Сторгозия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сторгозия
Storgosia TB 4.jpg
Местоположение
Map of Pleven 2.png
43.3837° с. ш. 24.627° и. д.
Сторгозия
Местоположение в Плевен
Страна Флаг на България България
Област Област Плевен
Град Плевен
Археология
Вид Крепост
Период I-VII век
Епоха Римска империя
Сторгозия в Общомедия

Сторгозия е късноантична и ранновизантийска крепост и селище, останки от което се намират в днешния парк Кайлъка в град Плевен в Северна България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Античното селище Сторгозия води началото си от пътна станция в Римската империя, намираща се в центъра на съвременния Плевен, и вероятно създадена на мястото на по-старо тракийско селище. В града е настанен гарнизон, сътавен от поделения от I Италийски легион, разквартируван в Нове (край днешния Свищов). По-добрите условия за стопанска дейност привличат заселници от околните малки селища към станцията.

От 238 година в балканските територии на Римската империя започват нападенията на готските племена, като с това се открива епохата на няколковековните варварски нашествия, които променят напълно етническата и политическа картина в региона. Редуващите се през няколко години варварски нашествия принуждават римските власти да вземат мерки за защита на населението, като реорганизират селищната система и инфраструктурата на провинциите. Населението на пътната станция се придвижва към природно укрепения терен на днешния парк Кайлъка, където са изградени защитни съоръжения.

В началото на IV век 31 декара са обградени с мощна крепостна стена, широка 2,20 м, изградена с ломен камък и спойка от бял хоросан. Археологическите разкопки разкриват две порти и три подсилващи крепостно-защитната линия кули. Във вътрешността на крепостта, наред с жилищните постройки, археолозите разкриват голяма християнска църква (базилика, дълга 45,20 m и широка 22,20 m), както и обществен склад за зърнени храни.

Археологическите находки от Сторгозия и некрополът ѝ – керамика, оръжия, монети – свидетелстват, че това укрепено селище е просъществувало до края на VI век. Нашествието на славяните на Балканския полуостров, започнало през VI век и завършило в средата на VII век, унищожава античния град.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • Днес името Сторгозия носи един от кварталите на град Плевен.