Стар Трек: Пикар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стар Трек: Пикар
Star Trek: Picard
Лого на Стар Трек: Пикар
ЖанрНаучна фантастика
Драма
Създател(и)Акива Голдсмън
Майкъл Шейбон
Кирстен Бейър
Алекс Курцмън
Базиран наСтар Трек: Следващото поколение на Джийн Родънбери
СценарийАкива Голдсман
РежисураДжонатан Фрейкс
АктьориПатрик Стюарт
Алисън Пил
Иса Брионес
Хари Тредауей
Мишел Хърд
Сантяго Кабрера
Джери Райън
Брент Спайнър
Левар Бъртън
Майкъл Дорн
Джонатан Фрейкс
Марина Сиртис
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони3
Епизоди30
Продукция
Изпълнителен продуцентЮджийн Родънбери
Тревър Рот
Акива Голдсмън
Хедър Кейдин
Алекс Курцмън
Тери Маталас
Дилън Мейсин
Дъг Арниокоски
Времетраене45 минути
Разпространение
ТВ канал
КартинаHDTV 1080p
ЗвукDolby Digital 5.1
Излъчване23 януари 2020 г. –
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Стар Трек: Пикар в Общомедия

„Стар Трек: Пикар“ (на английски: Star Trek: Picard) е американски научно-фантастичен сериал.

Това е осми сериал от вселената на Стар Трек и стартира през 2020 г. като част от разширената вселена на Алекс Курцмън. Сериалът разказва за пенсионирания адмирал от Звездния флот Жан-Люк Пикар, като всеки сезон изследва различни аспекти на героя и обхваща въпроси, които възникват в последния етап от живота на човека.

Патрик Стюарт се завръща в ролята на Пикар от поредицата Стар Трек: Следващото поколение. Алисън Пил, Иса Брионес, Хари Тредауей, Мишел Хърд, Сантяго Кабрера също участват в първия сезон, а Джери Райън, Орла Брейди и Брент Спайнър се присъединяват към втория. В третия сезон участват и други завръщащи се от актьорския състав от „Следващото поколение“ – Левар Бъртън, Майкъл Дорн, Джонатан Фрейкс, Гейтс Макфадън и Марина Сиртис.

Сериалът е официално обявен през август 2018 г. Той е продуциран от CBS Studios в сътрудничество със Secret Hideout, Weed Road Pictures и Roddenberry Entertainment и е проектиран да бъде по-бавен и по-фокусиран върху героите от предишните серии във франчайза. Снимките са в Калифорния.

Премиерата на Стар Трек: Пикар е по CBS All Access на 23 януари 2020 г. и първият му сезон е от 10 епизода до 26 март. Вторият сезон е пуснат в Paramount+ от 3 март до 5 май 2022 г., като се очаква третият и последен сезон за премиера в началото на 2023 г. Сериалът е посрещнат като цяло с положителни отзиви от критиците към представянето на Стюарт и фокуса върху героя над действието, въпреки че някои критикуват бавното темпо. Той получава множество отличия, включително награда Primetime Emmy за грим.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Поредицата започва през 2399 г., 20 години след събитията във филма Стар Трек: Възмездието (2002), и открива, че героят е дълбоко засегнат от смъртта на Дейта, както и от унищожаването на планетата Ромулус във филма Стар Трек (2009). Оттеглил се от Звездния флот и живеещ в лозето на семейството си, Пикар е въвлечен в ново приключение, когато е посетен от привидната дъщеря на Дейта, едно от няколкото нови синтетични същества или „синтове“. Пикар се бори за правото им на съществуване и дава живота си, за да ги спаси във финала на първия сезон. След това съзнанието му се прехвърля в синтетично тяло. По време на втория сезон, през 2401 г., Пикар и неговите спътници живеят нов живот, когато се изправят срещу стария противник на Пикар – Q в последното изпитание. Тъй като Q ги хваща в капан в алтернативна реалност, те трябва да пътуват назад във времето до 21-ви век, за да спасят бъдещето на галактиката. В третия сезон Пикар се събира отново с бившия екипаж на USS Enterprise.

Край на разкриващата сюжета част.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Излъчване
Премиера Финал
1 10 23 януари 2020 26 март 2020
2 10 3 март 2022 5 май 2022[1]
3 10 2023[2] TBA


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Paramount+ Sets Star Trek Spring Slate: Picard and Strange New Worlds Dates, Plus Disco, SNW, and Lower Decks Renewals // January 18, 2022. Архивиран от оригинала на January 19, 2022. Посетен на January 20, 2022.
  2. Goldberg, Lesley. 'Star Trek: Picard' Officially Renewed for Season 3 at Paramount+ // September 9, 2021. Архивиран от оригинала на September 9, 2021. Посетен на September 10, 2021.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Star Trek: Picard в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​