Стара музикална гимназия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Старата музикална гимназия

Като Стара музикална гимназия е известна изоставена сграда, служила за училище, в Русе. Разположена е на ул. "Борисова" 33. Предстои да се превърне в първия частен музей в България. Обявена е за паметник на културата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е построена през 1900-1901 г. от Протестантската общественост в България. Плановете били да бъде използвана като немско протестантско училище, сиропиталище и детска градина. Дизайнът на 4-етажния паметник на културата е дело на архитекта Удо Рибау, а архитектурният стил е еклектичен, комбиниращ елементи от стиловете неокласицизъм и неоготика.

Немското училище е тържествено открито на 5 октомври 1905 г., а през 1909 г. се преобразува в бизнес гимназия. В края на Първата световна война, на 28 септември 1918 г., училището е конфискувано от българските власти, понеже е германска собственост. Въпреки че сградата е с щети от румънски артилерийски огън, тя е реконструирана след войната и използвана за френска мъжка гимназия, а след това и за държавен университет по технологиите (сега Русенски университет) и накрая за музикална гимназия. През 1973 г. е обявена за паметник на културата.

Сградата е изоставена, след като е пострадала от земетресението в Стражица от 1986 г. През април 2007 г. е закупена от местните предприемачи братя Бобокови, които възнамеряват да я използват като музей за частната си колекция.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]