Стефан Груев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стефан Груев
български журналист, писател и общественик
Роден
Починал
2 май 2006 г. (83 г.)
Литература
Жанрове репортаж, автобиография
Известни творби Корона от тръни“ (1991)
Семейство
Съпруга Лилиан Фокс

Стефан Груев е български писател и общественик, дългогодишен журналист във френското списание „Пари Мач“, а също работил и в радио „Свободна Европа“, и в българската секция на Би Би Си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща му Павел Груев е началник на кабинета на цар Борис III и след присъда от Народния съд през 1945 г., е екзекутиран. Майката, братът и сестрата на Стефан Груев са изселени в Добруджа. По това време самият Стефан Груев е в Женева, където следва право в Женевския университет. В продължение на десетилетия Груев остава в чужбина като политически емигрант.[1] [2] [3]

Установява се в Париж, където през 1947 – 1948 г. издава емигрантския вестник „Български народ“, а след това постъпва като репортер в списание „Пари Мач“. Сред личностите, които интервюира, са: Фидел Кастро, Вернер фон Браун и Мерилин Монро.[3] Между 1957 и 1977 г. завежда бюрото на списанието в Ню Йорк, САЩ. През 1963 година получава американско гражданство.

Груев е автор на осем книги на френски и английски език, три от които са преведени и издадени на български:

  • Корона от тръни, издадена през 1991 г., описва България по време на управлението на Борис III в периода между 1918 и 1943 година.
  • „Проектът Манхатън. Неразказаната история за атомната бомба и нейните създатели“, издадена на английски през 1967 г. и на български през 1998 г., разказ за Проекта Манхатън.
  • „Моята одисея“, автобиография, издадена през 2002 г., в която авторът разказва за детството, смъртта на баща си, живота в Париж и журналистическата си работа.

Прави репортажи в областта на океанографията, на науките за Земята и за произхода на Вселената. Той е и първият българин, стъпил на Южния полюс през 1970 г. като част от американската операция „Дълбок лед“

През 2002 г., по повод своята 80-годишнина, Стефан Груев е награден в България с орден „Мадарски конник“ – I степен, за приносите си в популяризирането на българската култура и история. Съосновател е на Американския университет в Благоевград и е удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]