Стефан Караджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за българския революционер. За населените места, носещи името на революционера, вижте Стефан Караджа (пояснение).

Стефан Караджа
български войвода и национален герой
BASA-546K-1-108-10-Stefan Karadzha (cropped).JPG
Роден
Починал
30 юли1868 г.
Русчук (дн. Русе), Османска империя

НационалностFlag of Bulgaria.svg България
Стефан Караджа в Общомедия

Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа, е български национален герой, революционер от българското националноосвободително движение и войвода.

Връх Стефан Караджа на Антарктическия полуостров е наименуван на революционера.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Brehehehehe

Революционна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с турците в Белград. След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунав с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода, с която се прехвърля на десния бряг на Дунав. През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. след разпускането на легията, се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и е пленен от изпратените от Мидхад паша войски. На 12 юли е отведен в Търново, а по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен престъпен съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от Баба Тонка. Първият надгробен камък на Стефан Караджа е намерен при строителните работи в къщата музей на Баба Тонка през януари 2014 г. Въпреки че във всички исторически справки се смята, че Стефан Караджа е починал на 31 юли 1868 г., според надписа на кръста това е станало ден по-рано – на 30 юли 1868 г. Гробът на героя се намира в „Парка на Възрожденците“ в гр. Русе, недалеч от православната църква „Всех Святих“, а тленните му останки са пренесени в Пантеона на Възрожденците, след построяването на същия през 1978 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

В художествената литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Божинов, Георги. Караджата. „Хермес“, С., ISBN 978-954-26-1449-4.
  • Вазов, Иван. Караджата из „Епопея на забравените“
  • Язова, Яна. „Левски“. Издателство „Изток-запад“, ISBN 954-8945-29-0

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]