Стефан Охридски и Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стефан
Стефан
глава на МПЦ

Роден
1 май 1955 г. (63 г.)

Стефан (на македонска литературна норма: Стефан) е духовник от Република Македония, от 1999 година е глава на Македонската православна църква с титлата архиепископ Охридски и Македонски и митрополит Скопски.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан е роден като Стоян Веляновски (на македонска литературна норма: Стојан Вељановски) в 1955 година в село Добрушево, Битолско, тогава в Югославия, днес в Република Македония.

От 1969 година учи в Богословското училище в Драчево, което завършва в 1974 и до 1979 година учи в Православния факултет в Белградския университет. От 1980 до 1982 година прави магистратура по икуменическа патристика и гръко-византийски изследвания в Института „Свети Николай“ в Бари, Италия. След завръщането си в Югославия преподава в Богословския факултет в Скопския университет.

Замонашва се на 3 юли 1986 година в охридския манастир „Свети Наум“. След 9 дни е хиротронисан за Струмишко-Злетовски митрополит. В Щип отслужва панихида за Тодор Александров. В следващите години е декан на Богословския факултет в Скопие, говорител на Светия Синод на МПЦ, главен редактор на официалния вестник на МПЦ „Църковен живот“ и главен секретар на МПЦ.

В 1989 година от Злетовско-Струмишката се основават отделно две епархии: Брегалнишката, начело с митрополит Стефан и Струмишката, начело с митрополит Горазд.[1]

На 10 октомври 1999 година е избран на народно-църковен събор за македонски архиепископ. Смята се за близък до ВМРО-ДПМНЕ.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

пръв злетовско-струмишки митрополит
(12 юли 1986 – 10 октомври 1999)
Йоан
Михаил охридски и македонски архиепископ
(10 октомври 1999 – …)
настоящ
     Портал „Македония“         Портал „Македония