Стивън Вселенски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стивън Вселенски
Steven Universe
Жанр Комедия
Фентъзи
Екшън
Драма
Създател(и) Ребека Шугър
Актьори Зак Калисън
Естел
Диди Магно
Том Счхапринг
Грейси Ролек
Микаела Дит
Страна  САЩ
Език Английски
Сезони 5+Steven Universe Future
Епизоди 160+Steven Universe Future (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и) Ребека Шугър
Времетраене 11 минути /20 минути /40минути/
Разпространение
ТВ Канал Картуун Нетуърк
Картина 1080i (16: 9 HDTV)
Излъчване

От 4 ноември 2013 г. (в САЩ); до 27 март 2020 г.(в САЩ);(Steven Universe Future)

18 август 2014 г. (в България) до 31 март 2019
Страница в IMDb
Стивън Вселенски в Общомедия

Стивън Вселенски“ е американски анимационен сериал излъчван по Cartoon Network, създаден от Ребека Шугър, в който се разказва за момче, наиме Стивън Вселенски, което живее в град Бийч Сити с „Кристалните камъни“ – Гранат, Аметист и Перла – три магически човекоподобни извънземни. Стивън, който е наполовина камък, помага на Кристалните камъни в техните мисии. Анимацията представя израстването на Стивън и неговите приключения с Кристалните камъни докато те защитават Земята от различни опасности. Сериалът има 5 сезона, филм и лимитиран епилогов сериал (Стивън Вселенски: Бъдещето).

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието в „Стивън Вселенски“ се развива в измислен крайокеански град наречен Бийч сити (Beach city) намиращ се по американското източно крайбрежие. Стивън живее заедно с „Кристалните камъни“ в древен храм на хиляда години, намиращ се на плажа. Те защитават човечеството от чудовища и други заплахи. „Кристалните камъни“ се състоят от Гранат, Аметист и Перла – магически извънземни камъни, които могат да приемат различни форми, изграждайки ги от светлина. Стивън е наполовина камък и наполовина човешко момче, което е наследило скъпоценния си камък (Розов Кварц) от майка си, бившият водач на „Кристалните камъни“, Роуз Кварц. Стивън се опитва да разбере как работят магическите му способности и с всеки епизод ги усъвършенства. Той прекарва дните си както с „Кристалните камъни“, така и с баща си Грег, приятелката си Кони и другите хора в Бийч Сити. Той изследва способностите си, наследени от майка му, включващи призоваване на магически щит, сливане с други камъни, променяне на физическата си форма както и лечебни способности. При сливане на камъни, те обединяват способностите си и стават по-силни и по-големи.

 • В първи сезон се разкрива, че „Кристалните камъни“ са част от голяма, извънземна междузвездна цивилизация. Стивън научава, че преди близо 5000 години Земята е била колония на камъните от „Родния свят" (родната планета на камъните), чиято цел е била да използват органичните ресурси на Земята за да създадат нови камъни. Земята е била изоставена от повечето камъни, след като майката на Стивън – Роуз Кварц, започва бунт срещу тираничната политика на управляващите Родния свят, застрашаваща живота на Земята. Бунтът прераства във война, която „Кристалните камъни“ печелят, но на висока цена – много от чудовищата, които „Кристалните камъни“ срещат, са камъни, повредени отдавна от „Повреждащият взрив“ и които са изгубили разсъдъка си и вече не могат да поддържат човекоподобна форма. Много от местата, които посещават са руини, преди важни за културата на камъните, но сега изоставени в продължение на хилядолетия.
 • Във втори сезон Стивън се сприятелява с камък от родния свят – Перидот, от която научава много за функциите на различните камъни, както и за управляващите Родния Свят 4 диаманта – Бял, Жълт, Син и Розов. Стивън научава и че Земята е била колония на Розов Диамант и че на Луната има стара лунна база на Диамантите. Перидот се обединява с „Кристалните камъни“ за да спрат „Грозда“ – огромно Гео-оръжие, способно да унищожи Земята.
 • В трети сезон Стивън научава разликата между повреден и счупен камък, получава чисто нова сила – сила да скача много нависоко и да се приземява плавно, въвежда се нов камък – Бисмут, както и нейната работилница за оръжия. Стивън научава, че майка му е счупила (камъните нямат физическа форма и при счупване на камъка им умират) Розов Диамант, за да спаси планетата Земя от завоюване.
 • В четвърти сезон Стивън предприма първото си пътешествие в космоса, при което научава за съществуването космически зоопарк за хора, някога принадлежал на Розов Диамант, от който Стивън трябва да спаси баща си. В края на сезона Стивън решава да се предаде на Диамантите, за да спаси приятелите си и за да плати за извършените от майка му престъпления.
 • В пети сезон Стивън е заведен на Родния свят, за да бъде съден за предполагаемите престъпления на майка му. След като избягва, той се среща с „Безцветните“ камъни. Въвеждат се нови камъни – Родонит, Падпарача, Близначките Рутил и Флорит и постепенно научава истината зад убийството на Розов Диамант – майка му Роуз се оказва самият Розов Диамант, която фалшифицира смъртта си и тайно приема алтернативната идентичност на Роуз Кварц, за да осигури независимостта на Земята от империята на камъните. Стивън и „Кристалните камъни“ трябва да приемат това разкритие и последствията от него, както и да се изправят срещу Диамантите идващи на Земята в нов опит да събудят „Грозда“. Стивън трябва да се изправи и пред нова заплаха – Бял Диамант.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

 • Стивън Вселенски се озвучава от 19-годишния актьор Зак Калисън, който е озвучавал и в няколко други анимационни филми. Той озвучава Стивън в първата си главна роля.
 • Гранат, водачът на „Кристалните камъни“, е озвучена от Естел, известна британска певица, текстописка и актриса. Помолена е от Картуун Нетуърк да озвучава за първи път.
 • Аметист се озвучава от певицата Микаела Диетз.
 • Перла се озвучава от писателката, певица и актриса Диди Магно Хал.
 • Грег (Бащата на Стивън) се озвучава от комикът и сценарист Том Шарплинг. Той е по-известен с работата си в радиото, особено като водещ на „Най-Доброто Шоу с Том Шарплинг“.
 • Кони (Приятелката на Стивън) се озвучава от Грейс Ролек, която в началото на поредицата е на 16 години, а сега е на 23.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Ребека Шугър и екипът ѝ

Стивън Вселенски е първата анимация на Cartoon Network, създадена от жена. Идеята на Ребека Шугър за Стивън Вселенски ѝ хрумва докато е на работа. Създава пилотния епизод още докато работи по „Време за приключения“ и след като сериала е приет от Картуун Нетуърк, тя напуска работата си там за да се съсредоточи изцяло върху собствената си анимация. Събира екип, който да ѝ помага. Като изпълнителен продуцент, Ребека Шугър работи върху всяка част от поредицата включително анимацията, дизайнът на героите, звука и музиката.

Как са измислени героите и защо?[редактиране | редактиране на кода]

Характера на Стивън Вселенски е базиран на този на по-малкия брат на създателката Ребека Шугър – Стивън Шугър, който също е част от екипа работещ върху сериала, като сториборд художник. Бийч Сити, градът в който живеят камъните и Стивън, е базиран върху курортите Бийч Рехобот, Бетани Бийч, Дюли Бийч и всички останали места, които Ребека е посещавала като дете. Героите Ларс и Сейди са базирани на двама приятели на Шугар от колежа, които постоянно се карали. „Кристалните камъни“, според създателката, са версии на самата нея – мързеливи и решителни. Помежду си те имат противоположни качества – Перла е перфектна, Аметист е груба, а Гранат е тайнствена. Много от другите герои в сериала също са вдъхновени от хора от реалния живот, като това е направено нарочно, с цел по-голяма реалистичност на героите. По същата причина, при създаването си, всеки герой има ясно определен характер.

В поредицата има силно женско присъствие – всички „камъни“ приемат женски форми и използват женски местоимения, макар и всъщност да са част от безполова, извънземна раса. Според създателката, това е умишлено.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Стивън Вселенски е наполовина човек и наполовина „Кристален камък“, който се учи как да спасява света с магичеките сили на камъка, намиращ се на неговия пъп. Той е оптимистичен, приятелски настроено, изискано и безгрижно момче с щастливо отношение. Стивън може би не е силен колкото „Кристалните камъни“, нито толкова умел, но това не му пречи да се присъедини към Гранат, Аметист и Перла в техните вълшебни приключения и всеки път да намира най-неочакван начин да спаси света. С напредването на епизодите, Стивън постепенно пораства, духовно и физически, усъвършенства способностите си, някога принадлежали на майка му.
 • Гранат е водача на „Кристалните камъни“. Тя е разумна и спокойна, въпреки обстоятелствата. Тя е най-високия член на отбора. Въоръжена е с чифт гига-ръкавици, направени от тежко желязо. Нейните камъни са разположени по дланите. Тя е обединението на Сапфир и Рубин и има трето око (с което може да вижда бъдещето), но тя го крие под слънчевите си очила. Тъй като обединение на два различни вида камъни е неприемливо за стандартите на Родния свят, Гранат е принудена да избяга на Земята след първия път, в който Рубин и Сапфир се обединяват, за да не бъде счупена за наказание. На Земята среща Роуз, която я учи, че в това няма нищо срамно и тя е уникална точно каквато е. Това което държи Рубин и Сапфир заедно постоянно, не е като при повечето обединения – просто желание да бъдат по-силни, а нещо много по-уникално – любовта, която се заражда между Сапфир и Рубин. Рубин е част от Гранат. Тя е пламененна и яростна. Има невероятна физическа сила и устойчивост на топлина. Може да загрява обекти до висока температура. Оръжията ѝ са гига-ръкавици. Камъкът ѝ се намира на лявата ръка. Сапфир е част от Гранат.Тя е спокойна и разумна. Има способности за ясновидство и левитация, бърза скорост и замразяване на обекти. Камъкът ѝ се намира на дясната ръка
 • Перла е най-интелигентният член на групата и е принадлежала на Бял диамант, но при инцидент с розовата перла, тя е била прехвърлена на Розов. Нейното тяло е тънко и гъвкаво и не се различава много от човешкото, с изключение на камъка ѝ, който се намира на челото ѝ и острия ѝ нос. Оръжието ѝ е копие, но тя умее да борави чудесно и с меч. Притежава способността да създава холограми. Тя е първата присъединила се към бунта на Роуз. Тя е обичала Роуз Кварц и е ревнувала от Грег. Поради смъртта на Роуз, Перла играе най-силна роля на майчина фигура за Стивън, въпреки че и Гранат и Аметист също са такива.
 • Аметист е камък, създаден на планетата Земя. Тя е най-ниската от „Кристалните камъни“. Разговорлива и шумна, тя е ходещ хаос. Оръжието ѝ е кристален камшик. Тя има способността да се превръща в кълбо от енергия. Тя е майстор в променянето на формата, като го прави постоянно. Камъкът ѝ се намира върху гърдите. Аметист е била предвидена да бъде войник в армията на Розов Диамант, но е останала твърде дълго в Земята (тя излиза много след като войната вече е приключила), като това довежда до несъвършенства във формата ѝ, като например нейния малък размер. Въпреки това, Роуз я учи, че тя е перфектна точно каквато е.
 • Роуз Кварц е камък-бунтовник и бивш лидер на „Кристалните камъни“. Тя се отказва от физическата си форма, за да роди Стивън. Нейният любим камък е Перла. Тя и останалите камъни печелят хилядолетната война за Земята и така запазват земния живот почти непокътнат. Нейният камък е на пъпа, а оръжието – розов щит. Умее да използва и меч. По-късно се разкрива че Роуз всъщност е била Розов Диамант, един от лидерите на всички камъни, но след като вижда красотата на живота на Земята, се влюбва в него и фалшифицира смъртта си като тайно приема алтернативната идентичност на Роуз Кварц, за да осигури оцеляването на живота на Земята.
 • Грег Вселенски е бащата на Стивън. В миналото той е бил певец и музикант, докато не се среща с Роуз Кварц и не се влюбва в нея. Тогава се отказва от кариерата си на музикант и започва да излиза с Роуз. След появата на сина си той отваря собствена автомивка. Понякога Грег помага на Стивън при магическите му приключения.
 • Кони Махешаран е приятелката на Стивън. Тя е с индийски произход. Първоначално тя е силно контролирана от родителите си, които не искат тя да се замесва в опасности. Право да се среща със Стивън получава след началото на приятелството на родителите ѝ с него. Постепенно, те започват да ѝ имат повече доверие и да я оставят да бъде по-самостоятелна. След обучение от Перла, Кони се научава да се бие с меч. Тя обича (като Стивън) книгите и е много интелигентна. Отначало има силно късогледство, но благодарение на лековитата слюнка на Стивън, вече не са ѝ необходими очила. Въпреки това известно време продължава да ги носи, махайки стъклата, за да не разберат родителите и за магическите приключения с камъните и да ѝ забранят да се виждат със Стивън. Фамилното ѝ име – „Махешаран“, означава „Господар на Вселената“, преведено от хинди.
 • Лъвчо е огромен розов лъв, който е член на екипа на „Кристалните камъни“. Това е „домашният любимец“ на Стивън, но често прави каквото си иска. Някак, той е свързан с Роуз Кварц: в гривата му има джобно измерение, където тя е държала част от своите лични вещи, както и самия меч на Роуз (по-късно Стивън дава меча на Кони). Лъвчо може да ходи по вода и да отваря портали, които могат да го отведат на различни места на Земята и дори на Луната, ако поиска. По-късно е разкрито, че Лъвчо някога е бил нормален лъв, но след като по някаква причина е умрял, е бил съживен от Роуз с помощта на нейните магически, лечебни сили, като това води до придобиването на необичайния му цвят и способности.
 • Перидот е камък от Родния свят, изпратен на Земята с една цел – да се провери, как се развива грозда“ (много части от счупени камъни, които са изкуствено обединени в един, намиращ се в ядрото на Земята, който в края на развитието си ще опита да приеме физическа форма и ще разруши планетата, в която е поставен). Перидот не е боен камък, но притежава невероятни познания в много научни области, важни за Родния свят, като например съблюдаване на състоянието на „Детските градини“ (местата където камъните се „излюпват“ от земята, след различни процедури, при които от земята са изсмукани органичните вещества). При пристигането си, „Кристалните камъни“ се опитват да я спрат, но биват заловени. След бягството си обаче, те залавят Перидот и тя е принудена да им разкрие съществуването на „грозда“, за който те не знаят. Постепенно Перидот се сприятелява с „Кристалните камъни“ и със Стивън и започва да помага на отбора в подготовката за унищожаването на грозда. Перидот няма оръжие, но първоначално когато пристига на Земята има удължители на ръцете и краката, които я правят висока и ѝ позволяват да лети, стреля, и да се движи по вертикални повърхности. При залавянето ѝ, тези удължители са премахнати и изхвърлени. Подобно на Перла, камъкът ѝ се намира върху челото. Тя има способността да мести метални предмети с ума си.
 • Лапис Лазули е камък, който хиляди години е бил затворен в огледало от собствената си колония (колонията на Син Диамант) по време на войната за Земята, в опит да я използват за получаване на информация за „Кристалните камъни“, сбъркана за една от тях. Знае много за Родния свят, тъй като е била от по-високопоставените камъни. При бягството на камъните от Земята, огледалото е изпуснато и камъкът ѝ е пукнат. Остава хиляди години затворена в огледалото, докато Перла не го намира и по-късно, Стивън не я освобождава. След нейното освобождаване и поправяне на камъка ѝ със слюнката на Стивън, тя отлита за Родния свят, но в космоса я хващат Перидот и Яспис и я затварят на кораба си. След като катастрофират, тя се обединява с Яспис в Малахит и я задържа на дъното на океана за няколко месеца. След като са разделени, Яспис бяга, а Лапис заживява в плевнята на Стивън, заедно с Перидот, която вече е предала мисията си и е приятел на „Кристалните камъни“. Лапис много се страхува от Диамантите и е ужасена при мисълта, че те може да се върнат на Земята, затова и когато научава, че това може да се случи тя бяга в космоса, отнасяйки цялата плевня със себе си и прекарва известно време там сама. Предполага се че страда от посттравматичен стрес. Тя може да управлява водата и да я замразява. Има водни крила, с който може да лети много бързо. Камъкът ѝ се намира на гърба.
 • Яспис е изпратена заедно с Перидот на Земята, в случай на възпрепятстване на мисията от „Кристалните камъни“. Яспис е камък, създаден изцяло с военни цели. Създадена е на Земята, като първоначално е от колонията на Розов Диамант, но след счупването ѝ (нейната смърт) е прехвърлена към тази на Жълт. Много е агресивна и отмъстителна. Разкрива се, че една от причите да се съгласи да придружи Перидот при мисията до Земята е за да си отмъсти на Роуз Кварц (която тя смята за отговорна за счупването на оригиналния Диамант, за когото е била направена – Розов Диамант), дори на цената да не изпълни поставената от Жълт Диамант мисия. Тя мрази Роуз, но в същото време я и почита като достоен опонент. След като е победена от Гранат – обединение, което е неприемливо за сандартите на Родния свят, които тя почита, Яспис се обединява с Лапис Лазули, която обаче я затваря заедно със себе си на дъното на океана. Този престой оказва много негативни психологически последици и за Яспис и за Лапис. По-късно след като те са разделени, Яспис избягва но скоро в конфликт със Стивън, Аметист и Перидот, в опит да ги победи се обединява с повреден камък, което води до нейното собствено повреждане. Физическата ѝ форма е унищожена от Перидот и камъкът ѝ е затворен в балон и се пази в храма на „Кристалните камъни“. При вида на дупката и в „Бета Детската Градина“, Перидот я определя като „перфектния войник“. Оръжието ѝ е каска-чук. Има способност да се превръща в кълбо от енергия. Камъка и се намира върху носа.
 • Бисмут е един от първите „Кристалните камъни“, участвали във войната, заедно с Роуз Кварц, Гранат и Перла. Именно тя подобрява всички оръжия на „Кристалните камъни“. Тя създава оръжие, което може да счупва камъни, но тъй като това противоречи с вижданията на Роуз, която не иска да убива камъни, а само да им покаже правилния път, Роуз унищожава физическата ѝ форма и затваря камъка ѝ в балон, който се съхранява в гривата на Лъвчо, докато не е намерен от Стивън. Роуз не казва на другите „Кристални камъни“ какво се е случило с Бисмут. Скоро след като Стивън без да иска я освобождава обаче, той е принуден отново да унищожи физическата ѝ форма, след като научава истината. Балона се съхранява в сърцето на храма на „Кристалните камъни“, след като тя сама пожелава да не бъде свободна, заедно с всички останали камъни, събрани от мисиите. По-късно Стивън я освобождава и ѝ прощава, за да може тя да се присъедини към сватбата на Гранат. Камъкът ѝ се намира върху гръдния кош.
 • Син Диамант е един от най-могъщите камъни и един от четирите Диаманти, управляващи Родния свят и всички колонии, както и всички останали камъни – „Великата Диамантена Управа“. По време на войната на Земята, Син Диамант идва за да помогне на Розов в битката ѝ срещу бунта. Син Диамант много е обичала Розов Диамант и не може да приеме смъртта ѝ, като продължава да скърби и да се самообвинява хиляди години след нея. Тя е много дипломатична и спокойна. От нейната колония са Сапфир, Лапис Лазули и Синята Перла. Син Диамант притежава лъчева патокинеза. Това представлява излъчване на аура, с която се манипулира емоционалното състояние на околните, главно подтикващо ги към необяснимо силна тъга. Камъкът ѝ се намира върху гръдния кош.
 • Синя Перла е прислужницата на Син Диамант. Тя е мълчалива, тиха и покорна. Озвучаващата актриса е Диди Магно Хал, озвучаваща всички Перли в сериала. Местоположението на камъка ѝ съвпада с това на Диаманта ѝ.
 • Жълт Диамант също е част от „Великата Диамантена Управа“. Тя изпраща Перидот да провери състоянието на грозда, желаейки унищожението на Земята. Тя също е обичала Розов Диамант, макар и да е била по-строга с нея. Част от нейната колония са камъните Перидот, Жълт Циркон, Топаз, както и Яспис (след като Розов Диамант е счупена). Има силата да изстрелва заряди, унищожаващи физическата форма на камъните. Камъкът ѝ се намира върху гръдния кош.
 • Жълта Перла е прислужницата на Жълт Диамант. По характер е егоистична. Тя информира за местоположението на Жълт Диамант. Озвучава се от Диди Магно Хал. Местоположението на камъка ѝ съвпада с това на Диаманта ѝ.
 • Бял Диамант е най-висшия Диамант от „Великата Диамантена Управа“. Тя е и най-големият камък, който не е обединение в сериала. Не е напускала Родния свят от еони. Камъкът ѝ се намира на челото. Озвучава се от певицата Кристин Еберсол.
 • Бяла Перла е прислужницата на Бял Диамант. Едното око липсва заради нейният оригинален диамант – Розов на физическото ѝ тяло има перманентни белези, които също са от Розов. Но за камъните е странно да имат такива, тъй като тялото им е направено от светлина и могат да го регенерират. Камъкът ѝ се намира на корема. Тя също се озвучава от Кристин Еберсол, което я прави единствената Перла, която да не се озвучава от Диди Магно Хал. Разкрива се, че преди Бял диамант да я контролира, тя е била Розова перла и прислужница на Розов Диамант, но впоследствие заради причинени белези Бял я отнема от Розов, облъчва я с магически лъч и започва да я контролира и вече наистина е като нейна прислужница.
 • Опал e обединението между Перла и Аметист. Има четири ръце и бледа кожа в син цвят. Оръжието ѝ е лък (сливане на копието на Перла с камшика на Аметист).
 • Сугилит е обединението между Гранат и Аметист. Тя е силна и агресивна и при по-продължително време заедно, губи разсъдъка си и става неконтролируема. Оръжието ѝ е боздуган (сливане на камшика на Аметист с гига-ръкавиците на Гранат). Озвучава се от американската певица Ники Минаж.
 • Сардоникс е обединението между Перла и Гранат. Тя е забавна, разговорлива и прецизна. Оръжието ѝ е чук (сливане на копието на Перла с гига-ръкавиците на Гранат).
 • Александрит е обединението между Гранат, Перла и Аметист. Тя е огромна, може да бълва огън от устата си и може да използва оръжията на трите предишни обединения.
 • Опушен Кварц е обединението между Стивън и Аметист. Това е първото обединение на Стивън с друг камък. При първото им обединяване успяват да победят Яспис. Оръжието им е йо-йо (сливане на камшика на Аметист с щита на Стивън)
 • Стивони е обединението между Стивън и Кони. Това е първото обединение на Стивън и е първото обединение, в което участва човек (Кони). След тренировките на Кони по фехтовка, двамата все по-често се обединяват и използват общите си умения в битки.
 • Ларс Барига е човешко момче, приятел на Стивън от Бийч сити, работещ в „Голямата поничка“. Той е егоистичен и често се държи зле със Стивън, но това е само защото се опитва да се хареса на „готините деца“. След определени събития, Ларс се озовава като заложник на космически кораб, заедно със Стивън, пътуващ към Родния свят. Там те успяват да избягат, но малко по-късно при опит на Ларс да обезвреди нападащ ги робот, робота избухва и убива Ларс. Стивън го съживява без да иска, благодарения на магическите си сълзи, но Ларс става розов и донякъде наподобява зомби. Стивън осъзнава, че Ларс сега е като Лъвчо и има неговите способности и използва косата му за да се върне обратно на Земята (чрез гривата на Лъвчо), а самия Ларс остава на Родния свят, откъдето по-късно открадва космически кораб, на който става капитан, заедно с група отхвърлени камъни.
 • Сейди Милър е човешко момиче от Бийч сити, приятелка на Стивън и колега на Ларс в „Голямата поничка“. Тя обича Ларс, но той често я отхвърля, макар и двамата да са много близки. Сейди и Ларс са герои, които се появяват още в пилотния епизод на „Стивън Вселенски“, което показва, че ролята им в сериала е планирана от самото начало.
 • Родонит е обединение между Перла и Рубин. Тя е много предпазлива и първоначално я е страх от Стивън и Ларс.
 • Падпараджа е объркан Сапфир, която вместо да предсказва бъдещето като обикновен Сапфир, „предсказва“ миналото
 • Близначките Рутил са грешно излязъл Рутил. Тя има две глави.
 • Флуорит е обединение от шест или повече камъка. Поради това тя говори изключително бавно.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Поредицата „Стивън Вселенски“ разполага с песни и музика, написани от Ребека и членовете на нейния екип (основна част от който са Айви Тран и Стивън (Сурашу) Велема), които сътрудничат за текстовете на всяка песен. Според Шугър, не всеки епизод има нужда от песен. Вместо това, тя е избрала да ги използват само от време на време, за да се избегне некачественото творчество. Повечето от сценичната музика е композирана с клавирно дуо и китара. Сериалът разчита основно на светлинните мотиви за своя ритъм, с различни инструменти, жанр, влияния и мелодии, разпределени за специални случаи. Например характерът на Перла често е придружен от пиано, Гранат е представена от синтбас звуци, а Аметист с еклектични барабани, с електрическа бас китара и синтезатори. Вгражданията в музиката са повлияни от поп изпълнители като Майкъл Джаксън и Естел, която озвучава ролята на Гранат на английски език. Музиката използвана в Стивън Вселенски е уникална по звучене, като имитира предполагаема извънземна музикална култура. Уникалната музика на сериала вдъхновява много фенове да правят най-различни кавъри, AMV-та и фен анимации.

Саундтрак албум – „Стивън Вселенски Саундтрак: Том 1“, бе издаден на 2 юни 2017 г. в САЩ. Саундтракът дебютира под номер 22 на класацията Billboard 200.

Сексуалност[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Вселенски е изпълнен с множество сексуални теми поради ориентацията на създателката Ребека Шугър, за която признава самата тя. Повечето главни герои без Стивън са от женски пол – всички „камъни“ приемат женски форми и използват женски местоимения, макар и всъщност да са част от безполова, извънземна раса. Между тях се забелязват близки, романтични отношения – пример са тези между Перла и Роуз, както и тези между Рубин и Сапфир. Някой фенове интерпретират обединенията като символ за сексуален контакт между двама или повече, тъй като се забелязва, че някои герои изпитват удоволствие. Това бе опровергано от създателката Ребека Шугър с пояснението, че обединенията символизират връзка, но не задължително романтична - възможно е да е просто приятелска, както и такава която е вредна за участващите, като пример за това е Малахит - обединението на Лапис Лазули и Яспис.

Картуун Нетуърк Великобритания реши да отреже момент, показващ близка прегръдка между Роуз и Перла (но не и целувка между Роуз и Грег) от британското излъчване. Решението е обяснено от мрежата, като направено с цел епизода да бъде „по-удобен за местните деца и техните родители“. Това обаче беше критикувано като хомофобска цензура от много фенове и от медиите. И в България са изключени от ефир няколко епизода с хомосексуано или транссексуално съдържание. Въпреки това, засягането на подобни теми свързани различните роли на мъжа и жената, ЛГБТ тематика, хомосексуалност и разбиране и приемане на различните в обществото, е много добре прието от повечето фенове на сериала и от критици, поради свободния, лек начин, по който тези теми са представени на зрителите. Истински хомосексуални взаимоотношения между героите няма, тъй като камъните нямат пол.

В сериала се засяга и темата за голотата, като в първи сезон Стивън излиза напълно гол навън пред всички, а Перла го поглежда и му казва да се облече. Във втори сезон, Перидот разказва как е видяла Стивън гол, докато е използвал тоалетната.

Феновете и рейтинга на поредицата[редактиране | редактиране на кода]

Фенка прави косплей на Опал.

„Стивън Вселенски“ има много фенове. Към края на април 2016 г., Гугъл Трендс установи чрез проучване, че „Стивън Вселенски“ е най-гледаното предаване на Картуун Нетуърк. Според „Чудният клуб“ това е безспорно доказателство, че Стивън Вселенски тогава е водещата анимация в ефира на Картуун Нетуърк.

Много фенове правят косплей на героите.

Премиерата на „Стивън Вселенски: Филмът“ достига рекордните 1.57 милиона зрители в САЩ.

„Стивън Вселенски Бъдеще“ достига над 1 милион зрители в САЩ.

Анимацията е номинирана за наградата Primetime Emmy 2020 за анимационна програма с кратка форма.

Феновете организират различни представления, в които играят различни части от епизодите на Стивън Вселенски, като в повечето случаи е някоя част с песен. Предаването се радва на популярност сред хора на всички възрасти.

Сериалът е високо оценен и от зрителите и от критиците. Рейтингът на сериала в IMDb към момента е 8.4/10.

Красивата графика[редактиране | редактиране на кода]

Критици похвалиха „спираща дъха красота“, „чудното потапяне в средата“ и „прекрасната графика“ на поредицата „Стивън Вселенски“. Те похвалиха фона зад обектите на анимационната поредица, за който се използват меки пастелни цветове, както и „красивата, изразително чиста“ анимация. В Стивън Вселенски се обръща специално внимание за графиката. Там се изобразяват всякакви природни явления – залези, дъжд, вълни и т.н. Освен това графиката често включва различни древни обекти, които са изящно нарисувани, така че да не приличат на нещо друго от реалния свят (най-близо до него се доближава пирамида от културата на камъните, но главната разлика с реалната в Гиза е, че е обърната наобратно, а и вътре не наподобява погребална камера на Фараон, а е като лабиринт). Друг обект, който също прилича на истински е античния стадион в небето. Малко или много, той наподобява този в Пловдив, като дори статуите и колоните имат надписи, които наподобяват гръцка писменост, но това, че е високо в небето е аргумент в полза на уникалността на графиката на Стивън Вселенски.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Вселенски е номиниран за награда Типтре за 2015 г., която признава произведенията на научната фантастика или фантазия, които изследват и разширяват ролите на половете. Журито казва:

В контекста на детската телевизия, тази анимация се занимава с пола по много по-отворен и по-зрял начин, отколкото е типично за жанра и разполага с един от най-добре написаните сюжети на съвременна анимация. (...) Освен че показва роли на мъжа и жената, които не е задължително да отговарят на стандартните на американския идеал за пола, сериалът също ни дава един необикновен характер (Стивън) и внимателното проучване на израстването му.

— [1]

През 2019 година Стивън Вселенски печели награда GLAAD за представянето на ЛГБТ теми. В същата година получава и награда Peabody.

Сериалът е номиниран за общо пет награди Еми и пет награди Ани.

Български дублаж[редактиране | редактиране на кода]

 • Ася РачеваСтивън Вселенски, Динените Стивънчета.
 • Татяна Етимова – Перла, Рубин (Док), Топаз, Рутил
 • Михаела ТюлеваАметист, Кони Махешаран (епизоди 7 – 17, 32 – 37), Приянка Махешаран (епизод 42), Яспис (епизоди 51 – 62), Жълта Перла, Опал, Рубин (Леги), Рубин (Нейви), Рубин (Око), Син Циркон
 • Надя ПоляковаГранат, Сапфир, Роуз Кварц, Александрит (епизод 32), Сугилит, Приянка Махешаран (епизод 32), Рубин (Арми)
 • Надежда ПанайотоваПеридот (епизоди 36, 60 и 79), Лапис Лазули (епизод 93), Кони Махешаран (епизод 42), Сейди Милър (епизод 30), Приянка Махешаран (епизод 68), Барбара Милър, Рубин, Сардоникс, Стивони, Хопер, Кики Пица (епизод 59), Джени Пица (епизод 47), Бисмут, Перла (певческа)
 • Василка СугареваПеридот (епизоди 45 – 52, 63 – 72, 101 – 102), Лапис Лазули (епизоди 49 – 62), Кони Махешаран (епизоди 24 – 26), Сейди Милър (епизоди 1 – 21), Видалия, Кики Пица (епизод 10), Джени Пица (епизод 14), Яспис (епизод 93), Опушен Кварц, Син Ахат, Жълт Диамант
 • Елена ГроздановаЛапис Лазули (епизоди 25 – 26), Гранат (певческа), Кони Махешаран („Do it for her“), Аметист (певческа – епизод 63), Син Диамант
 • ? – Лапис Лазули (епизоди 81 – 82), Жълт Диамант, Малахит
 • Мартин ГерасковГрег Вселенски, Ларс, Роналдо Пържения Картоф, Джейми, Лъвчо, Кофи Пица
 • Момчил СтепановГрег Вселенски (певческа)
 • Анатоли Божинов – Дъг Махешаран, Г-н Смайли
 • Анастасия Събева

Епизоди и излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Пилотният епизод на Стивън Вселенски е качен на видео платформата на Картуун Нетуърк на 21 май 2013 г., и отново в редактирана версия на 20 юли. Пилотът също е представен през 2013 на Сан Диего Комик-Кон.

Серийната премиерата в САЩ е на 4 ноември 2013 г. по Картуун Нетуърк с два епизода. Новите епизоди в САЩ обикновено се излъчват веднъж седмично или наведнъж по пет нови епизоди в рамките на една седмица – така наречените „Stevenbombs“ (Стивън бомби). В Канада, анимацията започва да се излъчва по Картун Нетуърк на 11 ноември 2013 и на Телетуун на 24 април 2014 г. Сериалът също се излъчва по различни канали в Австралия от началото на 3 февруари 2014 и в Обединеното кралство и Ирландия на 12 май 2014 г. и от 18 август 2014 г. в България.

„Стивън Вселенски“ има 5 сезона с общо 160 епизода, което го прави един от най-дългите сериали в историята на Cartoon Network. Основният сериал приключва с петия си сезон на 21 януари 2019 г., след което е подновен за филм и 20-епизоден епилогов сериал - „Стивън Вселенски: Бъдещето“. След края на „Стивън Вселенски: Бъдещето“ на 27 март 2020 г. поредицата приклюва и няма планове за други продължения.

В България не всички епизоди на поредицата биват излъчени, поради цензури на сериала от Европа и Русия, заради ЛГБТ съдържание в тях.[2] Заради наличието на сватба между два персонажа в пети сезон, нови епизоди на сериалът не се излъчват от 30 юли 2018 г. насам. Макар да не бива излъчен по Картуун Нетуърк в България, минисериалът „Стивън Вселенски: Бъдещето“ става наличен в платформата HBO GO на 3 декември 2021 г. [3]

Сезон Епизоди Сезонна премиера (САЩ) Сезонна. премиера

(България)

Финал на сезона (САЩ) Финал на сезона (България)
1 52 4 ноември 2013 г. 18 август 2014 г. 12 март 2015 г. 24 ноември 2015 г.
2 26 13 март 2015 г. 26 януари 2016 г. 8 януари 2016 г. 27 юни 2016 г.
3 25 12 май 2016 г. 28 юни 2016 г. 10 август 2016 г. 1 февруари 2017 г.
4 25 11 август 2016 г. 25 септември 2017 г. 11 май 2017 г. 24 октомври 2017 г.
5 26 29 май 2017 г. 23 юли 2018 г. 21 януари 2019 г. не се е излъчил
6 (Steven Universe Future) 20 7 декември 2019 г. 3 декември 2021 г. (HBO GO) 27 март 2020 г. 3 декември 2021 г. (HBO GO)

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

№ епизод № епизод в сезон Заглавие Ръководено от Сториборд и сценарий Излъчване в САЩ Излъчване в България Код Зрители

(милиона)

1

1

„Сиянието на камъка“ Кевин Дарт Joe Johnston and Jeff Liu 4 ноември 2013 19 август 2014 1020 – 003 1.86 милиона
Стивън е разочарован, че любимия му сладоледен сандвич – „Сладоледено котенце“, е изтеглено от пазара. Скоро той се успокоява, щом разбира, че камъните са успели да се сдобият с някои от последните останали „Сладоледени котенца“. Той започва да вярва, че сладоледът може да бъде ключът за активиране на силите му, съхранявани в неговия скъпоценен камък.
2

2

„Светлинното оръдие“ Кевин Дарт Kat Morris and Rebecca Sugar 4 ноември 2013 18 август 2014 1020 – 001 1.86

милиона

Когато заплашителното червено око е на път да удари Бийч сити, единственото нещо, което може да го унищожи е Светлинното оръдие, някога принадлежало на майката на Стивън – Роуз Кварц. Стивън и баща му, Грег, търсят оръжието в гаража на Грег.
3

3

„Раница

чийзбургер“

Кевин Дарт Ian Jones-Quartey and Rebecca Sugar 11 ноември 2013 18 август 2014 1020 – 002 1.68

милиона

„Кристалните камъни“ отиват на мисия да поставят статуята на лунната богиня на върха на разрушената „Лунна кула“ и Стивън се опитва да бъде полезен с помощта на новата си раница-чийзбургер.
4

4

„Закуска за всички“ Кевин Дарт Ian Jones-Quartey, Rebecca Sugar, and Paul Villeco 11 ноември 2013 20 август 2014 1020 – 004 1.68

милиона

Опитът на Стивън да сподели своята специална закуска с „Кристалните камъни“ го изпраща на пътешествие през техния древен кристален храм.
5

5

„Фрайбо“ Кевин Дарт Raven M. Molisee and Paul Villeco 18 ноември 2013 26 август 2014 1020 – 008 1.29

милиона

Стивън дава живот на костюм с парче от магически камък, за да помогне на приятеля си Пийди, но това се проваля, защото костюмът става зъл.
6

6

„Котешки пръсти“ Кевин Дарт Kat Morris, Hilary Florido, Ian Jones-Quartey, and Rebecca Sugar 25 ноември 2013 21 август 2014 1020 – 005 1.71

милиона

Опитвайки се да овладее формопроменящите си способности, Стивън превръща пръстите си в котки, които излизат извън контрол.
7

7

„Двама в балона“ Кевин Дарт Kat Morris and Aleth Romanillos 2 декември 2013 22 август 2014 1020 – 006 1.61

милиона

Стивън образува магически балон около себе си и момиче на име Кони, за да я спаси от падащи скалите, но той няма никаква представа как да накара балона да изчезне.
8

8

„Стивън Сериозния“ Кевин Дарт Joe Johnston and Jeff Liu 13 януари 2014 25 август 2014 1020 – 007 1.35

милиона

Докато обикалят през древен лабиринт на камъните, Стивън се опитва да докаже на „Кристалните камъни“, че той може да приеме мисията насериозно.
9

9

„Тигърът милионер“ Кевин Дарт Raven M. Molisee and Paul Villeco 20 януари 2014 29 август 2014 1020 – 011 1.57

милиона

Стивън се присъединява към „кеч лига“ с Аметист, която е уморена от Гранат и Перла, които често ѝ се карат. Това е начина на Аметист да се измъкне от стреса.
10

10

„Откриването на Лъвчо“ Кевин Дарт и Ел Мишалка Lamar Abrams and Aleth Romanillos 27 януари 2014 1 септември 2014 1020 – 012 1.51

милиона

Стивън се сприятелява с магически лъв, който намира в пустинята по време на мисия.
11

11

„Местна диско мания“ Кевин Дарт Lamar Abrams, Aleth Romanillos, and Luke Weber 17 февруари 2014 27 август 2014 1020 – 009 1.17

милиона

Стивън води „Кристалните камъни“ в Забавладия, където Гранад се хипнотизира от ритъма на една игра.
12

12

„Гигантска жена“ Кевин Дарт Joe Johnston and Jeff Liu 24 февруари 2014 28 август 2014 1020 – 010 1.89

милиона

Стивън насърчава Аметист и Перла да се слеят в „гигантска жена“ на име Опал, но Аметист и Перла не спират да се карат.
13

13

„Рождените дни“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 3 март 2014 10 октомври 2014 1020 – 014 1.17

милиона

След като научава, че камъните са на хиляди години, Стивън решава да компенсира всички рождени дни, които са пропуснали като им организира партита, но скоро и той започва да се тревожи за остаряването си.
14

14

„Ларс и готините деца“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Matt Braly 10 март 2014 13 октомври 2014 1020 – 015 1.50

милиона

Стивън и Ларс излизат с „готините деца“ (Джени Пица, Бък Дюи и Заквасена Сметана), но техните тийнейджърски щуротии ги забъркват в магически неприятности.
15

15

„Рейнджъра“ Ел Мишалка Lamar Abrams 17 март 2014 16 октомври 2014 1020 – 018 1.79

милиона

Стивън губи фигурката си на рейнджър и разменя магическа удвояваща пръчка на Перла, с Лукчо, за неговата фигурка. Лукчо започва да си играе с нея и копира предмети от града хиляди пъти.
16

16

„Бой с мечове“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 9 април 2014 2 септември 2014 1020 – 013 1.10

милиона

Перла прави опит да научи Стивън изкуството на борбата с меч, с помощта на холограмна версия на себе си, но се проваля, когато тя е намушкана и трябва да се оттегли в своя скъпоценен камък, за да възстанови формата си, но това отнема време и Стивън се опитва да научи холограмната Перла да се държи като истинската.
17

17

„Лъвчо 2:

Филмът“

Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 23 април 2014 15 октомври 2014 1020 – 017 1.57

милиона

Стивън и Кони се опитват да се возят с Лъвчо до киното, но Лъвчо, вместо това ги отвежда до оръжейната зала на Роуз Кварц.
18

18

„Плажното парти“ Ел Мишалка Lamar Abrams 30 април 2014 20 октомври 2014 1020 – 020 1.44

милиона

След битка на „Кристалните камъни“ са нанесени щети на пицария „Морски дар“. На тях им се забранява да посещават ресторанта. Стивън прави барбекю на плажа, за да оправи връзката между семейство Пица и „Кристалните камъни“.
19

19

„Стаята на Роуз“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 14 април 2014 17 октомври 2014 1020 – 019 1.55

милиона

Стивън се научава да отваря стаята на майка си, която изпълнява всяко негово желание, но скоро Стивън разбира, че не знае как да излезе от стаята.
20

20

„Треньорът Стивън“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 21 август 2014 14 октомври 2014 1020 – 016 1.85

милиона

Въпреки съвета на Перла, Стивън става решава да стане по-силен, след като гледа Гранат и Аметист, обединени в силната и разрушителна Сугилит.
21

21

„Шегата на Ларс“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 28 август 2014 24 октомври 2014 1020 – 024 1.63

милиона

Когато Ларс фалшифицира нараняване, за да си вземе почивен ден от работа, Стивън помага Сейди в „Голямата поничка“ и решава да спретне шега на Ларс да си го върне на Ларс.
22

22

„Стивън и Стивън“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 4 септември 2014 21 октомври 2014 1020 – 021 2.14

милиона

Стивън се нуждае от група за предстоящото шоу, така че той използва часовник за пътуване във времето, за да събере своите версии от миналото в групата.
23

23

„Приятел чудовище“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 11 септември 2014 22 октомври 2014 1020 – 022 2.07

милиона

Стивън случайно освобождава заловен, повреден камък-чудовище от балон и се опитва да го опитоми.
24

24

„Силата на Стивън“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 18 септември 2014 23 октомври 2014 1020 – 023 1.73

милиона

Стивън разказва на Кони за мисията му с „Кристалните камъни“ и за излекуването на Аметист, след като тя пуква камъка си.
25

25

„Огледалния

камък“

(част 1)

Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 25 септември 2014 27 октомври 2014 1020 – 025 2.34

милиона

Стивън се сприятелява с едно магическо огледало, което общува с него. Стивън го освобождава от затвора-огледало. Излиза Лапис Лазули, мистериозен непознат камък.
26

26

„Океанския камък“

(част 2)

Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 25 септември 2014 28 октомври 2014 1020 – 026 2.34

милиона

Лапис Лазули изчезва след конфликт с трите Кристални камъни и взима океана, оставяйки Бийч Сити в паника в първия ден на лятото. Стивън, Кони, Грег, Лъвчо и Кристалните камъни отиват на мисия, за да се изправи срещу Лапис и да върнат океана.
27

27

„Къща за гости“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 2 октомври 2014 1 юни 2015 1026 – 027 2.00

милиона

Грег е временно настанен в къщата на Стивън, след като временно остава без дом и със счупен крак след събитията от предишния епизод. Там той си лекува крака и без да иска разваля лечебните сили на Стивън.
28

28

„Космическа надпревара“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 9 октомври 2014 26 май 2015 1026 – 028 1.99

милиона

Стивън, Перла и Грег посещават семейната плевня на Грег и работят заедно за изграждане на космически кораб, така че Перла да може да покаже на Стивън чудесата на космоса, но тя малко се увлича.
29

29

„Тайният отбор“ Ел Мишалка Hilary Florido and Katie Mitroff 16 октомври 2014 28 май 2015 1026 – 030 2.46

милиона

Перла и Аметист случайно пукат балон, съдържащ кристални парчета. Стивън образува таен отбор с тях за събиране на парчетата преди Гранат да разбере. След това, Стивън не иска да се разпадне отбора
30

30

„Островни приключения“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 23 октомври 2014 2 юни 2015 1026 – 033 1.53

милиона

Стивън се опитва да увеличи приятелството между Ларс и Сейди, като ги завежда на почивка на мистериозен остров, но те остават заседнали там в продължение на няколко дни.
31

31

„Да запазим Бийч сити странен“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 30 октомври 2014 27 май 2015 1026 – 029 1.45

милиона

Стивън научава конспиративните теории на Роналдо за странните явления в Бийч сити.
32

32

„Семейна вечеря“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 6 ноември 2014 29 май 2015 1026 – 031 1.46

милиона

Кристалните камъни се обединяват в Александрит и се правят на майката на Стивън по време на вечеря със семейството на Кони.
33

33

„Вселената на Гранат“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 13 ноември 2014 5 юни 2015 1026 – 036 1.64

милиона

Когато Гранат се връща от мисия, Стивън си измисля история за това какво е правила цял ден.
34

34

„Диненият Стивън“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 20 ноември 2014 4 юни 2015 1026 – 035 1.83

милиона

Стивън без да иска създава динени човечета, оформени като него, но те скоро оживяват и нападат хората в Бийч Сити и „Кристалните камъни“.
35

35

„Лъвчо 3:

Директно на видео“

Ел Мишалка Joe Johnston, Jeff Liu, and Rebecca Sugar 4 декември 2014 25 май 2015 1026 – 032 1.92

милиона

Лъвчо продължава да лежи върху лицето на Стивън, докато той спи, опитвайки се да му покаже магическо джобно измерение, намиращо се в гривата му.
36

36

„Тайната мисия“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 8 януари 2015 8 юни 2015 1026 – 037 1.94

милиона

Стивън става неспокоен, след като вижда непознат обект преминаващ през космоса, въпреки опитите на „Кристалните камъни“ да го уверят, че това е невъзможно. Те обаче скоро научават, че източникът на мистериозните обекти е Перидот – камък от Родния свят, проверяващ Земята.
37

37

„Заедно за първи път“ Ел Мишалка Hilary Florido, Katie Mitroff, and Rebecca Sugar 15 януари 2015 3 юни 2015 1026 – 034 1.67

милиона

Докато се упражнява как да се обединява с камъни, Стивън случайно се обединява с Кони, образувайки безпрецедентен камък /човешко обединение на име Стивони.
38

38

„Тестът“ Ел Мишалка Hilary Florido and Katie Mitroff 22 януари 2015 9 юни 2015 1026 – 038 1.94

милиона

Стивън разбира, че мисията на Лунната кула от третия епизод е трябвало да бъде тест за способността му и дали е готов да се присъединява към Кристалните камъни в мисии. Стивън изисква нов тест.
39

39

„Поглед в бъдещето“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 29 януари 2015 10 юни 2015 1026 – 039 2.03

милиона

Стивън научава, че Гранат може да вижда в бъдещето, и се паникьосва за възможните опасности около него.
40

40

„На път“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 5 февруари 2015 9 ноември 2015 1026 – 040 2.08

милиона

Стивън и Аметист пробват живот на пътя и Аметист разкрива своя произход на Стивън: тя е създадена на Земята като част от колонизация на камъните на нашата планетата.
41

41

„Клубът на ужасите“ Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 12 февруари 2015 10 ноември 2015 1026 – 041 1.67

милиона

Стивън отива в Морския фар, за да гледа страшни филми с Роналдо, Ларс и Сейди.
42

42

„Зимна буря“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 19 февруари 2015 12 ноември 2015 1026 – 043 2.05

милиона

Стивън трябва да заведе Кони обратно в нейния дом преди снежна виелица да удари Бийч Сити и Гранат му показва някои възможни бъдещи ситуации, които могат да се случат, ако не тръгнат веднага.
43

43

„Склад със спомени“ Ел Мишалка Hilary Florido, Katie Mitroff, and Rebecca Sugar 26 февруари 2015 11 ноември 2015 1026 – 042 1.97

милиона

Докато почистват склада за съхранение на Грег, той и Аметист се разсейват от гледане на стари епизоди на любимия им сериал „Мини иконом“.
44

44

„Еуфория със сфери“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 5 март 2015 13 ноември 2015 1026 – 044 1.92

милиона

Роботи, изпратени от Перидот се телепортират на основните телепортни зони на Земята. Стивън и Кристалните камъни се опитват да разберете тяхната цел.
45

45

„Ножницата на Роуз“ Ел Мишалка Raven M. Molisee, Paul Villeco, and Rebecca Sugar 9 март 2015 16 ноември 2015 1026 – 045 1.22

милиона

Перла завежда Стивън до едно специално място, където стоят всички оръжия, с които са се борили във войната преди хиляди години, но перла се разстройва когато разбира, че Стивън вече е бил там.
46

46

„Краят на книгата“ Ел Мишалка Hilary Florido and Katie Mitroff 19 март 2015 17 ноември 2015 1026 – 046 1.73

милиона

Когато Кони е разстроена от лошия край на любимата ѝ серийна книга, Стивън я завежда в стаята на Роуз, за да измислят добър край.
47

47

„Клубът на фланелките“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 16 април 2015 18 ноември 2015 1026 – 047 1.42

милиона

Стивън и Бък правят тениски за грубо изготвената реклама на Стивън „Татко китарист".
48

48

„Приказка за Стивън“ Ел Мишалка Joe Johnston and Jeff Liu 9 април 2015 19 ноември 2015 1026 – 048 2

милиона

Грег разказва на Стивън как е срещнал Роуз Кварц.
49

49

„Съобщението“ Ел Мишалка Lamar Abrams and Hellen Jo 10 март 2015 20 ноември 2015 1026 – 049 1.30

милиона

Стивън и Кристалните камъни се нуждаят от помощта на Грег, за да изтегли съобщение, което се предава чрез древен артефакт на камъните, наречен „виещ камък“.
50

50

„Политическа власт“ Ел Мишалка Hilary Florido and Katie Mitroff 11 март 2015 23 ноември 2015 1026 – 050 1.42

милиона

След като Кристалните камъни предизвикват прекъсване на тока в Бийч Сити, Стивън помага на кмета Дюи да овладее ситуацията.
51

51

„Завръщането“

(Част 1)

Ел Мишалка Raven M. Molisee and Paul Villeco 12 март 2015 25 януари 2016 1026 – 051 1.70

милиона

Стивън помага да евакуират Бийч Сити, изправен пред инвазия на камъните от Родния свят Перидот и Яспис.
52

52

„Бягството“

(част 2)

Ел Мишалка Joe Johnston, Jeff Liu, and Rebecca Sugar 12 март 2015 24 ноември 2015 1026 – 052 1.70

милиона

В капан на военен кораб на камъните от Родния свят, Стивън се опитва да спаси „Кристалните камъни“, включително два мистериозни камъка на име Рубин и Сапфир.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

№ епизод № епизод в сезон Заглавие Ръководено от Сториборд и сценарий Излъчване в САЩ Излъчване в България Код Зрители

(милиона)

53

1

„Пълно разкриване“ Ел Мишалка и

Джазмин Лай

Raven M. Molisee and Paul Villeco 13 март 2015 26 януари 2016 1031 – 053 1.52
Стивън се опитва да избягва Кони, защото не иска да я забърква в неприятностите си с камъните от Родния свят от предишните епизоди.
54

2

„Весела почивка“ Джазмин Лай Hilary Florido and Katie Mitroff 26 март 2015 27 януари 2016 1031 – 054 1.34
„Готините деца“ излизат със Стивън на нощна разходка, но виждат капсулата на Перидот, която се задейства и вкарва Стивън в много неприятности.
55

3

„Кажи чичо“ Ел Мишалка и

Джазмин Лай

Joe Johnston and Jeff Liu 2 април 2015 30 април 2016 1031 – 056 1.93
В този кросоувър епизод между две анимационни поредици, Чичо Дядко идва да помогне на Стивън в овладяване на силите, излъчвани от магическия камък на пъпа му.
56

4

„Любовни писма“ Джазмин Лай Lamar Abrams and Hellen Jo 23 април 2015 28 януари 2016 1031 – 055 1.67
Когато пощальонът Джейми се влюбва в Гранат, Стивън и Кони трябва да измислят как да му откажат внимателно от името на Гранат, тъй като тя е обединение и сама по себе си вече е във връзка.
57

5

„Обновяване“ Джазмин Лай Raven M. Molisee and Paul Villeco 30 април 2015 29 януари 2016 1031 – 057 1.39
Аметист се опитва да се сдобие с нова форма, докато Стивън и Гранат преследват с нея мистериозно чудовище.
58

6

„По рицарски“ Ян Джоунс Куарти,

Джазмин Лай

Joe Johnston and Jeff Liu 15 юни 2015 2 февруари 2016 1031 – 060 1.98
Кони се опитва да защити Стивън от възможните опасностите, вземайки уроци за бой с меч от Перла.
59

7

„Надигащи се вълни, падащи небеса“ Джазмин Лай Lamar Abrams and Hellen Jo 16 юни 2015 1 февруари 2016 1031 – 059 1.82
Роналдо прави документален филм за „Кристалните камъни“, който качва в блога си „Да запазим Бийч Сити странен“.
60

8

„Едно цяло“ Джазмин Лай Raven M. Molisee and Paul Villeco 17 юни 2015 3 февруари 2016 1031 – 061 1.80
След като „Кристалните камъни“ преследват Перидот в „Детската градина“ и тя се измъква, Стивън и Гранат научават мрачна истина за счупените през войната камъни.
61

9

„Хайде да поговорим“ Джазмин Лай Hilary Florido, Katie Mitroff, and Rebecca Sugar 18 юни 2015 4 февруари 2016 1031 – 062 1.73
Стивън и Кони без да искат се обединяват пред Грег, който се учудва на това как човек може да се обедини с камък и им празказва за своя неуспешен опит да се обедини с Роуз Кварц.
62

10

„Да се забавляваме“ Джазмин Лай Lamar Abrams and Lauren Zuke 19 юни 2015 5 февруари 2016 1020 – 063 1.90
Гранат оставя Перла и Аметист при Стивън за пижамено парти и отива да търси Лапис и Яспис, които са се обединили в Малахит, а Стивън научава, че може да пренася съзнанието си в това на Малахит и да общува с Лапис, докато спи.
63

11

„Зов за помощ“ Джазмин Лай Joe Johnston and Jeff Liu 13 юли 2015 8 февруари 2016 1031 – 064 1.71
Когато радиокулата за комуникация, започва да излъчва съобщение от Перидот, предназначено за Жълт Диамант, което се прихваща от телевизията в дома на Стивън, Перла и Гранат се обединяват в Сардоникс за да разрушат кулата, което силно разстройва Аметист. След като някой обаче продължава да поправя кулата отново и отново, Стивън и Аметист са изненадани да разберат кой наистина стои зад това.
64

12

„Мотел Кийстоун“ Джазмин Лай Raven M. Molisee, Paul Villeco, and Rebecca Sugar 14 юли 2015 9 февруари 2016 1020 – 065 1.73
Когато Грег завежда Стивън и Гранат на хотел в щата Кийстоун, Гранат се разпада на Рубин и Сапфир, поради разногласия между Рубин и Сапфир дали трябва да простят на Перла след събитията от предишния епизод.
65

13

„Приятелска среща“ Джазмин Лай Lamar Abrams and Katie Mitroff 15 юли 2015 11 февруари 2016 1031 – 067 1.83
След посещение в къщата на Лукчо, Аметист се среща със старата си приятелка Вадалия, а Стивън получава нова фигурка, подарък от Лукчо.
66

14

„Исторически търкания“ Джазмин Лай Hilary Florido and Lauren Zuke 16 юли 2015 10 февруари 2016 1031 – 066 1.88
Кметът Дюи наема пощальона Джейми да изиграе пиеса, разказваща за деня на основаването на Бийч Сити, която обаче е исторически погрешна и Перла пренаписва сценария, тъй като е на хиляди години и е била свидетелка на основаването, заедно с другите камъни.
67

15

„Приятелство“ Джазмин Лай Joe Johnston and Jeff Liu 17 юли 2015 12 февруари 2016 1031 – 068 1.65
Перла се опитва да си върне доверието на Гранат, като се опитва да хване Перидот, която обаче ги вкарва в капан.
68

16

„Кошмарната болница“ Джазмин Лай Raven M. Molisee and Paul Villeco 10 септември 2015 15 февруари 2016 1031 – 069 1.39
Стивън и Кони се опитват да си върнат меча на Роуз, след като майката на Кони го конфискува и го отнася в болницата, в която работи, но там възникват проблеми.
69

17

„Песента на Сейди“ Кет Морис,

Джазмин Лай

Raven M. Molisee and Paul Villeco 17 септември 2015 20 юни 2016 1031 – 073 1.50
Стивън помага на Сейди да се подготви за шоуто на талантите в Бийч Сити.
70

18

„Хвани и пусни“ Кет Морис,

Джазмин Лай

Hilary Florido and Lauren Zuke 24 септември 2015 16 февруари 2016 1031 – 070 1.39
Перидот най-накрая е хваната и сложена в балон, но Стивън предполага, че Перидот знае важна информация и затова я освобождава и ѝ позволява да живее в банята.
71

19

„Когато вали“ Joe Johnston (supervising),

Джазмин Лай

Lamar Abrams and Katie Mitroff 1 октомври 2015 17 февруари 2016 1031 – 071 1.36
След като Стивън обяснява на Перидот как действа живота на Земята, тя решава да му сподели мисията си: изпратена е да провери развитието на „Грозда“ (изкуствено обединение на много камъни, способно да унищожи Земята)
72

20

„Обратно в плевнята“ Joe Johnston (supervising),

Джазмин Лай

Joe Johnston and Jeff Liu 8 октомври 2015 18 февруари 2016 1031 – 072 1.59
По идея на Стивън се провежда робоолимпиада, за да се определи Перидот или по-ниската по йерархия в Родния свят – Перла, ще строи сондата за унищожение на Грозда.
73

21

„Твърде далеч“ Кет Морис,

Джазмин Лай

Hilary Florido and Lauren Zuke 15 октомври 2015 21 юни 2016 1031 – 074 1.39
Перидот обижда Аметист, като без да знае нормите на Земята я нарича дефектна, поради малките ѝ размери спрямо другите Аметисти в Родния свят.
74

22

„Отговорът“ Джо Джонстън,

Джазмин Лай

Lamar Abrams and Katie Mitroff 4 януари 2016 не е излъчен 1031 – 075 1.38
Гранат разказва на Стивън, като подарък за рождения му ден, как Рубин и Сапфир са се запознали.

Този епизод е номиниран за награда „Еми“.

75

23

„Рожденият ден на Стивън“ Джо Джонстън,

Джазмин Лай

Lamar Abrams and Katie Mitroff 5 януари 2016 27 юни 2016 1031 – 079 1.35
Когато празнува четиринайсетия рождения си ден Стивън изпробва силата си да се разтяга за да приеме по-зряла форма, която научава от Аметист. Това обаче се оказва вредно за човешкото му тяло.
76

24

„Щеше да е чудесно“ Джо Джонстън,

Джазмин Лай

Joe Johnston and Jeff Liu 6 януари 2016 22 юни 2016 1031 – 076 1.45
Стивън и камъните потеглят за Луната, за да научат точната локацията на Грозда от Лунната база там.
77

25

„Комуникаторът“ Кет Морис,

Джазмин Лай

Raven M. Molisee and Paul Villeco 7 януари 2016 23 юни 2016 1031 – 077 1.39
Стивън е разстроен след като разбира че Перидот е откраднала комуникационно устройство от Лунната база и планира да се обади на Жълт Диамант. Камъните се опитват да я спрат.
78

26

„Звездна дата

7 15 2“

Кет Морис

Джазмин Лай

Hilary Florido and Lauren Zuke 8 януари 2016 24 юни 2016 1031 – 078 1.34
Перидот, натъжена поради предателството на Родния свят, което тя е извършила, връща своя магнетофон на Стивън. От него, той научава много интересни неща за нея.

Миниепизоди от сезон 2 (2015)[редактиране | редактиране на кода]

Шестте кратки миниепизода правят заедно един епизод (11 минути).

Заглавие Сценарий Оригинално излъчване Излъчване в България
1 „Ние сме кристалните камъни“ Hilary Florido, Joe Johnston, Jeff Liu, and Katie Mitroff
 • 10 юли 2015 (San Diego Comic Con)
 • 4 юли 2015 (сайта на КН)
26 юни 2016
2 „Какво представляват камъните?“ Hilary Florido 6 юли 2015 21 май 2016
3 „Как се създават камъните?“ Hilary Florido 1 октомври 2015 12 юни 2016
4 „Обединяване“ Katie Mitroff 2 ноември 2015 4 юни 2016
5 „Изваждане от оригиналната опаковка“ Hilary Florido and Katie Mitroff 22 октомври 2015 28 май 2016
6 „Лъвчо обича да влиза в кутии“ Katie Mitroff 19 ноември 2015

(Nordic Cartoon Network YouTube channels)

19 юни 2016

Сезон 3[редактиране | редактиране на кода]

№ епизод № епизод в сезон Заглавие Ръководено от Сториборд и сценарий Излъчване в САЩ Излъчване в България Код Зрители

(милиона)

79

1

„Диненият остров“

(Част 1)

Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Joe Johnston and Jeff Liu 12 май 2016 28 юни 2016 1031-080c 1.69
Използвайки способността си да пренася ума си в други същества докато спи, Стивън открива, че Дините Стивънчета са сформирали собствена цивилизация на остров Маск. Когато обаче вижда и Малахит на острова, „Кристалните камъни“ се обединяват в Александрит в опит да победят Малахит, като Дините Стивънчета им помагат.
80

2

„Среща с Грозда“

(Част 2)

Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 12 май 2016 29 юни 2016 1031 – 081 1.69
Докато „Кристалните камъни“ са заседнали на остров Маск, Стивън и Перидот трябва да пробият сами път към ядрото на Земята, в опит на спрат Грозда, който вече започва да се формира.
81

3

„Нашият прекрасен свят“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 19 май 2016 30 юни 2016 1031 – 083 1.40
Лапис Лазули няма къде да отиде след като е освободена от обединението си с Яспис – Малахит. Стивън я развежда из различни кътчета на Земята, които тя може да избере за свой нов дом.
82

4

„Съквартиранти в плевнята“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 26 май 2016 1 юли 2016 1031 – 082 1.37
Стивън се опитва да помогне на Перидот и Лапис Лазули да разрешат миналите си конфликти и да заживеят като съквартиранти в плевнята на Грег.
83

5

„Hit the Diamond“(„Удари Диаманта“) Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Joe Johnston and Jeff Liu 2 юни 2016 не е излъчен 1031 – 084 1.55
Експедиционен отряд от петима камъни Рубин, пристигат от Родния свят, в търсене на липсващия лидер от мисията на Земята. За да предпазят Перидот, „Кристалните камъни“ (Гранат се разделя на Рубин и Сапфир) предизвикват Рубините на игра на бейзбол, с уловката, че ако загубят, ще си тръгнат от Земята.
84

6

„Стивън лети“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Paul Villeco 18 юли 2016 9 януари 2017 1031 – 085 1.55
При връщането си у дома, Стивън открива че има способността да скача нависоко и да пада бавно. Във вълнението си обаче, той скача много нависоко и не може да слезе на земята. Камъните прекарват цялата нощ, опитвайки се да го върнат на земята.
85

7

„Татко ми е мениджър“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 18 юли 2016 11 януари 2017 1031 – 087 1.55
Биологичният баща на Киселяка се връща в Бийч сити и му помага да организира концерт, въпреки тревогите на втория му баща, Жълта Опашка.
86

8

„Mr. Greg“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Joe Johnston and Jeff Liu 19 юли 2016 не е излъчен 1031 – 088 1.55
В този специален музикален епизод, след като Грег внезапно печели голяма сума пари, той взима Стивън и Перла на почивка в „Емрайър Сити“. Перла обаче, все още не можа да остави в миналото възмущението си от връзката на Грег с Роуз.
87

9

„Твърде ниски за влакчето“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 20 юли 2016 10 януари 2017 1031 – 086 1.41
Стивън, Аметист и Перидот посещават Забавландия, но Перидот се разстройва, когато вижда, че единствения начин да се забавляват е като използват силите си за разтягане на тялото и промяна на формата, но тя няма такива сили.
88

10

„Новият Ларс“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 21 юли 2016 12 януари 2017 1031 – 089 1.53
Стивън се опитва да подобри живота на Ларс, когато без да иска се озовава в тялото на Ларс използвайки способността си за пренасяне на ума си в чуждо тяло.
89

11

„Рали в Бийч сити“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 22 юли 2016 13 януари 2017 1031 – 090 1.29
Когато Стивън и Кони срещат отново Кевин, един груб тийнейджър, който е тормозел Стивони и в по-ранен епизод, те се опитват да го унижат, като го бият в автомобилно съсътезание.
90

12

„Ресторантска война“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 25 юли 2016 16 януари 2017 1031 – 091 1.51
Когато Стивън без да иска отново възпламенява стара вражда между собствениците на ресторанти г-н Фраимен и Кофи Пица, Стивън и децата на собствениците на ресторантите трябва да се опитат да спрат враждата.
91

13

„Кики доставя пици“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Colin Howard and Jeff Liu 26 юли 2016 17 януари 2017 1031 – 092 1.31
Кики има кошмари поради пренатоварване на работа в пицария „Морски дар“, когато поема и работата на сестра си, така че Стивън помага, като използва силата си да влиза в ума на други хора, за да отиде в сънищата на Кики.
92

14

„Завръщането на чудовищния приятел“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 27 юли 2016 18 януари 2017 1031 – 093 1.38
Когато лечителските сили на Стивън изведнъж се завръщат, той отново освобождава Стоножкобръмбар и се опитва да я излекува. Той не успява напълно да излекува повредата ѝ, но научава от нея за нейната история като офицер от Родния свят, изоставен на Земята в края на войната.
93

15

„Сами в морето“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Hilary Florido, Kat Morris, and Rebecca Sugar 28 юли 2016 19 януари 2017 1031 – 094 1.32
Стивън и Грег вземат Лапис Лазули на разходка с лодка, за да ѝ помогнат да се възстанови от претърпяната травма. Яспис обаче ги следва и се изправя срещу Лапис, опитвайки се да я накара отново да се слеят в Малахит.
94

16

„Бавачката Грег“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 29 юли 2016 20 януари 2017 1031 – 095 1.31
Когато Стивън пита Грег как е започнал да работи в автомивката, Грег разказва на Стивън история за един ден с Роуз, когато двамата са детегледачи на Кисляка като услуга за Видалия.
95

17

„Търсенето на камъка“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Colin Howard and Jeff Liu 1 август 2016 23 януари 2017 1031 – 096 1.64
Кони отива на първата си мисия със Стивън и Перла – да намерят свободен повреден камък-чудовище във „Великия север“.
96

18

„Втори шанс“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 2 август 2016 24 януари 2017 1031 – 097 1.90
Докато Гранат и Перла се връщат във „Великия север“, за да потърсят Яспис, Аметист е натоварена да наглежда Стивън и Кони. Тримата продължават бойното си обучение заедно и се опитват да прекарат забавен ден в Бийч сити, но са прекъснати от изненадващата поява на Яспис.
97

19

„Стивън срещу Аметист“ Kat Morris (supervising),

Jasmin Lai (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 3 август 2016 26 януари 2017 1031 – 098 1.74
След събитията от предишния епизод, самочувствието на Аметист вече е много ниско. С нарастващата сила на Стивън, Аметист започва да подозира, че сега тя е най-слабият „Кристален камък“ от отбора. Това кара Стивън да си организира дуел с Аметист, за да видят кой наистина е най-слабият.
98
99

20


21

„Бисмут“ Joe Johnston (supervising),

Jasmin Lai (art)

Lamar Abrams, Colin Howard, Jeff Liu, and Katie Mitroff 4 август 2016 25 януари 2017 1031 – 099
1031-100
2.15
Бисмут, един от оригиналните „Кристални камъни“, е освободен случайно от Стивън от балон в гривата на Лъвчо. Тя е посрещната обратно с отворени обятия от Перла и Гранат, а с Аметист бързо се сприятеляват. Стивън обаче скоро забелязва, че възгледите на Бисмут за бунта са радикално различни от тези на другите"Кристални камъни", когато тя изразява желание да възобнови войната с помощта на ново тайно оръжие.
100

22

„Бета“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 8 август 2016 27 януари 2017 1031 – 101 1.99
Когато Аметист не може да престане да мисли за загубата си от Яспис, Стивън я завежда при Перидот и Лапис Лазули в хамбара. Перидот и Лапис демонстрират опитите си да създават изкуство, но когато това не успява да успокои Аметист, Перидот решава да ѝ покаже родното място на Яспис: в зле направената „Бета Детска градина“ в средата на пустинята.
101

23

„Земляни“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 8 август 2016 30 януари 2017 1031 – 102 1.99
Когато Стивън, Аметист и Перидот се срещнат с Яспис в „Бета Детската градина“, Аметист и Стивън се обединяват в Опушен Кварц за битка с Яспис. В разгара на битката, Яспис взима прибързано решение, което води до нещастна съдба.
102

24

„Обратно на луната“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 9 август 2016 31 януари 2017 1031 – 103 1.45
Разузнавателният отряд Рубини се връща в плевнята и все още търси Яспис. За да се опитат да се отърват от тях отново, Аметист се представя за Яспис, променяйки формата си, но нещата се объркват, когато Рубинте я вземат заедно с другите „Кристални камъни“ за да се свържат с Жълтия диамант от базата на Луната и да направят своя доклад. По пътя, Стивън научава шокиращ факт за майка си.
103

25

„В балона“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Colin Howard and Jeff Liu 10 август 2016 1 февруари 2017 1031 – 104 1.57
След като е всмукан в космоса от шлюза на Луната, Стивън, за да остане в безопасност и да може да диша, създава балон около себе си и плава през космоса. По пътя Стивън среща една от злите Рубини (Око), също всмукани в космоса.

Сезон 4[редактиране | редактиране на кода]

№ епизод № епизод в сезон Заглавие Ръководено от Сториборд и сценарий Излъчване в САЩ Излъчване в България Код Зрители

(милиона)

104

1

„Камъкът от Детската градина“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 11 август 2016 25 септември 2017 1040 – 105 1.32
В този епизод със сюжет, отдаващ почит на анимацията на Уорнър Брос „Бързоходеца и Койота“, Стивън и Перидот се опитват да хванат бързо чудовище-камък.
105

2

„Опознай обединението си“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 12 август 2016 26 септември 2017 1040 – 106 1.35
Когато Гранат и Перла виждат Опушен кварц, те се обединяват в Сардоникс и я интервюират за това какво я прави специална.
106

3

„Книгата на Бъди“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 18 август 2016 27 септември 2017 1040 – 107 1.37
Кони завежда Стивън до обществената библиотека, където той открива дневника на първия помощник на Уилям Дюи (откривателя на Бийч сити) – Бъди, който е описал своите пътешествия до важни исторически за камъните местоположения.
107

4

„Нетрадиционен урок“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Colin Howard, Jeff Liu, and Takafumi Hori 25 август 2016 28 септември 2017 1040 – 108 1.33
По време на поредната тренировка на небесната арена, Стивън и Кони се обединяват в Стивони, но нещо не е наред след като и двамата изпитват някаква вина от минали събития. Гранат им помага да постигнат вътрешен мир.
108

5

„Золтрон, момчето

от бъдещето“

Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 1 септември 2016 29 септември 2017 1040 – 109 1.36
След като Стивън счупва гадаещата бъдещето машина, за да се изплати на разорения собственик на „Забавландия“, той е принуден да работи вместо нея. В началото той само се забавлява, но това се променя, когато среща мистериозен непознат, който сякаш има само тъга в бъдещето.
109

6

„Last One Out of Beach City“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 8 септември 2016 не е излъчен 1040 – 110 1.31
Перла предлага да отиде със Стивън и Аметист на рок шоу, като решава да покаже непокорната си страна, докато се опитва да впечатли непозната жена, която прилича на Роуз.
110

7

„Приятелите на Лукчо“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 15 септември 2016 2 октомври 2017 1040 – 111 1.26
Лукчо завежда Стивън в гората, за да го запознае с приятелите си и да имат весел ден.
111
112

8


9

„Семейно събиране“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Raven M. Molisee, Paul Villeco, Hilary Florido, and Lauren Zuke 17 ноември 2016 25 октомври 2017 1040 – 113
1040-114
1.39
Когато Стивън посещава Лапис и Перидот в плевнята, те получават неочаквано посещение от братовчеда на Грег, Анди. За да опознае чичо си и да го накара да се чувства у дома, Стивън се опитва да организира семейна вечеря с Анди, Грег и „Кристалните камъни“.
113

10

„Три камъка и бебе“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 1 декември 2016 3 октомври 2017 1040 – 115 1.29
Грег казва на Стивън за първата зима на Стивън като бебе: когато той е само на няколко месеца, „Кристалните камъни“ все още не могат да приемат, че Роуз Кварц се е отказала от формата си, за да роди Стивън и че никога няма да се върне.
114

11

„Сънят на Стивън“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Jeff Liu and Colin Howard 30 януари 2017 4 октомври 2017 1040 – 116 1.36
Стивън има странен сън, който го кара да плаче. Той скоро осъзнава, че това е свързано с Розов Диамант. Когато иска от „Кристалните камъни“ да му дадат информация за Розов Диамант, те отказват да му кажат каквото и да било, така че Стивън и Грег пътуват до Корея, за да открият истината.
115

12

„Свръхсветлинни приключения“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 30 януари 2017 5 октомври 2017 1040 – 117 1.36
След като Грег е отвлечен от Син Диамант, Стивън и „Кристалните камъни“ отиват в космоса с кораба на Рубините, за да го спасят. Но в бързината си, Стивън поставя себе си и „Кристалните камъни“ в опасност.
116

13

„Влизане в Базата“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 31 януари 2017 6 октомври 2017 1040 – 118 1.25
„Кристалните камъни“ достигат космическа станция, която някога е принадлежала на Розов Диамант и се промъкват, за да спасят Грег, но за да го направят, трябва да играят ролите, за които са били създадени, за да не предизвикват подозрения.
117

14

„Зоопаркът“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa and Elle Michalka (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 1 февруари 2017 9 октомври 2017 1040 – 119 1.23
Стивън открива Грег в „Човешкият зоопарк“ на Розов Диамант и двамата се опитват да наммерят изход. Това се оказва по-трудно отколкото си мислят, защото хората там се ръководят чрез строго планиран и режисиран живот.
118

15

„Това е всичко“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa and Elle Michalka (art)

Colin Howard, Joe Johnston, and Rebecca Sugar 2 февруари 2017 10 октомври 2017 1040 – 120 1.15
Докато Син и Жълт Диамант спорят за различните си начини за справяне със смъртта на Розов Диамант, Стивън, Грег и „Кристалните камъни“ се опитват да избягат от космическата станция, преди да бъдат открити.
119

16

„Новите Кристални камъни“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Raven M. Molisee and Paul Villeco 10 февруари 2017 11 октомври 2017 1040 – 121 1.06
Кони разказва на Стивън как тя, Перидот и Лапис се опитват да заемат местата на „Кристалните камъни“ като защитници на Бийч сити, докато те са били в космоса.
120

17

„Буря в стаята“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Colin Howard and Jeff Liu 17 февруари 2017 16 октомври 2017 1040 – 124 1.02
Стивън използва стаята си в храма, за да създаде симулиран образ на Роуз Кварц, за да опита да преживее това, което би било ако познаваше майка си. В крайна сметка, той ѝ разкрива обърканите си чувства за нея, за наследството, което тя му е оставила и за избора ѝ да го създаде.
121

18

„Камъкалдо“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Hilary Florido and Lauren Zuke 24 февруари 2017 13 октомври 2017 1040 – 122 1.10
Роналдо решава да се присъедини към „Кристалните камъни“. След като Стивън му позволява да се присъедини към отбора обаче, нахалното му самоуверено поведение започва да изпитва търпението на Стивън.
122

19

„Тигърът Филантроп“ Joe Johnston (supervising),

Ricky Cometa (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 3 март 2017 12 октомври 2017 1040 – 123 0.90
Когато Аметист решава да спре кариерата си на кечист, Стивън продължава да го прави като „Тигърът Филантроп“. Въпреки това, Стивън скоро започва да се съмнява в смисъла на борбата, тъй като публиката не приема новата му личност.
123

20

„Място за Рубин“ Kat Morris (supervising),

Ricky Cometa (art)

Raven M. Molisee and Lauren Zuke 10 март 2017 17 октомври 2017 1040 – 125 0.95
Нейви („Коремче“), една от Рубините, с мисия да открият Яспис, пада на Земята. Тя казва на Стивън, че вече иска да живее на Земята. Стивън я завежда в плевнята, но Лапис Лазули не вярва на прекалено оптимистичния ѝ характер, помнейки предишните срещи на „Кристалните камъни“ с нея.
124

21

„Лъвчо 4: Алтернативен край“ Kat Morris (supervising),

Elle Michalka (art)

Hilary Florido and Paul Villeco 8 май 2017 18 октомври 2017 1040 – 126 1.01
Стивън се опитва да намери тайни послания, които Роуз може да му е оставила за „магическата му съдба“. Виждайки го, Лъвчо го води до касетка, която се оказва просто алтернативна версия на посланието от Роуз, което той вече е виждал.
125

22

„Дъг в действие“ Joe Johnston (supervising),

Elle Michalka (art)

Lamar Abrams and Katie Mitroff 9 май 2017 19 октомври 2017 1040 – 127 0.96
Бащата на Кони, Дъг, идва в Бийч Сити, за да разследва пробив в Забавландия. Той кани Стивън и Кони да се присъединят към него в разследването.
126

23

„Добрият Ларс“ Joe Johnston (supervising),

Elle Michalka (art)

Colin Howard and Jeff Liu 10 май 2017 20 октомври 2017 1040 – 128 0.95
„Готините деца“ канят Стивън, Ларс и Сейди на парти. Стивън и Сейди насърчават Ларс да опече торта за партито, но Ларс е несигурен дали иска да разкрие готварските си умения, за да не му се подиграват.
127

24

„Ти ли си баща ми?“ (Част 1) Kat Morris (supervising),

Elle Michalka (art)

Raven M. Molisee and Lauren Zuke 11 май 2017 23 октомври 2017 1040 – 129 1.14
Ларс, Сейди, Лукчо и Джейми мистериозно изчезват. Докато разследва мистерията, Стивън се сблъсква с непознат камък, който продължава да пита: „Ти ли си баща ми?“.
128

25

„Аз съм майка ми“ (Част 2) Kat Morris (supervising),

Elle Michalka (art)

Hilary Florido and Paul Villeco 11 май 2017 24 октомври 2017 1040 – 130 1.14
Стивън и камъните опитват да спасят всички отвлечени приятели на Стивън от Аквамарин и Топаз, и да разберат мотивът им за отвличане на хора. Но тъй като залозите продължават да се покачват, Стивън трябва да вземе най-трудното решение в живота си.

Миниепизоди от сезон 4 (2016)[редактиране | редактиране на кода]

Петте кратки миниепизода правят заедно един епизод (11 минути).

Заглавие Сценарий Излъчване в САЩ Излъчване в България
1 „Cooking with Lion“ Colin Howard 3 октомври 2016
Стивън и Лъвчо снимат образователно, онлайн, готварско шоу.
2 „Gem Karaoke“ Colin Howard 3 октомври 2016
Кони снима камъните да пеят караоке, като Стивън я убеждава и тя да се включи.
3 „Steven Reacts“ Jeff Liu 3 октомври 2016
Стивън прави „реакция на живо“ на новия епизод на любимото си предаване.
4 „Video Chat“ Colin Howard 3 октомври 2016
Стивън и Перидот показват на Лапис нов начин за комуникация.
5 „Steven's Song Time“ Jeff Liu 3 октомври 2016
Стивън прави урок по китара за песен, за чийто текст, той обяснява, че е начинът му на изразяване на чувства, за които има проблеми да говори.

Сезон 5[редактиране | редактиране на кода]

епизод

№ епизод

в сезон

Заглавие Ръководено от Сториборд и сценарий Излъчване

в САЩ

Излъчване в България Зрители

(милиона)

129

1

„Залепени“ (Част 1) Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Lauren Zuke 29 май 2017 23 юли 2018 1.53
Стивън и Ларс, залепени в Топаз, се опитват да намерят начин да избягат от кораба, водещ ги към Родния свят. Техният сърдечен разговор, подбуден от тежкото им положение, им спечелва съчувствието на Топаз.
130

2

„Процесът“ (Част 2) Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Katie Mitroff and

Paul Villeco

29 май 2017 23 юли 2018 1.53
Стивън е поставен под съд пред Син и Жълт Диамант за убийството на Розов Диамант от Роуз Кварц. По време на съдебния процес адвокатът на Стивън (един Циркон) анализира доказателствата и твърди, че докладът за смъртта на Розов Диамант няма логика и предполага, че истинските факти по случая са били покрити.
131

3

„Необичайни“ (Част 3) Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams and

Jeff Liu

29 май 2017 24 юли 2018 1.52
След като избягват от Диамантите, Стивън и Ларс се сблъскват и се сприятелват с „Безцветните камъни“, група „дефектни“ камъни, които се крият от обществото, което не ги приема.
132

4

„Главата за Ларс“ (Част 4) Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Jeff Liu and

Madeline Queripel

29 май 2017 24 юли 2018 1.52
След като Стивън съживява Ларс, който пострадва при битка, със своите лечебни сили, той открива, че Ларс вече има същите способности като Лъвчо. Когато Стивън осъзнава, че може да използва косата на Ларс, за да се телепортира обратно на Земята (чрез гривата на Лъвчо), той и Ларс трябва да направят труден избор.
133

5

„Дюи печели“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams and

Jeff Liu

15 декември 2017 25 юли 2018 0.85
Кони се скарва със Стивън след завръщането му от Родния свят и отказва да говори с него. Чувствайки се обезсърчен, той решава да помогне на Бил Дюи с неговата доста безнадеждна предизборна кампания за кмет на Бийч сити, в която опонент му е Нанефуа Пица.
134

6

„Семейна ваканция“ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Madeline Queripel and

Lauren Zuke

15 декември 2017 25 юли 2018 0.85
Тъй като Стивън продължава да е депресиран от това че Кони го игнорира, Грег и „Кристалните камъни“ погрешно тълкуват неговата тъга и го отвеждат в ранчо за почивка, за да го развеселят. Почивката само напряга Стивън още повече, докато в края на краищата, той решава да каже на Грег защо е разстроен.
135

7

„Отнасянето на плевнята“ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Amber Cragg and

Hilary Florido

22 декември 2017 26 юли 2018 0.89
Когато Лапис и Перидот научават какво се е случило със Стивън на Родния свят, Лапис решава да избяга от Земята, за да се избегне попадането в друга война между камъните. Перидот обаче иска да остане на Земята и да я защитава, но ѝ е трудно да го признае на Лапис.
136

8

„Обратно в Детската градина“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Katie Mitroff and

Paul Villeco

22 декември 2017 26 юли 2018 0.89
Перидот е разстроена след като Лапис напуска Земята и Стивън и Аметист решават да ѝ помогнат да се развесели, като опитат да засаждат цветя в „Детската градина“.
137

9

„Сейди Зомбито“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams and

Jeff Liu

29 декември 2017 27 юли 2018 0.77
Стивън и „Готините деца“ основават музикална банда, но не могат да намерят жанра, които им подхожда. Решават да вземат Сейди, която пише тъмна песен за отегчителната си работа в „Голямата поничка“, като същата тази работа ѝ пречи да участва в групата.
138

10

„Партито на Кевин“ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Amber Cragg and

Hilary Florido

29 декември 2017 27 юли 2018 0.77
Кевин прави парти и кани Стивън, само защото иска отново да срещне Стивони. Отначало Стивън не иска да отиде, но променя мнението си, когато Кевин разкрива, че и Кони ще бъде там. Когато идва, Кевин решава да помогне на Стивън да си върне „бившата“, за да могат да се обединят.
139

11

„Ларс от Звездите“ (Част 1) Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams and

Lauren Zuke

5 януари 2018 28 юли 2018 1.11
Стивън и Кони пътуват през гривата на Лъвчо, за да посетят Ларс. Когато стигат до другата страна, те откриват, че Ларс и „Безцветните камъни“ са откраднали космически кораб от Емералд и бягат от преследвачите си.
140

12

„Jungle Moon“ (Част 2) Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Miki Brewster and Jeff Liu 5 януари 2018 не е излъчен 1.11
Стивони катастрофира в джунгла на извънземна луна и тъй като не може да се свърже с Ларс, трябва да оцелява докато Ларс не дойде. Тя открива, че на Луната се намира изоставена база на Камъните и че Луната орбитира около бивша колония на Камъните. Стивони сънува странен сън за Диамантите.
141

13

„Your Mother and Mine“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Katie Mitroff and

Paul Villeco

9 април 2018 не е излъчен 0.77
Стивън води Гранат да се срещне с Ларс и неговия екипаж. Вярванията на „Безцватните“ за Роуз Кварц са изопачени от пропагандата на Родния свят и затова Гранат им разказва историята на бунта на Роуз от перспективата на „Кристалните камъни“.
142

14

„Голямото шоу“ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Hilary Florido and

Amber Cragg

16 април 2018 28 юли 2018 0.56
В този епизод в стил документален филм, Стивън записва възхода на новата група на Сейди – „Сейди Килър и заподозрените“. Групата наема Грег като мениджър, който ги свързва с продуцент Съншайн Джъстис за представление в „Емпайър Сити“, въпреки че Сейди се безпокои за това майка ѝ да не се замесва.
143

15

„Смяна на вероятностите“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Katie Mitroff, Paul Villeco

and Joe Johnston

23 април 2018 29 юли 2018 0.54
Гранат прекарва един ден, опитвайки се да се държи непредсказуемо, в опит да тренира виждането си в бъдещато, така че то да отчита неочакваното. Когато тя и Стивън откриват няколко бездомни котенца и не могат да решат какво да правят, Гранат признава колко изгубена и стресирана се чувства, когато не знае какво ще стане в бъдещето.
144

16

„Писма до Ларс“ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams and

Colin Howard

30 април 2018 29 юли 2018 0.40
Ларс получава писмо от Стивън, което го информира за текущите събития в Бийч сити. Докато градът и населението му се променят, сега бившият кмет Бил Дюи изпитва проблеми да намери своето ново място, където принадлежи.
145

17

„Не мога да се върна“

(Част 1)

Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Miki Brewster and Jeff Liu 7 май 2018 30 юли 2018 0.74
След като Роналдо вижда плевнята на Лапис на Луната, Стивън отива там, за да се опита да убеди Лапис да се върне на Земята. След като двамата си говорят в Лунната база, Стивън сънува сън за миналото на Диамантите, който стряска Лапис.
146

18

„Една Бледа роза“ (Част 2) Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Amber Cragg and

Hilary Florido

7 май 2018 не е излъчен 0.74
Стивън решава да разбере от Перла истината за счупването на Розов Диамант. Тя не може да отговори на въпросите му, но го моли да влезе в камъка ѝ, за да изтегли мобилния ѝ телефон от там. По време на това търсене, Стивън открива тайната, която Перла се е заклела да пазва преди много години: шокиращата истина за Роуз Кварц.
147

19

„Now We're Only Falling Apart “ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams and

Christine Liu

2 юли 2018 не е излъчен 0.84
След като разбира, че Роуз Кварц всъщност е Розов Диамант, Гранат се разпада и Сапфир разстроена избягва. За да я успокоят, Стивън и Перла тръгват след нея, за да ѝ разкаже Перла повече за това как Розов Диамант е решила да стане Роуз Кварц и да се разбунтува срещу Родния свят.
148

20

„What's Your Problem“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Katie Mitroff and

Paul Villeco

3 юли 2018 не е излъчен 0.93
Когато Рубин изчезва, Стивън и Аметист отиват да я търсят. Стивън приема сериозно търсенето, но Аметист постоянно се разсейва, настоявайки, че Стивън трябва да се съсредоточи върху собствените си чувства, вместо да се грижи за всички останали.
149

21

„The Question“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Miki Brewster and

Jeff Liu

4 юли 2018 не е излъчен 0.71
Стивън и Аметист откриват Рубин с Грег и за изненада научават, че Рубин вече иска да се съсредоточи повече върху себе си, вместо да се обедини със Сапфир в Гранат отново. Стивън, Аметист и Грег помагат на Рубин да сбъдне желанието си, като се впускат с нея в приключение в Дивия Запад. Въпреки че се забавлява, Рубин признава, че тя все още мисли за Сапфир постоянно, въпреки че знае, че нещата не могат да се върнат както преди. В края на краищата, Рубин се връща при Сапфир задавайки ѝ много важен въпрос.
150

22

„Made of Honor“ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams and

Christine Liu

5 юли 2018 не е излъчен 0.83
Докато Рубин и Сапфир планират своята сватба, на Сапфир ѝ се иска техните приятели от войната да бъдат там, за да я видят. Стивън освобождава Бисмут, обяснява ѝ всичко и се опитва да я убеди да отиде на сватбата.
151
152

23


24

„Reunited“ Joe Johnston (supervising),

Liz Artinian (art)

Miki Brewster, Jeff Liu,

Katie Mitroff and

Paul Villeco

6 юли 2018 не е излъчен 0.97
Сватбата на Рубин и Сапфир, с присъствието на „Кристалните камъни“ и жителите на Бийч сити, върви перфектно като те отново се обединяват в Гранат. Но по време на приема, Син и Жълт Диамант пристигат и опитват да събудят „Грозда“. Докато „Кристалните камъни“ с помощта на Грозда се бият срещу Диамантите, Стивън трябва да опита да им разкрие истината за Розов Диамант и да спре конфликта.
153

25

„Legs from Here to Homeworld“ Kat Morris (supervising),

Liz Artinian (art)

Amber Cragg,

Hilary Florido and

Tom Herpich

17 декември 2018 не е излъчен 0.63
Стивън, Син Диамант и Жълт Диамант заедно почти успяват да излекуват повредената „Стоножкобръмбар“. За да успеят напълно да излекуват повредата, Жълт, Син и „Кристалните камъни“ пътуват до Родния свят, за да потърсят помощ от Бял Диамант.
154

26

„Familiar“ Kat Morris (supervising)

Liz Artinian (art)

Amber Cragg, Hilary Florido,

Tom Herpich & Pendleton Ward

24декември 2018 не е излъчен 0.74
Стивън изпитва трудност да се адаптира към живота като Диамант. С помощта на Перла, Жълт Диамант и Син Диамант, той се надява да разбере повече за Розов Диамант, за да разбере ролята си в Родния свят. В същото време той се опитва да намери начин да събере и четирите Диаманта, за да излекува най-накрая повредените камъни.
155

27

„Together Alone“ Kat Morris (supervising)

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams,

Tom Herpich & Christine Liu

31 декември 2018 не е излъчен 0.65
Стивън, Кристалните камъни и Кони планират голям бал за целия Роден свят, за да съберат и четирите Диаманта в една стая и евентуално да обсъдят лечението на повредените камъни. Стивън е разочарован, когато Бял Диамант не се появява и нещата вървят от лошо към по-лошо.
156

28

„Escapism“ Joe Johnston (supervising)

Liz Artinian (art)

Joe Johnston &

Adam Muto

7 януари 2019 не е излъчен 0.67
След като Стивън и Кони са затворени в затворническа кула, а останалите Кристални камъни са пуфнати, Стивън се опитва да използва силите си, за да се свърже с Бисмут за помощ. Той обаче попада в тялото на Динен Стивън и трябва да намери начин да стигне до нея.
157
158
159
160

29


30


31


32

„Change Your Mind“ Joe Johnston &

Kat Morris (supervising)

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams, Miki Brewster,

Amber Cragg, Hilary Florido,

Joe Johnston, Ian Jones-Quartey,

Christine Liu, Jeff Liu,

Katie Mitroff, Morris,

Rebecca Sugar & Paul Villeco

21 януари 2019 не е излъчен 0.99
В най-голямата си мисия досега, Стивън, Кони и останалите Кристални камъни се опитват да променят начина, по който диамантите виждат Стивън, другите камъни и самите себе си.

Филм[редактиране | редактиране на кода]

Филм базиран на сериала - „Стивън Вселенски: Филмът“, е обявен на 21 юли 2018.

Филмът се излъчва по Cartoon Network в САЩ на 2 септември 2019. Той е мюзикъл, а действието се развива две години след финала на пети сезон.

Заглавие Ръководено от Сториборд и сценарий Излъчване в САЩ Излъчване в България Зрители (милиона)
„Стивън Вселенски: Филмът“ Rebecca Sugar

Joe Johnston & Kat Morris

(co-directors)

История: Matt Burnett, Hilary Florido, Johnston, Ian Jones-Quartey, Ben Levin, Morris, Jack Pendarvis & Sugar

Сценарий и сториборд : Lamar Abrams, Miki Brewster, Amber Cragg, Florido, Johnston, Amish Kumar, Jeff Liu, Katie Mitroff, Morris, Chris Pianka, Madeline Queripel, Sugar & Paul Villeco

2 септември 2019 не е излъчен 1.57
Две години след събитията от "Change Your Mind", Стивън смята, че е заслужил своя щастлив край, след като напълно реформира Империята на камъните. Земята обаче е нападната от камък на име Спинел, бивша служителка на Розов Диамант, която е трябвало да я развеселява. Тя идва да отмъсти на Стивън за това, че майка му я е изоставила. Спинел успява да изтрие спомените на Гранат, Аметист и Перла и започва да унищожава планетата. Стивън бързо трябва да намери начин да възстанови спомените им и да деактивира отровния инжектор на Спинел, преди да бъде унищожен целият органичен живот на Земята.

Стивън Вселенски: Бъдещето (Steven Universe Future)[редактиране | редактиране на кода]

Лимитиран сериал „Steven Universe Future“, предназначен да служи като епилог на основната поредица, започва да се излъчва на 7 декември 2019 г. по Cartoon Network в САЩ.

Синопсис: След като спасява вселената, Стивън опитва да преодолее и всички последици от това. Усилено решава чуждите проблеми, но накрая трябва да се изправи и срещу своите.

№ епизод Заглавие Ръководено от Сториборд и сценарий Излъчване в САЩ Излъчване в България Зрители

(милиона)

1 „Little Homeschool“ Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos

(supervising)

Liz Artinian &

Patrick Bryson (art)

Drew Green & Paul Villeco 7 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.81
2 "Guidance" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos

(supervising)

Liz Artinian &

Patrick Bryson (art)

Aaron Austin & Amish Kumar 7 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.80
3 "Rose Buds" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos

(supervising)

Liz Artinian &

Patrick Bryson (art)

Lamar Abrams & Adam Muto 7 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.84
4 "Volleyball" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos

(supervising)

Liz Artinian &

Patrick Bryson (art)

Etienne Guignard & Maya Petersen 7 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.76
5 "Bluebird" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams & Miki Brewster 14 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.71
6 "A Very Special Episode" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Aaron Austin & Amish Kumar 14 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.71
7 "Snow Day" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Etienne Guignard & Maya Petersen 21 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.72
8 "Why So Blue?" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Warren Fok, Joe Johnston

& Amish Kumar

21 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.67
9 "Little Graduation" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Drew Green & Paul Villeco 28 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.41
10 "Prickly Pair" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Drew Green & Paul Villeco 28 декември 2019 3 декември 2021

(HBO GO)

0.49
11 "In Dreams" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Etienne Guignard & Maya Petersen 6 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.54
12 "Bismuth Casual" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams & Miki Brewster 6 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.52
13 "Together Forever" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Etienne Guignard & Maya Petersen 13 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.57
14 "Growing Pains" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Drew Green & Paul Villeco 13 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.55
15 "Mr. Universe" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Warren Fok, Joe Johnston

& Amish Kumar

20 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.50
16 "Fragments" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams & Miki Brewster 20 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.52
17 "Homeworld Bound" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Drew Green & Paul Villeco 27 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.69
18 "Everything's Fine" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Amish Kumar & Maya Petersen 27 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.71
19 "I Am My Monster" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Etienne Guignard & Miki Brewster 27 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.80
20 "The Future" Kat Morris & Alonso

Ramirez Ramos (supervising)

Liz Artinian (art)

Lamar Abrams & Miki Brewster 27 март 2020 3 декември 2021

(HBO GO)

0.74

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]