Стефан Николов Калфата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Стефан Николов.

Стефан Николов Калфата
български революционер
Роден
Починал

Стефан Николов, наричан Калфата,[1] е български революционер, войвода в Беломорска Тракия на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Николов е роден през 1862 година в леринското село Зелениче, тогава в Османската империя. Установява се в България и е сред основателите на Македонското дружество в Пловдив през 1895 година. Изпратен е като войвода на ВМОРО в Беломорска Тракия още преди Илинденско-Преображенското въстание.

В 1904 година е четник при велешкия войвода Стефан Димитров. Там остава до смъртта на войводата, а след това е изпратен като нелегален в Леринско.

През Балканската война Стефан Николов е отново войвода и действа в Беломорска Тракия в авангарда на Българската армия.[2][3]

На 27 януари 1935 година, след продължително боледуване, Стефан Калфа умира в Хасково на 73-годишна възраст. Опелото му е извършено на 29 януари в черквата „Свети Димитър“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.49
  2. Кратка биография на Стефан Николов Калфата на сайта на ВМРО-БНД
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 119.
     Портал „Македония“         Портал „Македония