Старосел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Старосел
Starosel.jpg
Общи данни
Население945 души[1] (15 септември 2022 г.)
0,0074437116842031 души/km²
Землище127 km²
Надм. височина358 m
Пощ. код4175
Тел. код03176
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ69016
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Хисаря
Пенка Ганева
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Старосел
Иван Жутев
(независим)
Старосел в Общомедия

Старосел е село в Южна България, област Пловдив, община Хисаря.

Старосел е селото с най-голямо землище в Пловдивска област и на трето място сред всички села във България.

След откритите от д-р Георги Китов край него антични тракийски гробници и храмове придобива световна известност.

Кмет на с. Старосел е Матея Гудев.

Старосел

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Старосел се намира в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Средната надморска височина на района е 300 м н.м.р. Релефът на района е формиран от меките склонове на Средна гора, който на юг постепенно преминава в Горнотракийската низина. Най-високите върхове на планината около Старосел са Алексица (1530 м) и Фенера (1450 м).

Най-съществена особеност на климата е преходният му характер, като в някои години превес има субтропичното влияние на Средиземноморието, а в други – средноевропейският континентален климат. Зимата там е топла и мека поради влиянието на топлите въздушни маси, които нахлуват от юг и се задържат от старопланинския масив и ридовете на Средна гора. Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината и е със средна дебелина 5 см. Пролетта е ранна и сравнително топла. Лятото се характеризира с високи температури през месеците юли и август, ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, топла. Средната годишна температура на въздуха е 11,5 °C.

През село Старосел минава река Пясъчник, която се влива в едноименния язовир, най-големият в района.

Старосел

История[редактиране | редактиране на кода]

Археологическите находки в района на село Старосел свидетелстват за древни поселения отпреди 7 – 8 хилядолетия. През 5 век пр.н.е. там е било разположено древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация. Селището е съществувало и по времето на Втората българска държава. Жителите на днешното село (османското Ени кьой – Ново село) са потомци на жителите на троянското село Старо село (1950-1991 Съево), които се заселват по тези места през 15 век.

През 1798 г. е построено килийното училище и малка църква, вкопана в земята. През 1819 г. властите в Цариград дават разрешение за построяване на нова голяма църква, която просъществува до Априлското въстание. В Старо Ново село непосредствено преди въстанието живеели около 2000 българи и няколко десетки цигани, които били предимно ковачи и железари. Селото наброявало 300 къщи и било важен стопански център в района. На река Пясъчник били разположени 17 мелници и 5 тепавици, а също и 13 гюлпани (розоварни) и много работилнички за коларски пособия и материали. Там бил и пазарът за едър рогат добитък. Васил Левски е посещавал селото през 1869 и 1871 година, като е основал революционен комитет.

С. Старосел е от малкото селища с двама представители на Оборищенското Събрание което се провежда от 14 до 16 април 1876 г. в местността Оборище край Панагюрище. То е свикано по решение на Гюргевския революционен комитет, за да се уточнят въпросите, свързани с хода на подготовката на Априлското въстание през 1876 г.

Това са: Михо Митков Кабаджов и Ненчо Искров-Налбантина.

По-късно селото взема масово участие в Априлското въстание.

Обезглавени от въстаналите староселци са 53 турци от с. Айрене. В Старосел, в резултат на създадените от Левски комитети, се събират въстаниците от селата Царацово с Иван Арабаджията, Синджирлий, Герене, Старо Железаре, Красново и Паничери.

С волски каруци, с децата си и взетата за преживяване покъщнина, керванът староселци се изнася към Дутова поляна и оттам, като от временен бивак и сборен пункт, се събират всички и тръгват към Копривщица.

Старосел дава много жертви – опожарени са всички къщи, църквата и училището. Разграбено са цялото имущество и хранителните запаси. Част от населението на Ени кьой е избито, друга част се преселва в Северна България. По-голямата част се връща на старото си поселище, но от суеверие не издига наново опожареното и опустошено село, а построяват ново на 2 – 3 км надолу по реката. Наричат новото си село Ески ени кьой (Старо Ново село – на старото място ново село), което название остава до 1930-те години, когато е преименувано на Старосел.

На 25 май 1876 г. на моста на река Марица в Пловдив са обесени 12 мъже от Старо Ново село (Старосел) – участници в Априлското въстание. Техните имена са: Михо Митков Кабаджов, Поп Атанас Ненков, Найден Иванов Сланинков, Поп Марко, Тодор Стоянов Начев, Танчо Георгиев Пройчев, Иван Гюмюшев, Илин Сарафов, Куман Дойчев Пъргов, Коста Кощилаков – Нягин, Никола Тарашев, Пенчо Копарански.

Със смъртни присъди са още 88 мъже от това героично село. Поради намесата на Международната комисия техните присъди са заменени със затвор в Анадола.

Двама от въстаниците – Андрея Танчев Пройчев и Иван Добрев Овнаров – успяват да преминат река Дунав и оттам се озовават в Русия! След обявяването на Руско-турската война тези смели мъже се включват в опълченските дружини. Участват в боевете на Шипка и при Стара Загора. За проявената от тях храброст са наградени с Георгиевски кръст – високо руско войнско отличие. Андрея Пройчев е живял дълго след Освобождението. За изключителната му храброст по време на Руско-турската война получава още и позлатена чаша – специален подарък от император Александър Втори.

Доброволци в Сръбско-Българската война 1885

В героичната Битката при Каймакчалан по време на Първата световна война загиват трима Староселци от 43-ти пехотен полк, 2-ра пехотна Тракийска дивизия.

Старши подофицер Митко Михайлов Вълков – 26 г. – 1-ва рота – Убит на Каймак-Чалан на 26 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.

Ефрейтор Гатю Петров Начев – 31 г. – 1-ва рота – Убит на КаймакЧалан на 28 септември 1916 г. Погребан в отделен гроб в гробището на върха.

 Редник Дранго Митрев Костадинов – 35 г. – 5-а рота – Убит на Каймак-Чалан на 26 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.

В годините на Втората световна война от Старосел излизат 21 партизани. Два пъти (през май и юли 1944 г.) селото е овладяно от участниците в съпротивата. В бой на 9 юли 1944 г. падат убити шестима партизани, а други двама са тежко ранени и впоследствие умират от раните си.

Списък на Загиналите през Втората Световна Война Староселци
Четиньова могила
Училище "20 Април "
Детска Градина "Чайка "

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Преддверието на гробницата-хероон

Тракийският култов комплекс в „Четиньовата могила“, открит и разкопан от Георги Китов през 2000 г., е най-големият открит тракийски царски комплекс с мавзолей. Гробницата-хероон впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна (диам. 4,80 м) кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.

На 30 м южно от куполната сграда, е открит „кенотаф“ – празен гроб, а около него в три отделни ями – разчленено на три човешко тяло и богати дарове – златен пръстен, съдове, конска амуниция, въоръжение.

Могила „Хоризонт“ е единствената гробница-хероон в Тракия с колонада. Докато на други места има по 1 – 2 колони, там броят им достига 10. Колоните са с капител в ранен дорийски стил. И в този хероон е бил погребан представител на тракийската аристокрация. Въпреки че гробницата е ограбена още в древността, намерените сребърни и златни предмети говорят красноречиво за ранга на погребания.

Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Други могили – в района около Старосел и съседните села има още 9 могили с уникални архитектурни елементи и цветна украса. Могилите са проучени и консервирани, но не са отворени за посещения.

Кози грамади“ е тракийски архитектурен комплекс от V-IV век преди Христа, разположен на площ от ок. 8 дка. Обектът се намира в Средна гора, на 20 км северно от могилите в Старосел. Комплексът включва уникална царска резиденция с няколко монументални сгради, опасана с крепостна стена в квадров градеж. Централната постройка е внушителна резиденция на владетел. Намерени са много монети от тракийските царе Терес II и Аматок, както и двойни брадви (лабрис), символ на царската власт у траките. Проучванията се ръководят от доц. д-р Иван Христов от НИМ.

Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

 • Защитената местност „Барикадите се намира в областта на село Старосел, община Хисар. Защитената местност е с площ 119,7 ха и е обявена за такава с цел опазване на вековна букова гора
 • Защитената местност „Чивира“ се намира в областта на с. Старосел, община Хисар. Площта на защитената територия е 106,5 ха. с вековна букова гора, широколистни гори.
 • В скалните образувания „Кози грамади гнездят редки птици – скален орел, бухали, сови.
 • Язовир „Раковица“ е чист планински язовир, зарибен.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Местният събор се провежда всяка година на Спасовден в местността „Манастира“. Това е и патронния празник на малкия манастир „Св. Спас“, който се намира до тракийския храм с колоните.

На 2 юни всяка година е традиционният събор на с. Старосел.

Събор с. Старосел

Ритуалът „Дионис“ се представя на тракийския култов храм и е свързан с предназначението на храма и намиращата се там древна „винарна“. Виното е било основна част в орфическите ритуали. Чрез огън и вино жреците са гадаели бъдещето. Под знака на виното са минавали и шумните тържества в чест на бог Дионис. Ритуалът се изпълнява по предварителна заявка в Информационен туристически център – Хисар.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Туристически маршрути:

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Участва в боевете на Шипка и при Стара Загора. За изключителната му храброст по време на Руско-турската война е награден с Георгиевски кръст – високо руско войнско отличие и позлатена чаша – лично от император Александър Втори.

Андрея Пройчев
Надгробният паметник на Андрея Пройчев
Стоянка Груйчева
 • Рангел Геровски – български състезател по борба класически стил
 • Иван Богданов Деливерски – Национален състезател по свободна борба. Европейски шампион. Многократен шампион на България.
 • Илиян Казийски бронзов медалист от Световното по Волейбол 1986. Баща на Матей Казийски.
 • Вълко Иванов Сакутов-борец свободен стил 56 к Републикански шампион за младежи и мъже носител на много международни награди Носител на сребро и бронз от турнира "Дан Колов"
 • Йото Данчов Узунов- борец, Треньор на АФД Тракия А група дълго годишен учител в спортното училище на "Васил Левски" Пловдив създал плеяда републикански европейски и световни шампиони.
Починали

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • Георги Китов, Тракийски култов комплекс в Старосел, Варна 2002; Тракийски култов център Старосел, (2-ро издание), Варна 2005, 23 с. (същото на английски и немски език).
 • Дончо Нанов Дончев „Епопея на незапомнените от Старо ново село“
 • „Повече от 100 археологически открития в България“, Фют, София 2005, 46 – 47.
 • Georgi Kitov, A Thracian Cult Complex Near Starosel. Chetinyova Mogila in Light of the Investigations in 2000, – Early Symbolic Systems for Communications in Southeast Europe. Vol. 2. Oxford 2003, 505 – 518.
 • Евгени Паунов, Преоткриване и репроблематизация на първата тракийска гробница при с. Старосел, Пловдивско. – Анали 8, № 1, София 2002, 82 – 93.
 • Иван Христов. Тайнствената тракийска резиденция, крепост и светилище на одриските царе.V-ІV век пр. Хр. В. Търново, 2006.
 • Иван Христов. Храмът на безсмъртните. Проучване на монументални паметници в северозападната периферия на Одриското царство. София 2010

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]