Стар Трек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стар Трек (вселена))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вселената на „Стар Трек“. За оригиналния телевизионен сериал вижте Стар Трек: Оригиналният сериал. За филма от 2009 г. вижте Стар Трек (филм).

Стар Трек е фантастична вселена, създадена от Джин Родънбъри през 60-те години, която обхваща шест телевизионни сериали, единадесет пълнометражни филми, стотици романи и десетки видеоигри. Телевизионният сериал е считан за един от най-големите култови феномени на днешното време.

Във вселената на Стар Трек, човечеството е успяло да преживее един пост-апокалиптичен период в средата на 21 век и е развило технология, позволяваща му да пътува със скорост по-бърза от тази на светлината. По-късно, хората ще се обединят с други разумни същества от галактиката и ще формират Обединената Федерация от планети. Благодарение на намесата на извънземни същества и напредъка на науката, през 23 век човечеството най-накрая успява да преодолее многобройните си недостатъци и слабости. Историите на Стар Трек най-често проследяват приключенията на хората и извънземните, които служат в Звездния флот.

Главните герои са алтруисти. Проблемите засегнати в различните сериали са: войната и мира, авторитаризма, империализма, класовата борба, расизма, човешките права, сексизма и феминизма, и ролята на технологията.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Вселената на Стар Трек описва една утопия в бъдещето, в която съществува „Обединена Федерация от планети“, водена от Земята. Мотото на „Стар Трек“ е „Нашата мисия е смело да отидем там, където не е стъпвал човешки крак“.

Вселената на „Стар Трек“ е един от най-детайлно описаните изкуствени светове. Всеки персонаж има своя биография, всяка цивилизация – своя култура, традиции и история. Може да се намери детайлна история на вселената и технически характеристики на космическите кораби.

Милионите фенове на Стар Трек по света, наричат себе си „Трекита“ (Trekkies) или „Трекери“ (Trekkers).

Телевизионните сериали[редактиране | редактиране на кода]

Стар трек е замислен първоначално като телевизионен сериал през 1966. Развит е до пет Стар Трек сериала и една анимационна поредица в 726 отделни епизода излъчени в ефира.

Стар Трек: Оригиналният сериал (1966 – 1969)[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек сериите, по-късно наречени Стар Трек: Оригиналният сериал, поради появата на нови сериали, са заснети от 1966 до 1969 година. Основното действие на сериала се развива на космическия кораб Ентърпрайз (USS Enterprise NCC-1701) по времето на неговата петгодишна мисия на изследване на космоса. Екипажът на кораба, под командването на капитан Джеймс Тиберий Кърк, преминава през опасни пътешествия в космоса, първи контакти с непознати раси, пътуване през времето... Приключенията са събрани в 79 епизода. Всеки епизод започва с вече прочутото изречение: „Космосът, последната граница. Това са пътешествията на звездния кораб Ентърпрайз. Неговата петгодишна мисия – да изследва странни нови светове, да търси нови форми на живот и нови цивилизации, да отиде смело там, където никой не е стъпвал.“

През септември 2006 г. „Оригиналните серии“ са излъчени с подобрено качество и нови компютърни специални ефекти.

Стар Трек: Анимационният сериал (1973 – 1974)[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек: Анимационният сериал (на английски: Star Trek: The Animated Series) е анимационен сериал, създаден от Filmation по мотиви от „Оригиналните серии“, и включващ в себе си 2 сезона. За озвучаването му са повикани всички актьори от „Оригиналните серии“, с изключение на Уолтър Кенинг.

Много известни фантасти от онова време са свързани с работата над сценария. Благодарение на големите възможности на анимацията (в сравнение с нискокачествените специални ефекти във филмитепо онова време) авторите напълно нови светове и раси.

Освен по Filmation, сериалът е бил показван и по Nickelodeon (в средата на 80-те) и Sci-Fi Channel (в началото на 90-те).

Стар Трек: Втора фаза (1978; неосъществена)[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек: Втора фаза (на английски: Star Trek: Phase II) е била замислена от компанията Paramount Television Network. През 1978 година е била подготвен пилотния епизод и сценарии за още 12 епизода. „Втората фаза“ е трябвало да продължи „Оригиналните серии“, разказвайки за още една пет годишна мисия на космическия кораб „Ентърпрайз“ (на английски: USS Enterprise). Екипажът е нямало да претърпи промени, единствено Спок (Ленърд Нимой отказва да участва в снимките) е щял да бъде заменен от друг вукланец Ксон (на английски: Xon).

За съжаление, поради големия риск от провал, заради нарастващата популярност на „Междузвездни войни“ принуждава ръководството на Paramount да се откаже от снимането на новия сериал. Впоследствие готовите сценарии са използвани в направата на „Стар Трек: Филмът“ (на английски: Star Trek: The Motion Picture) и сериала „Стар Трек: Следващото поколение“ (на английски: Star Trek: The Next Generation).

Стар Трек: Следващото поколение (1987 – 1994)[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек: Следващото поколение (на английски: Star Trek: The Next Generation) е създаден от Джин Родънбъри през 1987 година, а след неговата смърт през 1991 работата над сериала започва Рик Бърман.

Сериалът се състои от 178 епизода.
Действието се развива през 24 век (2364 г.—2370 г.), 100 години след събитията от Стар Трек: Оригинални серии. В сериалът се разказва за приключеният на новия кораб на Федерацията „Ентърпрайз NCC-1701-D“ (на английски: USS Enterprise NCC-1701-D) под командването на капитан Жан-Люк Пикар.

„Следващото поколение“ става най-популярният сериал в историята на „Стар Трек“. Сериалът бива номиниран за „награда Еми“ в категорията „най-добър сериал“. Годините на излъчване на сериала са наричани от феновете „златните години“ на Стар Трек.

Стар Трек: Космическа станция 9 (1993 – 1999)[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек: Космическа станция 9 (на английски: Star Trek: Deep Space Nine) е създаден от Майкъл Пилар и Рик Бърман. Сериалът се връзва с концепцията на Стар Трек: Следващото поколение.

Това е единствения Стар Трек сериал, на който действието се развива на космическа станция, а не на космически кораб. Появяват се нови раси и действието е по-динамично. Капитанът, който командва станцията, Бенджамин Сиско, трябва да решава многобройните конфликти между бажоранци и кардасиянци. Тук са клингонецът Уорф, пристигнал от кораба Ентерпрайз, генетично подобреният доктор Башир, Кира представител на бажоранската милиция, Джадзиа и Езри Дакс, Одо – шефът на охраната, О'Брайън, Джейк сина на Сиско, барманът ференги Куарк...

Стар Трек: Вояджър (1995 – 2001)[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек: Вояджър (на английски: Star Trek: Voyager, VOY или VGR) е сериал от седем сезона, в който за първи път в сагата Стар Трек капитан на кораба и толкова високопоставен командващ е капитан Катрин Дженуей. Корабът USS Voyager е загубен в космоса в квадранта Делта. Сериалът проследява приключенията на екипажа на кораба и присъединилите се към тях Макии, бунтовници и пирати.

Преследвайки пиратският кораб на Макиите Вояджър попада в Квадранта Делта, похитен от извънземно познато като „Пазачът“, което се грижи за изчезваща по негова вина раса. Намиращ се на 70 000 светлинни години от Земята, екипажът усилено се опитва да намери някаква пролука. Ако пътуват нормално ще им отнеме 75 години. Срещат се с нови видове, също така попадат в конфликти с други. Расите които срещат са Борги, Казонци, Талаксианци, Q, Хирогени и др. Разрешават конфликта с Борг и спират тяхната асимилация на света.

Стар Трек: Ентърпрайз (2001 – 2005)[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек: Ентърпрайз (на английски: Star Trek: Enterprise) е сериал появил се през 2001 година създаден от Бранън Брага и Рик Бърман. Първият пилотен епизод „Broken Bow“ е излъчена по телевизията UPN на 26.09.2001. Първите два сезона съществуват с името Ентърпрайз, но с появата на третия сезон сериалът получава името си Стар Трек: Ентърпрайз. Действието се случва през 2151 година, по времето на първия полет на прототипа на кораба с двигател Warp 5, Ентърпрайз (NX-01).

Първите епизоди на „Ентърпрайз“ получават висок рейтинг, като постепенно той започва да пада и благодарение само на масовата подкрепа на „Стар Трек“ феновете позволява на сериала да продължи до още 3 сезона. Според феновете в четвъртия сезон сериалът разкрива пълния си потенциал. Но, рейтингът продолжил да пада, което довело до спирането на сериала през 2005 година.

Филмите[редактиране | редактиране на кода]

Досега са направени десет пълнометражни филма по Стар Трек. Шест от тях са от ерата на „Стар Трек: Оригинални серии“, три от „Стар Трек: Следващото поколение“ (на английски: Star Trek: The Next Generation) и един, седмият, който представлява връзка между „Оригиналните серии“ и „Следващото поколение“. В него участват актьорите от „Оригиналните серии“ и „Следващото поколение“. В единадесетия филм са представени историите на Кърк и Спок преди да се съюзят на борда на Ентърпрайз

Година Заглавие Режисьор Бюджет
(млн. USD)
Приходи
(млн. USD)
RT MC
1979 Филмът Робърт Уайз 35 139 45% 48
1982 Гневът на Хан Никълъс Мейър 12 97 88% 71
1984 В търсене на Спок Ленърд Нимой 18 87 78% 55
1986 Пътуване към вкъщи Ленърд Нимой 24 133 85% 67
1989 Последната граница Уилям Шатнър 30 70 21% 43
1991 Неоткритата страна Никълъс Мейър 27 97 83% 65
1994 Космически поколения Дейвид Карсън 38 120 48% 55
1996 Първи контакт Джонатан Фрейкс 46 150 92% 71
1998 Бунтът Джонатан Фрейкс 70 117 55% 64
2002 Възмездието Стюарт Беърд 60 67 37% 51
2009 Стар Трек Джей Джей Ейбрамс 150 386 95% 83
2013 Пропадане в мрака Джей Джей Ейбрамс 185 467 87% 72
2016 Отвъд Джъстин Лин 185

Други продукции[редактиране | редактиране на кода]

  • Направени са над 300 романа по „Стар Трек“.
  • По мотиви от „Стар Трек“ са направени много компютърни игри.
  • По цял свят са продават стоки и аксесоари свързани със „Стар Трек“.

Настояще и бъдеще[редактиране | редактиране на кода]

Стар Трек: Ентърпрайз е спрян от продукция след четвъртия сезон, заради слаб интерес. В момента не се снимат никакви телевизионни сериали на тема Стар Трек. Все пак, работи се по единадесети филм, наричан е просто Стар Трек, който излезе на 8 май, 2009. Филмът представлява едно ново приключение на Кърк и Спок, когато са били млади, с нови актьори, които играят ролите. Алекс Кърцман и Деймън Линдълоф започват писането на сценарий за продължение през март 2009, с надеждата да го завършат до декември и да пуснат филма по кината към средата на 2011. Джей Джей Ейбрамс и Брайън Бърк ще са продуценти, въпреки че Ейбрамс още не е подписал като режисьор отново.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]