Стеларатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стелератор)
Стеларатор HSX (Helically Symmetric Experiment)

Стеларатор е тип реактор за управляем термоядрен синтез. Изобретен е от Лайман Спицер през 1951 г. Наименованието е свързано със „стела“ на латински: stella – звезда, което указва на сходността на процесите, протичащи в стеларатора и вътрешността на звездите.

Конструкция и принцип на действие[редактиране | редактиране на кода]

Стелараторът представлява затворен магнитен капан за удържане на високотемпературна плазма. Принципната разлика между стеларатора и токамака е в това, че магнитното поле изолиращо плазмата от вътрешните стени на тороидалната камера се създава от изцяло външни намотки, което позволява използването му в непрекъснат режим. Неговите силови линии се подлагат на ротационно преобразуване, в резултат на което линиите могат многократно да обхождат тора и да образуват система от затворени тороидални магнитни повърхности, вложени една в друга.

Във всички стеларатори, построени преди началото на XXI век конфигурациите на ротационното преобразуване са подобни една на друга [1]. Тази конфигурация далеч не е съвършена и теоретичното време за удържане на плазмата на практика е значително намалено. Затова доста дълго време токамаците имат доста по-добри показатели от стелараторите[1].

Съществен прогрес в развитието на стелараторите е постигнат в началото на XXI век във връзка с развитието на компютърните технологии и в частност на компютърните графични програми. С тяхна помощ магнитната система на стеларатора е оптимизирана и се появява съвсем нова конфигурация на ротационното преобразуване, в която нужното магнитно поле се създава само от една намотка, състояща се от модулни триизмерни тороидални намотки със сложно изкривена форма[1].

В началото на 2016 г. в института Макс Планк в Грайфсвалд, Германия е пуснат в действие експериментален стеларатор „Wendelstein 7-X“[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в (рус.) Велихов, Е. П. Термоядерный реактор. Термоядерная энергетика. Статус и роль в долгосрочной перспективе. // 1999. Посетен на 4 февруари 2016.
  2. (англ.) Talbot, David. Experimental Fusion Reactor Switched on in Germany // 3.2.2016. Посетен на 4 февруари 2016. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Стелларатор“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​