Стар град във Варшава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стар град
Stare Miasto
— квартал —
Plac Zamkowy w Warszawie widziany z wieży kościoła św. Anny.JPG
Страна Flag of Poland.svg Полша
Войводство Мазовско войводство
Окръг Варшава
Част от Варшава
Площ 25,93 ha
Основаване XIII век
Стар град в Общомедия
Исторически център на Варшава
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Plac Zamkowy w Warszawie widziany z wieży kościoła św. Anny.JPG
В регистъра Historic Centre of Warsaw
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Флаг на Полша Полша
Тип Културно
Критерии ii, vi
Вписване 1980  (4-та сесия)
Исторически център на Варшава в Общомедия

Старият град (на полски: Stare Miasto, умалително: Starówka) е най-старият исторически квартал във Варшава - столицата на Полша.

Граничи с улиците Wybrzeże Gdańskie (по крайбрежието на река Висла), Grodzka, Mostowa и Podwale. Той е сред най-известните туристически атракции на града.

Сърцето на този район е Градският площад, известен като „Пазар на Стария град“ (Rynek Starego Miasta), с неговите ресторанти, кафенета и магазини. По околните улици има множество средновековни постройки като градските стени, Барбакана и катедралата „Св. Йоан Кръстител“.

Къща на мазовските князе, построена през 1466 г.
Рококо в жилищен портал, изобразяващ галеон на улица Świętojańska, началото на 18 век

История[редактиране | редактиране на кода]

Старият град на Варшава е изграден през 13 век. Първоначално обграден от разкопки, преди 1339 г. е укрепен с тухлени градски стени. Градът е израснал около замъка на мазовските князе, който по-късно става кралски дворец. Градският площад е построен в края на 13-и - началото на 14 век, заедно с главния път, който свързва двореца с Новия град на север.

До 1817 г. най-голямата забележителност на Стария град е кметството, построено преди 1429 г. През 1701 г. площадът е възстановен от Тилман Гамерски, а през 1817 г. кметството е срутено. От 19 век 4-те страни на Градския площад носят имената на 4-ма бележити поляци, живели на съответните страни: Игнаций Закжевски (юг), Хуго Колонтай (запад), Ян Декерт (север) и Францишек Барс (изток).

През 1918 г. Кралският дворец отново се превръща в седалище на висшите органи на Полша: президента на Полша и канцеларията му. В края на 1930 г. по време на кметуването на Стефан Стажински общинските власти започват обновяването на Стария град и го връщат към предишната му слава. Барбаканът и Градският площад са частично възстановени. Работи се обаче до избухването на Втората световна война.

По време на Полската кампания (1939) на много от кварталите са нанесени големи щети от Луфтвафе, взело на прицел жилищните райони на града и историческите забележителности. След обсадата на Варшава части от Стария град са построени наново, но веднага след Варшавското въстание (август – октомври 1944) оцелялото е систематично взривено от германската армия. Статуята „Младият бунтовник“ в чест на Въстанието днес стои на средновековната градска стена в Стария град.

След Втората световна война Старият град е педантично възстановен. Колкото се може повече от оригиналните тухли са използвани.

Коридорът на кралица Анна, свързващ Кралския дворец и катедралата „Св. Йоан Кръстител“, 16 век

Площади[редактиране | редактиране на кода]

Старият градски площад (Rynek Starego Miasta), който датира от края на 13 век, е истинското сърце на Стария град и до края на 18 век е и сърцето на цяла Варшава. Там представители на сдружения и търговци са се срещали в кметството (построено преди 1429 г., срутено през 1817 г.), извършвани са присъди и екзекуции. Къщите наоколо са били в готически стил до големия пожар през 1607 г., след който са построени наново в късен ренесансов стил.

Замковият площад (plac Zamkowy) е първата гледка, която се вижда в реконструктирания Стар град, от където се минава за по-модерния център на Варшава. Впечатляваща гледка е, доминирана от колона Зигмунт, която се извисява над красивите стари градски къщи. Затворен между Стария град и Кралския дворец, Замковият площад е потопен в история. Там е била портата, която е водила към града Краков (Брама Краковска). Той започва да се развива през 14 век и продължава да бъде защитна зона за царете. Площадът е бил в славата си през 17 век, когато Варшава става столица на страната. През 1644 г. крал Владислав IV Ваза издига колоната за прослава на баща му Сигизмунд III Ваза, известен с това, че е преместил столицата на Полша от Краков във Варшава.