Стари Бар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стари Бар
Стари Бар
42.0936° с. ш. 19.134° и. д.
Стари Бар
Страна Черна гора
Площ598 km²
Надм. височина241 m
Население40 037 души
67 души/km²
Стари Бар в Общомедия

Стари Бар е градче с 1864 жители (2003) в община Бар на Черна гора. Днешния Бар е разположен в полето под руините на някогашния средновековен Бар.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стари Бар е средновековен град опасан с крепостни валове, които заграждат територия с площ от 4000 m². В нея са разположени изгражданите през различни периоди жилищни, обществени и култови сгради. По-голяма част от тях са разрушени, с изключение на часовниковата кула, сградата на митницата, църквата и хамама, които са били реставрирани след земетресението през 1979 г. Жилищната архитектура носи стиловите особености, характерни за различните периоди на строителство – Късна Готика, Ренесанс и Барок, съчетани с ориенталски елементи.

През вековете старият град на Бар е многократно разрушаван. Средновековния Бар е седалище на католическата Барска архиепархия. Тук е резидирал и като първи крал след Великата схизма, българският цар Константин Бодин.

Бар е първата историческа столица на Стара Черна гора, по известна като самостоятелното владение Зета. След това с края на Душановото царство, княжество Черна гора има за главни градове Жабляк (крепост), Обод и Цетине. Днешната столица Подгорица, е на мястото на османската крепост Рибница.

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед от руините на Стари Бар

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]