Старото школо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Старото Школо)
Старото школо
Славейковото училище в Трявна
Славейковото училище в Трявна
Карта
Местоположение
Видмузей
Старото школо в Общомедия

Старото школо (също Тревненското школо) е първото българско светско училище в Трявна, основано през Възраждането.

Училището е създадено през 1836-1839 г., приблизително по същото време, както Априловската гимназия в Габрово. Петко Славейков преподава тук в продължение на осем години и основава „книгохранителницата“ (градска библиотека, 1847). През 1871 г. тук е основано читалище „Трудолюбие“.

През 1897 г. е завършена новата учебна сграда на трикласното мъжко училище, получило след обединяване в смесено училище името на Петко Р. Славейков. Наследник на училището в разширяваната няколко пъти „нова“ сграда, в близост до сградата на Старото школо става Средно училище „Петко Рачев Славейков“[1]

Сградата е реставрирана и приютява градския музей, музей на тревненската школа за резбарско и зографско изкуство, постоянни колекции на теми филателия, старинни часовници, „Просветно дело до освобождението“ (с документи и предмети), „Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX век“ (колекция, събрана от Георги Везиров) и картинна галерия-дарение от Димитър и Никола Казакови.[2] Старото школо, като музеен обект е част от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.

В Старото школо се провеждат културни мероприятия и гостуващи изложби, като активността е по-голяма по времето на Славейковите празници.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [180 години Тревненско училище. Варна, Славена, 2019. ISBN 978-619-190-155-5. с. 87.]
  2. За Старото школо на официалния сайт на СМРЗИ, архив на оригинала от 9 юли 2018, https://web.archive.org/web/20180709052255/http://www.tryavna-museum.com/ShkoloL.htm, посетен на 24 юли 2020 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]