Стефан Охридски и Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Архиепископ Стефан
глава на МПЦ
Архиепископ Стефан 
Роден: 1 май 1955 г. (61 г.)

Стефан архиепископ Охридски и Македонски и митрополит Скопски е настоящият глава на Македонската православна църква.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан е роден като Стоян Веляновски (на македонска литературна норма: Стојан Вељановски) в 1955 година в село Добрушево, Битолско, тогава в Югославия, днес в Република Македония.

От 1969 година учи в Богословското училище в Драчево, което завършва в 1974 и до 1979 година учи в Православния факултет в Белградския университет. От 1980 до 1982 година прави магистратура по икуменическа патристика и гръко-византийски изследвания в Института „Свети Николай“ в Бари, Италия. След завръщането си в Югославия преподава в Богословския факултет в Скопския университет.

Замонашва се на 3 юли 1986 година в охридския манастир „Свети Наум“. След 9 дни е хиротронисан за Струмишко-Злетовски митрополит, по-късно за Брегалнишки (Щипски). В Щип отслужва панихида за Тодор Александров. В следващите години е декан на Богословския факултет в Скопие, говорител на Светия Синод на МПЦ, главен редактор на официалния вестник на МПЦ „Църковен живот“ и главен секретар на МПЦ.

На 10 октомври 1999 година е избран на народно-църковен събор за македонски архиепископ. Смята се за близък до ВМРО-ДПМНЕ.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вест. „Сите владици на Синодот“, 29 юни 2002.
пръв брегалнишки митрополит
(? – 1999)
Йован
Михаил охридски и македонски архиепископ
(1999 – …)
настоящ