и по редица показатели е на водещи позиции в страната. За 2004 г. регионът има рекордно висок растеж на стойността на произведената продукция от 26%[53], на продажбите от 23% и на брутния вътрешен продукт от 24,6%.

По информация на областна администрация през 2004 г. и 2005 г. област Стара Загора вече е на второ място по брутен вътрешен продукт (БВП) и запазва трето по индекс на човешко развитие (ИЧР). ИЧР се определя от БВП на човек, ниво на грамотност, очаквана продължителност на живота и др. През 2004 г. преките чужди инвестиции в региона са 838 млн. евро (при 2020 млн. евро общо за България), което представлява над 40% от всички инвестиции в страната. Около 600 млн. евро от инвестициите са в сферата на енергетиката.[54]

Според изследване на неправителствената организация Industry Watch, проведено през второто тримесечие на 2005 г., Стара Загора е на второ място (след София) по средна работна заплата сред 27-те областни центъра в България. Това се отнася както за номиналната, така и за реалната работна заплата, определена на базата на съотношението към покупателната способност.[55] През март 2008 г. Стара Загора вече е с най-високите заплати в страната.[4] Към март 2008 г. безработицата в област Стара Загора е 5,66%, а в града – под 4%[56], което е едно от най-ниските нива в страната.

Най-големият работодател в Стара Загора е промишлено-енергийният комплекс „Марица Изток“. Заети са около 20 000 души от областта, от които около 10 000 са жители на Стара Загора. Строителството на Мини Марица изток започва по разпореждане на Министерския съвет през 1952 г. с разработването на въглищния басейн и изграждането на рудник Трояново, ТЕЦ Марица Изток 1 и фабриката за въглища. Тя има капацитет 1,8 млн. тона и преработва ежегодно към 3,5 – 4 млн. тона въглища. Впоследствие се изграждат ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Марица Изток 3. Марица Изток дава 30% от електроенергията на България, а Мини Марица изток са най-големият производител на въглища в България (83%). В промишления комплекс Марица Изток заплатите са едни от най-високите в България. В момента „Марица Изток“ се модернизира, като се подменят остарелите инсталации, увеличава се капацитетът на произведената електроенергия и се изграждат пречиствателни мощности, които да редуцират до минимум вредните емисии, изхвърляни в атмосферата.

Електроразпределение Стара Загора разпространява произведената в Марица Изток електрическа енергия. Дружеството притежава лицензия за разпределение на електрическа енергия от 13.08.2004 г. на Държавната комисия за енергийно регулиране за срок от 35 години на територията на Южна България. В дружеството са заети 1 771 души.

Големи фирми, занимаващи се с оборудване на бензиностанции, газостанции и метанстанции са Ефир Стара Загора и Изот сервиз.

В Стара Загора се намира най-голямата пивоварна в България – „3агорка“, част от групата Хайнекен. „Загорка“ АД произвежда бира и държи около 30% от пазара на пиво в страната. Там работят над 800 души.

В Стара Загора е седалището и на производителя на вино „Домейн Менада“, който от 2002 г. е собственост на френската фирма „Belvédère“. Към него спада и избата в Оряховица, на 15 km от Стара Загора. Винарната е една от най-проспериращите в момента на българския пазар, както и като износител на вино в чужбина. „Домейн Менада“ и „Оряховица“ са производители на едни от най-добрите вина от сорта каберне совиньон у нас, както и от сортовете мерло, рубин, шардоне, димят и др. През 2004 г. са направени големи инвестиции за нови мощности във винзавода, както и за нови лозови масиви.

Други важни предприятия в града са: ДЗУ; Завод за чугунени отливки „Прогрес“; Завод за текстилни влакна; Завод за инструментално и нестандартно оборудване; Завод за технологично оборудване; Завод за метални конструкции; Ковашко-пресов завод „Пресков“; Завод за машини за хранително-вкусовата промишленост „Хранинвест – Хранмашкомплект“; предприятия за мебели „Средна гора“ и „Мебел“; Завод за трикотаж „Наталия“; Завод за млекопреработване „ОМК“ – Стара Загора; Зърнофуражен комбинат; Тютюнев комбинат „Слънце – БТ – Стара Загора“; мелница „Загоре“; Завод за макаронени изделия „Загария“; Завод за слънчогледово масло „Бисер олива“; Птицекомбинат „Градус“ и др. През 2006 г. международният консорциум „Линде груп“ инвестира близо 10 милиона евро на територията на „Агробиохим“, като изгради високотехнологична станция за въздушна сепарация, където се добиват кислород, азот и аргон с висока чистота.

Стара Загора е средище на богатата селскостопанска област Загоре, прочута с пшеницата си, с производството си на различни зърнени храни, технически култури, зеленчуци, плодове, грозде. Те служат за прехрана на населението и за суровини за хранително-вкусовата промишленост. Местната старозагорска овца от 1950 г. се използва като подложка при създаването на тракийската тънкорунна овца.

През Стара Загора минават железопътните линии София-Бургас и Русе–Подкова (проект за продължаване през прохода Маказа до Дедеагач на Егейско море)/Свиленград (продължение до Истанбул и до Дедеагач). В квартал „Колю Ганчев“ се намира международното летище Стара Загора, което има дълга писта, подходяща за приемане на големи самолети, но към 2009 г. не функционира. През територията на града преминават трансевропейски коридори номер 8 и 9 от общо пет, пресичащи територията на страната. От 2007 г. на няколко километра южно от града минава автомагистрала „Тракия“.

През март 2006 г. в Стара Загора започва изграждането на Бизнес парк Стара Загора върху площ от 260 дка в източната част на града. Изградена е частична инфраструктура, но поради кризата развитието му е преустановено.

Търговия[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. в Стара Загора отваря врати първият търговски център тип мол – Park Mall Стара Загора, разположен на 30 000 m² застроена площ, от които 20 000 m² са търговска. В сградата има кино „АРЕНА“ с 6 зали и общо 950 места, триизмерно кино, хипермаркет „Happy 365" на площ от 2 500 m², както и още над 100 обекта. В мола са инвестирани 25 милиона евро и са разкрити над 800 работни места.[57]

През 2010 г. отвори врати най-големият шопинг център в Стара Загора и региона – Galleria Stara Zagora. Той е разположен на 36 400 m² застроена площ, от които 26 000 m² са търговска. В сградата има кино „CINEMA CITY“ с 7 зали и общо 1300 места, триизмерно кино, както и още над 100 обекта. В мола са инвестирани 65 милиона евро и са разкрити над 500 работни места.[58]

Изграден е и Сити център Стара Загора с разгърната застроена площ (търговска, офиси и жилищна) над 18 000 m², разположена на 5 нива и над 10000 m² паркинг.

В Стара Загора работят и редица хипер- и супермаркети като Метро, Кауфланд-2 магазина, Била-6 магазина, Лидъл-2 магазина, Технополис, Техномаркет и Зора – 2 магазина и строителните хипермаркети: Практикер, Практис, Хоуммакс(бивш Баумакс) и Багира.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на географското си положение връзките на Стара Загора с останалата част на страната са добре развити. Така градът е основен жп възел, през който минават всички влакове, пътуващи по линиите София – Пловдив – Бургас и Русе – Подкова. Много са и автобусните връзки, които свързват Стара Загора с другите големи градове на България. Градският транспорт се осъществява от 34 автобусни и 4 тролейбусни линии.

Регионални институции[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на общината

В Стара Загора се намира регионалната администрация за голяма част от Тракия на проекта за временна заетост Красива България.[59]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

На 30 октомври 1974 г. се полагат основите на висшето образование в Стара Загора. Днес в западната част на града се намира Тракийският университет. В структурата му се включват Медицински факултет, Ветеринарномедицински факултет, Стопански факултет, Педагогически факултет и Аграрен факултет. Университетът има филиали в Ямбол и Хасково.

Други висши училища са Частен колеж "Телематика" На територията на града функционират и медицински и педагогически колежи. За нуждите на студентите е построен Студентски град.

В Стара Загора има и над 40 училища, включително: Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Професионална гимназия по електротехника и технологии, Природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“,ПГ по ветеринарна медицина, ПГ по механотехника и транспорт, ПГ по електроника „Джон Атанасов“, СОУ „Максим Горки“ (Стара Загора), СОУ „Иван Вазов“ (Стара Загора), Средно музикално училище и Средно спортно училище, ПГ по облекло и хранене и други.

През 1995 г. отваря врати Българо-германски център за професионално обучение-Стара Загора [7]. От 1 юни 2011 той става част от Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“.

През 2011 г. отвори врати и едно от най-модерните и съвременни частни училища на територията на общината – Частно средно общообразователно училище „Делфините“ [8]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В Стара Загора има много спортни съоръжения. Основният стадион на града е стадион Берое. Стадионът има футболно игрище с осветление, лекоатлетическа писта, тренировъчни игрища и публика, която обича града си. Модернизира се и стадиона на ФК Верея (Стара Загора) (Трейс Арена).

На стадиона на 20 август 1988 г. Йорданка Донкова поставя световен рекорд на 100 метра с препятствия, който заедно с рекорда на Стефка Костадинова на висок скок е един от двата световни лекоатлетически рекорда, които България притежава повече от 25 години.

В града има няколко спортни зали – общинска зала (бивша зала ДЗУ) за баскетбол, нова спортна зала в СОУ „Иван Вазов“ (Стара Загора), зала за бадминтон, много тенис игрища, закрити и открити зали за футбол на малки врати, площадки за фитнес на открито и др.

В парк Аязмото има площадки за игра на открито за бадминтон, фитнес и тенис.

Изградени са около осем километра велоалеи, които свързват всички паркове на Стара Загора.

Медии[редактиране | редактиране на кода]

На 13 декември 1927 г. започва историята на радиото в Стара Загора, а на 1 февруари 1936 г. стартира редовната програма на „Радио Стара Загора“, втората в България радиостанция след Радио София.[60] Днес в Стара Загора се приемат следните ефирни радиостанции (с честота в MHz): Стара Загора (88.3), Радио 1 (88.8), Star FM (89.7), FM+ (90.3), NRJ (90.8), БГ Радио (93.6), Веселина (95.8), Сити (96.8), Вероника (97.4), Христо Ботев (98.3), Хоризонт (99.7), Z-Rock (100.1), Радио 1 рок (103.4), Радио Фреш (104.6), N-JOY (106.2), Дарик Радио (106.8).

Местни печатни издания са: 24 часа Стара Загора, Национална бизнес поща, Новината, Старозагорски новини, 7 дни Стара Загора, Тракия Труд, Наблюдател

Местни телевизионни канали са: ТВ Стара Загора, ТВ Стойчев.

Местни електронни медии са: ЗАРАТА,

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Кмет[редактиране | редактиране на кода]

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора от 2015 г.-втори мандат

Кмет на Стара Загора (втори мандат) е Живко Тодоров.[61] На 25 октомври 2015 г. той печели изборите за кмет на община Стара Загора от първи тур, като получи 79 % от гласовете на старозагорци.

Общински съвет[редактиране | редактиране на кода]

Символи на Стара Загора[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Градове с които Стара Загора има партньорски отношения са:

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Средновековен град „Августа Траяна-Верея“.

Обекти в Стара Загора, които са част от Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз:

 • Античен форум Августа Траяна – най-старият по нашите земи;
 • Неолитни жилища, 9.00 – 12.00 и 14.00 – 17.00 ч. почивни дни неделя и понеделник, има печат.;
 • Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора – 1877 г.“;
 • Регионален исторически музей – бул. „Руски“ 42, 10.00 – 18.00 ч.; почивен ден: понеделник, има печат.

Обсерватории[редактиране | редактиране на кода]

Църкви[редактиране | редактиране на кода]

Джамии[редактиране | редактиране на кода]

Театри и опера[редактиране | редактиране на кода]

Музеи[редактиране | редактиране на кода]

Регионалният исторически музей
Паметникът на Васил Левски и църквата Св. Димитър
 • Регионален исторически музей
 • Форум на Августа Траяна – най-известният античен паметник на културата в Стара Загора, разположен близо до Съдебната палата
 • Южната порта на Августа Траяна
 • Късноантична обществена сграда с мозайка (4 – 6 век; експонирана в партерния етаж на паричния салон на Централната пощенска палата
 • Късноантична подова мозайка от края на 4 век близо до сградата на НТС
 • Хилендарски метох, в двора на храм „Свети Димитър“ – централно място в експозицията заема темата „Левски в Стара Загора“, която проследява тригодишния престой на Апостола в града (1855 – 1858 г.) и ролята му при изграждането на местните революционни комитети
 • Музей "Неолитни жилища" – експозиция на запазени човешки обитания и съдове от периода на ранния неолит (средата на 6 хилядолетие пр.н.е.), експонирани в специална защитна сграда.
 • Халколитни медни рудници в местността Мечи кладенец (Аирбунар)
 • Тракийска гробница
 • Къща музей „Гео Милев“
 • Къща музей „Градски бит XIX в.“ – експозицията е уредена в Хаджиангеловата къща, строена през 1883 г. от дебърския майстор уста Георги
 • Балабановата къща, в която е уредена експозицията на старозагорските занаяти от края на XIX век
 • Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.“, издигнат в памет на българските опълченци, сражавали се за освобождението на Стара Загора, под командването на подполковник Калитин.
 • Римските терми при Старозагорските минерални бани
 • Берекетска могила
 • Ески джамия – единствената оцеляла сграда след опожаряването на Стара Загора през Руско-турската Освободителна война, завършена през 1409 г.

Галерии[редактиране | редактиране на кода]

 • Изложбена зала Байер
 • Ателие Галерия Палитра – Изящно и приложно изкуство, икони
 • Галерия 8 – Сборна изложба – живопис пластика и икони
 • Галерия за изящни и приложни изкуства Алба Авитохол – обща експозиция
 • Галерия за изящно изкуство Кавръков – Сборна изложба живопис, графика, икони
 • Галерия за изящно и приложно изкуство Грема
 • Галерия за класическо изкуство
 • Галерия Зодиак – Живописни платна, графики и пластики от изявени автори
 • Галерия Палитра – Изящно и приложно изкуство
 • Художествена галерия Стара Загора
 • Художествена галерия Радев – сборна изложба живопис – постоянна експозиция
 • Римска Мозайка – живопис, графика, пластика, фотографии; изящно и бижутерийно изкуство
 • Паре – Съвременна живопис и приложно изкуство
 • Рицар – Живопис, графика, скулптура и приложно изкуство
 • Хоби – Сборна изложба

Библиотеки[редактиране | редактиране на кода]

 • Библиотека „Захари Княжески“ [63]
 • Библиотека „Родина“[64]

Паркове[редактиране | редактиране на кода]

Стара Загора разполага с няколко парка, като най-известния от тях е Аязмото. Аязмото се разпростира на значителна площ. Преди да бъде превърнат в лесопарк от митрополит Методий Кусев, на това място се е издигал гол скалист и безводен баир, но сега мястото е една от гордостите на Стара Загора. Пред входа на парка се издига бронзов барелеф на Старозагорския владика, направил много за съгражданите си, а до върха край малък храм, застроен на мястото на древно езическо светилище, е мраморната му гробница. В Аязмото се намират, Старозагорска зоологическа градина и Ботаническа градина.

Център за рехабилитация и размножаване на редки видове е разположен на площ от 6000 m² са изградени повече от 30 съоръжения за рехабилитация, лечение, размножаване и отглеждане на редки видове. Центърът е член на световния съвет по рехабилитация на диви животни IWRC.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Годишен фестивал на оперното и балетното изкуство – основан преди 40 години се утвърди като единствения и най-голям оперен фестивал в България, в Стара Загора гостуват всички опери от страната и много оперни театри от чужбина. Провежда се всяка година в продължение на 2 месеца – от април до юни.
 • 5 октомври – Ден на Стара Загора
 • Традиционни факелни шествия на 3 март (послучай Националния празник) и 19 юли (годишнина от „Старозагорското клане“), организирани от сдружение „Вярност“ – www.вярност.net
 • м. Юни – поход „Верея“, към ТД „Сърнена гора“
 • Празници на липите – всяка година от края на май до средата на юли се провеждат градските празненства, посветени на цъфтежа на липите.
 • Pierrot – Международен фестивал на куклените театри за възрастни
 • Състезания по корабомоделизъм – езерото Загорка е домакин години наред на световни, европейски, балкански и национални състезания. Всяко лято се организират Дни на корабомоделизма, организира се специален пресцентър, който отразява състезанията.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Почетни граждани на града са Леонид Брежнев, Валентина Терешкова, Веселин Ханчев, Иво Папазов и други. Званието се връчва всяка година по решение на Общинския съвет.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ГРАО, Население по възраст и пол към 31.12.2015 г.
 2. МРРБ, оперативна програма „Регионално развитие“, с. 48
 3. НСИ, Население по области
 4. http://www.nsi.bg/bg/content/2215/бвп-регионално-ниво
 5. http://www.starazagora.bg/bg/obschina-stara-zagora/prirodni-dadenosti
 6. „Виж Стара Загора преди 8000 години“
 7. Стара Загора – имена, история, забележителности, развитие"
 8. „Из историята на гр. Стара Загора“ ,Съюз на учените-Стара Загора
 9. "Музей Неолитни Жилища, Регионален Исторически Музей-Стара Загора
 10. "Неолитни жилища–Виж Стара Загора преди 8000 години"
 11. Музей Неолитни жилища, град Стара Загора
 12. а б в "Праисторикът Петър Калчев: „Неолитните жилища“–в списъка на ЮНЕСКО", NPB.bg, посетен на 23 януари 2016 г.
 13. Музей Неолитни жилища
 14. Гл. ас. Петър КАЛЧЕВ, ВРИД на РИМ – Стара Загора, на 60 години: От Стара Загора тръгва европейската цивилизация
 15. "Нова сензация с кота 8000: Колко стар е старозагорският неолит?“
 16. „Халколитни медни рудници“, Регионален исторически музей – Стара Загора
 17. „Откриха фабрика за мед на траките“
 18. Кръв и зрелища. Спортни и гладиаторски игри в елинистическа и римска Тракия, Людмил Вагалински, 2009
 19. "Булето на Августа Траяна заседава насред градския форум"
 20. Старозагорец управлява Европа.Марк Аврелий Фронтон от Августа Траяна. Днес (Ст. Загора), № 23, 13 – 19 юни 1996, с.6
 21. Известия на Историческото Дружество въ София, книга XI-XII, Къмъ Историята на Августа Траяна, Д.П.Д.имитров, Придворна Печатница-София, 1932
 22. Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 1. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2011. ISBN 9789548104234. с. 12.
 23. "Prison, Punishment and Penance in Late Antiquity , 2013, Julia Hillner
 24. „Беройски епископ става патриарх на Източната империя“
 25. [33, с. 386].Гюзелев, В. Цит. съч., с. 386
 26. История на българското изобразително изкуство. Отг. Ред. Ал. Обретенов. Изд. на БАН. Институт за изкуствознание. София. 1976 г. с. 88 – 90.
 27. СРЕДНОВЕКОВНИТЕ КАМЕННИ ПЛОЧИ ОТ СТАРА ЗАГОРА
 28. Мадарският конник – неразгаданият символ на българите
 29. http://obshtestvo.net/известното-за-неизвестната-фаина-гри/
 30. Стойнев, А. Светогледът на прабългарите. С., 1986, с. 108 – 110, Аладжов, Ж. Паметници на прабългарското езичество. Изд. Св. Климент Охридски. С. 1999, с. 19, 25 – 26
 31. Приносът на историята на град Стара Загора. Издава Старо-Загорското градско Общинско Управление. Пловдивъ. Търговска печатница. 1908 г. Фототипно издание Илков Д.
 32. Покръщението на княгиня Теодора – княз Цоловата дъщеря. Принос към Старозагорското Аязмо. Стара Загора. 1884. 8 с.; Държавен архив – Стара Загора, фонд 78К (оп. 1, а.е. 1, л. 13, л. 24 и сл.; а.е. 3, л. 23 – 26, л. 40 – 42)
 33. Д. Янков. Християнско култово строителство в Стара Загора през късната античност и Средновековието. Известия на МЮИБ, том XVI, Стара Загора, 1993, с. 139 – 154.
 34. Някои бележки за раннобългарската история на Берое, Мариана Минкова, Иван T. Иванов, ВТУ – Филологически факултет. “Култури и религии на балканите, в средиземноморието и изтока ”. Велико Търново. 16 – 17 ноември 2012 г.
 35. Илков Д. Приносът на историята на град Стара Загора. Издава Старо-Загорското градско Общинско Управление. Пловдивъ. Търговска печатница. 1908 г. Фототипно издание
 36. Александров, 1992:17 – 20; И.Д.В., 1884
 37. История на Аязмото въ гр. Ст. Загора. Изъ едно писмо Блаженопочившия Митрополитъ Методи Кусевичъ. Априлъ 1917 година. Стара Загора-печатница „Художникъ“
 38. Аяров Иван, Нейчо Кънев, Невена Ганева. Възрожденска Акарджа и Стара Загора. Стара Загора. 2004, с. 13)
 39. Константин Иречек-История на българите (1876), ☀ ГЛАВА XXVIII. Пазвантоглу и кърджалиите
 40. http://www.protobulgarians.com/Stara%20Zagora%20-%20istoriya/Beroe%20at%20Earli%20Bulgarian%20time.htm "НЯКОИ БЕЛЕЖКИ ЗА РАННОБЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НА БЕРОЕ, Мариана Минкова, Иван T. Иванов“]
 41. МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ “КУЛТУРИ И РЕЛИГИИ НА БАЛКАНИТЕ, В СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО И ИЗТОКА ”ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ КАТЕДРА „КЛАСИЧЕСКИ И ИЗТОЧНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ“ – 2012
 42. Isambert Е. ORIENT, Grece et Turquie d’Europe. Paris, 1861
 43. Димитър Иванов-"Стефан Стамболов -От перото до ятагана", 2005
 44. „Иван Войников. ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ СИМВОЛИ. ЧАСТ ВТОРА. БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“
 45. https://www.bulgarianhistory.org/rubriki/na-boinoto-pole/битката-при-стара-загора-бойното-кр/ Битката при Стара Загора-Бойното кръщение на българската армия
 46. http://bulgaria8a.weebly.com/1053107210891077108310771085108010771.html
 47. http://www.plovdiv.bg/about-plovdiv/population/
 48. “313 дни с „Ура“ и „Аллах“ под знамената. Освободителната война от руско и турско гледище”-Борис Илиев, 1998
 49. "Тъмниците в стара Стара Загора са били построени върху днешния Античен форум"
 50. [„На газена лампа разчератали плана на опожарения град“, в-к Преса, 13.11.2012]
 51. „Принос към историята на град Стара Загора“, Пловдив, 1908 г.
 52. [1] Географски институт на БАН
 53. http://www.econsz.com/2009/
 54. http://www.chambersz.org/econ2005/bvp.htm
 55. Индъстри Уоч. Заплати и богатство в най-големите градове. // Още Инфо, 2004-10-10. Посетен на 2006-04-27.
 56. https://archive.is/20120723084510/www.az.government.bg/Analyses/AnaPro/2008/03/carta.gif
 57. Park Mall Стара Загора
 58. [2]
 59. „Красива България“ III – Региони и карта. // Посетен на 2006-05-04.
 60. История на бълг. национално радио
 61. http://www.starazagora.bg/bg/r-kovodstvo/kmet-na-obschina-stara-zagora
 62. http://www.stateopera-starazagora.com/
 63. Библиотека „Захари Княжески“
 64. Библиотека „Родина“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]