Стефан Стойчев (биолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Стойчев
биолог

Научна дейност
ОбластБиология
в-к "Ехо", бр. 5/2019 г., стр. 10
в-к "Ехо", бр. 11/2019 г., стр. 11

Стефан Атанасов Стойчев е български биолог. Доктор по хидробиология. Работи в Българска академия на науките, София.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 март 1965 г. През 1990 г. завършва Пловдивски университет със специалност Университетска биология. Работи в Българска академия на науките, София.

в-к "Ехо", бр. 3/2019 г., стр. 8
При пътуване по Адриатическото крайбрежие д-р Стойчев попада на едър екземпляр риба тон (сп. "Лов и риболов", бр. 8/2021)

Заедно със синовете си Атанас и Руси Стойчеви и приятелката си Евгения Тошева е носител на златна значка от Национално движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта". Инструктор по туризъм и по воден туризъм. Обиколил Европа по суша и вода.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Още като студент започва да изследва свободно живеещите морски нематоди от Българското черноморско крайбрежие и шелф под ръководството на проф. дбн Теню Маринов и ст.н.с. Стойко Стойков от Института по рибни ресурси - Варна. Защитава дипломната си работа с пълно отличие и съобщава 3 нови вида свободно живеещи нематоди за българската черноморска фауна.

Научните му интереси са в областта на хидробиологията, екологията, зоологията, фаунистиката и систематиката на свободно живеещите нематоди в Европа и България. В резултат на изследванията си той установява 95  вида, 39  рода, 21 семейства и 1 разред нови за българската хидрофауна. Съобщава и 6 нови вида за хидрофауната на река Дунав. Има съществен принос в изследването на представители на сем. Chironomidae (Diptera) от българските континентални водоеми. Съобщава нови видове и родове за хидрофауната на България. Преди изследванията на Стефан Стойчев може определено да се твърди, че познанията за сладководната свободно живееща нематодна фауна на България са твърде недостатъчни и фрагментарни или почти липсват. Д-р Стефан Стойчев дава първите подробни изследвания за свободно-живеещите сладководни нематоди от българските континентални водоеми. За пръв път изследва разпределението на свободно живеещите нематоди по субстрати и разпределението им във връзка с начина им на хранене. Заедно с доц. Станой Ковачев от Биологически факултет на Софийски университет "Климент Охридски" д-р Стефан Стойчев дава първите хидробиологични изследвания за ез. Карла (Централна Гърция), като съобщава 22 зоопланктонни и 27 зообентосни таксона.

За първи път прави екологична характеристика на свободно живеещите сладководни нематоди от България.

Последните му изследвания са в областта на оценката и мониторинга на въздействието на генетично модифицирани растения върху агро-екосистемите (AMIGA).

Източници[редактиране | редактиране на кода]