Статуя на Свободата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Статуя на Свободата
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Statue of Liberty 7.jpg
Статуята на Свободата и Островът на Свободата
Име в регистъра Statue of Liberty
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на САЩ САЩ
Тип Културно
Критерии i, vi
Вписване 1984  (8ма сесия)

Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна като Statue of Liberty, на френски: La Liberté éclairant le monde) е неокласическа скулптура, огромен паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти. Тя е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди и открита на 28 октомври 1886 година. Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща конструкция. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост.

Медната статуя е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от независимостта на Съединените американски щати. Статуята на Свободата е един от най-популярните американски символи и като цяло олицетворява свободата и стремежа към нея. От 1886 г. до откриването на самолета, е първият американски символ, който милиони емигранти виждат, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка. Посещава се от 3 милиона души средно на година. Обявена е за национален паметник през 1924 година, а влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1984 година.

Статуята е затворена за ремонт за голяма част от 1938 година. В началото на 1980-те се установява, че нещата са се влошили до такава степен, че се налага неотложно основна реставрация. Статуята е затворена в периода 1984-1986 г. След 11 септември 2001 г., е затворена отново от съображения за безопасност и сигурност; отворена е за посещение отново през 2004 г. с ограничения за броя на посетителите, които могат да се изкачат до короната. Предвижда се да бъде затворена за около година в края на 2011 г., така че да може да се инсталира втора стълба. Достъпът на обществеността до балкона около факела е забранен от съображения за безопасност от 1916 година.

Проектиране и строителство[редактиране | редактиране на кода]

Поява на идеята[редактиране | редактиране на кода]

Едуар Рьоне дьо Лабуле (1811-1883)
Фредерик Огюст Бартолди (1834-1904)

Възникването на идеята за изграждането на Статуята на Свободата може да се проследи до едно изявление на френския юрист и политик Едуар Рьоне дьо Лабуле от средата на 1865 година. По време на разговор след вечеря в дома му край Версай Лабуле, отявлен поддръжник на Севера в Американската гражданска война заявява: „Ако в Съединените щати трябва да бъде издигнат един паметник, в чест на тяхната независимост, бих сметнал за най-естествено той да бъде построен с обединени усилия — общо дело на нашите две нации“.[1]

Лабуле не прави този коментар като конкретно предложение, но той вдъхновява един млад скулптор, Фредерик Огюст Бартолди, който присъства на вечерята.[1] Поради репресивния характер на режима на Наполеон III, Бартолди не предприема незабавни действия във връзка с идеята, освен че я обсъжда с Лабуле. Той влиза в контакт с хедива на Египет Исмаил паша, предлагайки му план за изграждане в северния край на Суецкия канал на огромен морски фар с формата на древноегипетска селянка в роба, държаща издигнат факел. Античен прототип на проекта е Родоският колос, бронзова статуя на древногръцкия бог Хелиос с височина над 30 m, разположена на входа на пристанището на Родос.[2] За целите на този проект са изготвени скици и макети, но така и не се пристъпва към неговата реализация.

Американският проект отново е забавен от Френско-пруската война, в която Бартолди взима участие.[3] След войната и установяването на либералната Трета република Бартолди и Лабуле решават, че условията са подходящи за реализирането на проекта им и е време да го обсъдят с влиятелни американци.[3][4]

През юни 1871 година Бартолди заминава за Съединените щати с препоръчителни писма от Лабуле.[5] Още при пристигането си в Нюйоркския залив Бертолди набелязва острова на Бедлоу като подходящо място за паметника, тъй като всички кораби, пристигащи в Ню Йорк трябва да преминат край него. Той с радост научава, че островът е собственост на правителството на Съединените щати, след като щатът Ню Йорк му го предава през 1800 година за нуждите на отбраната на пристанището. Както отбелязва Бартолди в писмо до Лабуле, по този начин островът е „земя, обща за всички щати“.[6] Наред със срещите с мнозина влиятелни нюйоркчани, Бартолди посещава и президента Юлисис Грант, който го уверява, че няма да бъде трудно островът да бъде използван за поставянето на статуята.[7] Бартолди пресича двукратно Съединените щати с железниците и се среща с много американци, които според него проявяват симпатии към проекта.[5] Въпреки това той остава загрижен от това, че общественото мнение и от двете страни на Атлантика не е достатъчно ентусиазирано от проекта, поради което двамата с Лабуле решават да изчакат със започването на публична кампания.[8]

Бартолди прави първият макет на своята концепция за паметника през 1870 година.[9] По-късно синът на негов приятел, американският художник Джон Лафарж, твърди, че Бартолди прави първите скици за статуята по време на посещението на неговото ателие в Род Айлънд. Той и продължава работата си по концепцията след връщането си във Франция.[9] По това време Бартолди създава и няколко скулптури, предназначени да повдигнат френския патриотичен дух след поражението от Прусия. Сред тях е монументалният Белфорски лъв с дължина 22 m — елементи от неговата характерна за Романтизма емоционалност Бартолди ще използва и в Статуята на Свободата.[10]

Дизайн, стил и символика[редактиране | редактиране на кода]

Изготвена е по проект на Фредерик Огюст Бартолди. Съществуват мнения, че скулпторът е използвал за модел лицето на майка си и тялото на възлюбената си.[11]

Обявяване на проекта и начало на работата по него[редактиране | редактиране на кода]

Изграждане във Франция[редактиране | редактиране на кода]

Набиране на средства, критика и изграждане в Съединените щати[редактиране | редактиране на кода]

Статуята е създадена във Франция и е изпратена на части (повече от 200 пакета) по кораб до Ню Йорк. Те пристигат на 17 юни 1885 г., но сглобяването се проточва и не е готово за 100-годишнината от обявяването на независимостта от 1776 г. Причините са от парично естество, организирани са спомоществователни кампании.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

На 28 октомври 1886 президентът на САЩ Гроувър Кливланд официално открива Статуята на Свободата.

След откриването[редактиране | редактиране на кода]

Достъп и характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Монументът е висок 46,5 m и е поставен върху платформа (55,5 m) на Острова на Свободата в устието на река Хъдсън.

На главата на женската фигура има 7-лъчева корона, символизираща 7-те морета и континенти. 25 прозорчета напомнят за съкровищата на света. Жената държи в дясната си ръка факла (а и американското знаме след 13 юни 1927), а в другата - Декларацията за независимостта от 4 юли 1776 г. Под краката ѝ са разкъсаните вериги на робството.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

С времето Статуята на Свободата се превръща в символ на целите САЩ, наричана Miss Liberty (Госпожа Свобода) или Lady Liberty (Лейди Свобода, Свободната дама). Статуята има стотици копия с по-малки размери, сред които: близо до Айфеловата кула на остров в Сена, в един от парковете на Париж, в района на Токийския залив, в Сиатъл.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б Harris 1985, с. 7.
 2. Harris 1985, с. 7-8.
 3. а б Harris 1985, с. 8-9.
 4. Khan 2010, с. 60–61.
 5. а б Moreno 2000, с. 39–40.
 6. Harris 1985, с. 12-13.
 7. Khan 2010, с. 102–103.
 8. Harris 1985, с. 16-17.
 9. а б Khan 2010, с. 85.
 10. Harris 1985, с. 10-11.
 11. The Statue of Liberty. // PBS VIDEOindex, 1985. Посетен на 6 декември 2007.
Цитирани източници
 • ((en)) Harris, Jonathan. A Statue for America: The First 100 Years of the Statue of Liberty. New York, N.Y., Four Winds Press (a division of Macmillan Publishing Company), 1985. ISBN 0-02-742730-7.
 • ((en)) Khan, Yasmin Sabina. Enlightening the World: The Creation of the Statue of Liberty. Ithaca, N.Y., Cornell University Press, 2010. ISBN 978-0-8014-4851-5.
 • ((en)) Moreno, Barry. The Statue of Liberty Encyclopedia. New York, N.Y., Simon & Schuster, 2000. ISBN 9780738536897.