Направо към съдържанието

Стефка Благоева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефка Благоева
българска диригентка
Родена
София, България
Починала
25 август 2000 г. (61 г.)
Пловдив, България

Учила вНационална музикална академия

Стефка Благоева е основателка, диригентка и главна художествена ръководителка на Хора на пловдивските момчета от 1975 година.

Под нейно ръководство хорът участва в редица фестивали в България и Европа. Печели награди от престижни международни конкурси.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефка Благоева е родена на 22 септември 1938 г. в София, в семейство на потомствени музиканти: баща ѝ е капелмайстор и флейтист, а майка ѝ преподавателка по пиано, дядото Спас Софиялиев е композитор. Завършва музикалното училище в Пловдив и Държавната консерватория в София през 1961 г. с пиано и дирижиране. По-късно специализира при известния диригент проф. Столигрош в Познанската консерватория в Полша.

Работи като диригент в гр. Хасково, Кърджали, Варна и Пловдив. С нейното име е свързана дейността и изявите на Пловдивското Певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и хор „Лидия Душек“ (Варна). През 1975 г. полага основите и създава Хора на пловдивските момчета, чийто диригент и главен художествен ръководител е до смъртта си на 25 август 2000 г.

Хорът на пловдивските момчета и младежи под нейното високо професионално и вещо ръководство много бързо достига национално и международно признание. За кратко време тя го налага и Хора става емблематичен не само за гр. Пловдив, но и за България. Многобройни са успешните участия в престижни музикални конкурси и фестивали в България, както и концертни турнета в редица страни на Европа: Полша, Чехия, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Русия, Украйна, Македония, Естония, Хърватска и др. Под ръководството на Стефка Благоева, хорът бележи непрекъснат възход. От 1-вия фестивал „100 години Априлска епопея“ 1978 г. (където Хора печели и пиано) през Панорама на Хоровото изкуство – София, „Нова българска музика“, Фестивал на мъжките хорове – гр. Габрово, Хорови празници – гр. Шумен, момченцата с къси панталони печелят не само 1-вите награди, но и горещи почитатели.

Връх за изявите на Хора и на творческата дейност на г-жа Благоева е голямата награда „Summa kum laude“ на XXX Европейски хоров конкурс в гр. Неерпелт (Белгия) през 1982 г. I награда na I международен хоров конкурс-гр. Нант-Франция през 1985 г. и III награда на 25-ия международен хоров конкурс за носители на I награди в гр. Толоса (Испания) през 1993 г.

Допринася в учредяването и дейността на световния хор „Малките певци на света“ под егидата на Юнеско през 1992 г.

Под нейно ръководство са осъществени редица международни проекти:

 • август 1991 г. телевизионен вариант на „Реквием“ от Моцарт с участието на Белгийската телевизия в Атина, Гърция
 • 1992 г. в Белгия и Холандия изпълнение със солисти на „Mesa Solenel“ от Росини
 • 1993 г. изпълнение на „Missa Kriola“ от Ариел Рамирес в Скопие (Македония)
 • 1995 г. участие в III симфония от Густав Малер с филхармонията на Лоара (Франция), под диригентството на Джеймс Лоугран-Англия.

Под диригентството на Стефка Благоева, хорът има осъществени множество записи в Радио Пловдив и Радио София, 2 филма на Българска национална телевизия и 3 издадени плочи от „Балкантон“и издателство „Azimut“ (Белгия).

Награди[редактиране | редактиране на кода]

За висок професионализъм и изключителни постижения в художествено-творческата дейност Благоева става носителка на индивидуални Златни медали и

 • лауреат на 4-ти, 5-и, 6-и и 7-и Републикански фестивали
 • Орден „Кирил и Методий“-I степен
 • медал за заслуги към БНА
 • медал на Министерството на културата на Белгия
 • плакет на Комитета за култура
 • златна значка на ЦС на БПС
 • посмъртно е удостоена със званието „Почетен гражданин“ на Пловдив.