Стоил Енчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стоил Енчев
български хореограф
Роден
Починал
7 януари 2007 г. (74 г.)

Стоил Енчев е български хореограф. Съосновател е на Ансамбъла за народни песни и танци „Силистра“. Той е един от най-ярките представители на Добруджанската фолклорна област. Неговото творчество е познато не само в България, но и в много държави по света.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стоил Енчев е роден на 16 юни 1932 г. в село Росеново (Област Добрич).

През годините е ръководител на редица колективи в различни населени места, с които печели награди и аплодисментите и обичта на публиката. В изграждането му като творец се открояват постановките в сюитни форми „На мегдана“, „Добруджански лазарки“, „Песни и игри от Силистренско“, „Бабушки коледари“ и др. Работил е с изтъкнати творци в българската хореография. За големия му усет към добруджанския стил говори и фактът, че за почти всички свои произведения той сам подбира и подрежда музиката. Талантът на твореца Стоил Енчев е признат и това личи от поканите да прави постановки в Държавните ансамбли за народни песни и танци като „Филип Кутев“, „Тракия“, „Добруджа“, „Загоре“ и др.

Награждаван е десетки пъти със значки и медали, носител е на орден „Кирил и Методий“ – втора и първа степен.

Стоил Енчев умира на 7 януари 2007 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Почина един от колрифеите на добруджанския танц“ Архив на оригинала от 2014-11-11 в Wayback Machine., в. „Нова добруджанска трибуна“, 10 януари 2007 г.